Translate

петък, 4 май 2012 г.

Яжте картофи за здрав стомах и черва



Учени от университетите на Гьотеборг - Швеция и Барселона - Испания, след съвместно проучване стигат до заключението, че при повишена консумация на картофи, се наблюдава 15% намаляване на белите кръвни клетки, чието производството е свързано с процесите на възпаление - формирането на определено заболяване. Освен варените картофи устойчива скорбяла съдържат още бобовите култури, зърната, зелените банани и житните растения. Картофената скорбяла се използва като противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания. Приблизително 10% от скорбялата, която попада в стомаха, е устойчива, т.е. не се преработва в тънкото черво, а се усвоява от дебелото черво. Свареният картоф не е противопозакен дори при тежки форми на натравяния. А съдържанието на калий определя неговото диуретичо свойство и прави картофа необходим във всекидневното меню на болните със заболявания на сърцето и бъбреците.
Според специалистите редовната консумация на варени картофи, под формата на салата, освен, че осигурява ефективната работа на стомаха, но и защитава организма като цяло от различни разстройства и от въздействието на подстрекаващи агенти. Преди да посегнете към любимите си пържени картофки, си припомнете, че 100 г растителна мазнина носят почти 1000 калории, съобщава АМИ-ТАСС.

-----
Знаете ли, че:
-Полезните вещества на картофите са съсредоточени в горния слой на корена, затова е препоръчително беленето на кората да е фино или да се избягва при пресните сортове.
-Зелените участъци при картофите съдържат токсичното вещество соланин и трябва те да се отстраняват дълбоко.
-Витамините, които се съдържат в картофите са водорастворими. За да се запазят -витамините и микроелементите, е добре да се варят в малко количество вода, като картофите трябва да се пускат в кипнала вода.
-15 минути варене са достатъчни за да се отделят полезните хранителни вещества от картофа във водата.
-При варене на пара, отколкото във вода, витамин С се запазва два пъти повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар