Translate

четвъртък, 8 юни 2017 г.

IFC инвестира 15 милиона евро в дялове в Аджибадем Сити Клиник



Международната финансова корпорация (IFC), която е част от структурата на Световната Банка, инвестира 15 милиона евро в дялове в Аджибадем Сити Клиник. С инвестицията ще се разгърне стратегията за развитие на Аджибадем на Балканите и за разширяване на портфолиото от медицински услуги в България.
През 2016 година Аджибадем реализира третата си инвестиция в чужбина. Придобивайки Токуда и Сити Клиник Груп тя се превърна в най-голямата верига лечебни заведения в България.
Председателят на Борда на директорите на Здравна група Аджибадем Мехмет Али Айдънлар заяви:
-Изключително сме доволни от факта, че МФК като партньор подкрепя разрастването ни в Европа. Това е знак за гласуваното ни доверие. С инвестицията си в България и региона целим медицинските услуги и здравните грижи в частния сектор да се усъвършенстват и да станат по-достъпни, така че българският пациент да получава още по-добро качество.
От своя страна регионалният директор на МФК за Европа, Близкия изток и Северна Африка Карстен Мюлер съобщи: Глобалната ни стратегия в областта на здравеопазването е да разширим достъпа до висококачествени здравни грижи в развиващи се пазари и да работим с компании, които предоставят най-добрите медицински услуги за пациентите. Нашето партньорство с Аджибадем в България е и подкрепа за турска компания в развитието на международната й конкурентоспособност.“
Под бранда на Аджибадем Сити Клиник са Токуда Болница с 560 легла, Сърдечно-съдовия и Онкологичен център на Сити с общо 164 легла, Кардиохирургична болница в Бургас с 31 легла и Медицински център във Варна.
С инвестицията Аджибадем Сити Клиник ще се стреми да засили технологичното и клиничното си превъзходство на пазара на здравни услуги у нас. Основен акцент ще бъде поставен и на стратегията за развитие на човешкия капитал на дружествата в групата. Ще се инвестира в повишаване на квалификацията и професионалното развитие на медицинския и административен персонал за създаване на устойчива и перспективна среда за работа в Аджибадем Сити Клиник.
С потрфолио от общо 5 милиарда Турция е втората най-голяма страна в света, с която МФК работи и от офиса в Истанбул ръководи дейностите си в Европа, Близкия изток и Африка. През финансовата 2016 г. МФК реализира краткосрочни и дългосрочни инвестиции на обща стойност от 1.8 милиарда щ.д., вкл. и от обединения с други финансови организации.


Кока-Кола ХБК България получи специална награда в категорията „Зелена инвестиция“ в конкурса за b2b Media „Най-зелените компании в България”



Компанията бе отличена за своите инвестиции и дейности, насочени към устойчивото развитие и опазването на околната среда.
Седемте нови цели, които тя планира да изпълни до 2020 г., са насочени към намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване ефективността на производството и развитието на общностите, както и работа в подкрепа на 17-те глобални цели за устойчиво развитие на ООН.
В България компанията ежегодно инвестира в дейности, насочени към намаляване на консумирането на водните ресурси, подобряване управлението на отпадъците, намаляване емисиите във въздуха и редуциране на използването на ресурси, намаляване консумацията на енергия и горива, както и в грижа за обществото.
Един от основните приоритети е намаляване на отпадъците, генерирани в резултат на цялостната дейност. Постоянните усилия на компанията в тази област са отличени и с призове за най-добра опаковка по време на националния конкурс за „Приз Пак” през 2015 и 2016 г., където съответно Bankia Plant Twist Botlle и стъклената бутилка Кока-Кола от 0.75 л., печелят първо място. През 2016 г. Кока-Кола ХБК лансира на пазара стъклена бутилка Кока-Кола от 0.75 л., чрез която потребителите се окуражават да връщат своите опаковки при покупка на нов продукт. Стъклената бутилка се използва многократно и се рециклира на 100%.
Комуникацията и насърчаването на отговорното отношение към природата също е важен приоритет за компанията. Най-голямата инициатива в тази област е инициативата за опазване на околната среда „Моят зелен град”, която стартира през 2008 г. с цел опазването на природата в големия град. През годините в нея се включват неправителствени организации и партньори, заедно с хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са посадени над 1 100 дръвчета и са построени и обновени над 400 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в цяла България. През 2015 г. става факт и първата гора – резултат от инициативата. През 2016 г. е осиновена и първата гора на „Моят зелен град“ в ПП „Витоша“.

Дуото Пламен и Иво се присъединява към Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2017



На 7 юни на площад „Централен“ в Пловдив на голямата сцена излязоха едни от най-успешните и популярни български изпълнители Криско, Михаела Маринова, Михаела Филева, Пламен и Иво, Поли Генова, СкандаУ, Тита, DARA, DJ Doncho, Балет Nova, VenZy, Pavell и Venci Venc’.
Специален гост в града под тепетата бе Поли Генова, която изпълни някои от най-големите си хитове.
Пламен и Иво представиха за първи път пред публика новата си песен, която е изненадваща колаборация с изпълнители, които също са част от турнето на Coca-Cola и The Voice.

Най-добрите билкови рецепти за лечение на най-често срещаните заболявания ще намерите в новата книга „100 болести, 100 билки“


Предписанията, включени в наръчника, са на едни от най-популярните и доказани народни лечители и знахари у нас.Те са събрани са от д-р Стоян Бахчеванов, който е последовател на знаменития Петър Димков и от три десетилетия препоръчва билкови рецепти на своите пациенти. Авторът предлага решения не само за смятаните за нелечими заболявания като рак, епилепсия, множествена склероза, но и  за алергии, безсъние, белодробни, бъбречни и сърдечни заболявания, диабет, кашлица, левкемия, невроза, очни болести. Очертава пътища за преодоляване на затлъстяването и алкохолизма. Намира решения при проблеми с простата, разширени вени, високо и ниско кръвно, грип, цистит, шипове, камъни в жлъчката, косопад, хепатит и много др.
„Може би звучи абсурдно, но и най-тежките диагнози, сред които е ракът, се развиват у нас в следствие на неправилно хранене! Именно прекомерната употреба на мазнини, захарни изделия, алкохол, месо, цигари, пакетирани храни е това, което ни разболява. Стомахът не може да се справи с целия обем от тези силни компоненти. Резултатът от тази убийствена диета е маса от ненужни вещества, затлачващи организма ни. Започва покачването на телесното тегло, лесната умора, появяват се редица оплаквания и се завъртаме в омагьосания кръг на приема на агресивни лекарства, които потушават симптомите, но не повлияват източника им и често водят до влошаване, с това лекарят започва своята книга. 
Затова д-р Бахчеванов предлага и набор от начини, чрез които да избегнем тази порочна система. Препоръчва редица варианти за прочистване на организма, акцентира на ползите от разделното хранене и дава множество практични съвети за здравословен живот. 
Книгата „100 болести, 100 билки“ излиза с логото на издателство „Милениум“.

Весна Змиянац и Валя Балканска пеят безплатно на „DobrichMezi“


Фестивалът на балканската скара  ще гостува от 8-ми до 11-ти юни на територията на скейт парк „Свети Георги“ в Добрич. В рамките на 4 дни Фондация "Румънеца и Енчев" и община Добрич са подготвили истински празник за посетителите, включващ най-големите кулинарни майстори и едни от най-добрите родни и балкански изпълнители. Атрактивната програма за феста е пълна с много изненади и интересни състезания, като турнири по табла, белот, футболен билярд, туистър, биърпонг, състезания по надяждане с люти чушки и кебапчета.
За децата е предвидена целодневна безплатна детска анимация, гимнастика, лунапарк, много сладки изкушения, както и симулатор със спортни коли, гигантско бънджи и още много игри. В първият ден на фестивала градуса на купона ще вдигнат легендите от „Сигнал“, на 9-ти юни за всички ще пее Борис Солтарийски, а преди него нашумелите музиканти от „Виво Монтана“ ще загреят посетителите. На 10-ти – гръцкият изпълнител Йорданис Агапитос и сръбската мегазвезда Весна Змиянац са гвоздеят в програмата. Последният фестивален ден ще започне още на обяд в 12 часа с концерт на фолклорната прима Славка Калчева. А вечерта от 20 ч. голямата Валя Балканска ще се качи на сцената.Фестивалът е  с вход свободен.

сряда, 7 юни 2017 г.

Гл. държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: При извършени фиктивни имунизации НЗОК трябва да прекратява договорите на провинилите се лекари



За такава санкция ще настояват от МЗ, стана ясно от интервюто на д-р Кунчев пред БНТ.
-От една практика от четири деца три да са имунизирани и да са заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно написани. От гледна точка на закона това е документно престъпление, а от морална гледна точка – невероятно престъпление да излъжеш обществото и майката, която вероятно знае за какво става въпрос и да не изпълниш задълженията си, подчерта той.
Според него повечето лични лекари у нас изпълняват стриктно задълженията си по имунизационния календар, но има и такива, които допускат това да стане фиктивно. Ето защо освен налагането на санкции при такива случаи, НЗОК трябва да прекрати договора с лекаря. Именно това ще бъде предложено на касата, когато при проверки от кръвните проби на децата, каквито текат в момента, се установи липса на антитела срещу заболяването, а по документи е отчетено, че имунизация е извършена, защото едно е да не можеш да намериш детето, да си го търсил и да не си го намерил, но съвсем съзнателно да напишеш, че си изпълнил имунизацията и нищо да не си направил, е престъпление, коментира д-р Кунчев.
Ще се обсъди възможността за намаляване на възрастта, на която децата биват имунизирани срещу морбили.В момента тя е 12-13 месеца, съобщи той.

Инициативата „Станете Skin Checker е подкрепена от дерматолози в 21 български града



През месеците юни и юли над 80 дерматолога от 21 града в страната партнират на La Roche-Posay. Всеки желаещ може да се консултира напълно безплатно със специалист в своя град, по повод на съмнителни бенки по кожата, по определен график. Той е публикуван на сайта на La Roche-Posay - www.laroche-posay.bg/saveyourskin.
Целта на международната инициатива е човек да научи как да се предпазва от слънчевите лъчи.
Специалистите съветват всеки човек да проследява кожата и бенките си като използва метода „ABCDE“, обръщащ специално внимание на пет белега на бенките, които трябва да се следят - асиметрия, граници, цвят, диаметър и еволюция.
Над 200 000 нови случаи на меланом се диагностирицат ежегодно в световен мащаб.Над 90% от случаите на кожен рак обаче са лечими, стига да бъдат открити навреме.

220 души - прегледани безплатно за възпалителни чревни заболявания



77,6% от тях досега са без диагноза или са недоволни от лечението си

220 души се възползваха от безплатните прегледи за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ)*, които се проведоха от 22 до 31 май 2017 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. 53% от тях са хора между 20 и 60 години, а 74% - жени.
77,6% от прегледаните в специална анкета посочват, че не са доволни от лечението си - и въпреки оплакванията си, до момента нямат поставена категорична диагноза и не се лекуват.
Безплатните прегледи са съвместна инициатива на ИСУЛ, Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания Error! Hyperlink reference not valid.
------
*Над 3 млн. души в Европа страдат от ХВЧЗ като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. но едва около 3 000 от заболелите се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години.ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение. Пациентите често  неглижират проблема, който имат, или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години, когато вече болестта е в много напреднал етап и са се появили сериозни усложнения.
По данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това се счита, че са бързото и некачествено хранене, факторите на околната среда, както и по-добрата диагностика на заболяванията.

Лидл България с първо място в конурса „Най-зелените компании в България”


Отличието бе присъдено на Lidl за проекти, свързани с опазването на околната среда, ефективното управления на отпадъци и „Зеленa линия Витоша“.
През 2016 г. отвориха врати първите два магазина, в столичния квартал „Младост“ и в Благоевград, които използват с 30 % по-малко енергия от стандартна такава сграда, при която биха били покрити само нормативно заложените в страната изисквания за енергийна ефективност. През 2017 г. врати отварят още пет обекта от ново поколение с висока енергийна ефективност.
Проектът „Зелена линия Витоша“ осигурява безплатен транспорт за жителите и гостите на София до Витоша. Автобусните линии на Lidl „Зелена линия Витоша“ имат за цел  да улеснят гражданите, да ги насърчат да прекарват повече време в разходка сред природата и да намалят вредните емисии от ползване на лични автомобили. За шест години са превозени над 42 000 души.
В Лидл България управлението на отпадъците цели ефективно използване на ресурсите, предотвратяване на образуването на отпадъци, насърчаване на повторната употреба, рециклиране и извличане на вторични суровини. Проектът от една страна разчупва рамката на конвенционалното разбиране за изхвърляне на отпадъци, а от друга налага модела за кръговрат на ресурсите с цел грижа за природата
Отличието „Най-зелените компании в България“ е поредното признание за Лидл България за политиките й в сферата на корпоративната социална отговорност. В началото на тази година Лидл България бе отличена с Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, а през декември 2016 г. получи приза „Златно сърце“ на списание Business Lady.

Снимка:geograf.bg



Проф. Ивайло Търнев, началник Клиника по нервни болести в УМБАЛ "Александровска": Нямаме вече национална програма за редките болести от 2013 г.



-Скринингът и ранна диагностика са най-важните елементи при редките заболявания, които са изпитание за здравната система на всяка страна. България е втората държава след Франция, която има програма за редки заболявания За нашите специалисти в тази област това е хоби, без институционална подкрепа, осъществявано в колаборация с  пациентски организации. Тази дейност осъществяваме в извънработно време - в петък, събота и неделя, когато нормалните хора си почиват, ние пътуваме по села и градчета, посещаваме семейства, обясняваме им, взимаме им кръв, изследваме ги и след това се връщаме да им дадем резултатите. За тази скринингова дейност нямаме никаква подкрепа от страна на държавата, както и за повечето от останалата ни дейност.
Напук на системата на здравеопазването ни, която иска да убие креативността и да я превърне в клинична пътека, ние продължаваме да творим. Ние се занимаваме с активна научно-изследователска дейност. Продължаваме нашата изследователска дейност в областта на неврогенетиката и тази година имаме няколко сериозни постижения – идентифицирахме три наследствени автозомно-рецисивни заболявания сред затворени общности на българи-мохамедан.
Прогресивна мускулна дистрофия тип пояс – крайник има само в Смолян и в Бразилия.
Дистония-тремор при болест на Луи-Бар е открита в Доспат и Сърница. Тя е описана при други малцинства в Канада. Наследствена моторна и сетивна невропатия тип Лом е установена в община Якоруда. Най-голямото ни научно откритие за миналата година е, че описахме нова форма на комплицирана хередитарна спастична параплегия, дължаща се на генна мутация. Открита е при едно българско семейство от село Свирачи, Ивалйовград. Тази мутация вече е официално приета в света, а научната публикация е публикувана в авторитетно издание.
В експертния ни център по наследствени нервни и метаболитни заболявания са открити 1229 пациенти с наследствени периферни невропатии – 17 различни форми, 160 пациенти са с периферна мускулна дистрофия тип Дюшен, 80 с болестта на Уилсън, 20 с болестта на Гоше и др..
Скрининговата ни програма за транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия до момента обхваща над 500 здрави индивида за носителство на заболяването. За болест на Помпе са изследвани над 370 души, а за Нийман-Пик – 84 човека в риск, от които 16 са диагностицирани с болестта.
Нашият експертен център е приет в Европейската референтна мрежа по невромускулни заболявания, в която членуват 14 държави от ЕС и Европейската мрежа по метаболтни заболявания, в нея пък членуват 18 държави. Ние участваме в разработването европейските консенсуси за диагностика, профилактика, лечение и проследяване на болните.
Центърът ни е единственият представител от Източна Европа в тях и е
определен от Европейската референтна мрежа по невромускулни заболявания за един от 3-те одитни центрове.
България е една от малкото европейски държави, която няма електронно здравеопазване. Нямаме никаква подкрепа от страна на държавата. Нямаме и регистър на тези заболявания. Нямаме вече и национална програма за редките болести от 2013 гoд.
Това съобщи проф.Търнев по време на 16- та национална среща на Фондация „МОСТ” в Албена, която се проведе в края на м.май.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология: Падне ли доверието към ваксините – очакваме епидемии



