Translate

събота, 5 май 2012 г.

Премиерът Бойко Борисов : Откакто сме на власт, българите живеят по-дълго

За трите години управление на ГЕРБ с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на  последното заседание на правителството проведено на 02.05.т. г.
От стенограмата на заседанието става ясно, че здравният министър Десислава Атанасова се позовава, на данни на европейската статистическа служба Евростат, според които от 2009 г. продължителността на живота у нас се увеличава, за разлика от предходните 3 години.

Д-р Любомир Киров за таксата при лекар: 20 ст. ли струват българите? Това е инфантилен популизъм

Ако с промени в закона се фиксира таксата за посещение при личен лекар, то нека тогава да няма пациенти, освободени от потребителска такса. Това предложение до министъра на здравеопазването направи в ефира на Дарик председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. По думите му около половината от пациентите, които посещават семейните си лекари, са освободени от потребителска такса.
Още в края на миналата година сдружението на семейните лекари се обяви срещу решение на властта да се отвърже размерът на потребителската такса за пациентите от минималната работна заплата. Заради пропуск в законодателството обаче това решение на ГЕРБ така и не влезе в сила от 1 май, когато минималната заплата стана 290 лева. Така до приемането на законови промени, които здравният министър обяви, че ще внесе след седмица в правителството, таксата за посещение при джипи ще бъде 2,90 лева.
По думите му личните лекари ще се лишат от доход около 300 000 лева за една година, ако таксата остане 2,70 лв., а не се вдигне на 2,90 лв. заедно с минималната заплата. Те обаче нямало да изпаднат в дребнавост и да протестират за 20 стотинки, но ставало въпрос за популизъм на чужд гръб, обясни д-р Киров в интервю за рубриката "МеждУредие" на Дарик кафе.
-Имаше известно объркване. Вчера беше първият работен ден след първи май. Какво правят колегите Ви лични лекари - по 2,70 лв. или по 2,90 лв. като такса от пациентите?
-Тази такса се взема не само от общопрактукуващите лекари, а и от всеки специалист, при когото пациентът бива изпратен на посещение за консултация, както и таксата от 2 на сто, която е за всеки ден болничен престой. Така че това не касае само нас. Учудвам се разбира се, че никой не коментира от останалите този проблем.
-Трябва да потърсим и специалистите, прав сте.
-Има взето решение от правителството, но няма промяна в закона, а законът в случая е над всичко, независимо дали ни харесва или не. Така че докато няма промяна в закона, важи правилото 1 на сто от минималната работна заплата, тоест 2,90 лв. Друг е въпросът доколко това решение, взето миналата година през ноември, и евентуални такива промени в закона, доколко тези промени са нещо, което би подобрило състоянието на системата на здравеопазване, както и би довело до благополучие на българите въобще. Тук има много какво да се говори и коментира.
-Да кажем, че още в края на миналата година, когато темата се дискутираше, вие като позиция на сдружението заявихте, че сте срещу това таксата да бъде обвързана, образно казано, от размера на минималната заплата. Все още стоите на тази позиция?
-Да, така е. Защото това все пак е ясен регламент. Има въведен механизъм, по който тази такса се определя. И от 2001 година досега тази такса е нараствала постепенно с 20-30 стотинки през една или две години в зависимост от ръста на минималната заплата, която през 2001 година е била 100 лв. Виждате, че за 11-12 години разликата не е огромна. Друг е въпросът обаче доколко 20-те стотинки ще подобрят икономическото и въобще социално-икономическото състояние на българите, включително и на нас, лекарите, защото и ние сме пациенти. Но в случая другото, което е важно да се каже, е, че това са средства, макар и минимални, които ще бъдат реално взети от лекарите и от нашите сътрудници.
-Имате ли разчети за какви средства става въпрос?
