Translate

четвъртък, 30 март 2017 г.

Samsung Galaxy Tab S3 осигурява завладяващо изживяване и практична свързаност


Galaxy Tab S3 е първият таблет на Samsung, който се отличава с четири високоговорителя със сертификат от AKG by HARMAN за първокласно видео и аудио изживяване


Най-новият Galaxy таблет се отличава с елегантен дизайн, актуални мултимедийни функционалности и подобрен S Pen за първокласна производителност и забавление.
Минималистичният и стилен дизайн на Galaxy Tab S3 е постигнат с помощта на лъскави и подсилени стъклени панели и алуминиев корпус.
Таблетът е в черен (за LTE модела) и сребрист (за Wi-Fi модела) цвят, за да отговори на изискания вкус на младото поколение, докато неговите аксесоари се предлагат в черно, бяло и зелено с матиран  завършек, допринасяйки за стилния външен вид на устройството.
Той разполага с 9.7-инчов Super AMOLED екран, mDNIe технология за оптимизация на изображенията, бърз и ефективен Qualcomm Snapdragon 820 процесор и 4GB RAM, позволявайки на потребителите да се наслаждават на HDR и 4K съдържание, когато са в движение.
Поддържа бързо зареждане и предлага до 12 часа възпроизвеждане на видео. В допълнение, подобрените 13-мегапикселова основна и 5-мегапикселова предна камера гарантират ясни и ярки снимки.
Galaxy Tab S3 е първият таблет на Samsung, който се отличава с четири високоговорителя със сертификат от AKG by HARMAN за първокласно видео и аудио изживяване. Функцията Auto Rotate Stereo позволява на таблета автоматично да регулира звука в зависимост от това дали устройството е в хоризонтален или вертикален режим, създавайки по-точно и завършено аудио изживяване.
Таблетът включва Vulkan API за графика с най-високо качество и нов Game Launcher за
подобрен потребителски интерфейс и персонализирано гейминг изживяване, както и режими, като Do Not Disturb, който осигурява гейминг забавление без прекъсване.
Той се отличава и с характерния за Samsung стилус, S Pen, с който потребителите могат да
бъдат по-продуктивни и креативни и да правят повече неща едновременно.S Pen разполага с 0.7мм връх и повишена чувствителност, различаваща 4 096 нива на натиск. В допълнение, стилусът осигурява удобен и стабилен захват за по-естествено изживяване при писане.
Screen-off Memos, Samsung Notes и Air Command са само част от полезните функции на S Pen. Samsung Notes обединява функционалностите на четири приложения за бележки в едно, докато Air Command предлага удобен достъп до широка гама от инструменти, като Translate, Magnify, Glace и Smart Select, които позволяват на потребителите да създават, запазват и споделят собствени анимирани GIF файлове. 
Потребителите могат да се възползват и от практичната функция PDF Annotation, която улеснява работата в движение, или да дадат воля на креативността си с различни артистични приложения като Recolor, ArtRage, Soundcamp, SketchBook на Autodesk и PEN.UP, глобална арт общност за Galaxy потребители.
Поддържа приложението Samsung Flow, което позволява на потребителите лесно да преминават между различните устройства, да споделят съдържание и да синхронизират уведомленията си. С помощта на приложението, устройството може да бъде отключено със сканиране чрез сензора за пръстови отпечатъци.
Поддържа още и докинг клавиатура, без да се изисква отделно зареждане или свързване. В допълнение, USB Type-C съвместимостта предоставя по-удобна кабелна свързаност, както и по-бърз трансфер на данни.
-Samsung непрекъснато работи, за да предостави на хората иновативни продукти и услуги, които ще подобрят техният начин на живот. Новият Galaxy Tab S3 използва напреднала технология, която доставя на потребителите повече производителност и гъвкавост за работа, вкъщи или в движение, каза Виктор Панайотов, продуктов мениджър „Мобилна дивизия“ към Samsung България.
Устройството ще бъде налично в големите търговски вериги и в мрежата на трите мобилни оператори от втората половина на месец април.
 