По време на 16-та традиционна среща на Фондация „МОСТ-Медии, Общество, Семейство, Традиции” в Албена, която се проведе под патронажа на президента Румен Радев, при презентацията си на тема - „Ваксинална политика в България”, специалистът каза:
-През месец март т. г. вирусът на морбили беше внесен у нас от Румъния. Близо 100 са случаите на морбили до момента в страната. Около 40% от тези деца не са имунизирани, защото нямат необходимата възраст от 1 година. Останалите заразени са между 12 месеца и 4 години, които също не са ваксинирани.
Освен в Пловдив и в Пазарджик има още два доказани случая и в Монтана, където 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния и връщайки се у дома заразява и детето си, което се оказва неваксинирано. А доказателство за това са изследваните кръвни проби в Националната ни референтна лаборатория.
Неприятното е, че за някои от тези деца е записано т.е. отчетени са, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на тривалентната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, означава, че ваксината просто не е поставена.
В държави като Германия, Холандия, САЩ, там за да тръгне детето на училище трябва да е ваксинирано. Взимат му кръв и като видят, че няма антитела към нещо го ваксинират. Това е положението. Там не важат бележките от ОПЛ, както у нас. За сведение само преди време и Италия въведе задължителната ваксинация при децата.
У нас за ваксината срещу морбили, заушка и рубеола, която е жива вирусна ваксина, за миналата година са съобщени само 2 нежелани реакции. Според мен това означава, че те просто не се докладват.
Опасявам се, че в страна ни това лято ще се появяват нови случаи, в следствие на пренасяне на вируса на морбили от Румъния и от Западна Европа, с очаквания засилен поток от туристи. За сега има над 5900 случаи в Румъния, а в Италия те са към 3000.
Съветвам тези, които са работили или работят в чужбина (сезонни работници, често пътуващи) и не са или не знаят дали са ваксинирани, когато се върнат в България да не се впускат веднага да обикалят целия род и всички бебета на братовчедки, сестри, балдъзи, а да ограничат за няколко дена контактите си най-вече с малките деца.
Апелирал съм колегите си да внимават много, защото това е много вредно за здравето на детето и на обществото като цяло- да пишеш, че си ваксинирал, но да не поставиш ваксината наистина. Грях е ваксина, която струва над 50 лв. да се хвърля в кофата за боклук. Ние сме единствената европейска държава без реален контрол върху имунизационното покритие, при положение, че се дават по 40 млн. лв. за ваксини ежегодно. Трябва да има проверки на национално ниво дали ваксините наистина се поставят или само се отразяват фиктивно на хартия. И ако се установи нарушение трябва ОПЛ и РЗИ да носят своята отговорност за това.
Защото падне ли доверието към ваксините – очакваме епидемии.
Четящите майки – интелектуалки споделят по форумите, колко са ужасни ваксините*, какви увреди причиняват и т. н.. Тези антиваксинални настроения се подклаждат от неправителствени организации, които целят ваксините да станат доброволни, защото в момента, в който те не са задължителни и падне имунизационното покритие от МЗ ще им дадат примерно 5 млн. лв., за да станат проваксинални и да кажат на майките колко добри са ваксините...
------
-Непосредствено след имунизация детето може да вдигне температура, да има зачервяване на мястото на убождането или поява на обрив;
-В последните години детските ваксини са комбинирани, за да се намалят множеството убождания и нежеланите, странични ефекти. За  тях трябва да се съобщи в Националната агенция по заразни и паразитни болести, Агенцията по лекарствата - ИАЛ и на фирмата, производител на ваксината;
-В ЕС са забранени ваксините с триомерсал - живак. Въпреки, че приеманият с майчината кърма живак е много повече, отколкото във ваксините;
-След 25 год. възраст на всеки 10 гд. човек трябва да се ваксинира срещу дифтерия и тетанус, а тези над 65 г.да се ваксинират срещу пневмококи;
-У нас няма, както национална програма, така и механизъм по който да се следи поставят ли се в действителност ваксините, които държавата осигурява.
*Ваксините могат да причинят увреждания – 69%; Ваксините претоварват имунната система – 49%; Детето не е в риск от заразяване – 37%; Заболяването не е опасно – 21%; Ваксините може да не действат – 13%.


