Translate

четвъртък, 22 март 2012 г.

Да поема поста на министър на здравеопазването ме накара подкрепата на колегите ми от политическа партия ГЕРБ и на премиера

В голяма част от моите идеи има приемственост с тези на бившия министър д-р Константинов, 
но партия ГЕРБ си даде сметка, че за три години нямаше сериозни промени в здравеопазването и именно затова партията заложи на човек от ГЕРБ.
Да поема поста на министър на здравеопазването ме накара подкрепата на колегите
ми от политическа партия ГЕРБ и на премиера.
Така Десислава Атанасова коментира подкрепата, която  е получила от партията за поста - министър на здравеопазването.

Четвъртият здравен министър в кабинета "Борисов" засега ще запази двамата заместници на здравеопазването - Десислава Димитрова и Кирил Добрев.

Бомба със закъснител цъка в болниците


Бомба със закъснител цъка в болниците, предупреди министърът в оставка. Ако парите за лекарства са 500 млн. лв., финансирането за болниците е за 1.1 млрд. лв., каза д-р Константинов.
Според него при управлението на болниците липсват политики, каквито той е искал да проведе с въвеждането на здравната карта. Константинов даде пример с онкодиспансера в Пловдив, който има достъп до милиони европейско финансиране, но в същото време е останал без персонал.
Здравният министър в оставка упрекна вицепремиера Симеон Дянков, че се е опитвал да кадрува във ведомството му. Финансовата система трябва да е благодарна на здравната, която успя да я стабилизира чрез парите от резерва на здравната каза, каза д-р Константинов.
Скандалът с лекарствата понапомпан, но решен
Скандалът с лекарствата е малко понапомпан, каза д-р Константинов по повод завишените цени. Според него обаче въпросът вече е решен.
Направиха се икономии за 4.2 млн. лв., каза д-р Константинов. Той допълни, че се чака още намаление, защото има още оферти, които чакат да бъдат включени. Процедурата за включване на лекарствата от касата отнема 15 дни по думите на министъра в оставка.
Според него трябва да се промени наребда номер 10. Ако това не стане, има подготвен проект, с който да се замразят цените на лекарствените продукти във време на криза, каза д-р Константинов. По думите му целта е да се постигне нивото през 2010 г., като предложението е дошло от фирмите.
Константинов сам подал оставка без никой да му я иска
Бившият здравен министър посочи, че сам е подал оставката си без никой да му я иска. “Още ми е криво, но смятам, че това ще е една повратна точка в личния ми живот. Точно това, че много от нещата, които исках да се свършват, не станаха. Това беше и мотивът ми да подам оставка”, каза д-р Константинов.
Той повтори, че не е имал подкрепата в Народното събрание за редица законопроекти. В парламента отлежават Национална здравна карта и планирането на болниците, законопроектите за медицинските изделия и за пушенето, изреди д-р Константинов. “Когато се разминаваш, не може да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият”, каза той.
Според него от опозицията са го атакували тези, които са имали интереси в Министерство на здравеопазването и интересите им са били прекъснати. “Изведнъж тези хора ми станаха много активни критици”, каза д-р Константинов.
Той посочи, че няма да се записва на борсата, а ще се върне в професията. Константинов е гинеколог. “Грехота е, ако един министър не може да спести някой лев за черни дни. Надявам се да си намеря работа в България. Ако един бивш министър не може да си намери работа или специалист работил 20 години. Теглим чертата и гледаме нагоре”, каза д-р Константинов.

С букет от жълти и розови лалета и рецепта за министерско дълголетие



Екс здравният министър д-р Стефан Константинов посрещна новият здравен министър Десислава Атанасова с букет от жълти и розови лалета, след което проведоха разговор „на четири очи". След него д-р Константинов каза, че дал на наследничката си рецепта за министерско дълголетие. Рецептата имала три съставки: - да не опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не иска да пие от него, и на големите хора винаги да казва „да”.
В отговор обаче Атанасова отсече, че най-вероятно няма да изпълни нито едно от нещата в рецептата, защото остава много малко време до края на мандата, година и три месеца, и иска да предприеме всички спешни мерки, които е решила.
Запитана дали времето за изпълнение на намеренията й ще бъде достатъчно, Атанасова посочи, че те са краткосрочни и дългосрочни, като дългосрочните ще ги предложи за обсъждане на съсловието, пациентите и на всички парламентарни групи.
Краткосрочните цели ще се преследват от утре.

