неделя, 23 декември 2018 г.

Весела Коледа!


Хората с увреждания ще имат право на нова финансова помощ от 2019 г.


От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г., и ще замени досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия.
Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.
Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП) до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, по избрания от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път. Очакванията са, че тя ще се получава от над 600 000 души – с около 100 000 повече в сравнение с тези, които към момента получават добавки за социална интеграция.
За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99% месечната финансова подкрепа ще е 7% от линията на бедност или 24,36 лв. за 2019 г. За хората със степен на увреждане от 71 до 90% нейният размер ще е 15% от линията на бедност или 52,20 лв. За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще е 25% от линията на бедност или 87 лв. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест новата помощ ще е равна на 30% от линията на бедност или 104,40 лв. Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.
Предвидената в Закона за хората с увреждания трансформация на социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в размер на 25 на сто, в месечна финансова подкрепа, ще засегне около 336 хил. пенсионери. Считано от 01.01.2019 г., този вид пенсии ще бъдат служебно прекратени от НОИ, след което институтът ще изпрати на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Прекратените по този ред пенсии стават част от новата месечна финансова подкрепа, която от 2019 г. ще се плаща от АСП, като размерът ѝ не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.
Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.
Хората, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция, ще получават новата финансова подкрепа, без да е необходимо да подават нови заявления в дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП).
Лицата, които са получавали прекратената от 01.01.2019 г. социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление в ДСП по настоящия си адрес не по-късно от 31 март 2019 г., за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.
Заявление-декларация в ДСП по настоящ адрес трябва да подадат и лицата, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата ще се отпуска под формата на целева помощ и ще се превежда директно на общините.
Повече информация, свързана с предстоящите промени, гражданите могат да получат в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, пощенските клонове и териториалните поделения на НОИ, съобразно тяхната компетентност.

НОИ

В „Пирогов” бе открито обновеното Отделение по гастроентерология


Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, извърши водосвета на отделението заедно с болничните свещеници отец Радослав Вутов и отец Живко Лозанов и отец Дамян.
На откиването присъства и изпълнителният директор на болницата проф. д-р Асен Балтов. Той поздрави завеждащия отделението д-р Камен Данов и новосформирания му екип.
В Отделението по гастроентерология се извършва лечебно-диагностична и научно-преподавателска дейност в съответствие с най-високите стандарти в съвременната гастроентерология и хепатология. В него работи професионален и мотивиран екип от лекари и медицински сестри.
Отделението по гастроентерология се намира на 7-ия етаж в сградата на лечебното заведение. Извършен е основен ремонт, като е направено преустройство на болничния стационар, съставен от стаи с 3 легла, и е създадена лаборатория по интервенционална гастроентерология.
Лабораторията разполага с три зали. Зала за горна ендоскопия и инвазивни процедури под ултразвуков контрол, Зала за долна ендоскопия и Зала за възстановяване на пациентите. Отделението ползва и зала за ендоскопска ретроградна холангио-панкреато графия- диагностични и терапевтични процедури на хепатобилиарната област под рентгенов контрол.

Доброволци правят Коледни подаръци за бедните пенсионери от Северозапада


Социалните мрежи се активираха и в подкрепа на най- северозападната част на България - град Кула, където доброволци се обединиха около инициативата “Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда”, за да направят празника по добър, топъл и по-светъл,  за най-бедните възрастни хора.
Кампанията се организира от Лора Мартинова и екип от добротворци.   
40 пенсионери, повечето над 80 години, самотни и тежко болни от град Кула и селата Цар Петрово, Тополовец, Полетковци, Старопатица, Извор махала, Големаново, Коста Перчево, ще получат пакети с трайни хранителни продукти.
"Така, само няколко дни преди Коледа, когато всички трябва да покажат добрина и да дадат добра дума, ще се организира масова приятна изненада за хората в нужда. Представете си какво е да оцеляваш със по малко от 200 лева на месец на места почти безлюдни и
трудно достъпни. Те са крайно недостатъчни в декемврийския месец и този жест на топлота,толерантност и уважение към възрастните е въпрос на лична отговорност”, споделя Лора Мартинова.
Идеята провокира десетки местни жители, читалището и местната власт от сърце да напазаруват  най-необходимите продукти за възрастните хора.

С пищно парти Вили Боршуков посрещна гости, клиенти и приятели в новия дом на Магама


Милена Шаркова, Кристин Илиева и Рени подкрепиха благотворителната инициатива, на която бе посветено празненството. Snow leopard е проект, посветен на спасяването на изчезващия животински вид.

Вили и отдадения й екип посрещнаха гостите с атрактивни коктейли, забъркани от чаровни миксолози. В тях главен герой бе спиртната напитка, чието производство има за цел събиране на средства за спасяването на застрашения от изчезване бял леопард. Валери Петровски и Анатоли Врайков поднесоха колоритен микс, вариация на класическите скоч и сода и водка-тоник.
В традиционния коктейл присъства опушено шотландско  уиски в комбинация от  домашен сироп от бъз, прясно изцеден сок от лимон и сода, а примиум водката изкусно миксираха с домашен сироп от круша и ароматен тоник.
Сред гостите, уважили откриването бяха бизнес-дамите Елена Криситано, Славка Занева, Мая Косева, адвокат Биляна Тончева, българската желязна лейди Нели Беширова, певицата Поли Паскова, младата изпълнителка Цвети Радойчева, Боряна Баташова, полковник Красимир Занев в компанията на Христина Василева, десетки стилисти, партньори и клиенти. Неотлъчно да домакина на събитието бе и организатора на партито – съпругът на Вили - Тони Тодоров.
Новият салон Магама официално отвори врати, а най-любопитен за присъстващите бе Cocktail
Color bar, в който ще бъде разработено специално цветово меню, в което ще се  предлагат коктейли и напитки, съответстващи на избрания от клиентите цвят за коса.
След 30 години в бизнеса на красотата салон Магама се премести на нов адрес, където ще посреща клиенти в собствена сграда. На ул. „Дамян Груев” 46 се намира триетажната постройка, където пространство намират всички услуги и дейности, които Вили развива. Специално място е предвидено за посетителите с натоварено работно ежедневие, в което жонглират между грижата за себе си и бизнеса си.
Интериорът на салона е решен в светли тонове, подбрани от самата Вили Боршукова. С избора на сградата тя слага началото на нов етап от развитието на  дейността си. Удължителите на  Great Lengths и перуките имат свои помещения. Академия Kadiffe ще посреща професионалистите в отделна зала, а фризьорските услуги са разположени в уюта на осветен от естествена светлина салон. Специално място е отделила за работата в Асоциация за превенция на рака „Промени живота си сега”. Асоциацията работи целогодишно за каузата, като всеки има възможност да помогне
с каквото може, набиране на средства за лечение, повишаване на здравната култура и информираност на населението, както и популяризиране провеждането на редовни профилактични прегледи. Подкрепа оказват и лекари в различни области, онколози, гинеколози, мамолози, специалисти вътрешни болести, дерматолози и др.
Удължаване на коса, микроблейдинг, грим, козметика, фризьорство, перуки, перманентен грим, маникюр, медицински педикюр, ботокс, удължаване на мигли, козметика и много други познати на клиентите на Магама услуги, традиционно ще се предлагат в новото пространство на салона.
С пищна заря бе отбелязано откриването на новата сграда.