Проф. Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика и консултант към Националната генетична лаборатория: Профилактика и скрининг това са ключовите думи за всяка една здравна система

Той бе лектор на 16-та национална среща на Фондация „МОСТ” в Албена, която се състоя в края на м. май. По време на нея сподели: 
-80% от редките заболявания са на генна основа, но лечение има само за 1% от тях.
През 2012 бе внесен проект за създаване на стандарти в тази насока, но до момента няма развитие. За сведение англичаните си коригират стандартите на всеки 3-4 месеца, а у нас не се прави това от МЗ .
От генетични изследвания в страната се нуждаят над 70 хил. бременни, над 65 хил. новородени, 5 хил. жени след аборт, също толкова с генетични заболявания, болните от всички видове онко заболявания, с очни, сърдечно-съдови и мозъчни заболявания т. е. хиляди, хиляди, хиляди хора.
Кръвни изследвания трябва да се правят на всички бременни жени. Само за тези с висок риск е необходима амниоцeнтеза. В момента НЗОК отпуска по 1200 лева за тях и тези манипулации се правят масово. В Белгия, например, тестът струва 700 лева, защото белгийците си го правят на място. И понеже се изследват много жени, цената намалява. А ние го изпращаме в чужбина. Но ако започнем да правим това изследване у нас, броят на амниоцентезите от 1500 ще паднат на 400 и парите, които ще даваме, ще са по-малко, а ефективността  по-голяма.
Имаме 30 частни лаборатории, 8 генетични и само 18 лекари по медицинска генетика, при нужда от 70. Лекарите просто изчезнаха от сферата на генетичните изследвания. А лабораториите работят несвързано в момента и пациентът се разхожда из центровете.
Профилактика и скрининг това са ключовите думи за всяка една здравна система. За съжаление, у нас няма скринингова програма и България е от малкото страни без подобна „екстра“.
Състоянието на извършваните генетични изследвания у нас е дезинтеграция, дезинформация и децентрализация.
------
-Амниоцентезата може да хване всички генетични заболявания, докато кръвният тест хваща от 2 до 7 болести.
-Ако се направи специализирано ултразвуково изследване, плюс първи и втори скрининг, ще има 95% откриваемост на много други промени – мозък, сърце, бял дроб, а  не само дали бебето ще е с Даун.


Живот за здравеопазването – как? Стилът на диалога или традицията „орел, рак и щука?



