Translate

понеделник, 23 ноември 2020 г.

Бърз антигенен тест за COVID-19 в ДКЦ „Бургасмед“

 

 

ДКЦ „Бургасмед“ предлага възможност за тестване на съмнителни за COVID-19 пациенти с бърз
антигенен тест. Изследването се извършва без предварително записване от понеделник до неделя.

Материала за изследване с бърз антигеген тест се осъществява чрез вземане на проба като при PCR диагностиката от назофарингс или орофарингс. На базата на имунoхроматографски метод тестът открива протеин от обвивката на вируса.  Резултатът се получава в рамките на 30 минути.

При симптоми като повишена температура, кашлица, промяна в обонянието или други описвани при COVID-19 е препоръчително да направите антигенен тест за отдиференциране на ковид инфекцията от други възможни със същите симптоми.

Тестът е добре да бъде направен в случаи когато има рисков контакт с човек с доказана коронавирусна инфекция - 4-6 дни след контакта или при изява на клинични симптоми – 2-3 дни след появата им. Посредством антигенния тест се постига ранно диагностициране и своевременно провеждане на лечение. 

Тестът се заплаща и не се поема от НЗОК.

Препоръчително е 30 мин. преди вземането на пробата да не се консумират напитки или храни и да не се пуши, както и да не се използват лекарствени препарати с директно впръскване в носната кухина и гърлото.

При позитивен резултат е добре да се извърши PCR тест за потвърждаване на резултата въз основа на симптоматиката и епидемиологичните данни, както и проведени клинични или образни изследвания.

Повече информация на - www.hospitalburgasmed.bg

 

 

 

При ДЦП - диагноза до 6-ия месец е от ключово значение за лечението на детето

 

 

Диагностицирането на детска церебрална парализа /ДЦП/ още през първите 6 месеца от живота на бебето повишава шансовете за успешно лечение, твърди проф. Мемет Йозек, ръководител на Катедрата по неврохирургия в Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University и детски неврохирург с международна известност. ДЦП се дължи на трайно увреждане на мозъка преди, по време на раждане или непосредствено след него, като недоносените бебета са с по-висок риск. През първата година от живота на бебето лечението на това състояние се подпомага от свойство на мозъка, наречено „невропластичност“ – функциите на увредените мозъчни клетки се поемат от други клетки в периферията им. Затова физиотерапия в този период от живота може да бъде много успешна, отбелязва специалистът.

Признаците за церебрална парализа варират в зависимост от мозъчното увреждане. През първите 2 месеца от живота типичните симптоми са епилептични пристъпи, затруднения при сучене и прекомерна сънливост. Бебето започва да контролира главата си в края на 3-ия месец и да седи без подкрепа след 7-я или 8-я месец. „При всяко забавяне в този естествен курс на развитие, например ако бебето не умее да контролира главата и тялото си или въпреки че може да държи главата си изправена се наблюдава нестабилност на тялото, това може да е признак за церебрална парализа“, твърди проф. Йозек. Другите симптоми могат да включват: „Липса на синхрон в движенията на ръцете и краката, или ако бебето държи пръстчетата си свити /като в юмрук/. Освен това, продължителен нощен плач до сутринта без друга причина може също да бъде предупредителен сигнал“.

Около 60% от децата с церебрална парализа развиват спастичност, посочва той. Това състояние води до затруднения в движенията на ръцете и краката поради скованост на мускулите. Този проблем може да бъде достатъчно сериозен, за да затрудни ежедневните дейности. 30% от пациентите с церебрална парализа страдат и от мускулна хипотония /понижен мускулен тонус/. Бебето не може да държи главата си изправена и се затруднява при движения на ръцете и краката. Дискинетичните синдроми, които включват неволни кръгови или усукващи се контрактури на ръцете и краката са вероятни при 10% от тези деца.

Въпреки че засега няма възможност за пълно излекуване на церебралната парализа, двигателният капацитет и умения на детето могат да бъдат значително подобрени с помощта на физиотерапия и хирургични методи. Физиотерапията е първият етап от лечението. Проф. Йозек твърди още, че лечението в най-ранна възраст е много важно и обяснява: „Ако церебралната парализа причини смъртта на определени клетки в мозъка, други клетки в периферията на загиналите поемат техните функции. Това свойство, наречено „невропластичност“, е налично само през първата година от живота, тъй като в този период от време приключва развитието на мозъка на бебето. Ето защо, колкото по-рано започне физиотерапията като основна лечебна опция при церебрална парализа, толкова по-успешни са и резултатите. Особено през първите 6 месеца от живота е много важно да се възползваме от невропластичността“. Физиотерапията обаче трябва задължително да се извършва редовно и никога не трябва да се пропуска дори и един ден. Следователно, главният физиотерапевт трябва да бъдат родителите, особено майката, посочва детският неврохирург.

Ако целевите резултати не се постигат с физиотерапия до 2.5-годишна възраст, хирургичното лечение на спастичността трябва да се извърши, без да се губи време, подчертава той. „Операцията трябва да се направи на 3-6-годишна възраст най-късно, защото след тази възраст мускулите не се удължават, а костите продължават да растат. В резултат, ограниченията в движенията при децата със спастичност, за съжаление, прогресират с възрастта и накрая детето изобщо не може да върви или да държи предмети. Тази операция не се прави, за да се решат ортопедични проблеми, а за да се елиминира спастичността. В случай на деформация в крак или ръка, когато детето е на 7-8 години може да се обмисли ортопедична операция“, посочва детският неврохирург. Специалистът уточнява, че е важно да се следва този ред на лечебните опции и допълва: „Отлагането на хирургичната намеса за лечение на спастичността води до проблеми, но и ненужните ортопедични процедури, извършени твърде рано, също могат да доведат до сериозни и необратими последствия“.

 

 

Виктория се жертва, за да помогне на Борис в „Братя“

 

Мрачни тайни от миналото заплашват да излязат наяве и да променят коренно отношенията между
героите в новите епизоди на „Братя“ тази седмица по
NOVA. След ужаса, който преживя Виктория в последно време, тя започва да осмисля грешките си и е изпълнена с усещане за вина. Осъзнавайки, че брат й Борис е искал да я предпази, тя се чувства длъжна да му помогне в кошмарната ситуация, в която е попаднал. Малката измисля хитър план как да се срещне с Драго, за да открадне тайно негова вещ. Така би помогнала на Борис, който иска да докаже, че зад недосегаемия Денис Топал стои Драгомир Донков с помощта на ДНК тест. Дали Вики ще се справи със смелата си мисия или ще бъде разобличена?

Драго още е в шок след разкритието, до което сам стигна, че бебето на Лора най-вероятно е негово. Въпреки че не получава потвърждение от любимата жена, той е убеден, че това е истината и се разкъсва от противоречиви чувства. От една страна, новината го прави щастлив, но целият му свят се преобръща и той е в безтегловност. От друга страна, Лора демонстрира своето хладно отношение и недоверие към него и това го прави още по-несигурен за бъдещето. Ще успее ли да намери път към нея или отношенията им от тук нататък са обречени?

Самата Лора е в още по-голяма безтегловност, откакто напусна семейния им дом с Борис. Смазана от вина, спомени и страх за бъдещето, тя не успява да намери баланс в душата си. Работният процес в агенцията също не върви, откакто Лора е в болничен, а Ива е в отпуска. Предстоящите рекламни събития са пред провал и двете съдружнички стоят на кръстопът за съдбата на своя бизнес. Какво изненадващо решение ще вземат и как Лора мисли да продължи живота си?

Не пропускайте криминалната драма „Братя“ всеки делничен ден, от 22:30ч., в ефира на NOVA.

 

Живот в розово и други малки пожари - в новия проект на Рут Колева

All The Guys е обявена в ноемврийския плейлист на MTV – USA.Рут определя песента като „много лична“.„След като са ме гледали или са чели за мен, много хора мислят, че знаят каква съм, те нямат никаква представа коя съм всъщност…“

 

 

Рут Колева избухва с поредния си музикален пожар, запален 3  месецa след успеха на On My Way и дошъл  5  месеца след фурора на Candy Coated. All The Guys й осигурява ексклузивитет в МТВ - Америка, като песента е обявена в месечния прес релийз на канала, още преди официалното й представяне.

Макар песента да е много лична и интимна, Рут казва: „All The Guys не е музикален спомен за „всички онези момчета“. Написана е за случващото се в  живота ми-онова, което другите не виждат, а  не толкова, че имам проблем с "лошите момчетата“. През  годините съм била обект на публично обсъждане, звезда в жълтата преса и главен герой в клюкарски истории, които са много далеч от мен- и като човек, и като артист.  All The Guys е за онази истина, която трябва да оцелее, след предразсъдъците и наложените табута“.

Рут споделя, че пише песента, заедно със своя близък приятел от Лос Анджелис- Тиен Нгуен, по време на негово гостуване в България. Музиката и текстът се раждат след разговор за живота, за ценностната система в обществото, за фалшивите правила и стигмите, които явно изграждат публичния облик на човека и артиста.  Продуцент отново е Kan Wakan - Георги Линев, който продуцира и  албума й "Confidence. Truth".

ALL THE GUYS

YouTube

All The Guys със сигурност скоро ще се изпълни на живо и в легендарното заведение на бащата на Лейди Гага  Joanne Trattoria. Отскоро Рут Колева е специален артист, поканен лично от Джо Джерманотта за регулярни концерти в ресторанта. Срещата между тях се случва, след като Джерманотта попада на концерта на Рут със Софийската филхармония, в интернет. Пише й, впечатлен от начина по който преживява музиката и скоро след това българката става част от неговата специална програма, заедно с номинирания за Грами басист Петър Славов и китариста Марсио Филомена- и двамата възпитаници на колежа в Бъркли. /Явно самата Лейди Гага одобрява музикалния вкус на баща си и селекцията му за изпълнители, след като коментира възторжено в социалните мрежи видео от концерт на Рут/.  

 

 

ДКЦ „Софиямед“ -Люлин стартира телефонни консултации за пациенти с COVID-19 и пакети за ковид диагностика

 

ДКЦ „Софиямед“ - Люлин стартира телефонни линии за консултации с лекари-специалисти на пациенти с доказан COVID-19 или суспектни за Ковид инфекция от 20-ти ноември.

Консултациите ще се извършват от понеделник до петък на тел.0895 555 174 от 13:30 до 17:30ч., както и на тел.0895 555 173 - вторник, четвъртък и петък от 13:30 до 17:30ч.

ДКЦ „Софиямед“ - Люлин предлага на своите пациенти и специализирани пакети за COVID-19 диагностика от 25-ти ноември . От тях може да се възползват пациенти суспектни за COVID-19, с или без симптоматика.

Първият пакет включва консултация с лекар, лабораторни изследвания, бърз антигенен тест, рентген на бял дроб и пулсоксиметрия.

Вторият има по-висока диагностична стойност и освен консултация, лабораторни изследвания, пулсоксиметрия, бърз антигенен тест включва и скенер на бял дроб.

Пациентите, които желаят да се възползват от диагностичен пакет предварително трябва да извършват своите изследвания в часовия пояс между 9:30ч и 11:00ч в деня на консултацията. С готовите резултати се консултират от лекар специалист в специално обособено място извън сградата на медицинския комплекс от 11:00 до 13:00ч. от понеделник до петък.

За да заявите своя пакет се обадете на тел.02 465 0003 или тел. 0892 222 702 всеки работен ден от 8:30 до 16:00ч. или резервирайте през системата на Superdoc.bg -https://superdoc.bg/lekar/paketi-koronavirus-diagnostika

Повече информация на www.hospitalsofiamed.bg или на място в ДКЦ „Софиямед“ -Люлин на адрес: ж.к.Люлин 7, бул.“Джавахарлал Неру“ 23.

Пакетните услуги ще стартират до броени дни и в ДКЦ „Софиямед“-БЛОК1 /бул.Г.М.Димитров 16/.