Едва 10% от хората с трайни увреждания в трудоспособна възраст работят у нас



По данни на НОИ за 2015 год. 689187 са регистрираните у нас хора с трайни увреждания. От тях 281 000 са в трудоспособна възраст. По неофициални данни едва 10% от тях работят. В статистиката на института обаче не фигурират лицата с 50% намалена работоспособност стана ясно по време на пресконференция на тема „Създаване на заетост за хората с увреждания”.
Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК), акцентира върху  мероприятията и дейностите включени в Шестия европейски форум за социално преприемачество, който се провежда от днес до 2 април в Пловдив. Той допълни, че форума дава шанс за изява на онези, които са в неравностойно положение, но не отстъпват по дух, активност и качество на произвежданите стоки и предоставяните услуги на добра цена, допълни той.
Организатори на събитието са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Министерството на труда и социалната политика, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП), Националният съюз на трудово-производителните кооперации (НС на ТПК) и 8 национално представени неправителствени организации.
Баласопулов сподели, че на откриването на форума, включващ над 100 социални предприятия от над 16 страни,  67 нови и иновативни продукта, изложени в палата 6 на Международния панаир,модно ревю на съвременни облекла, конференция на тема „Социалното предприемачество – принос за устойчива социална икономика и развитие на пазара на труда в Европа“, ще присъства и президента на Р. България Румен Радев.
От 5 години в изложението участват и услугите. В Центровете, в Защитените жилища има насоки да се акцентира върху арт и трудовата терапия при работа с хора с много тежки увреждания, които дават много добри резултати и възможност на по-късен етап да се включат в защитена заетост. За съжаление подобна заетост липсва у нас, но вярваме, че в близките години това ще се случи, каза Веска Събева - зам.-председател на НС за интеграция на хората с увреждания. Пи думите и Европейският форум за социално предприемачество е единственото място в момента, където могат да се покажат и успехите от труда и талантът на хора с много тежки увреждания. А панаира е ясно послание за Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, като основната задача пред обществото е да се бори срещу дискриминацията спрямо тези хора и да се използва енергията и целият социален потенциал на социалните предприятия. Необходимо е да се разработят схеми по линия на фондовете на Европейския съюз за финансови средства и по-лесен достъп до финансиране за тези социални предприятия, в които работят хора с увреждания.
Елка Тодорова, председател на УС на Националната федерация на работодателите на инвалиди, посочи, че съгласно Националния план за действие по заетостта през настоящата 2017 г. са предвидени 30 нови договора за разкриване на работни места за хора с трайни увреждания (т.нар. субсидирани работни места) по Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания в над 260 общини в страната.
По Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания към Агенцията по заетостта през 2010г са работили 2230 лица с трайни увреждания, а през 2015г – 1130.
Същевременно специализираните предприятия и кооперации у нас осигуряват ежегодно около 2000 несубсидирани работни места за хора с увреждания.
Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания - Минчо Коралски представи логото за идентифицирането на стоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания. Новото е, че знака ще се присъжда от Агенцията на социални предприятия и хора с увреждания.
Всеки посетител ще може на място да се убеди, че става въпрос за продукти, които отговарят на най-високите критерии за качество и същевременно се предлагат на изключително атрактивни цени.
---------------
Социалната икономика в Европейския съюз обхваща приблизително 10% от всички компании (около 2 милиона предприятия) с наети на работа 11 милиона (6% от заетостта на европейско равнище), като на всеки 4 новосъздадени предприятия 1 е социално предприятие.
Над 50 милиарда евро е годишният оборот на сектора, сочат данни на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП), която обединява 25 национални федерации от 16 държави.

Ботокс терапия срещу косопад



Академия SELENA ES представя най-новите терапии за коса 


Милен Илиев, арт директор на Академията разкрива една много важна особенст в грижата за косата, а именно, че грижата за скалпа и за самата коса не бива да бъде събирана в един продукт. Той отбелязва, че специалистите от Jungle fever са може би единствените на козметичния пазар, които разделят продуктите си на две отделни серии – грижа за косата и грижа за скалпа, което е изключително важно. Така се появява и идеята за скалп терапията на Jungle fever. Формулата й е обогатена със стволови клетки от ябълка, чиито свойства възстановяват и регенерират луковицата на косъма. Също така, идеално се справя с премахването на себум, пърхот и косопад.
Друга терапия, специално разработена за мека и фина коса, е Henna Therapy. Тя има за цел да направи косата по-здрава и лесно контролируема, като успешно реструктурира и ревитализира самата коса и скалпа. Обогатена е с три есенциални съставки: къна Lawsonia Alba Henna, екстракт от фурми и масло от Muru Muru. Целият този комплекс прави косата хидратирана, бляскава и със завиден обем, а също така подпомага по-бързия й растеж.
Последната иновация в предотвратяването на косопада и поддържането на косата здрава е ботокс терапията. Формулата, обогатена с екстракт от черен хайвер, витамин Е, пантенол и натриев хиалуронат, прониква дълбоко в структурата на косъма и възстановява пептидните кератинови връзки, запълва увредените места, подхранва и придава блясък и мекота.
След като върху косата е приложена подходящата за нея терапия, следващата стъпка в повечето случаи е боядисването. А то може да се случи и с оцветяваща маска – една страхотна иновация в боядисването на коса. Jungle fever color masks (оцветяващи маски) – са продукт две в едно, който обогатява и удължава трайността на цвета на естествената или боядисана коса. Специалната, иновативна технология на цветния пигмент имитира формата на отделните люспици на кутикулата, като се закрепва между тях, осигурявайки изключително гладка повърхност с интензивни нюанси. Оцветяващите маски имат цели 9 нюанса и са обогатени с масло от макадамия и емолианти за изключително мека и блестяща коса.

Лидл България повишава нивата на заплащане на служителите в магазините си в столицата



Компанията отваря нови 80 позиции за касиер-продавачи, като стартовото брутно възнаграждение е в размер на 1000 лева с перспективата да нараства всяка година и още в края на втората да достигне до 1 350 лева. Новите възнаграждения ще бъдат въведени както за новите, така и за настоящите служители в магазините в столицата.
Освен конкурентно заплащане, новопостъпилите могат да разчитат и на въвеждащо обучение, необходимо за бъдещата работа, задълбочено запознаване с възложените задачи, възможности за кариерно развитие, както и допълнително здравно застраховане и ваучери за храна в размер на 60 лева месечно. Част от обявените позиции предлагат и гъвкаво работно време, което дава възможност те да бъдат заемани от студенти или като допълнителен ангажимент за работещите на непълен работен ден. Всички, които искат да станат част от екипа на Лидл България, могат да кандидатстват на http://jobs.lidl.bg
-Това е поредната стъпка от стартиралата миналата година инициатива под надслов „Успехът е в теб“, насочена към служителите и тяхното развитие. Като водеща верига на пазара ние в Лидл България вярваме, че дължим нашия успех на нашите служители и им предлагаме най-добрите условия за работа. Затова твърдо заставаме зад ангажимента да сме напълно прозрачни в политиката си към тях, както и да създаваме възможности за тяхното развитие и високо ниво на удовлетвореност, коментира Милена Драгийска, гл. изпълнителен директор на Лидл България.

Прекомерната консумация на наситени мастни киселини увеличава риска от коронарни сърдечни заболявания


