Translate

понеделник, 24 април 2017 г.

National Geographic и детски научен център Музейко организират работилници за деца, посветени на откритията на Айнщайн



От 22 април до 25 юни 2017 г., всяка събота и неделя от 13:00 ч. до 14:00 ч. и от 14:00 ч. до 15:00 ч. образователният канал National Geographic, съвместно с детски научен център Музейко, организира поредица от работилници за деца на 7 или повече години. В групи по 10, малките откриватели ще могат да участват в експерименти, свързани с някои от най-големите открития на Алберт Айнщайн - Брауновото движение, фотоелектричният ефект, както и Специалната и Общата теория на относителността.
Айнщайн е една от най-великите личности на 20-ти век, която ще остане завинаги в историята със своите научни достижения. Малцина обаче знаят какъв е бил той като юноша, съпруг, баща или приятел. На 23 април (неделя) от 21:55 ч. National Geographic ще излъчи премиерата на първата си изцяло игрална продукция „Геният", базирана на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“, която разказва за  човека зад брилянтния ум и как Алберт е станал Айнщайн. Поредицата надниква в живота на великия учен отвъд общоизвестното. Епизодите ще се излъчват всяка неделя от 21:55 ч., а повторенията ще бъдат в сряда от 20:55 ч. и в събота от 20:00 ч.
„Геният“ е ново начало за образователния канал National Geographic, тъй като за първи път ще бъде излъчена изцяло игрална продукция, в чието създаване участват редица носители на „Оскар“. „В серия от инициативи  ще се постараем да  предизвикаме  любопитството и креативността на младите хора“, коментира Красимир Николов, Старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа на FOX Networks Group.
Ето и повече за експериментите, които са специално разработени от научния екип на Музейко, за да запознаят всички желаещи любопитни деца с основните открития на Айнщайн във физиката:
Експерименти, свързани с Брауновото движение. Участниците ще могат да наблюдават движението на браунови частици във вода на два микроскопа, заредени с предметни стъкла с вода с примеси. Единият от микроскопите ще бъде свързан с екран в залата и ще позволява да се наблюдава случващото се при по-голямо увеличение.
Експерименти, свързани с фотоелектричния ефект. Те представляват демонстрация на фотоелектричния ефект чрез избиване на електрони от цинкова пластина, когато бъде облъчена с определена светлина. Този експеримент ще бъде осъществен с помощта на електроскоп (уред, който показва наличието на електричен заряд). Освен оригиналния научен експеримент, децата ще наблюдават къде на практика се използва фотоефектът, например във фотоклетки и соларни панели.
Експерименти, свързани със Специалната теория на относителността. Те  ще са свързани със светлината, която е ключово понятие в тази теория. С опитните постановки децата, които участват в работилниците ще могат да наблюдават и изследват праволинейното разпространение на светлината,  отражението и пречупването на светлина, разлагането на светлината на основни цветове, цветообразуването и пълното вътрешно отражение.
Експерименти, свързани с Общата теория на относителността. В рамките на тези демонстрации ще бъде построен макет от рамка и еластичен материал, в който ще се слагат топки с различно тегло. Така ще се демонстрира изкривяването на пространството около масивни тела.
Всички експерименти ще бъдат съпроводени с указания за изпълнението им и допълнителна информация. Освен това, децата ще подготвят факсимилета на първите страници на оригиналните статии на Айнщайн, които излизат през 1905 г. – годината на чудесата на Айнщайн, когато той е публикувал най-големите си открития във физиката.

В Болница „Тракия“ лекуват упорито високо кръвно чрез ренална денервация



Д-р Борисов и д-р Михалев

Инвазивни кардиолози приложиха в Болница „Тракия“ модерен метод за трайно повлияване на хипертонична болест с постоянно високо или лавинообразно променящо се кръвно налягане. При трима пациенти, мъже на възраст между 60 и 70 години, беше извършена безкръвната инвазивна процедура ренална денервация на бъбреците, която прекъсва сигналите, изпращани от симпатиковата нервна система до мозъка и предизвикващи повишаване на артериалното налягане.
Няколко седмици след извършената процедура те са в значително по-добро състояние.
-При единия от пациентите кръвното налягане беше постоянно високо, при другите двама се променяше лавинообразно. След извършената ренална денервация и при тримата отчитаме нормализиране на нивата на кръвното налягане. Средното понижение на стойностите е между 20-30 mmHg, казва д-р Борислав Борисов, завеждащ Кардиологично отделение в болницата. И трите процедури са били извършени от него заедно с д-р Махаил Михалев и специализирания инвазивен екип на отделението. Оптималните резултати от процедурата се очакват след шестия месец от извършване на процедурата.
Реналната денервация е нов метод за лечение на високо кръвно налягане и се прилага, когато то не се поддава на медикаментозно лечение. Методът намалява стимулите, които се излъчват през симпатиковата нервна система на човека и водят до повишаване на артериалното кръвно налягане. Процедурата се извършва безкръвно, чрез проникне със специални аблационни катетри през артерия на крака. Катетрите достигат през кръвоносните съдове до въпросните нервни окончания и осъществяват прекъсване на симпатиковата денервация на бъбреците. Така чрез реналната денервация се премахва и вредното влияние на симпатикусовата нервна система върху бъбрека и съответно на импулсите, които той излъчва през нея към мозъка и се предизвиква повишаване на кръвното налягане.
Този метод е подходящ за пациенти, които са с лошо контролирано кръвно налягане на фона на оптимална медикаментозна терапия. Най-често това са пациенти, които приемат 3 или повече медикамента, но кръвното им налягане не се повлиява в достатъчна степен. Има пациенти, които приемат дори 6 медикамента за регулиране на кръвното. Чрез реналната денервация първо постигаме по-добър контрол върху хипертоничната болест и второ, успяваме да намалим както броя, така и дозата на приеманите от пациента медикаменти, казва още д-р Борисов.
Методиката не е ограничена за прилагане нито по възраст, нито по пол. За да се прецени, дали един пациент е подходящ за ренална денервация, лекарите първо извършват специално изследване със скенер, което изключва наличието на друга причина за поддържане на високо кръвно налягане, а не първична хипертония.
Апаратурата, която се използва за извършване на ренална денервация в Болница „Тракия“ е една от най-модерните и най-ефективните в света. Методиката може да се прилага и при сърдечна недостатъчност, както и при някои аритмии, но извършването на тези процедури в инвазивния сектор на болницата тепърва ще се развиват.

Безплатни консултации за акне и проблемна кожа в клиника REVERSE



Акнето и проблемната кожа се отразяват върху самочувствието и увереността на човека, а лечението изисква грижи и проследяване още в ранен стадии на проблема.
За екипа на клиника REVERSE, от първостепенно значение винаги е - здравата и красива кожа, която всеки заслужава. След огромния интерес към „Седмицата на акнето“, която бе проведена през месец март, те отново обявяват безплатни консултации в периода 28.04.2017-29.04.2017г.
Специалистите от клиниката ще са на разположение, за да консултират всеки пациент с  проблемна кожа и да го насочат към правилното лечение.
В "Отворените дни" ще бъдат обявени и специални цени на процедури, които помагат при лечението на акне и проблеми с кожата.
Час за безплатен преглед може да се запише на телефона на клиниката - 02/465 19 30.

Глобалната тема на Европейската имунизационна седмица тази година е „Ваксините действат!“



А мотото  - „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота.“Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото относно значимостта на ваксинопрофилактиката, като особен фокус тази година се поставя не само на детските имунизации, но и на необходимостта от поддържане на имунитета и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници.
СЗО обръща внимание на това, че имунизацията не е предназначена само за деца - имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш например може да отслабне с годините. Ето защо реимунизацията през тийнейджърските години може да осигури надеждна защита.
От друга страна, тъй като днес имунизационният календар е много по-широк в сравнение с десетилетия назад, много от възрастните хора не са получили всички нужни имунизации от СЗО напомнят, че ако не сме сигурни дали сме имунизирани с всички нужни според имунизационния календар ваксини, можем да се обърнем към нашия лекар за съвет как да процедираме.
Не на последно място СЗО изтъква, че медицинските работници са особено застрашени от заразяване и разпространение на инфекциозни заболявания и препоръчва на здравните работници да се имунизират спрямо календара на съответната държава, срещу сезонен грип, да се реимунизират срещу дифтерия на всеки 10 г и да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови инфекции, ако са в риск от заразяване с такива.
От НПО припомнят, че в контекста на стартиралата през февруари 2016 г. Национална информационна кампания „Ваксинко“ , и през 2017 г. инициативите им, свързани с отбелязването на Европейската имунизационна седмица, ще бъдат проведени под шапката на кампания „Ваксинко“.
По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април 2017 г.) на 29 април  от 11:00 ч. „Ваксинко“ ще гостува на Националния политехнически музей (ул. Опълченска 66) в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“. По време на събитието д-р Иван Вецев от НПО ще изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която ще разкаже повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Присъстващите ще разберат повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението. Съвместно с екипа на Националния политехнически музей ще бъдат направени експерименти, наблюдение на колонии от бактерии с микроскоп и други.
В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ за втора поредна година ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката, който ще се проведе между 11-14 май 2017 г. в София Тех Парк.
Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат у нас, както и заболяванията, от които те предпазват, може да намерите на  -www.vaksinko.bg, www.facebook.bg/vaksinkoи на горещата линия на НПО 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)


26 април - Европейският ден без асансьори


В инициативата ще се включат всички граждани, институции и организации, които подкрепят активния начин на живот. За трета поредна година у нас тя ще бъде организирана от Сдружение BG Бъди активен.
Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне деня си със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да го завърши с доза здравословно усилие.
Ден без асансьори (No Elevators Day) е част от дългосрочната кампания NowWeMOVE - най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот, която споделя проста и лесно измерима визия: „100 млн. повече европейци, ангажирани със спорт и физическа активност до 2020 г.”
У нас кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели -  да повиши информираността, относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност.
През последните години кампанията успешно въвлича частния и публичния сектор в европейски и национален мащаб. Тази година членовете на Европейския парламент и служителите в сградата на институцията в Брюксел ще окажат подкрепа на каузата и ще допринесат за популяризирането й сред жителите на ЕС. Ден без асансьори ще бъде осъществен и от редица фирми и институции в България, в офиси, търговски центрове, блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради. Във всяка държава концепцията може да варира според спецификите, но основната идея остава същата – повече граждани да проявят желание да вземат своята дневна доза спорт. Всички активности са доброволни и винаги се вземат предвид изискванията за достъп на хората със затруднения в придвижването.
„И през тази година очакваме още повече съмишленици, които да се включат в инициативата, като символично затворят асансьорите или ескалаторите в сградата си и подканят посетителите и служителите си да се раздвижат”, споделя Ласка Ненова, мениджър на кампанията NowWeMove за Европа. „Всички желаещи да се присъединят ще получат безплатно промо и информационни материали, които да им помогнат за анонсиране, организиране на събитието и информиране за ползите от изкачването на стълби”.
 

Проф. Петко Салчев е новият председател на Комисията за оценка на здравните технологии




Назначението е от 20-ти април - със заповед на д-р Илко Семерджиев, служебен здравен министър .
Проф. Салчев сменя на поста председател на Комисията шефа на Хематологията проф. Георги Михайлов, който се закле като депутат в 44 НС от гражданската квота на БСП.
На мястото на проф. Салчев като член на Комисията за оценка на здравните технологии влиза д-р Тодор Попов от МЗ.

Данни и факти за ваксините



Имунизация на деца:
- Всяко дете заслужава равна възможност да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това.
- Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксина. Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.
- Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които са твърде млади, за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди и възрастните баби и дядовци.
- Имунизирайки децата срещу хепатит В през първата им година на живот и срещу HPV в ранните юношески години, ще ги предпазим от бъдещо развитието на някои онкологични заболявания.
- Имунизирайки децата срещу патогени, причиняващи пневмония, помагаме да се намали употребата на антибиотици и по този начин намаляваме и заплахата от развитие на антимикробна резистентност.
- Новата препоръчителна ротавирусна ваксина, която стартира в началото на 2017 г., осигурява безплатно ваксиниране на всички деца от 6-седмична до горна възраст, съгласно кратката характеристика на ваксината с цел да намали значително честотата на острите гастроентерити при кърмачетата.
Имунизация на подрастващи:
- Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите и HPV ваксината продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.
- Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето и реимунизации с комбинираната ваксина (дифтерия / тетанус / коклюш) е  необходимо да се поставя по време на юношеството и отново в зряла възраст.
- Ранното юношество (9-13-годишна възраст) е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV), което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. HPV е широко разпространен вирус, предаван по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените. HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на човек, е първата стъпка в цялостната профилактика на рака на маточната шийка.
- Юношеството е времето, в което може да наваксате с всички ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че ще получат ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.
Имунизация на възрастни:
- Ваксините предлагат защита за всички възрасти. Посредством  ваксинациите  защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.
- Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. Имунизационните календари са се разширили с течение на времето и на много от възрастните не са били предлагани наличните днес ваксини.
- Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.
- Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и в някои страни херпес Зостер за възрастни пациенти; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни работници, изложени на риск от заразяване.
- Здрави възрастни, носители на заболявания, могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.
- Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите ваксини.
Имунизация на здравни работници:
- Посредством имунизацията, здравните работници защитават не само себе си, но и своите пациенти.
- Здравните работници са изложени на риск от заразяване с болести, които могат да предадат на пациентите си. Световната здравна организация съветва всички заети в здравния сектор:
Да бъдат напълно имунизирани срещу морбили, рубеола и полиомиелит;
Да получават годишна ваксина срещу сезонния грип;
Да правят реимунизация за дифтерия на всеки 10 години;
Да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови бактерии, в случаи че са изложени на подобни.
- Посредством редовна ваксинация, здравните работници демонстрират на своите пациенти колко е важно да си ваксиниран.
- Отношението на изпълнителя на здравни услуги към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за ползата и важността на ваксините.

Европейската имунизационна седмица поставя фокуса върху повишаване на имунизационния обхват сред населението



От 2006 г. тя се отбелязва в страните членки от ЕС като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. Координатор на инициативата са Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)
За 11-ти път 53 държави в Европа, от 24 до 30 април, ще осъществят редица активности, които целят да информират и ангажират основните целеви групи под призива „Ваксините действат“. Целта е постигане на имунизационните цели заложени в Европейския план за действие по ваксините 2015-2020.
"Европейската имунизационна седмица поставя фокуса върху повишаване на имунизационния обхват сред хората, с цел създаване на колективен имунитет срещу социално-значимите заразни заболявания. На фона на съществения прогрес в контрола на ваксино-предотвратимите заболявания през последните пет години ясно се забелязва задържане и дори намаляване на обхвата за първи път от няколко десетилетия. Трябва непрекъснато да поддържаме яснота в общественото съзнание за важността на имунизациите за нашето здраве", заяви д-р Сузана Джейкъб, директор на Европейското регионално бюро на СЗО.
У нас държавата, неправителственият сектор, бизнесът и гражданското общество все по-често обединяват усилия за по-ефективни и всеобхватни действия за имунизация, вкл. и сред малцинствата, без оглед на етнически, културни или социални разлики.
Провежданата в страната ваксинопрофилактика е в основата на успешното осъществяване на контрола на ваксино-предотвратимите заразни болести.
Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват - >95%. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест.
За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.
У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации - Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична до горна възраст според кратката характеристика на ваксината. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.
В България се прилагат и други препоръчителни имунизации, които се извършват срещу заплащане от пациента. Те се разделят в няколко категории:
-Ваксини от групата на задължителните, когато се прилагат на възрастови групи, различни от указаните в календара;
-Ваксини от групата на целевите (срещу бяс, кримска-конго хеморагична треска и коремен тиф), когато се прилагат на лица, извън посочените в календара случаи;  
-Ваксини, които са разрешени за употреба в страната, но на този етап не са включени в групата на задължителните.Част от тях се отнасят само за неголеми групи лица с медицински показания за профилактична имунизация срещу определена инфекция, а други са предназначени да защитават особено уязвими спрямо дадената инфекция възрастови групи от населението. Такива например са ваксините за грип, хепатит А и др.

Предвижда се поетапно създаване на 30% резерв от ваксини



МЗ ще съсредоточи усилията си за създаване на възможност за 30% резерв с ваксини от задължителния имунизационен календар. Създаването на този резерв ще стане поетапно. Целта е при проблем с доставките им да има наличен запас, за да не се стига до пропуски в имунизационното покритие, съобщи д-р Теодора Тодорова от МЗ на форум, посветен на ваксинопрофилактиката, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.
Проблемът с ритмичността на осигуряване на ваксините си остава. Предстои нормативна промяна в тази посока, като от тази година се планира договорите за доставка на ваксините от задължителния имунизационен календар да се сключват за три, а не за една години,както е в момента. Предвижда се и засилване на контрола върху провеждане на задължителните имунизации. Изграждане на единен подход спрямо антиваксиналните движения и немотивирания отказ от имунизация, съобщи тя.
От представените от д-р Тодорова данни за 2015 и 2016 година стана ясно, че имунизационният обхват е голям сред новородените, тъй като ваксините им се поставят докато са в болничните заведения, но оттам нататък картината се влошава и има сериозен спад в реимунизациите особено при 12-годишни деца.
По думите и децата в ромската общност в Пловдив днес боледуват, защото майките им не са били имунизирани.
Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, подчерта, че 60% от децата с морбили в Пловдив са до едногодишна възраст, което говори не за ниско ваксинално покритие.
Той бе категоричен, че до навършване на 1 год. възраст детето трябва да има силно ограничен контакт – родители, баби и дядовци единствено.
Истината за ваксините:
-Разработването на една ваксина отнема средно 12 – 15 години;
-Ваксините съдържат многократно отслабени вируси/бактерии или само частици от тях;
-При въвеждането на ваксината в тялото, имунната система реагира изработването на антитела с цел да елеминира причинителите на заболяването и да предотврати появата на инфекция;
-По-късно при среща на детето с вируса/бактерия имунната система ще разпознае инфекциозния агент и ще произведе правилните антитела спрямо него;
-Успешното приложение на ваксините в България е довело до сериозно намаляване на инфекциозни и вирусни заболявания като хепатит Б, дифтерия и полиомелит (детски паралич);
-Всяка партида от ваксини преминава над 100 проверки на качеството преди да бъде освободена, за да е сигурно че те отговарят на високите световни стандарти !
Запомнете:
Ваксинация е различно от даването на лекарство. Когато детето ви е болно и не е добре , давайки му лекарство виждате как се подобрява, но ползите от ваксинацията са невидими. Ваксинирайки вашето дете, то няма да се разболее от морбили или в крайна сметка няма да стигне до интензивното отделение с менингит C. Може би е изкушаващо да се каже "не" на ваксинациите и "да се оставите на природата". Въпреки това, решавайки да не ваксинирате детето си, вие го излагате на риск от заразяване с набор от потенциално сериозни, дори фатални заболявания. В действителност, е много по-безопасно да бъдеш ваксиниран, отколкото да не си. Ваксините не са 100% ефективни, но те са най-добрата защита срещу епидемиите, да защитят живота на милиони деца и възрастни.
А при отказ от ваксинира в Унгария например родителите плащат солени глоби и са застрашени от затвор от 3 м. до 3 години.


Грипът ще борим наесен с нови 4-ри валентни ваксини



4- ри валентните грипни ваксини са в съответствие с променящата се сега епидемиология на грипа и отговарят на нова необходимост -включват четирите грипни щама – А (H1N1), А (H3N2), В (Victoria), В (Yamagata) с най-голям дял в сезонните грипни епидемии. Те ще дадат възможност да се осигури по-широк спектър на защита на пациентите срещу грип В отколкото тривалентната ваксина.
България ще е една от първите държави в Европа, които ще предоставят на населението възможността да се ваксинира с новите противогрипни 4-ри валентни ваксини, съобщиха специалисти на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.
По данни на СЗО от грип ежегодно заболяват около 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. В световен мащаб за една година има 600 млн. случаи на заболявания от грип, като при около от 3 до 5 млн. се наблюдават тежки усложнения, а между 250 000 и 500 000 са смъртните случаи, като над 90% от тях са регистрирани при хора над 65 годишна възраст.
По данни на Националната референтна лаборатория по грип и НЦЗПБ у нас, през последния грипен сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1750 000 души. Рискови групи за тежко протичащ грип и усложнения са деца на възраст под 5-годишна възраст, особено тези под 2 години, възрастни над 65 год., бременните, обитателите на детски, старчески домове и други социални заведения.

Имунизацията с бустер дози и HPV ваксината трябва да продължава в юношеството, за да се защитят децата далеч в бъдеще



Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в следствие на заболявания, за които съществуват
действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Неоспорим факт е, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар за всяка страна е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксино-предотвратимите заболявания.
Това бе фокусът на семинара, посветен на ваксинопрофактиката, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ), който се проведе в навечерието на европейската имунизационна седмица, провеждана винаги в последните 7 дни на м. април. Целта на тазгодишната проява, под мотото „Предотврати. Защити. Имунизирай.“, е да повиши осведомеността за важността на имунизацията и да увеличи имунизационния обхват. Като основното послание е, че ваксинирането на всяко дете е жизненоважно за предотвратяване на болести и за защита на живота. Специално внимание се отделя и на дейностите за достигане до уязвимите групи от населението.
-Ежегодно близо 650 хил. деца от 10,7 мил. деца в ЕС не получават трите дози ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш в първата година от живота си. Независимо имунизационните успехи, благодарение на които детската смъртност през последните 20 години е свалена драстично, напоследък все повече се появяват групи от населението на европейски държави, които са извън имунизацинното покритие. Това до голяма степен се дължи на усещането на хората, че редица заболявания са изкоренени напълно и на антиваксиналните движения, в социалните мрежи, които обричат на риск здравето и живота, както на новородените, така и на децата в ранна възраст. Децата под 5 год. са изложени на сериозни заболявания и могат да развият сериозни усложнения. Ето защо имунизацията с бустер дози от комбинираната ваксина срещу дифтерия / тетанус / коклюш и HPV ваксината трябва да продължава в юношеството, за да се защитят децата далеч в бъдеще, акцентира д-р Валери Цеков, председател на БСИМ, в своята презентация.
По думите му юношеството също така е време за догонване на всички ваксинации срещу болести, които са опасни за всяка възраст, включително морбили, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Момичетата трябва да са особено наясно с опасността от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че ще получат ваксинация с рубеола, преди да забременеят.
От поддържането на добрия ваксинален обхват при децата зависи и колективния имунитет при възрастните, който ни предпазва от ваксинопредотвратими заболявания. А това от своя страна води до намаляване на: антибиотично лечение (резистетността към антибиотиците нараства в световен мащаб), болничен престой, финансови загуби и др. Дивият полиомиелит продължава да съществува (Афганистан, Нигерия, Пакистан) и ако не прилагаме ваксинопрофилактика пак ще се появят деца в инвалидни колички, подчерта д-р Цеков.
В тази връзка доц. Андрей Галев, ВМА, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести, председател на Българското сдружение по превантивна медицина, припомни, че ваксините стимулират имунната система за изграждане на имунитет, имитирайки инфекция, като тази „имитация” не причинява заболяване. А ваксинопредотвратимите заболявания са все още заплаха и въпреки, че са редки сега, ако децата не са ваксинирани, те могат да се върнат с пълна сила. Той припомни още, както за епидемията от морбили у нас през 2009/2010 г., завършила с 24 смъртни случая, така и за ситуацията с нея в момента в Пловдив. И сега щамът на заразата е пренесен от чужбина този път от Румъния. От 17 март т. г. досега регистрирани са 63, а лабораторно потвърдени са вече 38 случаи на морбили и един смъртен случай на 10-мес. бебе, чиято майка не е ваксинирана.
По отношение на опасността от заболяването той даде следния пример – ако болен от морбили влезе в стая, където има 10 човека, 9 от тях ще се разболеят. А два часа след като той е напуснал помещението на лице е риск, ако някой неимунизиран влезе в същото помещение също да разболее от морбили, но с много тежко протичане и усложнения.
