Translate

събота, 30 септември 2017 г.

Първа САГБАЛ „Света София“ с кампания за репродуктивно здраве



В периода от 1-ви октомври до 1-ви декември 2017 г. екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ ще проведе кампанията „Въпрос на разговор и преглед“. Инициативата е насочена към репродуктивното здраве на българите и е предназначена за студенти, докторанти и други учащи млади жени и мъже. Кампанията се реализира с подкрепата на Столична община, Фондация „Искам бебе“ и „Зачатие“. 
Целите на инициативата са да се предостави достъп до безплатни прегледи с цел подобряване на репродуктивните възможности на младите хора в България, да се информира младото поколение за репродуктивното и сексуалното здраве и как това се отразява на репродуктивното им бъдеще, както и да се поощри раждането на първо дете преди 30-годишна възраст.
Екипът на лечебното заведение ще осъществи и програмата за диагностика и лечение на двойки с репродуктивни проблеми „40+“. От нея могат да се възползват пациентки над 40-годишна възраст и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв.
Безплатните прегледи на дамите ще включват попълване на въпросник, разговор със специалист по репродуктивна медицина, ембриолог, андролог, гинекологичен преглед, както и ултразвуков преглед. За мъжете са предвидени безплатна спермограма, попълване на въпросник, разговор със специалист и анализ на спермограма. При необходимост в прегледите ще бъдат включени и други специалисти – мамолог, сертифициран психотерапевт и др.
При констатиране на здравословен проблем, пациентите ще бъдат насочвани за диагностично уточняване и лечение. Двойки с репродуктивни проблеми, които имат желание да имат дете, ще бъдат подпомогнати финансово чрез предоставяне на преференциални цени за инвитро процедури, като изискването ще е поне единият от двамата да е учащ.
За безплатните прегледи и консултации не се изисква направление от личния лекар или друг медицински документ. Те ще се извършват от 10:00 до 13:00 часа, всеки работен ден. Необходимо е предварително записване на телефон: 0876 35 91 90;  02/ 447 02 63;  0878 20 52 53.

Пищната премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма препълни столично заведение


Бай Данчо

"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истинска енциклопедия на готварското изкуство. Той съчетава множество разнообразни видове текст по начин, който за пръв път виждаме в Библията. Това е и книга за удоволствието - от готвенето, от храненето, от живота. Дюма я е написал не за да да изпълнява договореностите си с издатели и да погасява своите дългове, които са го принуждавали да пише под напрежение цели 15 години. Напротив, той е писал "Голям кулинарен речник" в моменти на спокойствие и почивка през голяма част от живота си." Това каза авторитетната литературна критичка проф. Милена Кирова на премиерата на "Голям кулинарен речник" снощи в столичното заведение La Cubanita bar and dinner.
Изключителната книга е на българския пазар с логото на издателство „Милениум“, които бяха домакини на събитието.
Проф. Милена Кирова направи пространен анализ на тази последна в живота на бащата на "Тримата мускетари" и много специална за него самия творба, която се отличава много от неговите феноменални по брой 650 произведения и представя изключително интересно и самия автор. "Книгата е наистина уникална в много отношения", подчерта проф. Кирова.
Събитието събра десетки журналисти, читатели, фенове на Дюма и гости, които се насладиха на специалната кулинарно-литературна среща - докосване до фигурата на Дюма и неговата най-специална и любима книга, венецът на неговото творчество. В съзвучие с темата на премиерата всички опитаха вкусни ордьоври, приготвени от самия Йордан Стоичков - готвача на Тодор Живков. Той беше съчетал скариди, пушена сьомга, сирене рокфор и екзотична салата с плодове и зеленчуци, за да възбуди небцето на гостите така, както четенето на "Голям кулинар речник" го прави. Всички използвани храни, които са и сред описаните и представени с множество рецепти и любопитни факти в Речника. Хилядите ястия, пищните менюта и кралските трапези в изключителната кулинарна книга са толкова изкусно и картинно поднесени от френския майстор на перото, че няма читател, който да не сподели, че огладнява само докато разлиства книгата. 
"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истински шедьовър на готварското изкуство. И до днес няма друг подобен по мащабите и многообразието си труд. Книгата е комплимент за всеки ресторант, кухня, дом и библиотека. Всеки майстор готвач би трябвало да я има и да се възползва от нея! - категоричен беше бай Данчо. - Цялото това удоволствие - да имаме уникалния речник на Дюма на български, дължим на издателство "Милениум", които се нагърбиха с отговорната задача да го издадат и да го направят достъпен и за нас - професионалистите, и за всички читатели."
"Голям кулинарен речник е толкова богат и интересен, че от него научих названия на храни и ястия не само на френски, но и на български. Работата над него беше изключително интересна", сподели преводачката на Речника Офелия Петрова, също подчертавайки енциклопедичната стойност на книгата.
Вечерта започна със смях след кратка викторина. Бай Данчо се оказа единственият в препълнената зала на La Cubanita, който знаеше отговора на шеговития въпрос - как се приготвя 7-степенно българско меню (по аналогия с множеството 12-степенни френски менюта, описани от Дюма). Отговорът е: Една шопска салата и шест ракии!
"Тодор Живков никога не е имал екзотични прищевки, които е трябвало да изпълнявам, обичаше традиционната българска, обикновена храна", разказа готвачът на българския велможа. Да опитат нашенската кухня са предпочитали и държавниците на чуждите страни, които са гостували у нас и за чието меню готвачът е отговарял. "Например Фидел Кастро, когато беше на посещение у нас, нахлу в кухнята и започна да опитва с пръст или да си пощипва от различните ястия, които бяха по печките, плотовете или пък сложени в хладилниците. Много му се услади обикновеният доматен сос с кюфтета, който бяхме приготвили за техническия персонал и каза, че от това ястие иска да му сипем." Бай Данчо разказа още много куриозни истории за държавниците от соц блока, които са своеобразен паралел с историите в "Големия кулинарен речник" - за главните готвачи на крале, херцози и барони и тяхната роля за вкусовете на техните господари, макар да става дума за коренно различни епохи и социален строй.

