Translate

сряда, 28 юни 2017 г.

Йоана Буковска с уникален маникюр от ProNails



Известната актриса първа изпробва новата полуперманентна технология зa здрави нокти Sopolish Protect & Peel


Selena ES - лидер в козметичния бранш, представи за пръв път в България най-иновативната белгийска марка, специализирана в грижата за ръцете – ProNails. По покана на Selena ES актрисата Йоана Буковска-Давидова първа изпробва и новата полуперманентна технология зa здрави нокти Sopolish Protect & Peel, разработена от ProNails.
Елена Стефанова, мениджър на Selena ES, споделя: „Бяхме впечатлени от иновациите на ProNails в маникюра и затова решихме да дадем възможност на дамите в България да се възползват от тях. Самата технология Sopolish представлява подхранваща терапия за нокти. Тази полуперманентна технология е иновативна алтернатива на гел лака, именно защото представлява терапия и не уврежда ноктите. Благодарение на тази нова технология на ProNails, вече не е нужно дамите да избират между красиви и здрави нокти. Вместо това те могат да се наслаждават, в продължение на поне 2 седмици, на красиви, здрави и супер издръжливи нокти.“
Иновацията Sopolish на ProNails се състои в комбинацията от подхранващ серум, специален базов стикер за нокти, върху който се нанася лакът, така че да се съхранят естествените нокти и  система без изпичане с лесно нанасяне и премахване. Подхранващият серум Vital Nail Serum изглажда нокътната плочка, подхранва и възстановява ноктите, като едновременно стимулира техния растеж. Естествените нокти са защитени и допълнително заздравени със специалния базов стикер Vital Nailskin, който ги предпазва. Стикерите предствляват много фини прозрачни листове в 11 различни размера, които се офирмят според ноктите и върху стикерите се нанася избраният цвят. Sopolish се нанася лесно като обикновен лак за нокти, втвърдява се изключително бързо под LED светлина и се отстранява лесно с Peel-Off технологията за отлепяне на базовия стикер за нокти – без да се нараняват естествените нокти, без полиране, без пилене, без запълване, само се премахва запечатката на върха на нокътя.
Технологията позволява маникюрът да се оформя без ограничения в съответствие с  актуалните и оригинални тенденции. А най-новите тенденции в маникюра от ProNails включват разнообразни и интересни идеи като: триизмерни холограмни блестящи ефекти, брокати с ефект дъга, холограмен „стъклен“ ефект, печати за нокти със закачливи принтове, поп арт декоративни конфети за нокти, преливащи омбре цветове в свежи комбинации и най-новата тенденция в маникюра от ProNails – 3D Blooming (разцъфтяване) с 3D шаблони за нокти. ProNails маникюрът включва и специални серии – грижа за ръцете, грижа за ноктите, анти ейдж маникюр, домашна грижа, грижа за ходилата и педикюр, както и иновативен дълготраен лак за нокти от серията LongWear в три стъпки – основа, цвят и топ.
 

29 юни - Международен ден на река Дунав



За 14-та поредна година, държавите по поречието на реката ще отбележат Международния Ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значенето на реката за регионите и устойчивото използване на водите й. Като символ на подкрепа в страните по поречието на втората по дължина река в Европа се организират множество фестивали и инициативи за опазването й.
У нас традицията се запазва и за трета поредна година един от най-мащабните младежки фестивали за изкуства в страната – The Bridge ще посвети част от активностите си на река Дунав. Тазгодишното издание ще се състои в дните 16–23 юли 2017 г. във Видин, където юноши от цялата страна ще дадат воля на въображението си и ще създадат произведения на изкуството, обвързани с опазването на емблематичния символ на града.
The Bridge Fest се провежда за седма година на територията на Видин и ежегодно събира над 150 подрастващи на възраст 14-20 години от цялата страна. Най-мащабният младежки фестивал по изкуствата в областта се организира в партньорство с община Видин и Кока-Кола ХБК България, които подкрепят творческите инициативи сред младежите и насърчават вдъхновението, свързано с реката, като част от организираните международни дейности за отбелязване на Денят на Дунав.