-Като имаме предвид огромния брой освободени от потребителска такса, специално в нашата гилдия, на общопрактикуващите лекари, като отчетем броя прегледи, които се извършват средногодишно, това са около 300 000 лв. за една година. И казваме цифрата на фона на милиард и половина, които бяха национализирани и вкарани от бюджета на Здравната каса в националния бюджет. На фона на това, че има два милиона българи, които не си плащат здравноосигурителните вноски и не всички от тях са социално слаби и от това средногодишно не постъпват в бюджета на здравната каса около 500 млн. лв., тук говорим за някакви дребни суми. Не мисля, че българските граждани са толкова евтини, че да струват 20 стотинки и това отношение просто като мярка е обидно. На мен дори ми е неудобно да коментирам този въпрос. Ако трябва да говорим принципно, да разсъждаваме: добре, отвързва се тази такса, какво следва от това? След като е отвързана, тя трябва да бъде свободно определяна - два, пет, десет лева, който колкото реши. Това по-добре ли би било? Не. Затова обаче някой решава, че трябва да я фиксира. Тук се поражда другият въпрос - по какви критерии се определя каква да бъде стойността на тази такса. При предишния вариант имаме ясен регламент - 1 на сто от минималната заплата. А сега някой поглежда в тавана и казва „Толкова ще бъде". Къде са ясните аргументи колко да бъде тази такса? Говорим, че трябва да има свобода на пазара. Ако това е свобода на пазара, здраве да му кажем.
-При фиксирана такса за никаква свобода на пазара не може да се говори.
-Виждате ли колко противоречия има, когато тръгне да се прави инфантилен популизъм.
-Другата седмица министърът ще внесе промени в закона, такъв анонс беше направен. Разбира се, те трябва да минат и през парламента. Вие ще търсите ли подкрепата на депутати, за да остане фиксирана тази такса.
-Това е конкретен пример. Нещо се е случило - може да е сега таксата, утре нещо друго. Това са маловажни неща, не те пречат на системата и не те й помагат. И не решаването на някакъв проблем, защото това не е решение, защото такъв проблем няма. Това са някакви хаотични движения. Ползвам случая да отправим предложение към министъра на здравеопазването, като внася евентуални промени в закона, ако реши да ги внася, защото според мен трябва да се обмисли това действие, ако реши да внася такива промени, нека член 37 от Закона за здравното осигуряване да звучи така: че няма освободени от потребителска такса, всички са длъжни да я плащат. И да има една алинея първа към този член, която да гласи: за хората, които по решение на една или друга институция, ведомство и така нататък, се вземе решение, че те са освободени от тази такса, то същото това ведомство, институция или друго да осигури плащането на таксата към съответните изпълнители на медицинска помощ.
-Давате конкретен пример, с който казвате: добре, задържаме таксата на това ниво, обаче всички с потребителска такса без освободени. Освен децата, кои са категориите, освободени от такса?
-Ако трябва да ги изброя, трябва или цялото предаване, или две предавания време да ни отнеме.
-Да ги обобщим като процент, съотношение?
-Петдесет процента и повече.
-От пациентите, които посещават личен лекар?
-Да. И нали разбирате, че по този начин, когато освобождаваш един, а друг - не, също се създава напрежение между пациентите. Нека да не забравяме, че тази потребителска такса има регулиращ и съфинансиращ механизъм на действие. Защо регулира? Целта е превенция на свръхпотреблението на медицинска услуга.
-Ежедневното висене на едни пациенти пред кабинетите?
-Да. А съфинансирането - все пак това са средства, това е официален copayment (съфинансиране), установен още от началото на реформата, средства, които постъпват при изпълнителите на медицинска помощ. И ако някой реши да редуцира тези средства или да ги премахне, то трябва да ги замени по някакъв начин.
-Малцина пациенти сигурно знаят какъв процент от доходите на един личен лекар идват тъкмо от таксите от пациенти.
-Това не мога да го кажа, не съм правил калкулации. Казвам, че е важно И другото, аз например не се интересувам какъв процент от доходите на адвокатите например е от еди-какви си такси, не се интересувам също какъв процент от доходите на банките са таксите, които са за превод.
-Не, не, ако е значителна тази част от доходите на лекарите,...
-Тук няма „ако". Тук говорим, че независимо какъв е размерът, това са някакви постъпления. Говорим за принципи. И докато не се разсъждава по този начин, да се мисли за принципните решения и принципните постановки, а се гледа само къде, колко и как, ами щом не е толкова много, защо да не го вземем... Ако е повече, ще задържим, ще си кротуваме, защото тези джипита ще вземат като през 2010 година да спрат да работят. Това не е правилният начин на разсъждение.
-Има ли опасност наистина да се стигне дотам гилдията да възроптае. 20 стотинки, но това е отношение към личния лекар.
-Гилдията не може да падне на нивото на 20 стотинки. Моите колеги са хора в основната си част, защото навсякъде, както знаете, има и такива, които мъчат професията и не им е там мястото, но в огромната си част - 99 процента, това са хора с интелект, морал и не могат да изпаднат в тази дребнавост. 20 стотинки не е нашето верую. Тук говорим за принципно неправилен начин на поведение и на разсъждение. И говорим за популизъм на чужд гръб.
-Популизъм е според Вас е всичко това, което властта се опитва да спести под формата на 20 стотинки?
-На фона на взети милиард и половина от нашите здравноосигурителни вноски, да се опиташ да се направиш на добър, за това, че ще спестиш на хората 20 стотинки, което на един човек са 2 лв. годишно, ако посещава десет пъти семейния лекар, мисля, че коментарът е излишен. Между другото, след като се взеха милиард и половина и отидоха в държавния бюджет, оттам спокойно можеше да се компенсират тези разлики. Такъв механизъм имаше и работеше преди няколко години.
-Понеже стана дума за резерва на здравната каса и прехвърлянето му във фискалния резерв, споделяте ли критиките на онези, които казаха, че този ход, първо, е грешен и второ, парите е трябвало да бъдат дадени като един вид заем, за да се гарантира, че един ден ще бъдат върнати обратно в здравната система и че всъщност това е стимулирало големият брой неосигурени българи?
-Мисля, че прекалено ясно изразих неодобрението към една такава мярка - да се вземат средства, които са събирани целево от здравноосигурителни такси и осигуряване на здравни услуги, да бъдат прехвърлени в държавния бюджет, където, както знаем, вече са изхарчени и не се знае за какво. По-ясно не мога да го кажа.
-Разбрах Ви, но не виждате и реални действия да се намали процентът на здравнонеосигурените българи също така?
-Да, това е сериозната вече политика. Тук трябва да се намерят начини, да се реши този проблем. 2 млн. души неосигурени, от които да приемем, че 400-500 000 са наистина социално слаби, за които всички ние трябва да се погрижим и да осигурим техните здравноосигурителни вноски. Но за останалите милион и половина?
-Ползвам случая да попитам, имахте писмо до новия здравен министър във връзка с орязаните пари на семейните лекари, които работят при неблагоприятни условия и практики? Получихте ли отговор, знаете ли защо са намалени тези пари?
-Проведохме среща с новия директор на НЗОК д-р Цеков, предложили сме вариант за решение, промяна в методиката за оценка на тези практики, като нашата идея е, че не трябва да се оценяват практики, а населени места да бъдат определяни като неблагоприятни. Тъй като по здравна каса в едно населено място може да няма определено практика, защото е малко на брой населението, но не го прави неблагоприятно, тоест трудно за обслужване. При този начин, който сме предложили да се оценяват нещата, по-голям брой населени места ще бъдат включени, повече лекари биха получили такова възнаграждение, което означава, че при сегашния ресурс, който е отделен, може да се намали малко средното финансиране на това перо, но тук, догодина и в бъдеще трябва да се мисли да се включат и общините, тъй като те трябва да се грижат за населението, за което отговарят. А към момента такава активност обявена няма. И всъщност това трябва да стане регламентирана държавна политика на всички общини. Предложили сме такъв проект, дали сме го и в лекарския съюз, надявам се да се работи по въпроса както трябва.
-Дано и бързо, и качествено да бъдат взети решенията в тази посока, защото зачестяват сигналите дори в не толкова отдалечени и изолирани райони, че не достигат семейни лекари, че има огромен брой незаети практики.
-Права сте, но нека се има предвид, че в системата на здравеопазването много важно е да се започне да се правят разумни реформи. Понякога резултатите от тях не идват веднага, може да дойдат след година или две. В началото тези, които правят реформата, могат да понесат и негативи, защото не винаги всичко е приятно и носи дивиденти като „браво, чудесно", но трябва да се направи, защото след време ще донесе много положителни резултати. И може би тук е конфликтът между действието и бездействието специално на политиците.

Дарик-радио

В София без щофьорска книжка карат 101 таксиметрови шофьори

Това съобщиха от МВР след проверката на таксиметровите шофьори, осъществена от служители на Пътна полиция.
Административната проверка сочи, че от 6450 водачи на таксита над 930 не са платили глобите си.А  34-ма шофьори упражняват професията с отнета шофьорска книжка за алкохол, други 52-ма пък са натрупали редица актове, за което предстои да им бъдат отнети свидетелствата за управление.
 От КАТ уверяват, че е създадена необходимата организация всички водачи-нарушители да бъдат санкционирани по най-бързия начин.

Парламентът окончателно одобри новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че това е един много добър закон и същевременно много лош за незаконно забогателите.
По думите му  относно закона реакциите на евроатлантическите посланици ще бъдат изключително положителни и е инсинуация, че той ще удари обикновените хора.
Законът влиза в сила 6 месеца след обнародването му в Държавен вестник.
Опозицията обаче остро критикува текстовете и някои от тях е възможно да бъдат дадени на Конституционния съд. Основният мотив се очаква да бъде вкарването на административните нарушения като повод за започване на процедура за отнемане на имущество.
 Миналата седмица избраниците вече приеха текст, според който проверка започва, ако срещу дадения човек има влязъл в сила акт за административно нарушение, създало облага на стойност над 150 000 лв.

Дълговете за ток, парно, вода и телефони ще могат да бъдат събирани от фирмите само за период от три години назад

Това стана ясно от тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по искане на националния омбудсман Константин Пенчев, който през лятото на м. г. отправи запитване към ВКС каква е давността за битовите плащания, тъй като в постъпилите до него жалби от граждани се посочват противоречиви решения на различните съдилища - дали давността за стари сметки е 5 или 3 години.
„Бях приятно изненадан, че на моето питане се получи отговор, има решение от двете колегии на Върховния касационен съд - гражданска и търговска. Доколкото знам това решение вече е на подпис, само с едно особено мнение е прието, че става дума за периодични плащания, а такива са за топлофикация, електричество, вода, мобилни телефони, по Закона за задълженията и договорите и те се погасяват с 3-годишна давност.Решението от датата на постановяването му задължава всички съдилища да тълкуват член 111 от Закона за задълженията и договорите по този начин, че всички битови плащания най-общо казано са периодични плащания и се погасяват с 3-годишна давност ", каза омбудсманът.  Пенчев допълни, че хора, които са били осъдени да платят стари задължения с по-голяма давност, няма да могат да се възползват от решението, което ще се отнася за в бъдеще, както и за процеси, които текат в момента. „Става дума за тълкуване на закон, а не за нов закон, който има обратна сила", каза още той.

Logitech® Solar Keyboard Folio защитава вашия iPad®.

Клавиатура, захранвана от светлина


Logitech® Solar Keyboard Folio осигурява удобна защита за предната и задната част на новия iPad® трето поколение и iPad 2.
 Вградената Bluetooth® клавиатура се зарежда от светлина, слаба или изкуствена, в сгради или на открито, благодарение на соларните панели и когато е напълно заредена, позволява време за писане до две години, дори в пълен мрак, но при използване по 2 часа на ден. Моменталната функция за включване/изключване автоматично събужда вашия iPad при отваряне и съответно го вкарва в стендбай режим при затваряне. Независимо дали искате да наберете имейл или да гледате видео, стойката държи вашия iPad вместо вас и предлага две позиции за гледане за максимален комфорт. Поставете вашия iPad в първата позиция, за да се насладите на пълна клавиатура при писане. Поставете вашия iPad във втората позиция и удобно разположените мултимедийни клавиши ще ви позволят да пускате, спирате и променяте силата на звука на мултимедийни файлове мигновено.
Тънкото защитно фолио осигурява удобна защита за предната и задна страна на вашия iPad, така че да пътувате комфортно и без тревога.

ESET Mobile Security за Android вече е достъпна в Google Play


Софтуерът за защита на смартфони и таблети с операционната система Android на лидера в проактивната информационна сигурност ESET вече е достъпен в Google Play. Приложението ESET Mobile Security за Android може да бъде свалено от всички желаещи потребители, които използват мобилни устройства с операционната система на Google. Последната версия на ESET Mobile Security за Android е съвместима и с таблети, а за удобство на потребителите са предвидени версии на 25 езика, сред които все още няма български. Той обаче ще е достъпен при следващия ъпдейт на приложението. Освен стандартна защита от вируси, ESET Mobile Security за Android идва и с допълнителни функции като антиспам система за SMS и MMS, система за защита от кражби с GPS локализация, защита от използване на телефона с чужда SIM карта и дистанционно заключване на мобилното устройство и изтриване на наличната на него информация. А това е само началото.
По данни на проучване на независимите анализатори от InSites Consulting, проведено през октомври и ноември 2011 г., около 36% от интернет потребителите в света използват услугата през смартфони, а още 19% залагат на обикновени мобилни телефони за достъп до мрежата. Още 10% залагат на таблети. Според друга анализаторска компания - Gartner - мобилната операционна система Android е използвана в 50.9% от продадените през четвъртото тримесечие на 2011 г. смартфони. А тези мобилни устройства са важни не само защото на тях е целият личен живот на потребителите - смартфоните и таблетите съхраняват важна корпоративна информация, подобно на лаптопи и десктоп компютри А по данни на InSites Consulting 16% от участниците в проучването на компанията твърдят, че са ставали жертва на кражба на лични данни след проблеми с информационната си сигурност.
"Смело можем да заявим, че Android заплахите се увеличават непрекъснато, поне това показват данните от изследователските лаборатории на ESET по света", казва лидерът на изследователския екип на ESET Роберт Липовски. "Новият продукт на ESET не само защитава от зловредни кодове с уникалната по рода си технология за засичане на заплахи на база поведението на всеки файл, но и защитава устройството ви и информацията на него от загуба или кражба", добавя той.
--------

ESET Mobile Security за Android следи поведението на инсталираните на телефона файлове и предупреждава за подозрителна активност от тяхна страна.
Защита от кражба  ̶  няколко нива на сигурност позволяват пълния контрол върху информацията, съхранявана на телефона в случай на загуба на устройството. Или кражбата му. В тази ситуация ESET Mobile Security за Android предоставя възможност за локализация на телефона посредством GPS. Предвидено е заключване на наличните на смартфона или таблета данни чрез Remote Lock, който блокира устройството. А с Remote Wipe цялата информация на устройството може да бъде изтрита буквално с една команда. От друга страна, функцията SIM Matching позволява създаването на списък с "доверени" SIM карти, с които може да се използва телефонът или таблетът. В случай, че бъде използвана различна от тях SIM карта, собственикът на устройството получава SMS за пробива на предварително зададен от него номер.
SMS/MMS Antispam-край на нежеланите съобщения. Позволява на потребителя да определи кои са проверените му контакти, както и нежеланите такива. И съответно да спира или пропуска съобщения от тях. Предвидена е и опцията за блокиране на съобщения от непознати номера.
Блокиране на обаждания-спира обажданията и двете посоки - изходящи и входящи. Полезен инструмент, особено за родителите, които искат да държат сметките за мобилен телефон на децата си под контрол.
Доверен приятел - контакт или просто телефонен номер, който получава предупредителен SMS в случай на използване на неоторизирана SIM карта в защитения телефон. Той има опцията и да промени паролата на софтуера за защита в случай на нужда.
Одит и управление на задачите- дава информация за всички критични за телефона функции като заряд на батерията, свободно пространство на телефона, работещи приложения и процеси, Bluetooth и откриваемост на устройството.
Защита от деинсталиране-ESET Mobile Security е лесна за инсталация и невъзможна за неоторизирана деинсталация. Така защитата на устройствата е гарантирана.
ESET Mobile Security за Android може да бъде намерена в Google Play.
Повече за приложението може да научите тук.



За първи път у нас GLOBUL предлага на българския пазар революционното устройство Huawei E355


Huawei E355 съчетава 3G модем и Wi-Fi рутер в един USB стик и позволява едновременно свързване към интернет на до пет устройства като поддържа скорост за пренос на данни до 21.6 Mbps.
Устройството освен към компютър може да бъде включено още и към автомобил чрез допълнителния 12-волтов USB адаптер, който GLOBUL предлага безплатно в комплекта. По този начин превозното средство също може да се превърне в Wi-Fi хотспот.
С Huawei E355 абонатите на GLOBUL имат безжичен Wi-Fi достъп до мобилния интернет на оператора едновременно от своя смартфон, таблет, игрална конзола и лаптоп в движение, а вграденият слот за micro SD карта им дава възможност да се възползват от свой личен „облак” с данни.
Huawei E355 се предлага на цени от 10 лв. с абонаментните програми за мобилен интернет GLOBUL GoWeb Unlimited. При закупуване на 3G и Wi-Fi устройството частните и корпоративните клиенти на GLOBUL могат да се възползват от промоционални месечни такси за абониране към тарифите GLOBUL GoWeb Unlimited 5000 и GLOBUL GoWeb Unlimited 10 000.
Подробна информация за цените и промоционалните оферти на GLOBUL при покупка на устройството Huawei E355 е достъпна на интернет страницата на компанията www.globul.bg. .