Специалисти от ВМА преглеждат безплатно за хернии



Във връзка с превенцията на едно от социално значимите заболявания – хернията,
медицински специалисти от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи и консултации за лечение на хернии.
Прегледите ще се проведат на 03 и 04.10.2017 г., от 13:00 до 16:00 часа, в Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология, намираща се на 6-ия етаж на болницата.
Пациентите ще се преглеждат само след предварително записване, което може да бъде направено на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.


НДК светва в розово на 1 октомври



Инициативата поставя началото на информационна и профилактична кампания за отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за пета поредна година от Първа САГБАЛ Света София, в партньорство със Столична община и Фондация Една от 8.
В месеца за борба със заболяването лекарите напомнят, че то е лечимо, стига да се диагностицира навреме. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. Затова специалисти от 12 болници в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора обединяват усилия, за да започнат масова профилактика до края на месеца.
На 4-ти октомври (сряда) от 11:00 ч. в зала официална на Столична община ще се проведе стартираща пресконференция. В нея ще участват партньорите на инициативата и ще бъде обявен графика за безплатни прегледи за рак на гърдата на всички лечебни заведения, които се включват в кампанията тази година.
 Инициативата се осъществява с подкрепата на Националния дворец на културата, „АстраЗенека“, „Новартис”, „Вега Медикал” с медийната подкрепа на Българската национална телевизия и Радио Фокус.

Българска шевица украси бутилките на Кока-Кола


Компанията създаде лимитирана колекция, посветена на шест етнографски региона в България

За първи път в света Кока-Кола представи лимитирана колекция от шест дизайнерски бутилки, посветена на неповторимото разнообразие от везбени орнаменти и композиции от различни краища на България. Емблематичната стъклена бутилка на компанията ще бъде облечена в мотиви от шевиците на шестте български етнографски области – Пиринска, Тракийска, Родопска, Шопска, Добруджанска и Северняшка за ограничен период от време и само в партньорски заведения из страната.
Кампанията „Събери вдъхновение от България“ беше представена от едни от най-успешните формации за народни танци у нас - ансамбъл Чинари, които показаха бутилките, облечени в традиционни носии, носещи духа и символиката на всеки един от етнографските региони на България. Кампанията има за цел да даде нов живот на българската шевица по ексклузивен и нетрадиционен начин, срещайки своята дългогодишна история и модерен привкус с народното богатство на везбните мотиви. България не за първи път е страната, доказала се като новатор в историята на бранда. Именно при нас се допуска името на легендарната марка да бъде изписано на различен от латиница език. Логото на кирилица постига нечуван успех в световен план и полага началото на нова ера в развитието на бранда в различните региони на света.
Новата лимитирана серия бутилки има своята колекционерска стойност и историческо значение за Кока-Кола в България, защото обединява в едно няколко емблематични елемента – иконичната  стъклена бутилка, датираща от 1915 г., ексклузивния надпис на кирилица с история от 1965 г. и отличителните за 6 български региона шевици.
Специален консултант по проекта е доц. Ана Лулева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, която е част от екипа, селектирал везбените елементи за сътворяването  на уникалните бутилки. Във всеки дизайн са включени ключови елементи от всеки регион, а червеният цвят е преобладаващ, не само защото е цветът на Кока-Кола – според вярванията на българите това е цветът на живота и силата.

