Translate

сряда, 8 септември 2010 г.

Пациенти ще съдят болниците заради отказ от лечение

Пациенти започват дела срещу болници поради отказ от лечение. Това съобщи за Дарик радио адвокатът Асен Георгиев от Центъра за защита правата в здравеопазването. Заради намаления бюджет на лечебните заведения през месец август много от тях спряха да приемат пациенти за планови операции. По думите на адвокат Георгиев, ако делата бъдат спечелени от пациентите, то болницата ще трябва да им плати обезщетенията. Причината е, че е много трудно да се докаже в съда, че решението на здравната каса да плаща по-малко на дадена болница е довело до неадекватното лечение на определен пациент.
Българският лекарски съюз ( БЛС) пък подготвя жалба към Европейската комисия, че държавата не плаща здравните осигуровки на деца, пенсионери и военни. ЕК вече започна предварително производство по жалба на неправителствени организации срещу лимитите за направления за специалист в България. В жалбата, подписана от над 6000 българи, се посочва, че ограничаването на направленията нарушава правата на пациентите и е акт на пряка дискриминация.
Междувременно от БЛС съобщиха, че на извънреден събор ще бъдат решени датата, мястото и формата на протестни действия на болнични лекари. Извънредната среща на БЛС е предвидена за 17 септември.
Лекарите, работещи в болниците, категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение на болничната помощ, пише в решението на учредителното събрание. В него лекарите се обявяват и срещу "нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ".

Асоциацията на лекарите в болничната помощ започва организирането на протести

Новосъздадената Национална асоциация на лекарите в болничната помощ започва организирането на протестни действия, насочени срещу нарушението на конституционните права на българите за достъпна и безопасна болнична помощ. В решението на организацията се казва, че ще бъдат сезирани омбудсманът и еврокомисарят по здравеопазване, предаде БНР.
Лекарите протестират още срещу системното забавяне и изплащане в непълен размер на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки, както и срещу тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източването на Здравната каса и с некачествена медицинска помощ.
На 17 септември, когато ще се проведе извънреден събор на Лекарския съюз, ще се вземе решение за датата, мястото и формата на протестните действия.

Казано-речено от проф.Анна-Мария Борисова, здравен министър: Пред съвместния сутрешен блок на БНТ1 и БНР

Надявам се, че в мое лице моите събеседници виждат спасителната лейди. Монополът на НЗОК ще остане. Няма да се въвежда задължително осигуряване във втори здравен фонд. Това ще бъде регламентирано в новия Закон за здравното осигуряване. Задължителният фонд си остава - задължително трябва да се осигуряваме там и трябва да има наказание, когато не се прави това. Трябва да бъдем много строги, за да има ред. Този задължителен фонд трябва да покрива, да кажем, 60-70%, а разликата до 100% - това ще бъде доброволният фонд, който всеки, ако желае, ще го направи това осигуряване и има правото да се осигури на малък, на среден, на голям пакет. По този начин този, който има на 100% осигуряване, когато отиде на консултация или в болница, той няма да плати нищо, но ако аз имам само задължителния - то отивайки в болница, аз ще трябва да доплатя разликата. Сумата за малкия пакет ще е приемлива.

Създадена бе нова асоциация към БЛС - Националната асоциацията на лекарите от болничната помощ

зНа 4 и 5 септември в с. Равда, обл. Бургас бе учредена Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС. За председател е избран д-р Динчо Генев, управител на МБАЛ Харманли. Зам. председателите са д-р Венцислав Грозев, доц. Иван Мазнев и двамата от Плевен, като и д-р Атанас Атанасов от Нови Пазар. Главен секретар на новоучредената организация е д-р Тодор Хинов от Севлиево.
Основната цел на асоциацията е да защитава и отстоява правата на болничните лекари. Нейни представители ще участват в преговорите за НРД и при изготвяне на стандартите по различните медицински специалности. Присъстващите над 90 души учредители са приела и следното решение:


Р Е Ш Е Н И Е
на
учредителното събрание на Националната асоциацията на лекарите от болничната помощ (НАЛБВ)


Лекарите, работещи в болниците на РБ категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение на болничната помощ.

Националната асоциация започва организирането на протестни действия, насочени срещу:
1. Нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ и задължава УС на НАЛБП да сезира омбудсмана на РБ и Еврокомисаря по здравеопазване;
2. Системното забавяне и в непълен размер изплащане от страна на НЗОК на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки;
3. Тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източване на НЗОК и некачествено оказване на медицинска помощ.
Датата, мястото и формата на протестните действия ще бъдат определени на предстоящия извънреден събор на БЛС на 17.09.2010 г.
След създаването на сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на специалистите в доболничната помощ, учредяването на новата организация е поредната стъпка към превръщането на БЛС в Лекарска камара.

Досега към БЛС нямаше асоциация на тази група лекари, която да защитава и отстоява правата им, а те са основната в здравеопазването и вече беше краен срок да намерим общото в интересите си. Първото, което асоциацията ще направи, е среща с премиера Бойко Борисов, за да представят исканията си - да се отложат сроковете в закона за лечебните заведения, както и да започнат преговори за промяна на стандартите на лечение в различни области, заяви пред в. „Труд" д-р Генев.

Общ медицински регистър ще обедини в скоро време регулираните професии т. е. всички лекари, акушерки и медицински сестри от Европейския съюз, съобщи проф. Станка Маркова, председател на БАСЗГ. До 1-2 години регистърът ще е готов.
С едно кликване в интернет медицинските специалисти ще си избират най-подходящите оферти за работа, а болничните управители с лекота ще си попълват персонала с възможно най-добрите кандидати.
Общият трудов пазар за медиците по всяка вероятност ще включи и рехабилитаторите и лаборантите. От сестринската организация предлагат да се промени името на самата професия, защото заради него много малко мъже у нас я избират. В ЕС до 40% от сестрите са мъже, а у нас през последните години в курс има само по 10-15 представители на силния пол. Вече е одобрена и скоро ще влезе в регистъра и нова професия - здравен асистент, който ще помага на сестрите.

И Европейската комисия ни проверява

Европейската комисия ще проверява законно ли е да има лимити на направления за специалист, които личните лекари издават. Това съобщи Константин Стефанов, управител на пловдивския клон на асоциацията .Активни потребители" пред Дарик радио.
Заедно с фондация „Български център за джендър изследвания" те са внесли жалба до ЕК, срещу ограниченията на направления, въведени от НЗОК. В нея се посочва, че това нарушава правата на пациентите и е акт на дискриминация. Жалбата е подплатена и с подписка, от над 6000 българи, тъй като в момента недостигът на талони е един от основните проблеми за джипитата у нас. В нея се посочва, че ограничаването на направленията нарушава правата на пациентите и е акт на пряка дискриминация.
„Комисията вече започна предварително производство по жалбата. Експертите от ЕК са уверили, че производството по същество ще стартира в края на септември”, уточни Стефанов.
Това означава, че дотогава страната ни ще трябва да докаже пред Брюксел законността на лимитите. Ако не успее, ЕК може да изиска промяна в законодателството, както и да помисли за санкции.

анализът на НЗОК сочи

През месец юни т.г. управителят на НЗОК, д-р Нели Нешева, възложи на експерти от институцията да изготвят анализ на причините за постоянно нарастващия брой хоспитализации, които се отчитат по клинични пътеки, въз основа данните от информационната система на НЗОК, съдържа информация за това как пациентите попадат в болница, дали са лекувани преди това в доболничната помощ, кой ги е насочил към болница, колко от случаите са отчетени като планови и колко като спешни, както и колко са повторните хоспитализации на един пациент в рамките на една година.
Направеният анализ, по отношение на хоспитализациите, заплатени от НЗОК за периода 2006-2009 г., посочва, че с 36% те са нараснали за последните 4-ри години, а през 2009 г. спрямо 2006 г. са заплатени 470 000 хоспитализации повече т. е. общо 1 769 594. Това означава, че броят им се е увеличавал постепенно през годините, без основателна причина, като през 2007 г. са били 1 553 204, а през 2008 г. – 1 634 399.
Основният извод от представените данни е, че механизмът за финансиране „за случай” съдържа прекалено голям стимул за изпълнителите и на тази основа се е утвърдила тенденция на нарастване на хоспитализациите. Високият дял на повторните хоспитализации в лечебните заведения за болнична помощ говори пък за тенденция на „разкъсване” лечението на пациента на няколко отделни хоспитализации.
Наблюдаваната ситуация е продиктувана и от това, че първичните звена в системата на здравеопазване нямат стремежа да разрешат медицинските проблеми на пациентите в доболничната помощ, а ги насочват директно за болнично лечение. Проверките на НЗОК установяват, че хронично болни са лекувани многократно в болница, без да им е направено каквото и да е изследване в доболничната помощ. Констатира се, че капацитетът на извънболничната помощ не се използва в максимална степен за проследяване и контролиране на заболяването, а грижите за пациента са „изместени” към скъпоструващата болнична помощ.
Едновременно обаче с ръста в броя хоспитализации се наблюдава и увеличение на лечебните заведения за болнична помощ, сключили договори по клинични пътеки. През 2006 г. по договор с НЗОК са работили 325 лечебни заведения, а през 2009 г. - 360.
Анализът налага и друг извод, а именно липса на стратегическо планиране в системата на здравеопазване. Постоянното разкриване на нови лечебни заведения, които не са ресурсно осигурени и за които няма медицинска целесъобразност, също е една от причините за постоянно нарастващия брой на хоспитализациите, отчитат от НЗОК.