В края на май в „Албена“ се проведена 16-ата национална среща на Фондация „МОСТ”, под мотото - “Живот за здравеопазването – как? Стилът на диалога или традицията „орел, рак и щука?“, под  патронажа на президента на Р. България Румен Радев. Участие в нея взеха д-р Нигяр Джафер, зам. председател на 44-то НС и народните представители проф. Георги Михайлов и Антон Кутев.
Срещата бе oткpита от Юлия Пиcкyлийcкa, журналист, писател и пpeдceдaтeл нa МОСT и от неотразимата aктpиca Taтянa Лoлoвa, лицe нa фopyмa вече 16 години.
В научната част на събитието свои презентации представиха проф.Иво Кременски, проф. Ивайло Търнев, проф.Тодор Кантарджиев, проф. Ива Петкова, проф.Иван Недков, проф.Маргарита Апостолов, д-р Димитър Тасков, д-р Теодор Замфиров и др.
Двамата здравни медиатори от Стралджа и Провадия споделиха своя опит с аудиторията. От изложението им стана ясно, че у нас работят 215 здравни медиатори в 115 общини. В дейността им влиза обучение в хигиенни навици при децата вкл. и по дентално здраве, предпазване на жените от нежелана бременност, беседи по детско, майчино здравеопазване, прегледи и т. н.
Подчертано бе, че здравните медиатори са свързващото звено между цигани, турци и българи в страната и се ползват с довери е и уважение сред всички тях. А основният извод бе, че медиаторството е работата в екип и там, където няма или не желаят да работят със здравни медиатори е налице нисък имунизационен обхват и ниска здравна култура.
Маг. фармацевт Николай Герасимов запозна присъстващите с историята на фармацията у нас. А маг.фарм. Маргарита Гроздановасе спря на новата роля на магистър-фармацевта в системата на здравеопазване. В презентациите им акцентът бе поставен върху факта, че сме нa чeлнo мяcтo в ЕС пo бpoй нa aптeки, нa пocлeднo пo дocтъп дa лeкapcтвени медикаменти, аптеките са в условие на полу-етичен модел и е необходима национална аптечна карта.
Сред дискутираните теми на форума бяха иновативните подходи в лечението на остеопорозата, очните заболявания, имплантирането на мултифокални лещи и зрителната рехабилитация при заболявания на ретината, 3D принтирането в неврохирургията, некроза на челюстните кости, свързана с медикаментозна терапия при злокачествени тумори и др.

вторник, 6 юни 2017 г.

Д-р Николай Шарков бе избран за председател на УС на БЗ



В началото на м. юни се проведе Редовният отчетно-изборен конгрес на Българския зъболекарски съюз (БЗС).
След проведените избори за председател на Управителния съвет УС) на БЗС бе избран д-р Николай Шарков, досегашен главен секретар на УС на БЗС.
За главен секретар на УС на БЗС бе избран д-р Борислав Миланов, досегашен председател на УС на БЗС.
За заместник-председатели на УС на БЗС бяха избрани, както следват:
-Д-р Георги Димов
-Д-р Светослав Гачев
-Д-р Донка Станчева-Забуртова
-Д-р Силвия Димитрова
-Доц. д-р Тодор Узунов
-Д-р Валентин Павлов
-Д-р Тодор Кукуванов
За членове на УС на БЗС бяха избрани 28 представители на районните колегии на БЗС.