Безплатното Училище за родители на „Софиямед“ продължава с нова програма и през есента




Обновената програма с лекции на топ специалисти в областта на акушер-гинекологията, неонатологията и педиатрията стартира на 4-ти октомври, а лекциите по традиция се провеждат всяка сряда в Конферентната зала на болницата от 15:00 ч.
И в тази сесия от безплатни лекции бъдещите майки и татковци имат възможността да чуят съветите на изявени специалисти за най-важните аспекти от  бременността, раждането и отглеждането на новороденото. Те ще могат да се упражняват на практика върху специална кукла бебе как да сменят памперси, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, как да го къпят и масажират.  Програмата на Училището продължава до февруари 2018г. с теоретични и практически теми със съвети за първите мигове на новороденото след раждането- първите грижи за него у дома, физиология на лактацията, практични съвети за правилно кърмене, здравословно захранване и преходно хранене, имунизационен календар, най-честите здравословни проблеми през първата година от живота на детето и др.
Първите няколко лекции по традиция ще бъдат свързани с най-важните въпроси касаещи бременността, както и раждането- техниките за релаксация по време на нормално раждане, обезболяване на раждането, видове оперативно родоразрешение.
Акцент в програмата ще бъде лекцията посветена на темата за важността от проследяване на състоянието на щитовидната жлеза и нейните хормони по време на бременността и периода след това, както и за недиагностицирания диабет и гестационен диабет, и дефицит на витамин Д. Тя ще бъде водена от Председателя на дружеството по ендокринология и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Анна-Мария Борисова. До края на месец ноември бъдещите родители ще могат да се информират за най-важните аспекти по темите: първи мигове на новороденото след раждането, първи грижи за новороденото у дома, имунизационен календар, съвети за правилно кърмене.
Преди началото и след края на всяка лекция бъдещите родители могат да посетят Отворените врати в Отделението по акушерство и гинекология, и неонатология, за да разгледат условията и да се запознаят лично със специалистите.

Специалисти от ВМА с международно признание в борбата с диабета



"Заедно срещу диабета” бе мотото, под което протече XI-ият конгрес с международно участие, организиран от Българска диабетна асоциация (БДА), с подкрепата на ВМА.
Форумът събра специалисти от различни медицински области и държави, като сред лекторите бяха проф. Су Бонг Чой – директор на Диабетния център в университета Копкик (Сеул, Южна Корея); д-р Братислав Милованович – председател на Федерацията на дружествата за борба с диабета в Сърбия; проф. Иво Петров – началник на Клиника по кардиология към МБАЛ „Сити Клиник”; доц. Валентин Василев – началник на отделението по съдова хирургия при МБАЛ – Бургас; проф. Драгомир Коев – МБАЛ-Варна към ВМА, МЦ „Клиника професор Коеви”; проф. Боян Лозанов – началник на Клиника по ендокринология и нефрология към „Токуда болница София”. На лекциите присъстваха и много общопрактикуващи лекари от страната, пациенти и студенти.
Според изнесените данни, милиони хора по света страдат от диабет, като се очаква през 2030 г. пациентите с тази диагноза да наброяват около 500 милиона души. България също не прави изключение от тази статистика.
„Докато през 1992 г. говорехме за 3% диабетно болни, последното епидемиологично проучване сочи, че вече гоним 8% заболеваемост”, подчерта проф. Ивона Даскалова – председател на УС на БДА и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.
Израз на международното признание на БДА и специалистите от ВМА в борбата с диабета бе и присъствието на форума на южнокорейския проф. Чой, като сътрудничеството между двете страни започва преди 7 години. Двамата с проф. Даскалова представиха данни за т.нар. Отворена система за изкуствен панкреас (OPENAPS). 
„В света има 300 души, които я използват, а в България са 31, имайки предвид, че преди една година бяха едва 6 пациента. Няма как да не сме горди с този резултат и няма как да не подчертаем, че именно ние във ВМА поставихме началото”, заяви проф. Даскалова. 
Отворената система за изкуствен панкреас е създадена така, че автоматично да наглася подаването от инсулиновата помпа количество инсулин, за да поддържа кръвните захари в предварително зададени граници през целия ден. Това става чрез комуникация между инсулиновата помпа с цел да се получат детайлите от всички последни инсулинови дозирания и чрез свързване с устройство за постоянно подкожно мониториране на захарите с цел получаване на последни и настоящи резултати от кръвно-захарните замервания. Според специалистите, използването на OPENAPS доказано подобрява качеството на живот на пациентите с тип 1 захарен диабет.
Редица лекари от ВМА и други лечебни заведения също изнесоха лекции профилактиката и борбата със захарния диабет.
В заключение всички участници и гости дадоха много висока оценка за проведения научен конгрес. Дискусиите се явяват и ествествено продължение на темите, засегнати в средата на месец септември по време на форум, проведен в Лисабон, Португалия.
„Получихме много добри отзиви и поздравления за нашето представяне там лично от президента и вицепрезидента на Европейската асоциация за изучаване на диабета. БДА бе единствената професионална ендокринна асоциация, която имаше възможността да представи страната ни на този високоспециализиран форум”, коментира проф. Даскалова.
В Лисабон ВМА бе преставена с постер презентация на тема новите диагносотични методики и по-конкретно Ескан  - методика за ранно поставяне на диагнозата на метаболитните нарушения.
„Ние във ВМА сме първите, които я въведохме и използваме в България. При нея има 98 процента достоверност на резултатите, което се потвърждава както от наши изследвания, направени в Академията, така и от световните данни”, обобщи тя.