Проф. Божидар Попов

Те трябва да се заменят с ненаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, като част от ефективен превантивен подход, са основните изводи и препоръки от обстойно проучване на изследователи от Харвардски университет*.
Данните от него показват, че по-високият прием на основни наситени мастни киселини (лауринова, миристинова, палмитинова и стеаринова), намиращи се в твърдите сирена, пълномасленото мляко, маслото, говеждото месо, шоколада и палмовото масло, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ненаситените или т.нар. „есенциални“ (незаменими) мазнини следва да бъдат част от всекидневното меню, като добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде отткрито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), продуктите за мазане (базирани на растителни масла, като например новото поколение трапезни маргарини), семена, ядки и мазни риби.
Според учените от Университета Харвард, заместването на 1% от дневния енергиен прием от комбинираната група на тези основни наситени мастни киселини с еквивалентна енергия от полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, е установено, че намалява риска от коронарно сърдечно заболяване с 6-8%.
Те съветват хората да се фокусират върху цялостната здравословна диета, отколкото върху отделни хранителни съставки, защото хранителните модели могат да предскажат риск от сърдечни заболявания. Те обясняват, че фокусирането върху наситените мастни киселини може да доведе до диета, която постига една цел - ниско съдържание на наситени мазнини, но не успява да посрещне друга, свързана с висок прием на рафинирани въглехидрати.
В тази връзка проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, коментира:
Традиционно ние консумираме повече продукти, богати на наситени мазнини и приемаме по-малко количество плодове и зеленчуци, фибри и риба. Тези наши хранителни навици са сред основните фактори за сърдечно-съдовите заболявания, които са на първо място като причина за смърт. Замяната на наситените мастни киселини с поли- и мононенаситени такива е в съответствие и с националните препоръки за хранене, които ние като професионалисти сме разработили за подобряване на здравния статус на българите. Намаленият енергиен прием на наситени мазнини в полза на растителни мазнини води до по-балансиран и здравословен хранителен режим.
-----------------
*Проучването е публикувано от BMJ.
**По данни на Световна здравна организация - Non Communicable diseases, Country Profiles 2014.

вторник, 28 март 2017 г.

ВАС окончателно отмени пръстовият автентификатор в болниците



5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС)обяви днес решението си за отмяна на пръстовата автентификация в болничната помощ. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, предвиждаща на всяко здравноосигурено лице да бъде генериран уникален идентификационен номер чрез електронна автентификация. По силата на Наредбата пациентите се идентифицираха чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.
ВАС потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието „електронна автентификация“, което е дописване на закона. Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК.
С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ. 

Снимка: free-bg.net

Овладяна е ситуацията със заболелите от Ку-треска в благоевградско село



МЗ и РЗИ-Благоевград контролират ситуацията с 31 болни от Ку-треска в с. Церово, община Благоевград. От началото на март до момента РЗИ-Благоевград констатира повишена заболяемост от пневмония при жители на селото във възрастовата група 4 – 45 години. Оплакванията им са от висока температура (до 390С), отпадналост и главоболие, без кашлица. В момента в болница са само трима души. При част от заболелите в Националната референтна лаборатория по рикетсии серологично е доказан причинителят на Ку-треската. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните потвърждават, че болестта е причинена от заразени с Ку-треска животни в селото (кози).
Ку-треската е заболяване, което се пренася чрез кърлежи. Засяга животни и хора. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овце и кози. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя с млякото, фекалиите и околоплодните течности. Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива). По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи.
Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици. 
Важно: Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения, а при аборт или мъртво раждане - заключителна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.
Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.


понеделник, 27 март 2017 г.

Трети дерматокозметичен симпозиум Beauty Woman



Най-голямото и единствено по рода си събитие у нас срещна козметици с дерматолози в името на една обща мисия ЗДРАВЕ И КРАСОТА. Събитието премина при изключително голям интерес от страна на утвърдени специалисти в бюти бранша.
„В рамките на дерматокозметичния симпозиум Beauty Woman, козметиците не само могат да се запознаят с най-новите тенденции в козметологията, но и да научат как да се грижат за своите клиенти, които освен козметични, ползват и инвазивни естетични процедури, приложени от дерматолози или пластични хирурзи. Също и да се информират за най-новите технологии при апаратурата, които стават все по-ефективни, но и много по-агресивни и инвазивни. Липсата до преди три години на такъв форум ограничаваше познанията и възможностите на козметиците. Сега всеки козметик може да се запознае с тенденциите и новостите в професионалния козметичен бранш. И най-важното - може да дискутира с водещи лекари за различни проблеми, с които се е сблъсквал в своята практика,“сподели Яна Николова, собственик и издател на сп. Beauty Woman.
По време на симпозиума над 370 козметици се запознаха с последните научни достижения в областта на козметологията и естетичната медицина. Утвърдени лектори от страната и чужбина като проф. д-р Пиер Антонио Бачи, проф. д-р Мария Балабанова, д-р Радина Денкова, д-р Емил Бърдаров, д-р Дончо Етугов, д-р Росица Денчева и др. представиха най-новите технологии и съвременни методи за третиране на различни кожни проблеми, както и модерни решения за младост и красота. Поради големия интерес тази година специално бяха включени и лекции от областта на диетологията и ендокринологията.
Симпозиумът беше съпътстван и от изложение, по време на което фирмите вносители на висок клас професионална козметика и последно поколение апаратура за естетични процедури представиха своите продукти и проведоха демонстрации на най-новите терапии и иновативни апарати, гарантиращи сигурни, безопасни и ефективни резултати.