LG и Ясен Панов осъществиха първата в България OLED изложба


LG и известният български артист, архитект и интериорен дизайнер Ясен Панов заслужено спечелиха овациите на публиката и експертите в областта на изкуството за единствените по рода си четири OLED арт инсталации, които бяха реализирани в Галерия Сан Стефано в сърцето на София. 
Първата в България OLED изложба комбинира авангардната и иновативна технология на LG с уникалните, експериментални дизайни на Ясен Панов, изобразявайки връзката на хората със света на изкуството, като едновременно с това изобрази ориентираната към човека философия на LG по отношение на дизайна. Амбициозната изложба се състоя от четири единствени по рода си OLED инсталации, които с помоща на звук и светлина накараха картините на артиста да оживеят, като едновременно с това черпят от иновативните свойства на най-новите OLED дисплеи от LG и светлинните технологии на бъдещето. По този начин към изкуството се присъединиха още няколко уникални произведения, цялото ново портфолио телевизори LG SIGNATURE OLED, начело с невероятния флагман wallpaper TV - модел W7. Той въплащава в себе си не само човешкия копнеж за изискан дизайн и красиво интериорно решение, но и потребността на потребителите да се наслаждават на любимото си телевизионно сържание по възможно най-добрия начин, а именно чрез професионално кинематографско качество на картината в комфорта на собствения им дом. Редом до W7 се наредиха и другите изключително красиви модели (G7, E7, C7 и B7), които са част от семейството на LG SIGNATURE OLED TV.


Водещ специалист по гастроентерология от Университетска болница „Йедитепе“ в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София



Доц. д-р Атакан Йешил, водещ специалист по гастроентерология от Университетска болница „Йедитепе“ в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София на 7 и 8 юли. Желаещите да се възползват от безплатните консултации трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.
Консултациите са подходящи за пациенти със здравословни проблеми в областта на гастроентерологията; с чернодробни заболявания, включително хепатит и цироза; със заболявания на панкреаса и възпалителни чревни заболявания, включително болест на Крон и улцерозен колит.
Доц. Йешил е специалист с бърза кариера и отлична репутация в южната ни съседка Турция. Завършва медицина през 2003 г. във Факултет по медицина „Джеррахпаша“, специализира вътрешни болести и гастроентероголия, а през 2014 г. вече придобива и доцентска титла от Медицински факултет „Хаджеттепе“. Автор е на десетки научни публикации в страната си и в чужбина.
Една от интересните сфери на дeйност на доц. Йешил е работата с високотехнологичния медицински апарат FibroScan, който се използва за неинвазивна диагностика на черния дроб. Изследването се прави безболезнено и без всякаква хирургична интервенция, с помощта на ултразвукови вълни, и в редица случаи се явява алтернатива на чернодробната биопсия.
Хронични чернодробни заболявания като хепатит Б, хепатит С, натрупване на мазнини в черния дроб, с времето могат да причинят щети и да доведат до фиброза. С напредването на фиброзата, черният дроб се втвърдява още повече, а последният стадий на фиброзата представлява цироза. Fibroscan измерва плътността на черния дроб и прогнозира фиброзния му стадий.
Доц. Йешил посочва, че методът, който оценява най-добре състоянието на черния дроб, е чернодробната биопсия. Но поради това, че е болезнен и понякога причинява сериозни усложнения, като например кръвоизлив, той нерядко притеснява пациентите. FibroScan може да предотврати извършването на ненужни биопсии при много заболявания или да се използва за следене на ефективността на лечението, защото наблюдение чрез повторни биопсии не е разумно и подходящо.

Лекари от ВМА преглеждат безплатно за съдови заболявания



Медицински специалисти от Клиника „Съдова хирургия” към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи за съдови заболявания.
Консултациите ще се проведат на 03 и 04.07.2017 г., от 14:00 до 17:00 часа, в кабинет 112, намиращ се в поликлиниката на ВМА.
Пациентите ще се преглеждат само след предварително записване, което може да бъде направено на телефон: 02/ 92 26 049, от 08:00 до 14:00 часа.