Ваксинациите са златен стандарт в общественото здраве в целия свят



Под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то НС се проведе кръгла маса на тема: "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания". Организатор на форума бе Българското сдружение по иновативна медицина.
В общественото здравеопазване предпазването от заразните заболявания е световен „златен стандарт“. Натрупаният огромен опит убеждава, че ползата от превенцията е несравнима с рисковете при вече възникнало заболяване. Съвременната медицина разполага с мощен щит срещу най-опасните заразни болести – ваксините! През последните 100 години ваксинопрофилактиката е най-голямото постижение на медицината, а ваксинациите са най-важните инструменти за първичната превенция. Държавите от Европейския съюз (ЕС) имат почти вековна традиция в приложението на национални имунизационни програми и благодарение на масовото им прилагане някои болести вече са изкоренени в целия свят (едра шарка), докато други се очаква скоро да бъдат елиминирани (полиомиелит, морбили и вродена рубеола).
В България за последните 5 години, от 2012 до 2016 г., постигнатият среден имунизационен обхват с  основни имунизации при децата до 2-годишна възраст е както следва: срещу туберкулоза – 96,6%; срещу вирусен хепатит тип Б – 93,7%; срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит – 92,1 %; срещу пневмококови инвазивни инфекции – 91,9%; срещу морбили, паротит, рубеола – 93,1%.
Бяха отчетени резултатите от приетата в началото на 2017 г. Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити. Въвеждането на ротавирусните ваксини е част от комплексна стратегия за превенция и контрол на гастроентеритите, включваща подобряване на профилактиката, диагностиката и лечението на заболяванията. У нас ротавирусните ваксинация е в списъка на препоръчителните имунизации, съгласно Наредба № 15 за имунизациите в Република България. Въведената национална програма дава възможност на всички родители на бебета над 6-седмична възраст да осигурят защита срещу ротавирусните гастроентерити напълно безплатно.
В рамките на форума народните представители от Комисията по здравеопазването, представителите на отговорните институции, съсловните, професионалните и пациентски организации и водещи медицински специалисти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести, педиатрията и общественото здравеопазване обсъдиха последните достижения на превантивната медицина и рисковете за здравето през предстоящия есенно-зимен сезон.
Бяха отчетени ползите за България от прилагането на програмите за предпазване от заразни заболявания и необходимостта от висок имунизационен обхват, като се обсъдиха и причините за все още съществуващите в нашата страна рискове от локални и регионални епидемии. На форума бе представен опитът на водещите европейски държави в постигането на целевото покритие (над 95 %) и данни за субоптимален обхват при някои от важните имунизации, при които всеки спад под целевото покритие може да доведе до възникване на епидемичен взрив или епидемия. Бяха обсъдени и усилията на Световната здравна организация (СЗО) и EC за предпазване на населението от сезонния грип и неговите усложнения. Очертаха се и трудностите, пред които са изправени държавите от ЕС при елиминирането на дребната шарка (морбили) и нарастващата заболяемост от коклюш сред хора над 30 годишна възраст. Беше напомнен скорошният пример за епидемията от морбили в Румъния и фактът, че благодарение на добрия имунизационен обхват в България такава беше предотвратена.
Част от дискусията беше посветена на мерките срещу нарастващата антибиотична резистентност и ролята на превантивните кампании за намаляване на заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик. Като пример беше посочена пневмококовата ваксинация, която намалява необходимостта от употреба на антибиотици. Отбелязаха се и съвременните тенденции и перспективи в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания в ЕС и България, като се отчетоха рисковете от епидемични пробиви при спадане на имунизационния обхват в детско-юношеската възраст.
Подчерта се необходимостта от предпазни мерки преди предстоящия грипен сезон, особено при хората над 65-годишна възраст, както и при всички възрастни и деца, страдащи от хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни заболявания. Изтъкна се и високият риск от усложнения при бременните жени и медицинските специалисти. Напомнен бе фактът, че е най-добре предпазните мерки (противогрипна ваксинация и антивирусни лекарствени продукти) да се започнат oще през м. септември и началото на м. октомври, тъй като грипните заболявания достигат максималното си разпространение през месеците декември и януари. Отчитайки тежките последствия от грипа и необходимостта от ефективна превенция от него, СЗО дава своите препоръки за прилагане на иновативните четиривалентнипротивогрипни ваксини, каквито вече се предлагат и в нашата страна. Бяха представени данни за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни от ЕС и за относително високата смъртност от грип навсякъде по света. За разлика от някои държави, като Холандия и Великобритания, където ваксинационното покритие срещу грип при рисковите групи достига 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация в рисковите групи - под 2%. В този контекст, на форума бяха обсъдени необходимостта и възможността от изготвянето и приемането на Национална програма за развитие на имунопрофилактиката в България, която да включва и мерки за предпазване от сезонния грип.
Експертите дискутираха и необходимостта от преразглежданеи евентуалното разширяване на имунизационния календар чрез въвеждане на имунизация срещу варицела, от която годишно се разболяват около 30000 души и в някои случаи води до сериозни усложнения и хоспитализация. Коментирано беше и предложението за въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши.
Многократно подчертана бе ключовата роля на общопрактикуващите лекари за предпазването, ранното откриване и навременно лечение на заразните заболявания.Лекарите и другите медицински специалисти и днес остават основните източници на достоверна информация за възможностите на съвременната медицина за предпазване от болести и правилното им лечение, когато все пак се разболеем.
Участниците в кръглата маса подчертаха постигнатите успехи на България в профилактиката на заразните заболявания в детско-юношеската възраст.Те се обединиха около необходимостта от постигането на ефективен диалог между отговорните институции и неправителствените организации за запазване високия обхват на превантивните програми за опазване здравето на децата и хората в риск от опасни, животозастрашаващи инфекциозни заболявания и епидемии. За постигането на тази цел е необходима широко обществена подкрепа, достатъчен административен капацитет и целенасочена политическа воля.Подчерта се първостепенното значение на здравните институции и организации за предпазване и овладяване на епидемичните рискове, както и водещата роля на Министерството на здравеопазването за координиране усилията на всички участници в системата на общественото здравеопазване.

Двама млади мъже с рядка болест получиха втори шанс за живот след първи по рода си у нас кардиохирургични операции



Аджибадем Сити Клиник създава мултидисциплинарен център за лечение, който да надгради Кардиохирургичната програма

Двама млади мъже – на 36 и 42 години, получиха втори живот, след като бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. За първи път у нас се извършват операции на хронична тромбоемболична пулмонална хипертония. Лечението е уникално не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Подобни операции се извършват само в Австрия, Франция, Германия и Великобритания и досега българските пациенти трябваше да пътуват и да покриват много високи разходи. 
„Това е огромен скок за българската кардиохирургия. Операцията се нарича пулмонална тромбендартеректомия и представлява изключително сложна и продължителна процедура, която се извършва при охлаждане на тялото до 20 градуса, спиране на кръвообращението и сърдечната дейност, които се поемат от т.нар. машина „сърце-бял дроб“. Всяка от интервенциите бе с продължителност около 12 часа при спазване на стриктни протоколи, въведени от най-големия център в Европа – болница Папуърт, Кеймбридж, Великобритания “, споделя бе д-р Георги Игнатов, координатор на програмата и автор на първите две операции у нас.
Той обясни, че д-р Чуу Йен Нгъ, който е сред четиримата кардиохирургични специалисти в британската национална програма, и екипът му вече са обучили българските лекари. Те обаче ще продължат да бъдат методични ръководители и ще контролират целия процес на диагностициране, лечение и проследяване на пациентите в България.
По време на операцията се отстраняват всички тромби заедно с вътрешния слой на белодробните артерии и образуванията, които са причина за тежка форма на сърдечна недостатъчност и нормалната циркулация на белите дробове. Без операция прогнозата за болните е напълно песимистична, а качеството на живот е екстремно снижено.
„В основата на успеха при този вид лечение е интердисциплинарният подход, който включва не само подготвени кардиохирурзи, анестезиолози, но и перфузионисти, добре обучени медицински сестри и рехабилитатори. Важно е да постигнем и по-голяма сензитивност от страна на кардиолози, пулмолози, общопрактикуващи лекари за разпознаването на ранните признаци на заболяването, защото то има и форми, които протичат по-завоалирано“, каза доц. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония е животозастраша-ващо заболяване, което в голяма степен засяга млади хора, дори родилки. Световната статистика сочи, че 6 на 1 милион души годишно се диагностицират с тази болест.
В България има около 100 пациенти с това заболяване. Тяхното качество на живот е изключително тежко.
„Качваш пет стъпала, на шестото – спираш, седмо е невъзможно – такъв е животът с пулмонална хипертония“, разказа Тодор Мангъров – председател на Асоциация Пулмонална хипертония. Той беше опериран през 2011 година в Австрия и в момента се радва на активен живот и спорт. „Излекуван съм и мога да карам по 100 км колело всеки ден“, изтъква Мангъров.
И хирургичното лечение и реанимационният период преминаха без усложнения, разказаха началниците на отделенията по Кардиохирургия и Интензивно лечение – д-р Цанков Гълъбов и д-р Милен Бонев. Това се дължи на прецизността на екипа, следването на световни протоколи във всеки един етап, което прави хирургичното лечение не само ефективно, но и нискорисково. Болничният престой бе 9 дни. Пациентите бяха изписани в много добро състояние.Предстои регулярно проследяване както от кардиохирурзите, така и от кардиолози и пулмолози.

НПО ще обхване още 1000 пациента по програма „Предсърдно мъждене“



На 29 септември за поредна година в цял свят отбеляза Световният ден на сърцето. Сърдечносъдовите заболявания, които включват инфаркта и инсулта, са причина номер 1 за смъртност в света. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно, вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн.
Една от най-често срещаните аритмии – предсърдното мъждене, засяга близо 6 млн. души само в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е свързано още с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност.
Фактът, че България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания, както и това, че предсърдното мъждене често няма никаква клинична изява и нерядко остава неразпознато и нелекувано,  накара през 2016 г. Национална пациентска организация да стартира проект, посветен на предсърдното мъждене. Основната цел е откриването на пациенти с предсърдно мъждене и проследяване на състоянието им. В проекта до момента са привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и са обхванати над 2000 пациента. Възрастовото разпределение на пациентите е както следва: под 65 години – 376 души, 805 човека на възраст 66-74 г. и близо 900 над 75-годишна възраст. От тях 320 са с персистиращо, а два пъти повече – с пристъпно предсърдно мъждене. Останалите над 1000 пациенти са с перманентно предсърдно мъждене. От всички включени в програмата пациенти новооткритите случаи са около 1/3.
През октомври тази година програмата ще бъде продължена и в нея ще бъдат включени нови 1000 пациента от цялата страна, като към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и карта за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист. За пациентите са предвидени обучителни материали, обучение за измерване на пулса, както и скринингови акции в различни градове на България за изчисляване на сърдечносъдовия риск и измерване на пулса с пулсоксиметър.
Въпреки застрашителните размери, които сърдечносъдовите заболявания придобиват, те могат да бъдат предотвратени с няколко малки промени в ежедневието. Ето защо тази година призивът е всеки да сподели силата и да каже какво правят той и неговото семейство, за да подобрят здравето на сърцето си. Ето и няколко съвета, които могат да бъдат от полза:


Здравословното хранене е от изключително значение за здравето на сърцето
Специалистите съветват да се ограничи консумацията на полуфабрикати, които често са богати на захар и мазнини; да се спре консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях да се приема вода или неподсладени сокове. Също така: винаги да се избира пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия и да не се прекалява с алкохола.
Поддържането на нормално ниво на кръвна захар е важен фактор
60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Проследяването на нивото на кръвна захар и взимането на мерки за поддържането й в норма, както и контролът на диабета, в случай че заболяването вече е отключено, понижава риска за сърцето.
Физическата активност е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания
Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага! Бъдете активни всеки ден – изкачвайте стълби, вървете или карайте колело, вместо да шофирате, тренирайте заедно с приятелите и семейството си и следете прогреса си.
Високото кръвно налягане е рисков фактор номер 1 за сърдечносъдовите заболявания и трябва да бъде контролирано!
Високото кръвно налягане е наричано „тихият убиец“, защото обикновено няма ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Неговият контрол е от решаващо значение за съхраняване здравето на сърцето.
Отказът от тютюнопушене е може би най-важната стъпка, която трябва да предприемете
2 години след като се преустанови вредният навик, рискът от коронарна болест на сърцето драстично намалява, а до 15 години рискът от сърдечносъдови заболявания се свежда до този, който застрашава непушачите. Пасивното тютюнопушене също е рисково за здравето и не бива да бъде подценявано. Ето защо отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.
Холестеролът и индексът на телесна маса трябва да бъдат следени и контролирани
Холестеролът и индексът на телесна маса се свързват със смъртта на 4 млн. души годишно. Затова контролът им е от съществено значение за поддържането на сърцето в добро здраве.



„Новите“ държави-членки следва да консолидират подкрепата си за издигнатите кандидатури за ЕМА от региона



На 27 и 28 септември делегация от Министерството на здравеопазването, начело със заместник-министър д-р Мирослав Ненков посети Прага и Варшава. Цел на посещенията беше взаимно информиране за издигнатите кандидатури за двете агенции на ЕС, чиято релокация предстои във връзка с излизането на Великобритания от ЕС: Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, и Европейския банков орган – ЕБО.
Специалният правителствен комисар за релокация на Европейските агенции в Чехия г-н Карел Добеш пое ангажимент да информира колегите си относно българската кандидатура, която определя като стойностна.
В рамките на проведената на 28 септември среща между министър Константин Радживил и зам.-министър Ненков във Варшава, Полша, беше обсъдена необходимостта от консолидиране на подкрепата на „новите“ държави-членки на ЕС. От българска и полска страна беше споделено мнението, че процесът на релокация на агенциите на моменти излиза извън установените правила, което не е в интерес на държавите-членки от Централна и Източна Европа, издигнали свои кандидатури за ЕМА. И двете страни изразиха притеснение, че процедурата внася разделение между държавите-членки, което потвърждава опасенията за налагането на модела „Европа на две скорости“. Д-р Радживил и д-р Ненков поеха ангажимент да информират на правителствено ниво относно предимствата на кандидатурите съответно на София и Варшава.
Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС също беше във фокуса на разговорите във Варшава. Полша заяви подкрепа за идентифицираните от България два политически приоритета – здравословното хранене при деца и ефективни и достъпни лекарствени продукти. Министър Радживил подчерта, че интересите на двете страни съвпадат в значителна степен и отбеляза, че Полша е част от инициатива на Вишеградската четворка в сферата на “честното ценообразуване на лекарствени продукти”. Зам.-министър Ненков пое ангажимент да предложи да бъде обсъдено присъединяването на България към инициативата на правителствено ниво.
В рамките на срещата беше обсъдена и инициативата на Европейския орган по стандартизация СЕN/CЕNELEC за въвеждане на стандарти в дейностите на медицинските специалисти. Инициативата вече е била обект на дискусия на Съвет на здравните министри: през 2016 г. по инициатива на Полша. Опитът дейността на медицински специалисти да се регулира чрез норми, установявани от външен орган, който не притежава необходимата експертиза и не разчита на консултации със съсловни организации, беше обект на критики от страна на редица здравни министри на държави-членки. Заместник-министър д-р Ненков потвърди критичната позиция на България и заяви интерес относно възможността темата да бъде включена в дневния ред на предстоящия по време на Българското председателство Съвет на министрите.

782 души са получили здравна и социална грижа по проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“



Комплексното предоставяне на здравни и социални услуги да се превърне в дългосрочен приоритет, този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като посети Център „Домашни грижи“, гр. Враца.
Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“ се изпълнява съвместно от Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Българския Червен кръст и Швейцарския Червен кръст. Той обхваща възрастни хора над 65 години, като 80% от бенефициентите на центровете са самотно живеещи.
Министър Петров се запозна на място с резултата от проекта, който се изпълнява от пет години и вече са създадени 4 центъра в Северозападна България - в Бяла Слатина, Оряхово, Криводол и Враца. Пациентите са 407 и за всеки един от тях  се грижи медицинска сестри и домашен помощник.
Здравният министър коментира, че в резултат от действието на проекта са намалели посещенията при личния лекар, намалели са и повикванията към Спешна помощ, а при 131 пациенти е постигнато значително подобряване на здравословното състояние, което показва, че проектът работи и резултатите са видими. По думите на проф. Петров този модел може да работи добре в страната, с оглед демографската структура на населението.
Министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика посетиха в дома ѝ 90-годишната Йорданка Хаджийска, която е един от пациентите на Център „Домашни грижи“, гр. Враца.
Всеки център „Домашни грижи“ обслужва между 100 и 110 пациента. От старта на проекта до днес, 782 души са получили здравна и социална грижа.
Проф. Петров поздрави изпълнителите на проекта, които по думите му, постигат изключителен резултат и осигуряват всеобхватност на социалната и здравната услуга.

В Стара Загора чупиха цигари в кампания за Световния ден на сърцето



Много старозагорски пушачи събраха воля да се разделят с поне 1 от цигарите си, които щяха да изпушат на 29.09 - Световния ден на сърцето .
12-те смелчаци ритуално пречупиха по цигара и я пуснаха в специална урна като първа стъпка към отказване от тютюнопушенето. И се съгласиха с поговорката, че всяка цигара е пирон в сърцето на пушача. Други десетина пушачи обаче категорично отказаха да се лишат дори от една своя цигара, но признаха, че мислят по въпроса да ги откажат.
Кампанията „Счупи цигара – спаси сърце“ е инициатива на медиците от Болница „Тракия“. В продължение на няколко часа медицински сестри от здравното заведение измериха кръвното налягане на над 100 граждани
и гости на Града на липите. Повечето от тях категорично заявиха че не употребяват тютюн или че вече са отказали цигарите. Те получиха и листовки за Световния ден на сърцето с информация за това що е то високо и ниско кръвно налягане, как се измерва то, кои са рисковите фактори, които най-често водят до сърдечни заболявания, както и данни от ужасяващата статистика на НСИ, че в България смъртта на всеки 2-ма от 3-ма починали е причинена от сърдечно-съдово заболяване – инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, исхемична болест на сърцето.

Ден на кафето - 1-ви октомври с безплатно VIVA еспресо в OMV



Като част от многобройните активности, свързани с новото послание на марката OMV We Care More, компанията отбелязва Деня на кафето – 1-ви октомври, 2017 г. с много изненади за своите клиенти. В деня на празника, всички OMV бензиностанции в страната ще предлагат безплатно еспресо

Петър Величков, управител на OMV България
Съгласно последните тенденции на пазара и търсенето на здравословни продукти, OMV България обогатя менюто си с кафе напитки с Веган капучино по рецепта на Спасиана Миленова, OMV Люлин, отличено по време на проведения през лятото трети VIVA Cafe Бариста шампионат.
 Във връзка с Деня на кафето Петър Величков, управител на OMV България, сподели:
-Стараем се да доказваме ежедневно, че заставаме изцяло зад обещанието, което сме дали на нашите клиенти „We Care Moreне само по отношение на висококачествените горива, които се грижат за двигателя на автомобила, но и по отношение на комфорта и удовлетвореността на самите клиенти. Знаем, че кафето, което предлагаме на нашите обекти често пъти е причина хората да избират именно OMV за място за среща или почивка по време на път и именно поради това обучаваме, ангажираме и мотивираме непрекъснато нашите служители, за да дават най-доброто от себе си в приготвянето на кафе напитки.
VIVA Cafe е висококачествен продукт със знак Fairtrade („справедлива търговия“), който гарантира получаването на справедливи и подобаващи възнаграждения за малките семейни земеделски ферми, които работят всеки ден за постигането на неговото качество. И тази година OMV ще отбележи традиционно 1-ви октомври, 2017 г., Ден на кафето в OMV с безплатно еспресо за всички клиенти на бензиностанции в страната.
Като признание за усърдната си работа, OMV България с гордост съобщава, че тази година компанията е отличена с цели два Best Buy Award медала. Според независимо маркетингово проучване сред потребителите, VIVA Cafe е посочено като кафе-бар/кафене в бензиностанция, което предлага най-добро съотношение цена-качество в България. Същото маркетингово проучване сред селектирана потребителска група – така нареченото поколение „Милениум“, която е и най-важната потребителска група в момента, OMV получава отличието Best Buy Award за бензиностанция, която предлага най-добро съотношение цена-качество в България.
Гордеем се да получим това признание от нашите клиенти, тъй като всичко, което правим е в името на това да им осигурим качеството, което са свикнали да получават от нас и да им даваме дори повече отколкото очакват. 
Като компания, която винаги е работила в подкрепа на българския бизнес и в полза на обществени каузи, сред които опазването на околната среда, OMV България застава зад иновативен за българския пазар продукт на български производители – ядливaта вафленa чашка за кафе „Cupffee“ – леко сладка, диетича, не калорична и съдържаща овесени трици.
Мирослав Запрянов, един от създателите на „Cupffee“ поясни, че чашката е направени изцяло от натурални и екологично чисти суровини и може да бъде изядена в качеството си на обикновена придружаващата кафето бисквитка. Cupffee не е глазирана т. е. не променя вкуса на кафето и не протича до 40 мин., а след това течността просто се просмуква в чашата. Иновативният биоразградим продукт е подходящ, както за топли, така и за студени напитки.
Чашите „Cupffee предстои да бъдат въведени тестово на OMV обектите в страната.