Lidl стартира своята кампания Stikeez Смърфове



Героите от дългоочаквания филм „Смърфовете 3: Забравеното селце“ ще се преобразят в малки гумени фигурки Stikeez за колекциониране и игра


Дни преди премиерата на филма „Смърфовете 3: Забравеното селце“ Lidl стартира своята кампания Stikeez Смърфове. Любимите на поколения сини герои с бели шапки се превръщат в малки играчки, които благодарение на гумената си вендуза се залепват здраво към всякакви гладки повърхности. В периода от 27.03.2017 г. до 23.04.2017 г. за всеки 15 лв. от стойността на покупката в един касов бон в магазините Lidl в България клиентите получават едно Стики като подарък.
Татко Смърф, Смърфиета и Гаргамел, всички 24 кино звезди от популярния филм ще дойдат директно от червения килим и могат да станат част от колекциите на най-запалените фенове. По време на кампанията в продажба в търговската мрежа на Лидл България са торбичка за събиране на Stikeez и специален колекционерски албум с включена игра. Изненадите за феновете се допълват от безплатното приложението за Android и iOS „Stikeez Смърфове“ за весели „смъфо-селфита“ и още повече забавление.
Стикита ще се получават на касите в магазините на Lidl в България при заплащане на покупката. Повече информация за кампанията е на разположение на www.lidl.bg/stikeez
 

Absolut oрганизира Absolut Spacecraft Party на Национален стадион “Васил Левски”



Специално за събитието закритата писта на стадиона ще изглежда като голяма летяща чиния, която ще отвори врати за над 2000 човека. Грандиозното междупланетарно парти ще изстреля посетителите в стратосферата със звездeн прах под формата на ABSOLUT коктейли и музиката на Стефан Попов (София) и Isis Salam (Берлин).
Kосмическата Isis Salam e родена в Нигерия и израснала в Торонто, но към момента се подвизава в Берлин. Kaто MC, DJ, вокалист, продуцент и денс дива, тя прави лайфове, които наистина те изстрелват в Космоса – със стабилно бас хаус начало, което преминава в секси ню диско, за да се стигне до сериозно денс парти. Isis Salam започва кариерата си през 2008, като част от електро рап дуото Thunderheist. След светкавничния им успех, следват колаборации с великани като Tyree Cooper, Pharell и Junky XL. През 2009 ISIS излиза на една сцена с Kanye West на SXSW Showcase, което я издига на ново ниво в музикалната й кариера.
Нейното живо изпълнение в София ще бъде подгрято от Стефан Попов - един от успешните млади DJ-и в страната. Kaто бивш резидент на Yalta Club, той е пускал на една сцена с имена като Hot Since 82, Maceo Plex, Nina Kraviz, Scuba, Nicole Mоudaber, Chris Liebing, Adam Bеyer и други световно признати артисти.Покана за партито можете да спечелите като попълните извънземната анкета на:
http://www.abso.lt/SpacecraftParty

LG планира откриване на огромна светлинна инсталация по време на Milano Design Week 2017


