Translate

четвъртък, 19 декември 2019 г.

От 61 прегледани в кампанията „Подагра&Бъбрек. Направи връзка“ - 51 човека имат проблеми с бъбреците


61 пациента се включиха в безплатните нефрологични прегледи по време на кампанията „Подагра&Бъбрек. Направи връзка“, организирани от Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, от тях 51 са с болни бъбреци.
Целта на кампанията бе да се популяризират най-честите рискови фактори водещи до увреждане на бъбреците.
Средната възраст на хората, които се възползваха от безплатните прегледи, беше 53 години - 38 бяха мъже, а 23 - жени.  От тях 56 бяха с установена лабораторно хиперурикемия /повишено ниво на пикочната киселина/, 7 - с асимптомна хиперурикемия, а 49 с анемнеза за поне един епизод на подагрозен пристъп.
От изследваните 51 са оказаха с нефрологичен проблем /хронично бъбречно заболяване II-IV стeпен, насложени уроинфекции, нефролитиаза, кисти на бъбреците/. При 36 хиперурикемията беше като част от метаболитен синдром. При 41 беше установен прием на диуретици, аспирин и др. лекарствени средства, водещи до повишаване на стойностите на пикочна киселина.
„Известното е, че увеличеното ниво на пикочна киселина, което причинява подаграта, е сред основните фактори за бъбречни усложнения, тъй като има пряка връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечносъдов фактор и с диабета. Добре е да се знае, че над 50% от подагрозните кризи се предизвикват от диуретици, които се използват много често при артериална хипертония, при сърдечна недостатъчност. Много е важно при пациентите в напреднала възраст, които имат повече заболявания, терапията задължително да се назначава от квалифициран лекар“, обясни доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката.
На всички пациенти бяха дадени препоръки за хранителния режим и начин на живот, които трябва спазват при наличие на високи плазмени концентрации на пикочна киселина и подагра, включващи избягване на месото и местните продукти, както  алкохол и газирани напитки /поради съдържанието на фруктоза/. На болните с метаболитен синдром бяха дадени допълнителни разяснения за проследяване.
В резултат на проведените прегледи при 28 пациента беше оптимизирано медикаментозното лечение, а 14 бяха насочени за хоспитализация към Клиниката по нефрология. Двама човека на възраст 24 и 31 години бяха насочени за провеждане на генетично изследване за Umod.
При 9 човека беше установена нефролитиаза /наличие на камъни в бъбреците/. На тези пациенти бяха дадени разяснения за уринни изследвания с оглед установяване на състава на конкрементите. Двама бяха насочени за консултация с уролог.
Други двама пациента със ставни болки бяха насочени за консултация с ревматолог с оглед предполагаем реактивен/ ревматоиден артрит.

36% от фирмите ще работят около празниците


Близо 47% от компаниите смятат да увеличат заплащането на своите служители през 2020 година, показва проучване на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/. Допитването бе извършено в периода 6-12 декември 2019 година и отразява намеренията на компаниите свързани с измененията на нивата на работните заплати през 2020 г., както и бонусите, които фирмите ще дадат на своите служители.
Анкетата на БТПП показва, че 36% от фирмите ще работят около празниците, защото производството не позволява прекъсване /25%/ или поради факта, че ако не работят ще претърпят големи загуби загуби /11%/. От друга страна 40% от фирмите са посочили, че в малкото работни дни около празниците предпочитат да не работят, защото и техните партньори планират да почиват в този период. За 14% от анкетираните разходите ще са повече от приходите и затова ще преустановят работа в делничните дни около празниците.
Около 68% от мениджърите на компаниите съобщават, че ще дават бонуси, като 52% заради празниците, а 16% заради доброто финансово състояние на компанията през тази година. За съжаление при близо 9% от допитаните няма да има допълнително възнаграждение за служителите, защото финансовият резултат на компаниите не позволява допълнителни разходи.
Обичайно средният размер на бонусите ще бъде до 500 лв. – това е резултатът от проучването, отнасящ се до 69% от допитаните. Близо ¼ от фирмите ще зарадват своите служители с бонус в рамките на 500 – 1000 лв., а при 7% ще е над 1000 лв.
Попитани за причините за увеличение на работните заплати, 31% ще го направят, за да повишат мотивацията на служителите си, при 16% основен мотив е приносът в приходите на фирмата от страна на заетите. Около 28% от участвалите в допитването планират да запазят възнагражденията, а за щастие само 1% от фирмите очакват да намалят работните заплати и причина за това е затрудненото им финансово положение.
Средното увеличение на възнагражденията на заетите се очаква да бъде с до 10% при голямата част от анкетираните членове на БТПП /74%/, с ръст на заплатите между 10 и 20% ще са около 22% от фирмите. Както е известно вече увеличението на заплатите в публичната сфера с 10% има своя ефект и тласка и тези в частния сектор предвид големия недостиг на работници. 

Празнична магия с Деня на Дисни на 26 декември по NOVA


Зрителите ще се насладят на любими Дисни заглавия, две от които премиерни

Старт на Деня на Дисни в 12.30 ч. ще даде многократно номинираната и награждавана анимация „Тайната на Коко“. Разказът, носител на два Оскара, разкрива приключенията на малкия Мигел, който мечтае да стане велик музикант, също като своя идол Ернесто де ла Круз. Воден от желанието да докаже таланта си, той поема към невероятно и забавно пътешествие с единствената цел да разкрие вековната тайна на семейството си и да го събере отново заедно. 
Вълнуващата програма продължава с приказната лента „Вдън горите“, която ще преплете сюжетите на няколко любими истории от Братя Грим – "Пепеляшка", "Червената шапчица", "Джак и бобеното стъбло" и "Рапунцел" от 14.40 ч. по NOVA. Холивудските любимци Мерил Стрийп, Емили Блънт, Джеймс Кордън, Ана Кендрик и Джони Деп гарантират огромна доза приключения с екранизацията на легендарния мюзикъл на Стивън Зондхайм.
Третото предложение в Деня на Дисни е приключенската комедия с участието на Адам Сандлър –  „Приказки за лека нощ“. В 17.00 ч. американският комик влиза в образа на хотелски служител, чийто живот се променя завинаги, когато приказките за лека нощ, които разказва на племенниците си, мистериозно започват да се сбъдват.
Празнична атмосфера ще внесе и вечерният премиерен филм от 20.00 ч. „Красавицата и Звяра“, който ще потопи зрителите в историята на Бел – умна, красива и независима млада жена, попаднала в замъка на Звяра. Там тя се сприятелява с обитателите му и скоро осъзнава, че зад ужасната външност на Звяра всъщност се крие истински принц с добро сърце. В ролята на Бел зрителите ще видят британската актриса Ема Уотсън, чиято звезда изгрява с участието в екранизациите на поредицата „Хари Потър“. Сред останалия звезден състав са Дан Стивънс, Люк Евънс, Кевин Клайн, Ема Томпсън, Юън Макгрегър и Стенли Тучи. Режисьор на номинираната за два Оскара лента е Бил Кондон.
Вечерта продължава с „Тор: Богът на гръмотевиците“ от 22.30 ч. Любителите на киновселената на Marvel ще се срещнат със скандинавския бог на гръмотевиците и бурите -

Тор /Крис Хемсуърт/, който е наказан от баща си, върховния бог Один, да живее на Земята като смъртен. Скоро той разбира каква е цената да бъдеш истински герой, когато най-зловещият възможен враг от неговия свят е изпратен, за да завладее синята планета.