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи е доц. Християн Грива


Той досега бе зам. директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Досегашният директор д-р Ивайло Ваклинов е подал молба за напускане по лични причини и е освободен от длъжност, съобщиха от пресслужбата на центъра

петък, 4 май 2012 г.

Заплатата основен фактор за смяна на работата при 32% от българите

За 24% от участващите в проучването на CeeVee, реализирано в периода март-април 2012 от случайна извадка на 760 анкетирани, професионалното признание и развитие е по-важен мотив за подобно решение, а за 18% възможността да работят в сферата, която им е интересна.

16% посочват медицинската осигуровка като фактор, влияещ при избора на работа, особено важен за 86% от анкетираните жени, а колата и платените отпуски от работодателя, като решаващи за 83% от мъжете и за 67% от жените.
Мениджърската позиция пък е мотив за промяна на работното място при 56% от мъжете и 44% от жените.


Британски учени откриха четири гена, които определят колко бързо стареем


Епигенетичните промени - промени, които не засягат ДНК секвенцията, са от значение за стареенето. 
Новото проучване разкрива как и кога се получава ефектът от тях. „Идентифицирахме много епигенетични промени, свързани с възрастта, но 4 от тях изглежда влияят върху темпото на здравословното стареене и потенциалната продължителност на живота. Затова тези данни могат да се ползват като потенциални маркери на стареенето, заяви един от ръководителите на изследването д-р Джордана Бел от лондонския Кингс колидж."
Учените открили 490 епигенетични промени, свързани с възрастта. Впоследствие установили, че четири гена показват промени, свързани с нивата на холестерола, белодробните функции и продължителността на живот на майката. Откриването на ключовите гени, свързани със стареенето дават шанс да се установи как те могат да бъдат модицифирани от начина на живот и да се разработят терапии срещу стареенето, съобщи в. „Дейли мейл".

Само срещу платени здравни вноски продажба на имот или кола



Промените в закона за здравното осигуряване (ЗЗО), в преходните и заключителните разпоредби, ще наложат изменения и в няколко нормативни акта, сред които и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс .
Съгласно проектопромените в него, предложени от МЗ купуването, прехвърлянето, продажбата, замените на недвижимо имущество или МПС занапред ще може да се осъществява само при представено удостоверение от НАП за платени здравни вноски.
В момента у нас здравно неосигурените са между 1,7 и 2 милиона души.

Чрез промени в кодекса за застраховането пък се предвижда да може да сключваме медицинска застраховка, която ще покрива разходи, свързани с профилактика, бременност и раждане.
При заболяване пък ще ни плащат пари за транспорт, специализирано обслужване и палиативни грижи. В промените е предвидено дори да се покриват рискове при загуба на доход, следствие на злополука или заболяване. Застрахователят се задължава да компенсира чрез еднократни или периодични плащания част от изгубената заплата.
Въвежда се и понятието „договор за постоянна здравна застраховка" като обезщетението в този случай може да се изплаща до пълното възстановяване на пострадалия, съответно до придобиване на право за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. 
Друга поправка в ЗЗО приравнява статута на здравноосигурителните дружества със застрахователни. С поправките се решава и проблемът със здравните осигуровки на всички длъжностни лица и други служители на Евросъюза.

Хората, които редовно си правят зъбни рентгенови снимки, са по-предразположени към образуване на тумори в мозъка


Тези, които ежегодно си правят зъбни рентгенови снимки, са между 1,6 и 3 пъти по-предразположени към развитие на менингиоми в сравнение с участниците в контролната група на американско изследване, цитирано от Франс прес.
Изследването е извършено от учени от Йейлския университет и е базирано върху данни за 1443-има пациенти на възраст между 20 и 79 години, засегнати от мозъчни тумори, известни като менингиоми.
Авторите на изследването все пак смятат, че стоматолози и пациенти трябва да преразгледат причините, поради които се прибягва до радиографии.
Резултатите от изследването са публикувани в Cancer.