Това е най-голямата дизайнерска изложба на света. Озаглавена е „S.F_Senses of the Future и ще бъде открита на 3-и април в известната модерна зала Superstudio Piu в Милано.
На прага на своята 70 годишнина, LG поема в напълно нова посока – да създава дизайни, които се фокусират върху изживяването на потребителите. LG е по-решена от всякога да подобри качеството на живот на своите клиенти, прескачайки всички познати граници с иновации и оптимизирани решения.
Партньор на LG е световно известният дизайнер Токуджин Йошиока, популярен със своите новаторски експериментални техники, чрез които отразява красотата на природата и сложността на човешките сетива. Всичко това е изцяло в синхрон с философията на LG по отношение на дизайна, която се уповава на вярата, че стремежа към развитие на иновативните технологии и дизайн непременно се върти около човешкия опит. Само тогава е възможно да се придобие поглед над бъдещето, изпълнено с вълнение и въображение. Чрез изложбата S.F_Senses of the Future, LG и Токуджин Йошиока се надяват да споделят своя оптимизъм за бъдещето на човечеството като оставят трайни следи чрез грабващо вниманието преживяване, служейки си само със светлини и обекти от ежедневието на всеки един от нас.

Първият за България център на HISPA бе открит в УМБАЛ „Александровска“



HISPA (HYPERTENSION, INFARCTION and STROKE PREVENTION ASSOCIATION) е централно и източноевропейска неправителствена организация, която има изградена мрежа от центрове в страните от Централна и Източна Европа за навременна профилактика, диагностика, лечение и проследяване на хора с повишен сърдечно-съдов риск, а също и на комплицирани сърдечно-съдови пациенти.
„До сега в България не е съществувал център на HISPA, но официалните статистически данни показват трайна тенденция за нарастване на сърдечносъдовата смъртност и на смъртността от мозъчен инсулт у нас. В последните години се наблюдава известно снижаване на смъртността от сърдечен инфаркт в резултат от въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром в разкритите в страната лаборатории за инвазивна диагностика и лечение, каквато имаме и ние“, обясни доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника в лечебното заведение.
В България сърдечната смъртност е 65-66% от общата смъртност, а 80% от случаите са свързани с артериалната хипертония. Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа, като в 70-80% от случаите това се дължи на сърдечносъдовите заболявания.
Поради високата честота на сърдечносъдовите заболявания, за които съществува ефективна профилактика и съвременно лечение и високото професионално ниво на специалистите в кардиологичната клиника на „Александровска“, HISPA базира българския център в лечебното заведение.
Той ще представлява функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти със сърдечни заболявания.
Центровете на HISPA развиват многоспектърна образователна, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност и имат за цел да постигнат информираност на обществото за ССЗ,  да оказват методична помощ на лекари и пациенти, както и да обучат голям брой специалисти, в т.ч. медицински сестри, в избора на най-правилния подход за редукция на общия сърдечносъдов риск, като се започне с профилактиката и с индивидуализирана терапевтична стратегия за всеки отделен пациент.
До момента центровете на HISPA са 42, разкрити в Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна. България е петата държава, в която HISPA създава център. Предстои мрежата да се разрасне в Беларус, Русия, Казахстан, Азербайджан, Грузия.
Информацията за пациентите от всички страни се обединява в електронни регистри, разделени по груби: за диабетици, за деца с артериална хипертония, за пациенти с инфаркт, с предсърдно мъждене и др., което позволява да се анализира здравния статус и поведение на високо рисковите групи и да се улеснят научните изследователи, които се профилират по-тясно в специалността, подчерта основателят на HISPA проф. Небойша Ташич.
Доц. Василев допълни, че идеята на Центъра е клиниката да преустанови  кампаниите с безплатни прегледи и пациентите да могат всеки ден да разчитат на внимание и грижа. Симулациите ще бъдат ограничени със скриниг листа, чрез която ще се определя тежестта на заболяването и степента на риска от сърдечно-съдов инцидент.


