Translate

сряда, 8 септември 2010 г.

анализът на НЗОК сочи

През месец юни т.г. управителят на НЗОК, д-р Нели Нешева, възложи на експерти от институцията да изготвят анализ на причините за постоянно нарастващия брой хоспитализации, които се отчитат по клинични пътеки, въз основа данните от информационната система на НЗОК, съдържа информация за това как пациентите попадат в болница, дали са лекувани преди това в доболничната помощ, кой ги е насочил към болница, колко от случаите са отчетени като планови и колко като спешни, както и колко са повторните хоспитализации на един пациент в рамките на една година.
Направеният анализ, по отношение на хоспитализациите, заплатени от НЗОК за периода 2006-2009 г., посочва, че с 36% те са нараснали за последните 4-ри години, а през 2009 г. спрямо 2006 г. са заплатени 470 000 хоспитализации повече т. е. общо 1 769 594. Това означава, че броят им се е увеличавал постепенно през годините, без основателна причина, като през 2007 г. са били 1 553 204, а през 2008 г. – 1 634 399.
Основният извод от представените данни е, че механизмът за финансиране „за случай” съдържа прекалено голям стимул за изпълнителите и на тази основа се е утвърдила тенденция на нарастване на хоспитализациите. Високият дял на повторните хоспитализации в лечебните заведения за болнична помощ говори пък за тенденция на „разкъсване” лечението на пациента на няколко отделни хоспитализации.
Наблюдаваната ситуация е продиктувана и от това, че първичните звена в системата на здравеопазване нямат стремежа да разрешат медицинските проблеми на пациентите в доболничната помощ, а ги насочват директно за болнично лечение. Проверките на НЗОК установяват, че хронично болни са лекувани многократно в болница, без да им е направено каквото и да е изследване в доболничната помощ. Констатира се, че капацитетът на извънболничната помощ не се използва в максимална степен за проследяване и контролиране на заболяването, а грижите за пациента са „изместени” към скъпоструващата болнична помощ.
Едновременно обаче с ръста в броя хоспитализации се наблюдава и увеличение на лечебните заведения за болнична помощ, сключили договори по клинични пътеки. През 2006 г. по договор с НЗОК са работили 325 лечебни заведения, а през 2009 г. - 360.
Анализът налага и друг извод, а именно липса на стратегическо планиране в системата на здравеопазване. Постоянното разкриване на нови лечебни заведения, които не са ресурсно осигурени и за които няма медицинска целесъобразност, също е една от причините за постоянно нарастващия брой на хоспитализациите, отчитат от НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар