Translate

събота, 11 март 2023 г.

FOX CRIME - От местопрестъплението, сезон 10

Премиера: 13 март от 21:05 часа
Излъчване: Всеки делничен ден от 21:05 часа
 
 
„От местопрестъплението“ е драма за екип криминалисти, обучени да разрешават криминални случаи чрез обстоен оглед на местопрестъплението, събиране на неоспорими доказателства и намиране на липсващите частици от пъзела, които ще разрешат мистерията.
В ролите: Лорънс Фишбърн, Джордж Ийдс
 
 

 

Премиерният корейски сериал „По моя начин“ и новият втори сезон на „Доктор Чудо“ тръгват по bTV Lady

Стартът на премиерната корейска драма „По моя начин“ е на 13 март, а ден по-късно тръгват новите епизоди на обичаната медицинска поредица „Доктор Чудо“
 
 
„По моя начин“ /Fight For My Way/ е поредният вълнуващ корейски сериал, който стартира в ефира на bTV Lady. Поредицата, проследяваща живота на четирима приятели, които решават да преследват мечтите си напук на суровата реалност, тръгва премиерно на 13 март /понеделник/. Епизодите ще вървят всяка делнична вечер в новия слот за азиатски поредици в програмата на семейния канал – от 19:30 до 21:00 ч., като ще са достъпни по всяко време онлайн на VOYO.
Сюжетът на „По моя начин“ преплита животите на четирима приятели от деца – Ко Донг-ман, Че Е-ра, Ким Джу-ман и Пек Сол-хи, които след завършване на гимназията така и не успяват да превърнат детските си мечти в реалност.
Ко Донг-ман винаги е мечтал да бъде световен шампион по таекуондо и да участва в „UFC“, но така и не успява да стане част от националния отбор на Южна Корея. Той е принуден да се откаже от спортната си кариера и сега работи във фирма за унищожаване на вредители. Дългогодишната му половинка Че Е-ра цял живот е искала да стане телевизионна водеща, но понастоящем работи на бюро „Информация” в търговски център.
Техните приятели Пек Сол-хи и Ким Джу-ман са двойка от 6 години, като същевременно са колеги в рекламна компания, където Джу-ман заема ръководна позиция, а Сол-хи е част от отдела за обслужване на клиенти. Двамата са изправени пред криза в отношенията си, след като една от стажантките се влюбва в Ким Джу-ман.
Четиримата приятели решават да загърбят монотонното си ежедневие и дейностите, които правят по принуда, и се впускат в преследване на мечтите си, всеки „по своя начин“. Дали обаче те са изпълними, зрителите ще разберат от 13 март, всеки делник от 19:30 ч. по bTV Lady! Главните роли в „По моя начин“ са поверени на едни от най-успешните корейски актьори – Пак Со-джун, Ким Джи-уон, Ан Дже-хонг и Ким Ха-йон.
От 14 март /вторник/ зрителите на bTV Lady ще могат да се насладят и на премиерния втори сезон на турския сериал „Доктор Чудо“. Епизодите на медицинската драма ще вървят всяка делнична вечер от 22:00 ч. в ефира на семейния канал и обещават нови предизвикателства за най-необикновения лекарски екип в Истанбул, в който главно действащо лице е медик с аутизъм.
 

 

Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ "Александровска"

 
 
По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна година УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни, скринингови, консултативни прегледи на пациенти над 45г. Прегледите ще се извършват от 13 март 2023г., в очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” /вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата/, в делничните дни от 14.00 до 17.00ч. Записване на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 10.00 до 15.00ч. Направление по здравна каса не се изисква.
Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.
В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ функционира най-старото в страната, но едно от най-модерно оборудваните и единствено в България отделение, обособено като индивидуална структура, специализирано в диагностика, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома.
Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома /WGA/, Европейско глаукомно общество /EGS/ и на Световната глаукомна пациентска асоциация /WGPA/.