Ден на репродуктивното здраве на 10 юни 2017 в Бургас



На 10 юни т. г. в зала „Георги Баев" на Културен център „Морско казино" в град Бургас ще се състои 12-тото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, организиран от сдружение „Зачатие"* в различни градове в страната и е в полза на хората с репродуктивни проблеми. Събитието е с подкрепата на Община Бургас. Събитието започва  в 11:00 часа и ще продължи през целия ден до 16:30 ч., като входът е свободен за всички посетители.
Мотото на тазгодишния форум е „Нови хоризонти към мечтаното дете", а основната тема е за новите подходи в медицината, които могат да скъсят пътя до желаното дете. Включени са 14 от най-големите клиники по репродуктивна медицина в страната. В информационната сесия техни специалисти ще ни запознаят с новостите в лечението на стерилитета от последните години. Експо-алеята на клиниките ще даде възможност на посетителите да общуват пряко с най-известните специалисти от цялата страна, да се консултират безплатно с тях по своите проблеми, да разберат какви са условията и възможностите за лечение, предлагани от различните клиники, да получат насоки и подкрепа.
Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве ще получат от сдружение „Зачатие" ваучери за финансово подпомагане на лечението им на стойност 500 лв. всеки, като имената им ще бъдат изтеглени с жребий при закриването на събитието.
Съпътстващо събитие на Деня на репродуктивното здраве е и изложбата от творби на д-р Ангел Милев „Изкуството в подкрепа на живота". Експозицията може да бъде разгледана от 5 до 10 юни в зала „Георги Баев" на Културен център „Морско казино". Авторът ще дари сумата от първите 12 откупени картини за подпомагане на лечението на двойките със стерилитет.
Специалистите, които ще участват в Деня на репродуктивното здраве на 10 юни в Бургас са:
Доц. Емил Ковачев - акушер-гинеколог - Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве;
Д-р Мариела Даскалова - ембриолог, Д-р Васил Даскалов - акушер-гинеколог - ЦРЗ „Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;
Д-р Йосиф Димитров - акушер-гинеколог - Ин витро АГ МЦ „Димитров" – София;
Д-р Явор Владимиров - акушер-гинеколог, д-р Десислава Тачева - ембриолог - СБАЛАГРМ „София" – София;
Д-р Ралица Милчева - акушер-гинеколог, Ирена Антонова - ембриолог - Медицински комплекс „Д-р Щерев" – София;
Д-р Маргарита Монастирска - акушер-гинеколог - МЦ „Олимед" – Варна;
Д-р Георги Николов - акушер-гинеколог - МЦ за асистирана репродукция „Репробиомед" – София;
Д-р Георги Станулов - акушер-гинеколог - "Виена Ин витро медицински център" – София;
Д-р Антонио Душепеев - акушер-гинеколог- УМБАЛ – Бургас;
Д-р Динко Порязов - акушер-гинеколог, д-р Сава Петров - ендокринолог, д-р Недка Добрева - диетолог - КИРМ „Света Елисавета" – Плевен;
Д-р Стефан Кисьов - акушер-гинеколог - МЦ за асистирана репродукция „Варна" ООД – Варна;
Д-р Добринка Петрова - акушер-гинеколог - СМЦГ „Ню Лайф" – Пловдив;
Д-р Минко Еврев - акушер-гинеколог - Първа САГБАЛ „Света София" – София;
Д-р Петра Семерджиева - акушер-гинеколог, д-р Анелия Христова - анестезиология и реанимация.
------
Всеки шести човек среща трудности при зачеването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 145 хиляди. За стерилитет в медицината се говори, ако при двойката не настъпи забременяване след 1 година редовни опити за зачеване.
*Сдружение „Зачатие" е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България, която вече почти 15 години работи активно за информирането, подпомагането и защитата на правата на пациентите с репродуктивни проблеми.

В деня на околната среда отличиха “Най-зелените компании в България”



За седма поредна година b2b Media награди отговорните бизнеси с престижни Зелени Оскари. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите
В 16 категории се конкурираха компании от всички сфери на икономиката у нас. В Националния конкурс “Най-зелените компании в България” участваха също общини, държавни предприятия, неправителствени организации и дори стартиращи компании.
Освен отличията в основните категории бяха раздадени също и специални награди за “Зелена иновация”, “Зелена инвестиция”, “Безхартиен офис” и медийните призове “Зелена медия” и “Зелено перо”.
 Като “Най-зелена банка” беше обявена Пощенска банка, а победител в категория “Телекомуникации” стана Теленор.
С две отличия си тръгнаха Кока Кола България и Столичен електротранспорт, както и строителната компания Артекс инженеринг.
В сектор Технологии победител се оказа Коника Минолта, а в раздел Индустрия призът е за Солвей соди.
От рекилиращата промишленост на първо място беше класирана Екопак, а в обищнската категория призът отиде в Община Стара Загора.
В строителството най-зелена компания се оказа Селена България, а в туризма номер едно със своята зелена програма е Санитарно-оздравителен комплекс Камчия.
Кредисимо също грабна две отличия - Първо място в категория Финансови услуги и специалната награда за Безхартиен офис.
В Хранителната индустрия челната позиция си поделиха Загорка АД и Гудмилс България.
В Категория Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия на първото място се изкачи ЕМД Експертс ЕООД – Биоактив.
Сред най-оспорваните категории беше Търговия и селско стопанство - спобедата се увенча Лидл България.
Дентсу Иджис Нетуърк България триумфира в Сектор "образование", ПР ирекламни услуги, а в категория Стартъпи първи са Сдружение Национална Асоциация по Велосипедизъм.
Наградата за “Зелена иновация” спечели Агенция Интеримидж с кампанията си “Европейска седмица на мобилността”.