Бебето в утробата на майката чува, усеща и чувства


Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност, зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си в матката. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето. Пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава” да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност.
Всяка бременна е подложена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода. Когато бъдещата майка изпитва стрес, нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол, който увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта.
Хроничния стрес, изпитван в продължение на няколко седмици по време на бременността, намалява растежа на плода и развитието на клетките в неговия организъм. Повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и да предизвика проблеми в бъдещото възпитание, т.е. да го направи „трудно дете”.
Много често бременната се чувства неразбрана, особено от своя партньор. За жената е много важно точно в този момент да получи подкрепа от любимия човек. За това е добре тя да разказва как е прекарала деня си с бебето вътре в нея, съветва психоложката. Таткото също има шанс да се запознае със своето дете още преди раждането му. Плодът слуша гласа на баща си, възприема емоциите, идващи от общуването на неговите родители. Ето защо не е добре да се карате по време на бременността.
Бъдещите майки могат да намалят рисковете за неродените си още деца, като правят леки физически упражнения от 3 до 6 часа преди сън. Кратката разходка след вечеря е перфектното решение. Избягвайте алкохола, спазвайте режим на лягане - в един и същи час. Избягвайте да пиете течности в големи количества вечер. Те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня. Не работете на компютър до късно вечер. Избягвайте дрямката през деня. Научете се да релаксирате. Смейте се - смехът е добро лекарство, тренира и отпуска мускулите, понижава нивото на кортизол, увеличава се активността на естествените клетки защитници, увеличава се дълголетието. Пускайте си любимата музика през деня, избягвайте негативните преживявания. .

Държавната комисия по хазарта ще събира статистическа информация за хората пристрастени към хазарта у нас


Скоро ще започнем да събираме статистическа информация за броя на хазартно зависимите в България", съобщи Десислава Панова, главен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Това е една от дейностите по проект по оперативна програма „Административен капацитет”, чрез който трябва да се въведе електронно управление във ведомството..
У нас до момента  няма данни колко са хазартно пристрастените хора. Затова и в новия Закон за хазарта не са заложени конкретни мерки в тази посока, съобщи председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Калоян Кръстев.Той за пример посочи Норвегия, където е установено, че 2% от населението имат зависимост към залаганията. В развитите държави освен недопускането до игралните зали се прилага също ограничаване на допустимия залог на зависимите - например до 50 евро, а също и лечение в комуни или с професионални терапевти.В тази връзка направи и уговорката, че на по-късен етап в закона може да се разпишат ограничения така, че пристрастените да не бъдат допускани в казината и игралните зали у нас. "Както хората се пристрастяват към алкохол и наркотици, лекарства, има и хазартна зависимост. Тези хора се разболяват и трябва да им се помогне, да не се оставят да си проиграят къщата, колата, всичко да разпродадат, за да залагат. Трябва да им се помогне те сами да осъзнаят, че имат проблем, и да залагат по такъв начин, че да не си провалят целия живот. Ще се търсят  възможности за лечение на зависимите хора. ", каза той. Тепърва обаче предстои обсъждане дали ДКХ ще следи за това, или това задължение ще бъде вменено на организаторите на различни игри. 
Новият закон за хазарта предстои да влезе в сила от 1 юли 2012 г., но в него не са предвидени никакви мерки спрямо зависимите. Единствените текстове, които имат някакъв превантивен характер, са забрана за допускане до залите на лица под 18 г., а също и забрана организаторите на хазарт да отпускат заеми на играчите. Често обаче в близост до залите работят заложни къщи, които раздават кредити.
.
-------
Междувременно стана ясно, че вече има доста ужилени от чуждестранни фирми, които организират хазартни игри в България. Обикновено става въпрос за чужди сайтове, чиито сървъри са базирани извън страната, в които можело непрекъснато да се правят залози в реално време.
„Получаваме десетки жалби от хора, които са спечелили, но не са получили това, което очакват, или само 1/3 или 1/4 от цялата сума”, коментира Кръстев
Имало и оплаквания и от злоупотреба с лични данни, но според сега действащия закон няма държавен контрол върху тези оператори и затова се стигало до такива ситуации.


  

Британски учени откриха ген, който спира развитието на рака на панкреаса


Ракът на панкреаса се смята за един от най-смъртоносните.
Учени от Института за изследване на раковите заболявания в Кеймбридж са установили с опити, че генът UPS9x спира деленето на раковите клетки в панкреаса при болни мишки.
Този ген имат и хората, но той не винаги работи. Статистиката сочи, че най-бързо умирали хора с рак на панкреаса, при които генът не се активирал.Ето защо британските учени са стигнали до извода, че трябва да намерят начин да се "събуди" UPS9x у болните хора, за да започне действието му на потискане на деленето.
Екипът на професор Тувсън ще разчита на медикаменти, които са от групата на епигенетическите модулатори, чиято роля е именно да активират генът. Те вече са били тествани успешно при болни от рак на белите дробове.