Translate

събота, 17 юни 2023 г.

Новият специален епизод на СТАНИ БОГАТ - „Въпрос на бъдеще“ подкрепя учениците олимпийци на България – в неделя от 20:00 ч. по bTV

Гост-водещ е актьорът Даниел Цочев, а за каузата ще играят Ана Пападопулу, Стефан Вълдобрев и Мария Илиева
 
 
Страхотният специален сезон на
СТАНИ БОГАТ - „Въпрос на бъдеще“ продължава с пълна сила и нова достойна кауза в подкрепа на олимпийските ученически отбори по природни науки. В третото благотворително издание на играта – тази неделя от 20:00 ч. по bTV, гост-водещ ще бъде актьорът Даниел Цочев, който с ентусиазъм, много настроение и широка усмивка ще посрещне истински достойни млади хора в студиото на най-обичаната игра за знание в света. В подкрепа на каузата на стола на богатството, заедно с олимпийците ще играят трима от най-обичаните български популярни личности.
Актрисата от Народния театър „Иван Вазов“ Ана Пападопулу ще бъде в отбор с Александър Проданов – златен медалист по дисциплините Астрофизика и Физика от големи международни олимпиади.
Вторият тандем ще включва обичания актьор музикант текстописец и певец Стефан Вълдобрев и младия Петър Жотев – медалист по Биология, с два златни медала от международни олимпиади, спечелени само през последната година.
На стола на богатството ще седнат и поп дивата Мария Илиева, която тази есен ще бъде треньор в новия сезон на „Гласът на България“, заедно с Александър Велинов – ръководител на българския национален отбор по Лингвистика.
Каква сума в подкрепа на олимпийските ученически отбори по природни науки ще спечелят всички тези невероятно нахъсани, успешни, опитни, млади, знаещи, позитивни и гледащи към бъдещето на България хора – зрителите на  bTV ще разберат в новия благотворителен епизод на играта – тази неделя от 20:00 до 22:00 ч.
Всяка неделя до края на юли, уникалният благотворителен проект СТАНИ БОГАТ – „Въпрос на Бъдеще“ ще запознае зрителите с осем големи каузи, посветени на бъдещето на България, а в тяхна подкрепа ще играят популярни личности и героите, свързани с тях.

 

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

От 18 до 23 юни в София и Пловдив ще се проведат серия от музикални събития, обединени от темата за птиците и празнуващи La Fête de La Musique
 
 
Петото издание на CULTURAMA ще се проведе под знака на птиците – митични същества и символ на свободата и желанието да вдигнем поглед от ежедневните грижи; те пеят дори да са кацнали на най-крехкия клон, защото знаят, че имат крила, и ни вдъхновяват да последваме мечтите си.
Тази тема се развива в специално селектираната разнообразна програма на фестивала, който стартира на 18 юни в Епископската базилика в Пловдив с концерта „Птиците“. В него Жан Буко и Джони Рас ще демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици видове птици. Тяхното участие е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „Ардео“ обогатява със своето фино музициране тази пъстра картина от разнообразен репертоар. Концертът „Птиците“ ще бъде представен на 20 юни от 19:00 ч. и в столицата, на пл. „Славейков“ със свободен вход.
Програмата, която ще превърне площада от място на протеста във фиеста, продължава и през най-дългия ден на годината, когато посрещаме астрономическото лято – на 21 юни на площад „Славейков“ със свободен вход ще се насладим на перкусионното шоу Drum Talk с участието на Василена Серафимова, Деметра Анджалика, Николай Иванов, Габриел Мишо, Борис Будинов. То започва в 17:00 ч., последвано от концерта „Рамщайн на две пиана“ на Duo Jatekok, с начален час 20:30, отново с вход свободен. Този оригинален проект, част от световното турне на френското дуо, среща света на класическата музика със специфичния стил на Рамщайн, съчетаващ метал, индустриална и електронна музика.
Почитателите на горещите латино ритми също ще открият своето вдъхновение по време на CULTURAMA – с концерта на бразилците Roda dо Cavaco на 21 юни от 19:00 ч. в София, пред бар „Паваж“ /вход свободен/. Един музикален мост между Сао Пауло, Рио де Жанейро и Париж, в който оригиналните композиции на групата се редуват с кавъри на велики самбисти.
Специалната колаборация на фестивала с Френски институт в България и тази година празнува La Fête de La Musique и прави възможно преобладаващата част от събитията в програмата да са със свободен вход. Друго от ключовите партньорства – с Полския институт в София – на 19 юни от 16:30 до 22:00 ч. ще представи семинара „За птиците от птичи поглед“, включващ разговор за градското биоразнообразие, лекция на Пенка Казанджиева „Митични птици в залата на  месеците“, интересно представяне на Wild life art в съвременното българско изкуство и прожекции на два документални филма – „Те отлитат“ /2013/, реж. Симеон Цончев и „Последната гора“, Бразилия /2021/, реж. Луис Болонези. Събитието е със свободен вход.
Съпътстващата програма на CULTURAMA 2023 включва и две изложби: „Птиците – Рай на земята“, „Мост на влюбените“, НДК /13–27.06/ и „Дивата София“, лятната сцена на „KINO & BAR CABANA“, НДК /18.07–15.08/.
В случай на дъжд събитията се пренасят, както следва:
     20.06.2023 19:00 ч., залата на Френски институт в България
     21.06.2023 17:00 – 22:00 ч., Античен комплекс „Сердика“, Зона „ЛАРГО“
Повече подробности за част от програмата и отделните изпълнители на фестивала вижте тук.

 

Жаклин Таракчи за трудностите по пътя към големия успех – тази неделя в „Търси се…“ от 12:30 ч. по bTV

 

Пред камерата на предаването застават родителите ѝ, сестра ѝ, колегата ѝ Николаос Цитиридис и вокалната ѝ педагожка
 
 
Победителката в последния сезон на „Гласът на България“ Жаклин Таракчи ще бъде специален гост в новото издание на токшоуто „Търси се…“ тази неделя /18 юни_ от 12:30 ч. по bTV. Пред Меги и Нели тя за първи път ще разкаже за трудностите по пътя към големия успех.
Пред камерата на предаването Жаки ще сподели за един от най-трудните периоди в живота си – по време на пандемията, когато тя спира да пее и сякаш се отказва от музиката за цели три месеца. „Усещах огромна празнота и си мислех има ли смисъл да продължавам“, разказва през сълзи младата певица.
Тя ще признае, че едновременно сякаш е била изгубила и мотивация за живот, „защото когато изгубиш мотивация за нещо толкова значително за теб, губиш смисъл в живота като цяло“.
През всичките тези години, докато е вървяла към успеха, Жаки много често е боледувала от тежки ангини, придружени с много висока температура. Въпреки неразположенията, тя никога не е пропускала участие в конкурс или поет ангажимент, казват близките ѝ. Какво ѝ е коствало това, ще признае самата Жаки през Нели и Меги в неделя от 12:30 ч. по bTV.
В портрета на Жаклин Таракчи ще се включат и колегата ѝ – водещият Николаос Цитиридис, както и вокалната ѝ педагожка, които ще я опишат като невероятен талант и в същото време абсолютен професионалист.
Една от най-емоционалните срещи ще бъде с нейното семейство. От няколко години Жаки живее в София заедно със своята сестра, докато родителите им са в Разград заради бизнеса на баща ѝ.
„Тя е най-голямото щастие в моя живот. Гледам винаги да я пазя. Понякога дори повече, отколкото трябва“, ще признае сестра ѝ Никол. Двете се сближават много, когато Жаки заминава да живее за три месеца при нея в Англия. „Тогава се преоткрихме и тя е най-важният за мен човек“, казва певицата. Родителите ѝ ще признаят, че Жаки много им липсва в ежедневието и се стремят да са заедно във всеки удобен момент.
Жаклин ще признае, че е готова да срещне любовта, но за момента няма момче до себе си: „Вярвам, че ще ми се случи в точния момент и с правилния човек“.