Необходим е нов кабинет “Борисов”


Не може да се кърпи на парче. Без основен ремонт на кабинета оздравяване на управлението не можем да очакваме, заяви експрезидентът Георги Първанов.
Според него смяната на Трайков и Константинов е признание за провал в техните сфери. Отговорността за това обаче била на премиера. “3 пъти в мача не можеш да сменяш левия бек. Това означава, че няма яснота по проблемите на здравеопазването”, каза Първанов.

Здравеопазването е в колапс, а в икономиката и енергетиката нищо не е направено

Като се сменят пешки, без да се променя посоката на развитие на страната, не се решават проблемите, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Председателката на комисията по здравеопазване и зам.-министърът на икономиката, които поемат ресорите на уволнените, са част от същата провалена вече политика, обясни той.
Здравеопазването е в колапс, а в икономиката и енергетиката нищо не е направено, така че има основания да се искат оставките на министрите, но констатациите, с които това се прави, са закъснели и недостатъчни. През последните месеци страната се движи от скандал в скандал, като всеки следващ запушва предишния, коментира още Станишев. Той не пропусна да напомни, че изключително тежки са проблемите и в сектора на вътрешния министър.

Д-р Стефан Константинов: След тежката артилерия следва ядрено оръжие

След тежката артилерия може би следва ядрено оръжие. Това е несериозно, каза здравният министър в оставка д-р Стефан Константинов по Нова телевизия думите на наследничката му Десислава Атанасова, че тя е от тежката артилерия на ГЕРБ.
Д-р Константинов описа Атанасова като млада дама с хъс, амбиция и цели, които гони. Бившият здравен министър отбеляза, че за разлика от него Атанасова има подкрепата на парламента и премиера Борисов.
“Вижте вестниците от 7 октомври 2010 година. Сам на бара. Първият ми работен ден. В Народното събрание аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът”, каза още д -р Константинов и допълни, че е дошъл във време, когато всички в сектора са искали да стачкуват.
Той обеща да чака Атанасова в кабинета, за да и предаде поста и заяви, че ще я подкрепя. Д-р Константинов изтъкна, че когато той станал здравен министър, отишъл в един празен кабинет, защото проф. Ана-Мария Борисова била много огорчена от това, което станало с нея.

Премиерът Бойко Борисов: Атанасова може да влезе с летящ старт в здравното министерство и да не се получи загуба на време


„Атанасова познава прекрасно и работата на здравната каса, и на здравното министерство. Знае конфликтите там, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време", аргументира нейния избор Бойко Борисов.

Симеон Дянков:Ще сторят чудеса до дни


Голям напредък ще се види в икономиката и здравеопазването, и то до дни, предвеща вицепремиерът Симеон Дянков часове след като Бойко Борисов обяви за смяната на Трайчо Трайков и Стефан Константинов с Делян Добрев и Десислава Атанасова. Дянков знаел предварително за оставките, понеже е говорил по телефона с Бойко Борисов, докато той бил в Катар.

Номинираната за здравен министър Десислава Атанасова поиска от парламента подкрепа в търсенето на широк консенсус за реформа в здравеопазването


Тя взе думата от парламентарната трибуна, преди кандидатурата й да бъде одобрена от парламента, за да представи накратко приоритетите си.
Трябва да има консенсус между лекари и политици, за да бъде реформирана системата на здравеопазването, която е тежка, консервативна и не търпи резки движения, каза Атанасова. По думите й, е нужна широка подкрепа, за да заработят предлаганите от нея мерки в краткосрочен и в дългосрочен план - подкрепа, която тя обеща да търси сред лекарското съсловие, пациентските организации, парламента и правителството.
Тя наблегна върху нуждата от  политика за здравеопазването, а не политика от здравеопазването.
Здравеопазването е част от системата на националната сигурност, нужен е организиран, национален, политически консенсус, поемам ангажимента да го търся, заяви тя.
С уговорката, че оставащото време за реализиране на сериозни промени не е достатъчно,  Атанасова обяви, че първите й стъпки като министър ще са свързани с лекарствената политика, подзаконовата нормативна уредба, разписване на реална възможност за договаряне на цените на медикаментите. Усилията й ще бъдат насочени и към мерки и стратегия, осигуряващи мотивацията на работещите в здравеопазването. На дневен ред стои и обсъждането на концепцията за спешната помощ.
В дългосрочен план ще предложа мерки срещу изтичането на финансови средства, събирани от вноски, и за максимална ефективност на публичните разходи за здравеопазване, декларира Атанасова.
Тя ще работи и за въвеждане на електронна здравна карта, намаляване на неосигурените лица, адекватен на нуждите разход на пари и повишаване качеството на медицинските услуги.
За профила на здравния министър е по-важно кандидатът за поста да има определен политически опит, да търси максимално съгласие в НС, сред съсловните и пациентски организации, правителството, посочи Десислава Атанасова. Така тя отговори в аванс на
нападките, които очаквала най-вече от опозицията за недостатъчния административен опит, който има за поста.

Министър-председателят Бойко Борисов: Технологията на правене на смени в кабинета е следната - след като разбера, че трябва някой да бъде сменен, запознавам първо парламентарната група на ГЕРБ, после изпълнителната комисия и вицепремиерите, или в обратен ред


Бойко Борисов, 19 април 2010 г.:
"Здравеопазването е единственият трън в петата ни. Единственото ми тежко место, където буксуваме и, за съжаление, най-болезнено и не се справяме."
Бойко Борисов за Анна-Мария Борисова, 28 септември 2010 г.:
"За да продължат реформите, министърът трябва да има обществено доверие. Дойде при мен и ме попита за моето мнение. Аз й казах, че трябва да си подаде оставката. Тя си я носеше. Така че за една минута свършихме тази работа."
Анна-Мария Борисова, 28 септември 2010 г.:
"Не е ставало дума с премиера за оставката ми, но тя, както и на всеки министър, е винаги в джоба му. И тъй като нямам джоб, тя е в папката ми."
29 септември 2010 г. Стефан Константинов:
"Тук, на този пост, никого не хващат от улицата и да го доведат насила."
30 септември 2010 г. Бойко Борисов за новия здравен министър:
"От много месеци истински исках Стефан Константинов да заеме поста министър на здравеопазването, но той досега ми отказваше."
30 ноември 2010 г. Бойко Борисов за шефа на фонд "Земеделие" Калина Илиева:
"И аз като всички се чувствам измамен в случая и, разбира се, аз имам и своята вина, но имаше всички данни да направи една добра кариера, всички данни, като език, подготовка, начин, по който беше позиционирана, и затова е голямо разочарование. Тя ни лъжеше, че е болна. Няма по-хубаво от бременността на една жена и от майчинството на една жена. И ние изобщо не бихме по никакъв начин й попречили на всичко това. Напротив, щяхме да се радваме с нея. Тя ме лъжеше мене, че има тумор. И аз с такова снизхождение, с такова, дето се вика, младо момиче, с притеснения дори съм мислил за нея. И изведнъж - бебе. Добре, да ни е живо и здраво! Ама защо така ще лъже?! И толкова хора дори в бременността й, все пак мъже с опит, бяха заблудени."
18 май 2011 г. Бойко Борисов, след като смени министъра на транспорта Александър Цветков:
"Технологията на правене на смени в кабинета е следната - след като разбера, че трябва някой да бъде сменен, запознавам първо парламентарната група на ГЕРБ, после изпълнителната комисия и вицепремиерите, или в обратен ред. Предишната вечер имахме изпълнителна комисия и уведомих всички за решението си. На този етап няма други министри, от които да съм недоволен. Мисля, че ще сменя още един зам.-министър в земеделието."
Бойко Борисов, 20 октомври 2011 г.:
"Много пъти съм казвал, че който не издържа на темпото, просто слагам друг."
Бойко Борисов, 23 октомври 2011 г., изборна нощ:
"Кой щеше да знае госпожа Фандъкова? Беше директор на гимназия. Сега вече е кмет на София, с труда си и хората са я видели и разпознали. Но за да е така, първо аз съм бил преди пет години на кметските избори, създадох движение, създадох партия и виждате каква дълга резервна скамейка има, колко сериозни управленски кадри има."
Бойко Борисов, 11 януари 2012 г.:
"Имам различни шкурки за различни ситуации. Ако засече шкурката, имам пила, ако не пила - трион, и приключваме. На тоя етап не се задават промени в правителството. Стегнаха се и работят."

Трудно я приех оставката на Константинов


"Трудно я приех оставката на Константинов, защото той е честен човек, но за съжаление неговите идеи - много добри идеи, той не можа да разбере, че всъщност в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя да се скара с абсолютно всички и накрая стана ясно, че само аз съм му фен. Парламентарната група не иска да го чуе, в здравната каса се изпокараха, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара, а в същото време година и половина само идеи", заяви в интервю за БНТ Бойко Борисов. Според него министърът е бездействал в областта на лекарствената политика и е загубил "златно време" да договори по-ниски цени на лекарствата. "Факт е, че видях, че компаниите имат желание да свалят лекарства, цени на лекарства. И пак тогава го попитах - защо вие сте изпуснали този тайминг", допълни Борисов. Опитите за договаряне на отстъпки обаче показват точно обратното - дотук само 14 от над 60 фирми са склонили да свалят цените, при това с максимум 37%.