От градината на масата: най-доброто от Словения



Нова балканска кулинарна поредица по 24KITCHEN

На 23 юни 2017 г. 24KITCHEN излъчи премиерата на новото балканско кулинарно предаване „От градината на масата: Най-доброто от Словения“. Водещият Примош Долничар пътешества из родната си Словения със своята преносима кухня, за да представи красотата и кулинарните особености на различни региони на страната. Целта му е да посети колкото се може повече различни кътчета и да открие местните специалитети. Той търси забравени вкусове и методи на приготвяне на храна, които ще представи по новаторски начин и ще състави модерни рецепти, вдъхновени от историята и традициите на Словения.
Това не е първият телевизионен кулинарен проект за водещия на поредицата Примош Долничар. Той е роден през 1973 г. в Любляна. След като завършва гимназия, е приет да учи философия. В началото на кариерата му неговите  интереси са в областта на танцовия театър и фотографията. По-късно в периода 2003 г. – 2004 г. е поканен да води предаването „Interieri”. То става доста популярно, но интересите му го водят в друга посока. През 2005 г. води първото си собствено кулинарно шоу по RTV SLO с името „Coolinarika”, на което е и сценарист. Снимат се 13 епизода, които все още могат да бъдат гледани в YouTube. Това са първите му стъпки в света на телевизионните кулинарни формати. След това заедно с журналиста Драго Булч пътуват из Словения и снимат предаването „Turistica”. През 2009 г. Примош отваря бар „Izložba”, а през 2011 г. го разширява до ресторант, направен по негов дизайн, в който цялата дървена мебел е негово дело. В ресторанта той готви директно пред погледите на  клиентите и гостите в специална отворена кухня. Заведението става много популярно, а всички продукти са пресни и отгледани в местните ферми. За по-малко от година „Izložba” влиза в класациите на най-добрите ресторанти в Словения. Между 2012 г. и 2013 г. Примош е водещ и на 30 кратки готварски епизода за известен производител на пилешко месо и продукти в Словения. Впоследствие той решава да продаде ресторанта, за да има повече време за кулинарните и дърводелските си занимания. От времената на „Turistica” има идеята за свое кулинарно предаване, в което да може да представи естествената красота на Словения чрез местната кухня и кулинарни традиции. Той снима пилотен епизод и продава шоуто на RTV SLO. В момента има собствено готварско студио, както и дърводелска работилница. Когато не готви или не пише в кулинарния си блог, създава красиви мебели от дърво.
Въпреки че географски Словения е малка държава, тя се дели на 24 гастрономични провинции или райони. Страната има три различни вида климат: преходно-средиземноморски, умереноконтинентален и алпийски. Гастрономически кухнята на югозапад е по-лека, усеща се силно средиземноморско влияние, съдържа основно риба, маслини, ризото, паста, минестроне, прошуто (сушена на вятър свинска шунка), докато хората, които населяват зоните с умереноконтинентален и алпийски климат се хранят с по-тежка храна и ястия с повече месо, яхнии, картофи, боб. Словения има и много различни обичаи, които също варират според региона и диктуват специфичната кухня на отделните области.
Всеки петък от 14:00 ч., поредицата „От градината на масата: Най-доброто от Словения“ ще представя впечатляващото разнообразие на словенската кухня. Характерните ястия за различните провинции или словенските гастрономични райони се различават и са свързани с конкретните природни дадености и възможностите на всяка отделна местна общност. Една от характеристиките на словенската кухня е именно богатото гастрономично разнообразие и съчетанието между ястия, храни и напитки. 
Отделните гастрономични области се отличават по характерните за тях ястия и методите на приготвянето им. Те отразяват историческото развитие, различни културни влияния от съседни държави, местни отличителни особености и най-вече вековната и модерна свързаност на словенците със здравословните и природосъобразни храни и продукти.
Независимо дали ще изберете многопластовата прекмурска гибаница, типичен пай от района Прекмурие (североизточната част на Словения), фрика, картофена палачинка с билки от региона на Горичка Брда (югозападна Словения), жликрофи, месни кнедли от Идрия, черно ризото от Приморския регион на брега на Адриатическо море или Межерли, печен свински или телешки дроб, версия на ястието хагис от Корошка (северната част на Словения) – да вкусиш Словения означава да опиташ богатството на разнообразието, създадено в резултат на вековно взаимодействие между природата и човека.

Български фермери доставят директно своята продукция на МЕТРО без посредник и на справедлива цена



Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Георги Илиев, Директор „Продажби“ и управител на МЕТРО България, дадоха официален старт на „Отгледано с грижа в България“ – проектът на компанията, за директна доставка на плодове, зеленчуци и месо от български селскостопански производители до 11-те магазина на МЕТРО в цялата страна.
„Трябва да стимулираме родните производители да продават качествената си  продукция,“ заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който даде старт на  инициативата.
По думите му хубаво е, че проектът ще се разширява и интересът сред клиентите е изключително голям. В бъдеще от министерството на земеделието, храните и горите ще продължат да насърчават и подкрепят подобни идеи.
Проектът е факт, благодарение на изключително упоритата и целенасочена работа, в която са включени не само мениджмънтът на МЕТРО и усилията на МЗХГ, но и научните среди, както и самият пазар. Целта е била да се помогне на производителите - от начина, по който да произвеждат и опаковат, до формите на разплащане, така че да бъдат стимулирани за производство на все по-качествена храна.
-Новият модел на работа в МЕТРО позволява на българските фермери да доставят своята продукция директно в магазините на МЕТРО и им гарантира справедлива цена за отгледаното от тях. Тяхната продукция ще достига много по-бързо до нашите клиенти – ресторантьори, хотелиери и готвачи, за да им осигури качеството и свежестта, на които те разчитат за успеха на своя бизнес. С въвеждането на модела за директно партньорство и доставка, ние подкрепяме устойчивото развитие на малкия земеделски бизнес и допринасяме за растежа на местната икономика, казва Георги Илиев, управител и директор „Продажби“ на компанията “.
МЕТРО залага в асортимента си за 2017 година над 150 сорта български плодове и зеленчуци. Над 12 000 тона годишно е очакваното минимално количество плодове и зеленчуци, което местните земеделци ще доставят директно до магазините на МЕТРО. Компанията е подписала договори за доставка с повече от 100 земеделски производители, а броят им до края на годината ще надхвърли 200. Месният асортимент също се базира на българско производство, като целта е да има целогодишна доставка на прясно месо от български ферми. Агнешко от породи Каракачанска овца, Аваси, Ил-дьо-франс, уникалното месо на Източнобалканската свиня, прясно телешко, месо от свободно отглеждани пилета, са вече част от асортимента на МЕТРО магазините. Специално внимание се обръща на проследимостта и качествения контрол от фермата до клиента.
Около 6000 български ресторанта и над 300 000 професионални клиента ще могат да се доверят на МЕТРО при избора си на свежа и отгледана в България  продукция, с която да посрещнат изискванията на своите клиенти за добра и вкусна храна.

Отслабване без глад



Криолиполизата „мори” сланинките чрез замразавяне. „Вела шейп” заглажда целулита с нагряване

Мечтаете да се събудите без „любовни дръжки“, тлъстинките в корема ви да са значително намалели точно в сезона на банските, а бричовете да са на изчезване. Това не е фантастика, а криолиполиза.
Зад сложното име се крие апарат, който замразява мастните киселини, които влизат в състава на мастните клетки.
Те са пет вида, като три от тях замръзват при температура -8 градуса. Оставалите две са по-издръжливи – предават се при -11 и -42 градуса по Целзий, пояснява дерматологът д-р Анна Пейкова от клиника „Дерма ЕЛИТ“.
-Замразяването на мастните киселини води до образуване на кристалчета в мастната клетка, което я убива. Чрез този метод с три процедури се унищожават до 70% от тях в желания участък. И това е завинаги, но само на третираното място. Разбира се, ако водите застоял начин на живот и приемате повече калории, отколкото изразходвате, останалите мастни депа ще се разширят, обаче в други зони.
Лекарят терапевт измерва количеството тлъстинка на желаното за криолиполиза място с уред, подобен на шублер. Процедурата трае 70 минути, а след нея тлъстенките ви намаляват с 30%. Участъците, които ще бъдат третирани, се покриват с мембрани, напоени с водно-спиртен разтвор, който предпазва кожата от изгаряне при ниските температури. (По принцип пораженията идват при -12 градуса.)
Апаратът засмуква кожата на желаната зона, за да може да я замрази по-добре. Неприятните усещания са през първите 10 минути. След това може да четете, да играете на таблета и да си пийвате вода в продължение на час. След като машината даде знак, че процедурата е приключила, терапевтът „омесва“ обработените участъци, за да изглади кожата. Може да повторите процедурата най-рано след месец. Криолиполизата е добре да се съчетава с „Вела шейп“ - това е радиочестота с инфрачервени лъчи и вакуум. Тя има патент, че разгражда мазнината. Една-две процедури с „Вела шейп“ преди замразяването ще помогнат на мазнината да се втечни и тогава ще е възможно да се захване по-голям обем кожна гънка, за да се унищожат повече мастни клетки. След криолиполизата механичен липомасаж с LPG ще усили циркулацията и
дренажа. Така унищожените мастни клетки по-лесно напускат организма.
Д-р Пейкова изрично подчертава, че процедурата е доста по-щадяща от липосукцията. Все пак не е оперативна намеса. Единствената последица е, че обработеното място е като изтръпнало около седмица, а унищожените мастни клетки се отделят за десетина дни по естествен път. Т.е. не бива да очаквате мигновен магически ефект.
Хубаво е да пиете повече вода - до 2 литра на ден, да не консумирате алкохол и мазни храни. Въглехидрати – също, тъй като те, когато са в по-голямо количество, отколкото организмът успява да разгради, се превръщат в мазнини, които се натрупват в резервни депа. Затова не само след криолиполиза е важно движението и правилното хранене. Съвременният човек се обездвижи и дори не си дава сметка колко малко усилия полага и не изминава километрите, необходими за нормалното функциониране на тялото му. Хормоналният стрес също е от значение, защото води до допълнителни мастни депа.
------
Криолиполиза предлагат на много места. Разликата е в апаратите. Преди да прибегнете до терапията, проверете уредът медицински ли е и дали замразява при -8 градуса. В София подобни машини има на три места. При останалите криолиполизата охлажда с плюсови температури (до +2 градуса). Ефект пак има, но не е толкова бърз и са необходими повече процедури. Също така се осведомете лекар или козметик ще извърши терапията. Медик е по-добрият избор, защото трябва да прецени общото състояние на организма. Процедурата не се препоръчва при проблеми с черния дроб, диабет или рак.
Целулитът много добре се повлиява от комбинацията на процедури с „Вела шейп” , LPG ,антицелулитни масажи и балансирано хранене. Не бива да има прием на мазнини. Проблемът е, че човек дори да не яде нищо тлъсто, когато си хапва въглехидрати, в един момент те се превръщат в мазнини и се натрупват като запаси. Затова ключът е в балансираното хранене, а не в глада. При лишаването от храна бързо се получава ефектът, при който отслабваме, кожата увисва, а след това организмът (понеже е в състояние на стрес), бързо набавя онова, което му е отнето.
За тези, които искат да изглеждат добре по бански, „Вела шейп” е доказано ефективен метод. Той има FDA-сертификат, че атакува директно мастната клетка. Разгражда мазнините както се изпържват в нагорещен тиган. Буквално ги разтапя. Много мощен в комбинация с инфрачервена светлина, която допълнително загрява. Температурата се повишава до 42 градуса подкожно, без това да уврежда повърхностния слой. С помощта и на вакуума, достига точно до мастните клетки. „Вела шейп”  се прилага един път седмично. Процедурата е достатъчно кратка – 50 минути, така че може да го направите и в обедната почивка. Тъкмо ще пропуснете хапването.