Обещанията дали ще предотвратят лекарските протести наесен

Очакваме да се гарантира оцеляването на здравеопазването до края на годината. Това заяви пред БТВ председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов по повод предстоящата среща между премиера и Обществения съвет по здравеопазване. Необходими са около 200 милиона лева за оцеляване до края на годината, съобщи д-р Райчинов. Ако тези пари не постъпят в касата на НЗОК, ще последва събор на Лекарския съюз и решение за протестни действия. „Абсолютно категорични сме, няма как да стоим и да гледаме отстрани", заяви той. По думите му БЛС ще очаква разбиране на проблема и неговото решение. „Парите за здравеопазване са в така наречения голям резерв. Никой не е казал, че няма да го разблокират, няма постъпило предложение, но това е друг въпрос. Това са средства за здраве и следва да се изразходват за здраве, когато има нужда от това", каза д-р Райчинов в отговор на предположението, че е възможно да им обяснят, че няма пари.

След срещата на 31. 08 т. г между министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, здравният министър проф. Анна-Мария Борисова, ръководствата на БЛС, БЗС и синдикатите, финансовият министър съобщи, че ще бъде създадена работна група от представители на правителството и на обществения съвет в здравеопазването, в който влизат лекари, синдикати и пациентски организации, която ще направи „точни сметки къде има недостиг на пари и на какво се дължи той”. На базата на тези разчети предстои и нова среща с премиера, по проблемите на здравеопазването, след първата десетдневка на м. септември.
От думите на Дянков стана ясно, че премиерът лично е поел задължение на базата на тези разчети, средствата за тази година за здравеопазване да бъдат не по-малко от парите дадени за 2009 година, но категорично отказа да отговори на въпроса откъде ще се вземат те.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, това е доста ранен въпрос, защото след като комисията свърши своята работа, министър Дянков след като е поел ангажимент, “ще каже от къде и как”.
Той съобщи, че по време на срещата представителите на обществения съвет в здравеопазването, са поискали да бъде гарантирано заплащането на лекарите специалисти, джипитата и лаборантите в пълен обем, както е фиксирано в НРД 2010. Те са настояли да бъдат гарантирани парите за лекарства в реимбурсния списък на касата, като процентът, който поема тя, да не се променя в ущърб на болните. Други от исканията на съвета засягат отделянето на бюджета на здравната каса от консолидирания държавен бюджет, ежемесечното публикуване информация за разходите на касата, до задължаване държавните институции да внасят здравните осигуровки на служители, деца, пенсионери и др. т. е. до законови промени.
От обществения съвет са настояли също така обещанията на правителството да бъдат написани и подписани.
-На този етап лекарите няма да стачкуват, "но това не означава, че БЛС е прекратил каквото и да е към момента, докато не се финализира работата на тази комисия със съответните подписи". Дотогава оставаме в стачна готовност. Не съм уверен, че обещанията ще бъдат изпълнени, но съм оптимистично настроен. В противен случай, след две седмици излизаме на протест. Това потвърдихме пред премиера, той дори се пошегува, че две седмици си е сериозно отлагане. Ако се случи това, което обещаха и той, и Дянков, няма да има основание за протест, поясни д-р Райчинов.
Дали ще има протести на лекарите ще зависи от това дали премиерът ще си спази обещанието - бюджетът на здравеопазването да бъде същия като миналата година каза и д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа".
По думите му, по време на срещата правителството е представило тезата, че парите за болнична помощ са същите, колкото миналата година. Само, че тази година има както ръст на хоспитализациите с 12% така и ръст на заплатите. Откъде са тези данни за заплатите не е ясно, защото при нас, синдикатите, такива данни няма. Не може миналата година средномесечно да са се давали по 90 млн. лева за болнична помощ, а сега да се дават 69 млн. лева и да се казва, че се дават същите пари. Някъде нещо се губи. Разминаването идва, защото министър Дянков започна да цитира като абсолютна сума бюджета на НЗОК, но пропуска, че голяма част от тези пари са заделени във фискалния резерв и не са оборотни в здравеопазването, каза д-р Душков.
По изчисления на обществения съвет в здравеопазването, обаче „за да се успокои здравната система”, да работи нормално и да не се връщат пациенти, до края на тази година са необходими около 205 млн. лева като в тях се включват и натрупани задължения от март до сега.
Дянков бе категоричен, че резерва на НЗОК няма да се пипа, тъй като разблокирането на фискалния резерв, според него ще застраши стабилността на валутния борд. За сметка на това касата предлага нормативни промени, чрез които добре работещите болници да получават бонуси извън делегираните бюджети. Д-р Нели Нешева съобщи, че обмислят от касата въвеждането на така наречените коригиращи коефициенти, които да позволят на работещите болници да се плаща над делегираните бюджети. По думите й тези коригиращи коефициенти ще бъдат регламентирани с наредба на МЗ и ще могат да се приложат в 80% от болниците, които “работят най-добре на този етап“ максимум до два месеца.
Предстои до месец да се направи и пълна ревизия на клиничните пътеки, съобщи здравният министър.
-Това е необходимо, не само за да бъдат изяснени неяснотите колко средства са дадени и кое колко струва, за да регламентираме труда, който се влага вътре, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари 2011 г.. Ревизията ще бъде относно заплащане, структура, място в и извън болничната помощ, основно времетраене на процедурите вътре, което ще регламентира броят на процедурите на едно работно място, на един работен ден. Целта е да се въведе ред в тази система. Така от началото на следващата година цената им ще бъде различна, заяви проф. Борисова.
--------------------............................----------------------------.............................----------------------
Категорични сме, че ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ефективни протести ще има. Парите за здравеопазване са в т.нар. „голям резерв” и никой не е казал, че няма да го разблокират. Това са средства, които са предназначени единствено и само за здраве и следва да се разходват за това. Това са парите от нашите здравни вноски. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ д-р Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС.
По думите му един изключително нисък процент от лекарите са с много високи заплати, това са медици с години натрупан опит, които са и високо квалифицирани. Той призна, че на отделни места има и злоупотреби, но подчерта, че сериозни, доказани факти за това все още няма.

...............-----------------..................-----------------------.......................------------------------
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, председател на Народното събрание: От здравната реформа зависи оценката за работата на кабинета
-На първо място искам да подчертая ангажимента на Народното събрание по отношение на реформата в здравната система. Това е сектор, в който вече 20 години се правят опити за реформи. Стана ясно обаче, че се дават достатъчно средства, които не водят към ефективно и модерно здравеопазване. Реформата в здравната система е в ход, предстои ни да гласуваме няколко нови закона, които ще дадат юридическата основа на това, което прави изпълнителната власт. Това са законите за здравето, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за здравното осигуряване. В момента се сблъскваме с един прецедент - има несъбираемост на вноските за здравно осигуряване. От една страна, чрез медиите обществото е информирано за неизрядните платци към здравната каса, а, от друга - задължение на всеки лекар е да окаже помощ на хората. Получава се така, че цялото общество поема ангажимент към недобросъвестни платци.
Премиерът г-н Борисов също призна, че кабинетът се забави с реформата в здравеопазването няколко месеца. Смяната на министъра на здравеопазването доведе обективно до това забавяне. Тази сфера рефлектира най-много върху гражданите, тя е много чувствителна. И от това как ще се справи кабинетът с реформата в здравеопазването до голяма степен ще зависи оценката за работата на правителството като цяло.
.....................--------------------........................--------------------........................---------------------

________________________________________
МНЕНИЯ

Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков заяви, че по оценки на експертната група в партията дефицитът на здравната каса ще надмине сумата от 350 млн. лева.
Той каза още, че за преодоляването на дефицита трябва спешно да бъдат деблокирани 401 млн. лева от здравни вноски, които на този етап стоят в БНБ.
По думите му към финансовата икономическа криза вече е прибавена и здравната, която обаче не може да бъде обяснена само с наследеното от тройната коалиция. Парите събрани от здравни вноски се използват за финансиране на други дейности и доказателствата за това били категорични. Шарков обясни, че наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31.05.2010 г. са в размер на 972 милиона лева.

БСП ще поднови искането за създаването на анкетна комисия за деблокирането на резерва на НЗОК, каза Сергей Станишев. Според лидера на социалистите здравеопазването е „в пълен колапс“. „Няма сектор в здравеопазването, който да функционира нормално, и това, което се прави, не е реформа, а ликвидация на здравеопазването“. Упорито се водят лечебните заведения към евтина приватизация– държавата активно води в тази посока, каза Станишев. Той каза още, че здравеопазването ще е основен приоритет за БСП през новия политически сезон.

и мравката като я настъпиш xапе !

Изх. № ДО
МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА Р БЪЛГАРИЯ
ДО
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ
ДО
Комисиите по лекарска етика на БЛС и
Столична лекарска колегия

ДО
МЕДИИТЕ




ПРОТЕСТНА НОТА


Уважаема проф. Анна Мария Борисова,


Поводът да се обърнем към Вас са публикациите във вестниците „Труд” и „Стандарт” от 31.7.2010 г., отразяващи Вашите изказвания, направени пред журналисти предишният ден.
Ние, ОПЛ от София остро възразяваме срещу твърденията Ви, че едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност и на 84% от пациентите си не могат да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение, че само 30% от хората вярват в тях, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар и специалист.
Това са неверни интерпретации и инсинуации, целящи отново и за пореден път дискредитиране и уронване престижа на нашата професия.
Изнесените от Вас данни не отговарят на истината и са подвеждащи, тъй като по-голямата част от ОПЛ са със специалност вътрешни болести или педиатрия, близо 30% имат специалността Обща медицина и още толкова са в процес на придобиването и. (ако решите може да се цитират цифрите от справката на Л. Киров, но мисля, че няма да е добре, защото може да има обратен ефект от рода на заглавия примерно „над 1000 некадърни джипита ни лекуват”. Никой няма да отрази положителното, а точно това ще бъде навсякъде по вестниците като чело).
Следдипломната специализация и нулевите години са наша друга болна тема и Ви уверяваме, че вината за това не е на ОПЛ.
Като съсловие, сме обругавани от всеки, заемащ вашият пост, от 2000 год. до сега. Но ние, на всеки 6 месеца, подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство, от колеги заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали, по тази причина, и живота и здравето на нацията няма да са поверени в наши ръце 24 часа в денонощието - 365 дни в годината.
Реформата от „пазачи на входа” ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си.
Съгласно наредбите на МЗ сме длъжни да консултираме пациентите си задължително със специалисти. Така че какво, кому, как и колко здравната каса заплаща (за това-мисля че трябва да отпадне защото се получава тавталогия с началото на следващото изречение) за дейности, не е в нашите прерогативи.
Това обаче не ни прави по-малко лекари, от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни.
Стига охулване, стига унижение, ние също сме лекари като вас, като тези в парламента и в здравната каса! Обиждайки нас Вие принизявате цялото медицинско съсловие България и пречите на реформата.
Изискваме уважение, от вас – управляващите и от обществото, защото непрекъснатите безотговорни внушения, че сме неквалифицирани, неспособни и т. н., компрометират изцяло медицината и медицинското образование в страната ни.
Ние сме търпеливо съсловие, но всичко си има предел. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш хапе...






05.08.2010 г. УС НА ДСОПЛ:

София