10 промени за 3 години управление на ГЕРБ



Първата рокада кабинетът "Борисов" претърпя, преди да са минали и 4 месеца от заклеването му пред Народното събрание. На 19 ноември 2009 г. Сергей Игнатов замени Йорданка Фандъкова като министър на образованието, защото тя бе избрана за кмет на София.
2010 г. започна под знака на скандала "Румяна Желева". След страшна излагация в препитването на кандидатите за еврокомисари тя подаде оставка и предизвика поредица от смени в правителството. На 27 януари пред депутатите полагат клетва Николай Младенов като външен министър и Аню Ангелов като военен.
На 18 март същата година кабинетът се попълва с нов министър - Томислав Дончев поема поста на министър без портфейл по управлението на европейските фондове.
На 30 март започва дългата поредица от смени в здравеопазването. Божидар Нанев става първият действащ министър с повдигнато обвинение от прокуратурата - за неизгодни договори за ваксини срещу грип. На 21 април в парламента се заклева Анна-Мария Борисова. Няколко месеца по-късно - на 29 септември, Борисова е сменена. На следващия ден ветровитият пост се поема от Стефан Константинов.
На 19 декември оставка заради агентурно минало подава Божидар Димитров. Той е освободен чак на 4 февруари 2011 г.
На 18 май 2011 г. е отстранен транспортният министър Александър Цветков. На негово място е избран Ивайло Московски.
На 4 септември оставка заради номинацията си за президент подава регионалният министър Росен Плевнелиев. На негово място е назначена Лиляна Павлова. На 30 ноември правосъдието поема Диана Ковачева, след като Маргарита Попова е избрана за вицепрезидент.
Смените при зам.-министрите са толкова чести, че трудно могат да бъдат изброени.

Иван Костов, председател на ДСБ: Не, няма да има промяна в ресора здравеопазване


Когато г-н Константинов искаше да говори с мен на тази тема - дали да приеме предложението да стане здравен министър, аз му казах, че няма да получи подкрепа от страна на управляващите от ГЕРБ за осъществяване на реформи в здравеопазването. Казах му, че те нямат нагласата да започнат здравните преобразувания и че ще бъде нахалос това усилие от негова страна. Мисля, че нещата не са се променили и сега по отношение на ГЕРБ и от тази гледна точка няма значение кой е министър - има значение каква е политическата воля и какво е желанието на управляващите да платят цената на едни много закъснели реформи в сферата на здравеопазването. Имат ли желание или не зависи от политическото ръководство на ГЕРБ, а не от лицето, което застава отпред. 
В сектора здравеопазване е мафията отдавна е победила. Много пъти сме говорили пред вас за крайните злоупотреби, извършвани с цените на лекарствата, особено с цените на медикаментите, които изкупува Националната здравноосигурителна каса, а преди това правеше и МЗ. Там безобразието е огромно - доказано, видно с просто око. Нито Нели Нешева, нито Стефан Константинов получиха подкрепа да се изправят срещу тези цени. А това е много лесна за спечелване битка, ако държавните институции решат да я проведат. Защото няма как да не я спечелят в условията на огромна конкуренция на пазара на лекарствата, каквато има в Европейския съюз. Две неща са свързани - цените и количествата. Ако здравната каса договаря големи количества, тя неминуемо сваля цените далеч под пазарните в която и да е страна. Слушах по една телевизия абсолютно несъстоятелни обяснения на хора, изпратени от монополистите, злоупотребяващи с господстващо положение на пазара. Цените били по-евтини в Македония, защото данъкът добавена стойност там бил не 20 процента, а десет. Е, с колко по-евтини трябва да са - два пъти, три пъти или 10 на сто? Вижте колко елементарно е разсъждението и това се пробутва на българските граждани като защита.

Д-р Константин Тренчев, председател КТ "Подкрепа": Драмата в българското здравеопазване не е от вчера


и не е от д-р Константинов. Ще кажа един факт, който се забравя, и ние няма да спрем да го повтаряме: драмата в българското здравеопазване започна в края на 2009 г., когато с парите за здравни осигуровки се платиха 2 пенсии. Извърши се закононарушение, защото парите в здравеопазването са само за здравеопазване. За това е отговорен вицепремиерът Симеон Дянков. Помните, че началото на 2010 г. бе много тежко за системата и тази ситуация бе създадена именно от Дянков. Не коментирам действията на министър Божидар Нанев - този човек почти нищо не успя да направи, а може би нямаше и идея какво да направи. Но тъй като е отстранен, не го коментирам - за мен той беше почтен, но нерешителен човек. След което в здравеопазването дойде някакъв невероятен образ Анна-Мария Борисова. След което дойде д-р Константинов, но така или иначе здравеопазването беше вече разлюляно.
В здравеопазването вече който и да дойде, не може да провежда някаква политика. И въпросът не е във времето, времето безспорно е един фактор. Той не е способен да провежда никаква самостоятелна политика, защото в здравеопазването вицепремиерът Симеон Денков Дянков е сложил много силна ръка. И двете зам.-министърки бяха негови креатури - едната председателка на НС на НЗОК, другата - член на НС на НЗОК. Специално втората, която още се мотае като зам.-министър, е нещо толкова далеч от материята и некомпетентно, че просто нямам думи да я охарактеризирам. Ще дам само един пример: имах една-единствена среща с нея (аз повече не желая да се срещам с нея). Тя ми каза: "Аз не разбирам, д-р Тренчев, защо лекарите недоволстват от своите заплати - ако разделите бюджета за здравеопазване на броя на лекарите, излиза, че те вземат минимум по 5-6 хил. лв."! Очевидно не е в час, че бюджетът не се изразходва само за заплати, нито че освен лекари, в системата има медицински сестри, има и лаборанти, и санитари... Нещата са ужасяващи! Каква компетентност да искаме от един човек, било той завършил Принстън, очевидно има способности в друга област...
...Не може да искаме да свърши нещо човек, чийто ръце и крака са вързани и е хвърлен в дълбоки води - той не може да плува. Затова премиерът трябва много сериозно да помисли върху изключително тежкото кадруване, което вицепремиерът прави. При това - не само в това ведомство. Но в това министерство кадруването му даде тези плачевни резултати. Там, разбира се, текат и много други скандали. Но здравеопазването е един изключително важен дял от политиката и управлението на една държава. В него трябва да се сложи ред. Само един компонент ще представя като доказателство, че липсва всякаква логика в политиката в здравеопазването...
...Именно, твърде вероятно е това да е част от схема, която ползва определена група граждани, но не и народонаселението. Доста факти се изнесоха в разминаването на цените на лекарствата. Излиза, че когато човек си купи свободно от аптеката със свои пари лекарство, реимбурсирано от касата, му излиза по-евтино, отколкото ако си го вземе по каса. Липса на каквото и да е логика... Например френският модел е следният: едно лекарство струва 100 лв., купувате си го от аптеката и с касовата бележка ви възстановяват сумата по здравна каса, например 50 лв. Защо това не се случва у нас? Очевидно някой е заинтересован, от тези сложни врътки и схеми не печели пациентът. Но и държавата е на загуба като цяло. Това са елементарни неща, които може безкрайно лесно да бъдат решени.

Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ, а не като хвърлена на кучетата

Каза номинирата за здравен министър Десислава Атанасова:
-Ще подкрепя създаването на анкетната комисия за лекарствената политика, която бе предложена от опозицията. Тази комисия ще провери какви са били цените, на какво се дължи промяната им през последните две години.
-Няма да ревизирам работата на Стефан Константинов. Няма да се връщаме назад. Ще се съсредоточа в действията напред.
-Не са необходими драстични промени в закона за здравното осигуряване и в закона за лекарствените продукти, а по-скоро ще обърна внимание на подзаконовата нормативна база.
-Не желая да се ангажирам с колко процента ще паднат цените на медикаментите. Надявам се, че в рамките на месец потребителите ще усетят намалението.
-Бих могла да получа подкрепата и на останалите политически партии в парламента. Всички колеги ме познават като консенсусна личност и диалогичен човек, който винаги е изразявал становище, че здравеопазването е надпартийна тема и решенията трябва да се вземат със съгласие.
-Управителят на НЗОК се съгласува от НС в срок до 21 март. Всички парламентарни групи могат да номинират управител на НЗОК.
-Премиерът иска от мен да има спокойствие в системата, да има доволни пациенти, да има доволни лекари. Считам, че ще го постигна.
-Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ. Това го каза премиерът.
Атанасова определи здравеопазването като една много тежка сфера, в която е имало много опити за реформи. „Всеки ден нещата стават все по-зле, надявам се, че "невидимите" неща ще се усетят след края на мандата на  ГЕРБ", допълни новият министър.

Лютви Местан :Четиримата здравни министри са лош атестат за премиера Бойко Борисов


Честата смяна на министри е механизъм за пренасяне на отговорността за дефицити върху по-ниските нива на властта, за да стои непокътнат авторитетът на министър-председателя. Това каза пред БНР Лютви Местан, зам.-председател на ДПС.
По думите му четиримата здравни министри са лош атестат за премиера Бойко Борисов.
"Той ги намира къде по кръстовища, къде другаде и той ги назначава. И понеже класическото: сгреши министърът - освобождавам го, се повтаря твърде често, точно комуникативният талант на Борисов, който му позволява да излезе сух от всяка ситуация, и сега намери за пореден път малко по-оригинално оправдание. Тия тримата не бяха от ГЕРБ, време е за тежката артилерия на ГЕРБ", анализира Местан. Започвам да изпитвам страхове и притеснения да не би тази тежка артилерия да добомбардира остатъците от здравеопазване в България, добави той.

Десислава Атанасова - четвъртият здравен министър на ГЕРБ


Тя е и вторият здравен министър по време на прехода, който не е лекар по образование и професия

Визитка:
Родена е на 8 октомври 1978 г. в Дулово
Професията й е юрист
Била е юрисконсулт на болницата в Русе
Депутат е в 41-то народно събрание от листите на ГЕРБ
Председател е парламентарната здравна комисия от юли 2010 г.

-"Един от основните акценти в работата ми ще бъде как да облекчим процеса по специализацията на младите лекари в България. Не може да си позволим да загубим човешкия потенциал и затова трябва да задържим лекарите да работят тук", каза Десислава Атанасова след обявяването на номинацията й за министерския пост.
Първият документ, който като здравен министър ще подпише, е за отпадането на тавана за лечение на деца в чужбина, който сега е 180 000 лв. Тя обеща ако заложените средства за годината се изчерпят, че ще се направи актуализация на бюджета на фонда. Първите нормативни промени пък ще са в законите за здравното осигуряване и на лекарствените продукти в хуманната медицина.
-„Промените, представени от д-р Константинов, не ги подкрепям, защото в голямата част може да има решение на проблема, ако се направи промяна в подзаконовата нормативна наредба”, допълни тя. Няколко са мерките. Намаляване на срока за рефериране в Комисията по цени и реимбурсиране, с промяна в подзаконовата нормативна уредба. Промяна в наредбите, които касаят договарянето между НЗОК и производителите на лекарствени продукти, т.е. това ограничение, което в момента съществува - те да могат да договарят само 100%  реимбурсираните лекарства, които са сами в група, ще отпадне категорично.
-Поне в първите месеци лично ще следя какво се случва с цените на медикаментите у нас”, поясни Атанасова и обеща още, че „никога няма да я чуят да кажа, че не е знаела за проблемите с цените на лекарствата и че не носи отговорността за това”.
-„Смятам да не използвам думата „реформа" в речника си. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея и да възстановя спокойствието в системата, за да има доволни пациенти и лекари от своята работа", заяви тя по Би Ти Ви.
Атанасова е категорична, че не може да има избор на платен екип при операции и израждания в болниците и това ще бъде премахнато, тъй като наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.
-”Това е личната ми позиция и ще бъде едно от първите неща, които ще се опитам да реша, след като положа клетва като министър, е изборът на екип да отпадне за децата до 18-годишна възраст и родилките", подчерта тя пред БНР като обеща също така с БЛС и другите организации в ресора да намерят начин хората да се чувстват сигурни, без да се създават условия за "плащане под масата". Здравно осигурените граждани не трябва да плащат допълнително, категорична бе Атанасова.
Тя каза, че не е решила кои ще са заместниците й, но смята, че единият трябва да е лекар, а другият – мениджър.
-„Всеки, който заема един нов пост, се предполага, че ще бъде обграден от хора, на които има доверие, които са професионалисти. Аз, знаете, че не съм лекар, т.е. на мен в екипа ми трябва действително човек, който да е запознат с цялата система, да е бил мениджър, да знае конфликтните точки в системата, да е бил работодател на много хора, да е оцелявал в системата. Така че на такъв човек ще заложа. Промени ще има. Мисля, че в този мандат здравната осигуровка няма да бъде вдигната. А относно финансирането на системата многократно съм заявявала, че подкрепям и заставам зад идеята, която е записана и в програмата на ГЕРБ, за преминаване от клинични пътеки към диагностично свързани групи. Това е безспорно. Въпросът е, че това не би могло да стане в рамките на една година. Нито пък на две. Толкова по-напреднали и икономически стабилни държави са го направили за период от 5 до 7 години. Така че ако кажем, че ще стане в рамките до края на този мандат на ГЕРБ, няма да бъде истина."
Тя каза още, че ще обърна сериозно внимание на проблемите на Спешна помощ и реформата в нея.
-„В момента в Министерство на здравеопазването има сформирана работна група за концепцията за Спешна помощ. Ще разбера докъде е стигнала с изводите и препоръките си тази работна група. Ако има добри идеи, заложени в концепцията на д-р Стефан Константинов, разбира се, че ще има приемственост. И мисля, че това ще бъде начин да се покаже на обществото, че системата може да се промени".
Бъдещият здравен министър отбеляза, че ще се въздържи да каже, че ще има големи реформи в здравеопазването, защото времето е доста ограничено.

Работещи в СМП отново поставиха своите искания


поискаха стартовите им заплати да са равни на четири минимални работни заплати или 1200 лева. Те настояха и за двойно заплащане на нощните дежурства - от 50 ст. на лев за час. Настояха още и за приемане на закон за спешната помощ, в който да се дефинира какво е „спешност", зачестилите нападения от агресивни пациенти да се инкриминират и да имат постоянна връзка с полицията, за да са сигурни на работните си места.
Това стана на втората национална среща на работещите в спешната помощ, която се проведе в Пловдив. В момента стартовата заплата на лекар от Бърза помощ е 530 лв., а доктор с 25-годишен стаж взема 690 лв.
Лекарите напускат заради ниското заплащане, а младите не искат да работят под такова напрежение за малко пари.
Според тях вършенето на несвойствени неща, като превоз на болни и бездомници, обгрижване скитници, както и ходенето при по-леки случаи, им пречело да реагират бързо на наистина спешни повиквания, при които всяко забавяне е фатално.

понеделник, 19 март 2012 г.

Посланици и известни български майки помагат на деца в домове


Стартира национална благотворителна кампания „Пролетна промяна за дома” за подпомагане на деца в неравностойно положение, в която се включиха известни майки, посланици. Целта на кампанията е да насърчи хората да дарят дрехи,  които да обновят за пролетта гардероба на децата от домове за деца, лишени от родителска грижа.
В инициативата се включиха  Негово Превъзходителство Коре Ерхард Янсон, Посланик на Кралство Дания в България,  Светлин Николчев, собственик на Ролпласт ЕООД. Актрисата и певица Миленита и тв-водещата Нели Атанасова, и двете майки на по две деца специално дойдоха да подарят дрехи и играчки за децата в нужда. 
Кампанията „Пролетна промяна за дома” стартира на 15 март и ще продължи до 30 април. Приемателни пунктове са магазините на Ролпласт в София. Събраните дрехи ще бъдат дарени на четиринадесет Дома за деца лишени от родителска грижа на възраст от 3 до 7 години. Това са домовете в Страхилово, Лесичево, Зелениково, Гурково, Стара Загора, София, Средец, Кюстендил, Плевен, Варна и  Русе.
Децата от Домовете са като от приказката „Грозното патенце” на датския писател Ханс Андерсен – онеправдани и с труден старт в живота, разказа Н.Пр. Коре Ерхард Янсон Посланик на Кралство Дания в България. „Количката, която синът ви вече не забелязва, куклата, с която дъщеря ви не си играе могат да зарадват друго дете, което ще ги оцени и ще си играе още дълги години. Даренията ще направят домовете по-уютни, по-весели, пълни с повече топлина, затова инициативата трябва да бъде подкрепена” призова Посланика на Дания.
Благотворителната кампания „Пролетна промяна за дома” се инициира от Ролпласт АД като част от корпоративната социална отговорност. Ролпласт ЕООД е създадена през 2000 г. като фирма с основен предмет на дейност производство и продажба на външни и вътрешни щори. Благодарение на динамичния пазар през 2002 г. са закупени първите машини за производство на PVC и AL прозорци и врати. За 12 години Ролпласт успя да се превърне в най-големия производител на врати, прозорци, щори и фасади не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.


Бавното готвене - здравословно, вкусно, икономично, но само с Crock-pot

Готвенето в Crock-Pot се извършва в „една стъпка”


Бавното готвене в керамичен съд съчетава по уникален начин модерните разбирания за здравословно хранене и традиционните принципи за вкусно и икономично ежедневно готвене.
Kонцепцията на крокпот за бавното готвене е съществено различна от традиционните начини за приготвяне на храна и поради своите предимства се възприема от милиони семейства по света.
Името на уреда е избрано поради асоциацията с глиненото гърне за готвене .
Първият уред за готвене на фасул, т.нар „bean-cooker“ се появява на пазара през август 1970 г.. 
Като концепция и практическа реализация Crock-Pot дава възможност за повече свободно време и удобство за заетите хора, осигурява разнообразие от домашно приготвени ястия за хора с малко опит в готвенето, но също така задоволява изискванията и на ценители-кулинари.
Уредите са еднакво подходящи както за готвене на ястия по традиционни рецепти и от интернационална кухня, така и за смели импровизации – основни ястия, супи, сосове и десерти. Могат да се използват всякакви видове продукти: обикновени, био- и органични.Уредите са 3,5, 4,7 и 5,7 л.,с два температурни режима, с включени рецепти и две години гаранция.

Предимства на готвенето с Crock-Pot:
 
Здравословно - Бавното готвене се осъществява обичайно за 8-10 часа за основните ястия при температура под 100º C, в зависимост от избрания режим. По този начин от една страна освен, че се запазва голяма част от полезните вещества в храната, които обикновено се разграждат при високо температурната обработка, а от друга се унищожават вредните бактерии и приготвената храна е напълно здравословна;
Вкусно - Месото, приготвено в Crock-pot , не се свива при готвенето и остава крехко и сочно като придобива уникален аромат,. Зеленчуците остават цели, със свеж вкус и вид, крехки, и без да се разваряват. Месата и зеленчуците може да се запържват преди слагане в уреда за още по-богат аромат и цвят, но ще бъдат еднакво добре приготвени и без запържване;
Икономично - Уредите работят много икономично, консумирайки между 75 и 210 вата на час. За сравнение - един голям котлон или фурна консумират около 3 000 вата на час. По този начин дори 10 часа готвене с Crock-pot консумира по-малко електроенергия от половин час работа на фурната;
Пести време - Crock-pot е предназначен да работи самостоятелно продължително време, без да бъде наблюдаван. Въпреки наличието на таймер за включване и изключване, почти никой не оставя фурна или котолони си да работят, без да си у дома. За разлика от тях, веднъж поставили храната в Crock-pot, може да отидем на работа, да излезем или да се занимаваме с каквото желаем.
Crock-Pot се вписва отлично в интериора на всяка кухня. 
-Съдът за говене се изважда от уреда и може да се използва отделно във фурна и микровълнова печка;
-Капакът и съдът за готвене са пригодени за миене, както в съдомиялна машина, така и по традиционния начин;
-Уредите са със самостоятелно електрическо захранване, а благодарение на отделящия се от уреда захранващ кабел лесно премествате и съхранявате Crock-Pot;
-Ако включите крокпота сутрин на "low" ще имате вкусна вечеря, а ако го включите сутрин на "high" ще имате прекрасен обяд;
-След като времето за приготвяне изтече, уредът сам ще премине в режим на подгряване, и храната ще ви чака топла;
-Гответе винаги при затворен капак. Ако приготвяте рецепта, непригодена за крокпот, винаги прибавяйте по-малко количество вода. А мляко, сметана, млечни продукти – винаги добавяйте в последния час от готвенето;
-Готвенето в крокпот се извършва в „една стъпка”; много от етапите в обичайната рецепта могат да се прескочат. Просто добавете всички съставки наведнъж в съда за готвене, добавяйки течностите накрая, и оставете да се готви в продължение на 8 – 10 часа.
 



Виртуално изложение ”Частни училища 2012 “


Българската асоциация на частните училища организира първото в България Виртуално изложение ”Частни училища 2012 “, което ще бъде позиционирано на интернет адрес: www.bachu-virtual.com и ще се проведе на 21, 22 и 23 март 2012 г. с повторение на 3, 4 и 5 септември 2012 г. На посочените дати посетителите могат да установяват онлайн скайп контакти с участниците в изложението – частни училища и детски градини.
БАЧУ пое отговорността първа да предложи на българската общественост един нов, модерен начин на представяне на частните детски градини, училища и гимназии в отговор на съвременните тенденции за достигане до младите хора и техните родители чрез интернет. Безспорно е, че това е мястото, където те осъществяват виртуални срещи, социални контакти, общуват, четат, гледат телевизия, слушат музика и се забавляват.
-----
Виртуалното изложение е алтернатива на традиционните изложения за образование, които в последните години позагубиха своята ефективност. То е възможност за активен контакт между всички заинтересовани страни – училище, родители, ученици, партньорски институции от всички сфери на обществения живот и бизнеса.
Инициативата е целогодишна и е една от организираните прояви по случай 15- годишнината от създаването на Българската асоциация на частните училища.