32-ма медицински специалисти от ВМА бяха отличени с приза „Лекарите, на които вярваме”



За поредна година НС отвори парадния си вход, за да влезе по червения килим елитът на българското здравеопазване 
Отличени бяха както медици с дългогодишен опит, така и представители на младежката лига на “Лекарите, на които вярваме”.
Сред лекарите, които получиха „сертификат” за доверието на пациентите и бяха наградени лично от председателя на НС Димитър Главчев и от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров се наредиха ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и д-р Весел Кантарджиев, който е началник на Отделение по кожни и венерически болести към ВМА.
В класацията попаднаха още проф. Никола Владов и доц. Ивелин Такоров – Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; проф. Крум Кацаров – Клиника „Гастроентерология”;  доц. Пламен Иванов, доц. Красимир Василев и к-н д-р Георги Попиванов от Клиника ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология; доц. д-р Владимир Русимов, д.м. – Клиника по ендосопска травматология; проф. Георги Байчев – Клиника „Гръдна хирургия”; проф. Стефан Ковачев - Клиника „Обща и онкологична гинекология”; проф. Ивона Даскалова – Клиника по ендокринология и болести на обмяната; проф.  Камен Плочев и полк. доц. Георги Попов от Катедра по инфекциозни болести; проф. Кузман Гиров – Клиника по съдова хирургия; проф. Красимир Генов – Клиника „Нервни болести”; проф. Тихомир Ефтимов – Клиника „Неврохирургия”; проф. Юлиян Райнов – Клиника „Хематология”; проф. Лъчезар Войнов – Клиника „Очни болести”; проф. Коста Костов и доц. Милена Енчева –от Клиника по пневмология и фтизиатрия; полк. доц. Ивайло Даскалов – Клиника „Кардиология”; проф. Илия Салтиров – Клиника „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”; проф. Светослав Николов – Клиника „Обща урология”; проф. Венцислав Цветков – Клиника за ушни, носни и гърлени болести; проф. Тройчо Троев, проф. Георги Георгиев и д-р Любина Веселинова от Клиника ”Физикална и рехабилитационна медицина”; проф. Евгени Белоконски и д-р Петко Димов от Клиника „Коремна хирургия”; д-р Янислав Данчов – Клиника „Интензивно лечение”; д-р Ангелина Цветанова – Клиника по ендокринология и болести на обмяната.


Публиката в Благоевград се обясни в любов на Криско



Турнето на Coca-Cola и The Voice премина под знака на Криско. За първи път в неговата кариера публиката скандираше името на новата му песен BAZOOKA след всяко негово изпълнение.
Новото парче на Криско разби всички рекорди по гледаемост, поставяни някога в българската музика. В рамките на 24 часа "Bazooka" генерира 590 000 гледания, а психологическата граница от 1 милион премина само за 2 дни. Освен че закрива всеки концерт от турнето, междувременно той подготвя и 3 нови парчета, които ще пусне тази есен. С музика Криско печели и своята приятелка, написвайки за нея песента „Още един танц“. Той успешно съчетава музикалните си ангажименти с личния си живот.
Освен него на сцената на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour излязоха балет Nova ,DJ Doncho, VenZy, Пламен и Иво, Михаела Маринова, СкандаУ, DARA, Михаела Филева, Pavell & Venci Venc', Тита, Криско, както и Кристиан Костов.

УС на БЛС: Категорично против сме лимитиране на дейности за онкоболни и родилки



БЛС свика спешна среща на УС, на която се обсъдиха подготвените от НЗОК изменения чрез анекса към индивидуалните й договори с болниците. Съгласно текстовете в анекса, НС на НЗОК е утвърдил исканите от УС на БЛС суми в размер на 140 млн. лв средномесечен разход за дейности в болничната помощ. Независимо от това УС на БЛС категорично отказва да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи. С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците.
Според лекарите, предвижданите лимити ще ощетят основно пациентите, както и възможността на лекарите да изпълняват хипократовата  клетва.
„Дори да има възможност да се направят прогнози за брой раждания в дадено лечебно заведение, е абсолютно невъзможно да се прогнозират пациентите, на които ще се наложат интензивни грижи. Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на Касата е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен такъв, който да не е за сметка на пациентите”, категоричен е д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.
УС на БЛС подчертава, че излишно се спекулира с това, че неподписването на анекса към индивидуалните договори на НЗОК и лечебните заведения бави плащанията на сумите за болнична помощ. Според вече подписаните индивидуални договори НЗОК може да изплати дължимите суми, като единственото, което би следвало да се направи, е НЗОК да им предостави новите разполагаеми стойности.

Стресът изяжда костите ни



Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ), проведе семинар на тема –
„Остеопорозата – клинични аспекти, социална значимост, превенция, лечение на фрактурите и икономически ефект върху здравната система, при ненавременното и лечение”.
Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушена микроархитектура на костната тъкан водеща до повишена чупливост на костите и последващо нарастване на фрактурния риск. Често много, много късно се поставя диагнозата, когато на лице вече е първата фрактура във възрастта над 65 год.
Рисковите фактори са: фамилна анамнеза за заболяването, ранна менопауза (преди 45години), храносмилателни заболявания като болест на Крон или Цьолиакия, , ревматоиден артрит, първичен/вторичен хипогонадизъм при мъжете, поднормено тегло за възрастта, начина на живот - гладуване, тютюнопушене и алкохолизъм, прием на над 3 кафета дневно, лечение с кортикостероиди, с лекарства за епилепсия, Базедова болест, слаба физическа активност, склонност към падане и ниски нива на калций и витамин D. Ранната диагностика е изключително важна за лечението, което може да бъде инжекционно или с хапчета. Основната му цел е повишаване на костната плътност, и качеството на костта и предотвратяване/намаляване на фрактурите. Но за да има ефект от лечението при остеопороза без фрактури, то трябва да продължи три години без прекъсване като лекарствата се пият в дозите, при спазване на препоръчаната продължителност на терапията.
Остеопорозата е често, но лечимо заболяване. Остеопорозните фрактури са тежки, но предотвратими, подчерта доц. Пламен Попиванов, ендокринолог от отделението по костни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска”. По време на форума той съобщи:
-При фрактура на китката или бедрената шийка , рискът от смърт нараства 2 пъти, а при фрактура на гръбначния стълб той е 5 пъти по-висок. Рискът от повторна фрактура при остеопороза се увеличава с 86%.20% от 5 жени, които си счупват бедрото при остеопороза, загиват до края на първата година, а 80% остават инвалиди.
Дългото залежаване, след фрактури инциденти, води до повишен риск от тежки усложнения като белодробна пневмония, сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт.
Превенцията и измерването на костната плътност са от изключителна важност. Своевременното насочване към специалист ендокринолог, който да определи подхода за превенция или да назначи адекватно лечение също не е за подценяване.
Доц. Попиванов посочи, че ако се движим повече и по-често поне 30 мин. бързо ходене дневно (8 км. стига ставите и сърцето ни да го позволяват), ядем поне една кофичка кисело мляко дневно, ако наблягаме на млечни продукти, зеленчуци, плодове, риба, ако поне 10 мин. дневно се излагаме на слънце и приемаме витамин D това ще помогне за запазване здравината на костите и зъбите ни. Той бе категоричен, че при възрастните хора изпадането на зъбите е резултат от старческа остеопороза.
По думите му раждаме се през лоното на таза, а умираме от счупвания на – бедрена шийка, прешлени, китка и т. н.
Според ендокринологът д-р Наталия Темелкова, от отделението по костни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска” всички мерки за превенция, диагностика и лечение са в еднаква степен валидни, както за мъжете, така и за жените. А DEXA изследването – „златен стандарт" за измерване на костната минерална плътност би трябвало да се поеме от НЗОК за хора над 50 години, тъй като то е много високоинформативно и насочващо.
Измерванията трябва да включват измерване на лумбалните прешлени и на бедрената шийка.
Имаме много дензитометри, но с тях не се работи компетентно. Различните апарати измерват различно. Сравнения между резултатите от различните апарати не е редно да се правят, каза тя.
-Живеем в изключително динамично време, населението остарява, а разходите за здравни грижи се увеличават с всяка изминала година. За сметка на това у нас не обсъжда въпроса кой е най-оптималният модел на мониториране на пациента, не се анализират дългосрочните ползи, коментира д-р Борислав Борисов, бивш директор на ИАЛ. Той  допълни,че биотехнологичната революция промени и ще продължава да променя опциите в медицината, а това ще разшири възможностите и на превенцията, и на терапията, но трябва обаче да сме отворени за тези възможности и да мислим за тях и като за възможност да редуцираме разходите за здравеопазване.
Ревматологът д-р Родина Несторова от ревматологичен център "Света Ирина" коментира, че стресът води до силно намаляване на костно минералната плътност, че има бебета родени с артрит и той може да се прояви на 3,на 6 месеца или на 2 годишна възраст при децата т. н. през целия човешки живот. Тя коментира още, че няма стройна система за взаимоотношения между отделните специалисти. Съпричастността на ОПЛ, ортопедите, неврохирурзите и невролозите остава пожелателна, което говори за много сериозен пропуск в здравната система у нас.
Д-р Несторова бе категорична, че когато става въпрос за остеопороза без фрактури, най-голямо значение има силовото натоварване на ръцете, стъпалата, паравертебралните мускули - бързо ходене, фитнес и т. н. Защото  здравите мускули могат да предпазят една остеопоротична кост от счупвания. Но колкото повече са фрактурите, толкова повече се умножава и следващият фрактурен риск. Освен това пациентите с фрактури много трябва да се внимава с всякакви масажи (по-силовите може да ги провокират) и по-сериозни натоварвания, защото най-често това са фрактури, които са атравматични т.е. получени не от високо падане.
„България е единствената страна с нисък процент на реимбурсация на лекарствата срещу остеопороза, много изследвания не са включени в реимбурсния списък на НЗОК и промяна категорично трябва да има. Нека да се търсят дългосрочните ползи, а не решенията да се подчиняват на мандатното мислене“, заяви Иван Димитров от ФБПФ .
Участващите в събитието пациенти отправиха апел да се разпространява информация за заболяването и хората да се изследват, за да се спре т. нар. тихият крадец на кости.
------
-Стресът изяжда костите ни. Това се изразява в по-високо ниво на кортизол. С други думи стресът ни убива;
-Костите на мъжете са 20 на сто по-дебели от тези на жените. При мъжете костите изтънява след 50 год. възраст, докато при жените това настъпва след 40 години. при 25% от жените костите рязко изтъняват с от до 3% годишно. Костите на космонавтите изтъняват поради липса на гравитация т.е. човек, ако се движи много има по-здрави – дебели кости;
-Почти 2/3 от жените в менопауза имат дефицит на витамин D, а той намалява рискът от падания;
-Колкото е по-висок витамин D (това е стероиден хормон) в кръвта ни, толкова по-дебели са нашите кости. Витамин D 2 се среща в растителните храни, морските дарове и др. Витамин D 3 го приемаме с животинските продукти;
-Повече движение, по-правилно хранене, повече излагане на слънце. Прием на калций 1200-1500 мг/дневно;
-Инжекция от пролия-човешки антитела може да се прави на 6 м. за лечение на стеопороза, но може и да се прави два пъти по-често, но за лечение на костни метастази. Пролията задебелява костите.

Ротавирусните гастроентерити - втора по честота причина за детска смъртност от ваксинопредотвратими заболявания



Ваксинацията до 6 м. от раждането предпазва от ротавирусите

Две от кръглите маси на Фондация „МОСТ” във Варна и Ст.Загора (май и юни т. г.) преминаха


 под мотото – „Ротавирусни инфекции и ваксинопрофилактика”.
Модератор на проявите бе д-р Нигяр Джафер, зам. председател на 44-то НС, а лице на МОСТ- голямата актриса Татяна Лолова.
На кръглата маса във Варна д-р Илиян Тодоров, специалист по инфекциозни болести, от Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна подчерта, че ротаривусните инфекции са втора по честота причина за смърт при бебета и малки деца до 5-годишна възраст.
По думите му от 1 до 3 години имунната система на детето не е достатъчно зряла, за да се пребори с тези инфекции, които засягат тежко всички органи и системи, но най-вече сърдечносъдовата и бъбречната системи и налагат в повечето случаи болнично лечение. Заразата с ротавируси, ако не се разпознае навреме и не се вземат адекватните мерки, може да се окаже дори смъртоносна. Механизмът  на предаване на заразата е , чрез мръсни ръце, контакт с болен и дори с такъв, който няма никакви признаци, но е приносител на инфекцията, къпане в реки и езера и от заразени с вируса предмети – играчки и др., подчерта още той.
Заразеното дете отделя вируса 10-14 дни, а ако страда от някакво хронично заболяване, като бронхиална астма до 1 месец. Много от възрастните носители на зараза обикновено над 60 год. възраст нямат обаче видими прояви, но разпространяват вируса. Опасност е налице винаги и, когато повече деца се съберат на едно място като – в детската градина, на площадката в парка или на басейна.
Най-важна е профилактиката, чрез ваксинацията. Има два вида ваксини - моно и 5-валентна. Първата е безплатна за родителите, но се слага само по тяхно желание и е включена в препоръчителния списък.
Първата доза се дава около осмата седмица и най-късно до 12-ата след раждането на бебето. Втората доза се дава 4 седмици след първата. А за 5-валентната има още един прием – 4 седмици по-късно.
Председателят на фондация „МОСТ” Юлия Пискулийска, журналист, писател и общественик, подчерта, че ротавирусите са животозастрашаващи инфекции, но и ваксинопредотвратими. Фондацията си е поставила за цел да противостои на антиваксиналните движения, на тези, които се борят против здравето на децата.
-Не бих могла да разбера онези образовани майки, които се противопоставят на ваксинациите. Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Като журналист ще продължа да отстоявам битката за здравето на хората. Наричам тези антиваксинални движения атентат, който малко по-късно във времето ще избухне. Агресията на антиваксиналните движения трябва да бъде спряна, каза тя, при откриване на форума в Ст. Загора.
Посланикът на МОСТ великолепната Лолова отново призова – „да събудим гражданското общество, за да противодействаме на антиваксиналните движения.”
Модераторът на събитието, което се проведе със съдействието на Община и РЗИ-Стара Загора, д-р Джафер също подчерта, че темата за антиваксиналните движения днес е изключително актуална.
Според нея  проблем с имагинерната и ромската общност няма, но има с интелигентните родители, които ползват интернет и се позовават на информацията от глобалната мрежа, обединявайки усилията си за да докажат, че научните постижения водят до нежелани резултати.
-Ето защо днес задължение на медицинската общност и медиите е да предоставят истинска, реална, вярна, достъпна, научно обоснована информация. Отказът от ваксинация е риск, в който се поставя животът на детето, разчитайки на колективния имунитет. Това е изключително опасно, защото когато той се снижи има опасност от взрив, коментира д-р Джафер.
От презентацията на д-р Светлана Петрова, началник в РЗИ-Ст. Загора стана ясно, че ротавирусната инфекция е инфекциозно заболяване на храносмилателния тракт.  А всяко дете незавършило 3 год. възраст е прекарало ротавирусен инцидент между 1 и 5 пъти. В изложението си тя акцентира:
-Най-често боледуват децата между 6 и 12 мес. възраст, които са на изкуствено хранене. Началото на заболяването се характеризира с висока температура над 38 градуса, болки в корема – високо горе над пъпа и многократни диарични изпражнения. Усложненията са – дехидрация, тежък елекролитен дисбаланс, отит, остра бъбречна инфекция и др. Профилактиката на ротавирусните инфекции включва спазване на стриктна хигиена включваща старателно измиване на всички плодове и зеленчуци, преди консумацията. Тези заболявания не се повлияват от антибиотично лечение, ето защо най-добрата мярка е имунизацията. По препоръка на СЗО тази ваксина у нас е включена в календара на препоръчителната ваксинация, докато в САЩ, Канада, Австрия, Белгия, Германия и др е в задължителния имунизационен календар. Ваксините са живи и се приемат през устата т. е.перорално. Те са ефикасни срещу тежките форми на ротавирусните гастроентерити, които са втора по честота причина за детска смъртност от ваксинопредотвратими заболявания. Ефективността на ваксините е между 80-90%, а в страните с висок имунизационен обхват се отчита значително намаление на случаите на ротавирусни инфекции.