Translate

сряда, 14 юни 2023 г.

Започват практиките на първите ученици дрогеристи

Близо 80 ученици в България се обучават по австрийска програма, а от учебната 2023/2024г. те ще бъдат 150
 
 
Първите ученици дрогеристи в системата на дуалното обучение започват практиката
си в реална работна среда през учебната 2023/2024 година. Децата от 11-и клас на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ - Варна ще имат платена практика в магазините на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки в България –
dm. Това е част от обучението им по специалността с официално наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“. Учениците ще прекарват по два дни седмично в практика, а от учебната 2024/2025 година – по три.
Бъдещи „дрогеристи“ се обучават и в Плевен и Димитровград
Към момента в България обучение за дрогеристи по австрийска програма се осъществява в три града. Освен във Варна, паралелки има и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ - Плевен и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Димитровград. В Плевен са сформирани две паралелки, които са 8-и и 9-и клас. В Димитровград първият клас започна обучението си по австрийска програма през учебната 2022/2023 година.
И в трите града е обявен прием за следващата учебна година. Освен това, се очаква по една нова паралелка да бъде разкрита в София и в Силистра. Така през учебната 2023/2024 година общият брой на класовете, в които се изучава популярната в Германия и Австрия професия ще бъде 10, а учениците ще са повече от 150.
Дрогеристите имат големи възможности за реализация в България и в чужбина
Все по-големият интерес към кандидатстването по специалността „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ се дължи основно на отличните възможности за реализация, които учениците получават след завършването. Опитът в Австрия показва че те могат да бъдат много успешни консултанти във вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm. Друга посока на развитие е в областта на производството на био продукти и на козметика. Децата получават и задълбочени знания по химия и биология, което логично води до следващата образователна стъпка – лекари и фармацевти.
А, тъй като обучението преминава по австрийска програма, дипломираните дрогеристи могат да работят и в чужбина, където техните знания са много ценени. Те могат и да продължат образованието си в университети в Австрия или Германия, тъй като са получили много добра подготовка, която е сравнима с тази, която получават връстниците им на запад.
Българските деца учат по австрийска програма от 2020 година
Първата паралелка дрогеристи в България започна 5-годишното си обучение през 2020 година във Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ - Плевен. От учебната 2022/2023 година паралелка дрогеристи има и в Димитровград. Това стана възможно благодарение на усилията на dm, тъй като компанията беше основният двигател на въвеждането на новата специалност в България.
Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Тъй като обучението за „дрогеристи“ е ново за България е напълно естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които dm направиха, беше да изучат подробно австрийския опит и да го пренесат в България. Компанията не само, че организира превода на специализираните учебници, но и с помощта на водещи български експерти ги адаптира според спецификите на обучението в страната.
Във връзка със старта на учебните практики на първите дрогеристи в България Евелина Великова, управител на dm България заяви, че са щастливи, тъй като проектът за обучение на дрогеристи по австрийска програма се развива успешно и с нетърпение очакват да посрещнат първите ученици сред тях. Тя изрази увереността си, че така допринасят за повишаването на качеството на образованието и за развитието на пазара на труда в България.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар