Translate

неделя, 23 декември 2018 г.

Ако се наложи да търсим лекарска помощ в Бургас по празниците


Понякога се налага да потърсим лекарска помощ по време на празнични и почивни дни. Какво да правим, ако те са повече и личният ни лекар не е на работа? Съветите важат за всички здравноосигурени.
1. Личният лекар трябва да осигури заместник, когато не е на работа. Повечето лични лекари сключват договори с медицински заведения, които да поемат техните пациенти. Попитайте личния си лекар с кой дежурен кабинет има договор и към кого да се обърнете, ако отсъства.
2. Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“ има сключен договор с 62-ма лични лекари от Бургас и региона. Ако вашият лекар е в този списък, можете да получите медицинска помощ в кабинета за неотложна помощ в почивните и празнични дни.
Важно! При посещението в кабинета се заплаща потребителска такса. Според правилата на здравноосигурителната ни система, специалистите в дежурните кабинети не могат да дават талони за изследвания и за консултация с други специалисти. Те могат да окажат медицинска помощ, или да насочат за прием в болница. Ако желаете изследвания, те могат да бъдат направени единствено срещу заплащане.
Списък с лични лекари, с които има договор МЦ „Св. Николай Чудотворец“ можете да видите тук:
МЦ „Св. Николай Чудотворец“ се намира в УМБАЛ Бургас. Вход през централна регистратура на Хирургичния корпус.
3. Спешно отделение на УМБАЛ Бургас. Ако смятате, че случаят ви е спешен, можете да се обърнете към Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. То работи денонощно във всички дни в годината. Входът е през регистратурата на Хирургичния корпус на болницата. Спешни състояния са всички, които пряко застрашават живота на пациента. Ако екипът на отделението прецени, че случаят ви не е спешен и не налага прием в болница, може да ви пренасочи към личния лекар или дежурния кабинет, с който личният ви лекар има сключен договор.
4. Медицинска помощ за дете.
Ако ви се налага да търсите медицинска помощ за дете, когато личният лекар не е на работа, отново трябва да посетите дежурния кабинет, с който той има сключен договор. Дежурният кабинет оказва медицинска помощ и на децата, като няма задължение да осигури дежурен педиатър. Такава медицинска помощ може да окаже всеки лекар в кабинета.
Изключение са случаите, когато детето не е навършило 1 г. – тогава можете да посетите Спешно отделение на УМБАЛ Бургас. Към Спешно отделение работи и педиатричен кабинет, в който се осигуряват консултации с педиатър по преценка на екипа на Спешно отделение.
Всички отделения на УМБАЛ Бургас ще работят по график през празничните и почивните дни и ще приемат спешни пациенти, с изключение на отделенията по физиотерапия и ревматология. Те ще започнат работа на 2.01, защото осъществяват само планов прием.
И пожелание от лекарите специалисти - консумацията на всичко по празниците да е умерена, защото освен сега, има и после:)



Няма коментари:

Публикуване на коментар