Доц. Галев припомни също така, че ваксините предпазват децата у нас от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи тежки увреждания или летален изход.
Той увери, че при едновременното поставяне на няколко ваксини имунната система на бебетата НЕ се претоварва, а бактериите и вирусите, които се използват във ваксините са отслабени или убити и те са много по-малко, отколкото от милионите микроби, с които бебетата и децата да влязат в контакт ежедневно.
По думите на проф. д-р Татяна Червенякова, изп. директор на СБАЛИПБ "Проф. Ив.Киров", национален консултант по инфекциозни болести, “Проф. Ив. Киров”, изключително обезпокоително е завръщането на морбили в редица държави като Австрия, Германия, Швейцария, Испания, Великобритания. Заболяването протича изключително тежко е в 30%, при децата под 5 год. и възрастни над 20 год. възраст. В своето експозе тя се спря обстойно на различите ваксинопредотвратими инфекциозни болести, сред които е и варицелата. Годишно по света се регистрират 30-40 млн. случая на варицела. У нас това е най-разпространената, неконтролеруема инфекциозна болест, за която за съжаление ние нямаме ваксина. Това е едно от най-тревожните заболявания за инфекционалистите, което ги държи нащрек.
Д-р Анета Попиванова, педиатър - неонатолог и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”, акцентира върху важността на имунизациите при недоносените бебета, за предотвратяването най-вече на пневмококовите инфекции, поради недостатъчната зрялост на имунната им система. Повишеният риск е свързан с начина на раждане и хранене и с приложението на кортикостероиди – пренатално и постнатално и др. 
Действителността обаче показва, че при тези деца често е на лице забавяне на втората апликация на противохепатитната ваксина, начало на ваксините е след 6 мес.коригирана възраст (възраст спрямо термина, а не датата на раждане) и има немотивирано отлагане на ваксините, както и забавянето им.
Пневмококовите инфекции застрашават най-често кърмачетата, малките деца и хората над 50 години. Всяка година от пневмококови заболявания (отит, пневмония, бактериемия, менингит) умират между 0.7 и 1 млн. деца <5 г възраст, стана ясно по време на форума.
Пневмонията е основна причина за заболеваемост и смъртност при новородени и деца под 5 год. възраст, навсякъде по света, допълни проф. д-р Пенка Переновска, началник на Клиника по детски болести към УМБАЛ Александровска, национален консултант по педиатрия.
Отитът засяга 75% от децата до 3 год. възраст. Острият отит е най-честата причина за предписване на антибиотици при децата, в сравнение с пневмония. Честото им предписване обаче води до антибиотична резистентност, която специалистите определят като „катастрофална заплаха”. Ето защо ваксинопрофилактиката на отита е решаваща за намаляването на антибиотичната резистентност, подчерта тя .
Пневмококовата пневмония е вид ППО, причинявана от Streptococcus pneumoniae, най-чест етиологичен причинител на ППО.
Streptococcus pneumoniae предизвиква тежки пневмонии, сепсис, менингит с тежък ход и инвалидизация. 40% от случаите на пневмококов менингит при деца по 5 години се случват през първата година от живота.
Честотата на пневмококовия менингит е най-висока при кърмачетата. Отлагането на ваксината ги излага на неоправдан риск. Около 60% от преживелите заболяването имат тежки необратими увреждания – глухота, епилепсия, значително изоставане в психичното и умственото развитие.
Поради голямата социална значимост на пневмококовите инфекции и високата ефикасност на ваксинацията, СЗО препоръчва приоритетно включване на ваксината в националните имунизационни програми. Пневмококовата ваксина в Холандия е намалила значителна употребата на антибиотици, а в САЩ. – честотата на инвалидизациите. Ваксината е наложителна при високите рискови групи с диабет, хронични респираторни, бъбречни заболявания и др. Схемата за приложение (на три приема) за съжаление не се спазва от всички ОПЛ у нас.
Най-големите успехи на ваксините са тези, които не можем да видим - всички хора, които не са страдали или починали от ваксинопредотвратими заболявания, каза проф. Переновска в заключение.