В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда приложиха иновативна за България микрохирургия при глаукома



Микроимплантите спестяват на пациентите дълга и тежка операция с множество постоперативни рискове

Микроимпланти за лечение на глаукома бяха поставени на трима пациенти в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
Всяка от трите интервенции бе с продължителност средно по 10 минути. Целта на оперативната процедура е постигане на вътреочно налягане от 13-15 мм живачен стълб - граници, в които зрението не е застрашено от загуба и допълнително влошаване.
Самите импланти са с размер 6 мм и се слагат безкръвно под локална упойка, без нужда от големи разрези и поставяне на конци. Операцията се извършва с много малък разрез от 1 – 1.2 мм, през който се поставя наподобяващият тръбичка имплант, който освобождава течността, причина за повишеното вътреочно налягане.
„Микроимплантите и тази хирургична техника дават възможност на пациентите за адекватно и сигурно овладяване на високите нива на вътреочно налягане чрез интервенция, която и много кратка и не носи рисковете на до този момент извършваните глаукомни операции. Пациентите ще престоят в болницата 1 денонощие, след което ще бъдат изписани и ще могат да се върнат към обичайните си занимания. Радвам се, че сравнително бързо и в България вече разполагаме с тези иновативни”, разказва д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.
По думите му всеки човек над 35 години е необходимо да си прави профилактичен преглед при офталмолог с измерване на вътреочното налягане. Глаукомата е едно от най-коварните заболявания, характеризиращо се с прогресивно и необратимо отслабване на зрението поради увреждане на очния нерв от високото очно налягане. Половината от заболелите не знаят за болестта си и се обръщат към специалист, когато зрението им вече е сериозно нарушено.
Съвременното лечение в начален стадий на болестта предлага възможност за овладяване на състоянието и добро качество на живота при активно проследяване на пациентите с глаукома на всеки три месеца.
Стандартно операциите на глаукома се извършват с голяма продължителност и рискове от постоперативни усложнения като хипотония, кръвоизливи, отоци на роговицата и др.

Хан Крум Победоносецът



На 13 април се навършват 1203 години от смъртта на хан Крум. Специално в навечерието на годишнината издателство „Милениум“ тиражира историческото разследване „Хан Крум Победоносецът“ на Веселин Игнатов. Книгата събира всичко за живота и светлата диря на един от най-величавите и най-отчетливо запечатаните в съзнанието на всеки българин наши владетели.
С историческото си разследване Игнатов няма за цел да руши митове, нито да преобръща представи. Фактите и изворите, цитирани от автора, доказват, че закони в страната ни е имало дълго преди Крум, а големият принос на държавника всъщност е именно на бойното поле. Затова и книгата е насочена единствено към преодоляване на историческите неточности и е посветена на опита да се въздаде заслуженото признание на един от най-успешните ни във военно отношение владетели. Авторът отговаря на въпросите: какво означава името на хана, кое е най-забележителното у него, но и кои са неговите недостатъци. Анализира мистерията около смъртта му и размишлява къде може да е гробът му.
Изяснява най-важното за неговия род, управление, лични и държавнически амбиции, крахове и успехи. Подчертава фундаменталните му приноси за българското. Рисува епохалните му битки - такива, каквито са били. Вглежда се в символиката на легендарната чаша, направена от главата на император Никифор I Геник.
Оценката на историка е недвусмислена: „От водача винаги се очаква много. От хан Крум българските хора, обстоятелствата, самият той на 24-26 юли 811 г., изискват всичко: да опази, събере, обедини, насърчи, увлече, организира за решителен отпор люде от „всякоя възраст, класа, пол, занятье“, които са накрая на силите, не очакват нищо добро и не вярват да е възможен обрат, убягва им смисълът на самото съществуване.
Да вдигнеш своя народ на „свещена война“, да мотивираш, удържиш, привлечеш и поведеш васалите, съюзници, наемници, когато си бит и земята ти е поругана – мисия свръх-човешка! Осенен с истинско озарение, хан Крум преборва съвсем резонната безнадеждност, ревизира себе си, надмогва потреса, преодолява собствената потиснатост, мобилизира се и повежда с епичен размах на борба, отчаяна, дръзка, съдбовна.