Translate

събота, 18 май 2019 г.

Рут Колева разкрива тайната на мистериозна напитка

Атрактивната презентация на Александър Симеонов впечатли гости и посетители на Sofia Bar Show



В рамките на престижното събитие, певицата Рут Колева разказа за посещението си в родината на огнения еликсир Маутай. Наскоро тя се завърна от азиатската държава, където посети дестилерията на фирма Kweichow Moutai в едноименното градче Маотай, провинция Гуейжджоу, югозападен Китай.
С вълнение джаз дивата сподели за топлото посрещане, организирано от президента на Kweichow Moutai, Ли Баофан.
Гости и посетители на Sofia Bar Show опитаха от легендарното байджу, произвеждано от житната култура сорго, следвайки примера на Рут в поднасянето и отпиването от огнения еликсир. Малко по-късно миксологът на Маутай, Александър Симеонов представи напитката пред професионалисти, разкривайки съставките на хитовите коктейли, които ще завладеят летните барове. По думите му:
-Маутай е символ на качество и престиж в Китай. 53-градусовата алкохолна напитка  е най-популярното байджу в света. Произвежда се от сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини, може да се отглежда в бедни почви и не съдържа глутен. Маутай е продукт, превърнал се в национален символ за Китай и е най-известната марка байджу в света. Moutai Yingbin, представляващ бленд от дестилати с над 1 година отлежаване, Moutai Prince – над три години и Kweichow Moutai - над 5 години отлежали дестилати са и трите вида от напитката на  дипломацията, която се предлага в България. Moutai е резултат от традиционно производство с вековни традиции, който преминава през 8 ферментации и 7 дестилации. Бленд от дестилати, с над 5 години отлежаване в ръчно произведени глинени съдове, придават на напитката плътен аромат с остатъчен после-вкус на какаови зърна. Специалистите откриват над 1200 аромата в огнения еликсир.

Инициативата на ЕК за рак на гърдата дава 17 нови препоръки за ефективен скрининг на заболяването


Съвременното лечение повиши 5-годишната преживяемост при 22% от % от пациентите с метастази

В столицата се състоя конференцията„Рак на гърдата от А до Я“, организирана от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина /БАППМ/, чиято цел е информира за най-новите постижения в скрининга, ранната диагностика и терапия, както и вижданията за още по-успешно интердисциплинарно сътрудничество.
По време на форума д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на УС на БАППМ, съобщи:
-Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване за жените в Европа. Според Българския национален раков регистър от 2017 г. заболяването е на първо място по честота при жените и представлява 26,8% от всички злокачествени заболявания при тях. Около 67% от пациентите са диагностицирани в начален /първи и втори/ стадий, при 27.5% - в трети и четвърти стадий, а при останалите 5,1% стадият е неуточнен. Наблюдава се малко над 2% увеличение на диагнозите в напреднал стадий спрямо 2013 г., като 1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази. Благодарение на съвременното лечение обаче, 5-годишна преживяемост се наблюдава при близо 22% от пациентите с метастази.
Данните още сочат, че заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с напредване на възрастта /след 35 г/. и достига своя пик при 65-69-годишните /214,2 на 100 000 жени/.
Според Европейската инициатива за рак на гърдата за жени на възраст между 50 и 69 г. е силно препоръчително да посещават ежегоден мамографски скрининг. При дами между 45 и 74 г. със среден риск от развитие на заболяването също се препоръчва преглед веднъж годишно.
Доц. Надя Димитрова от Обединения изследователски център на Европейската комисия, Испра, Италия представи Инициативата на Европейската комисия за рак на гърдата за осигуряване на качествена грижа, която включва 17 нови препоръки как да бъдат планирани, организирани и изпълнявани програмите за ефективен скрининг. Те включват освен съвети към жените, за да бъдат по-добре информирани, също и насоки към институциите и здравните специалисти как да планират, организират и предоставят ефективни и достъпни услуги. Препоръките акцентират върху ефективността на националните програми за скрининг на населението и възможността, която осигуряват, за достъп на всички пациенти до медицински прегледи и грижи.
Още през 2003 г. Съветът на ЕС препоръча прилагането на национални програми за скрининги за рак на гърдата. Важно е да се отбележи, че в момента повечето европейски страни спазват препоръката и имат такива организирани инициативи на държавно ниво. Според Европейската инициатива за рак на гърдата е добре в подобни програми, включващи организирани и специализирани прегледи, да бъдат включвани и жени, които нямат симптоми за развитие на заболяването, но са с потенциален риск. 
На форума бяха обсъдени също възможностите за прецизирана диагностика и ролята им в избора на терапевтично поведение, видовете медикаментозно лечение: химиотерапия, таргетна, адювантна и неоадювантна терапия на рак на гърдата.
В конференцията „Рак на гърдата от А до Я“ специален гост бе и Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина. Той заяви, че основна цел на форума е да се запознаем с предизвикателствата, нуждите и възможностите за осигуряване на ранна диагностика и навременно лечение на пациентите с рак на гърдата в България. И допълни, че трябва да фокусираме усилията си върху разработването на препоръки и ръководства за мултидисциплинарно диагностициране и лечение, което ще доведе до подобряване грижата за пациента, по-висока преживяемост и до по-добро качество на живот. Не на последно място ранната диагностика спестява и публични разходи за скъпоструващо лечение на пациенти в напреднал стадий на заболяването.
В заключение каза, че здравните власти в България е добре да инвестират повече средства за ранен скрининг и повишаване на информираността на младите жени за рака на гърдата.
В дискусията участваха политици, учени, експерти и представители на институциите на европейско и национално ниво. В края на събитието участниците приеха Консенсус за необходимите стъпки за подобряване на резултатите от ранна диагноза и лечение на рака на гърдата.

СТОП на астмата!


Астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст. Тя не може да бъде излекувана, но може да бъде контролирана

Във връзка с предстоящата информационна кампания „СТОП на астмата!“, която ще се проведе съвместно от Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“, Асоциацията на българите, боледуващи от астма /АББА/, Българското дружество по белодробни болести /БДББ/, Българското дружество по алергология /БДА/ и с подкрепата на АстраЗенека и GlaxoSmithKline се проведе пресконференция.
Световният ден на астмата /7 май/ е ежегодно събитие, организирано от Глобалната инициатива за астма /GINA/ с цел подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Мото на кампанията тази година е „СТОП на астмата!“ с фокус върху 4 важни клинични подхода при астмата: Симптоми, Тест, Оценка на резултата, Преоценка на терапията.
Доц. Мария Стаевска, началник клиника алергологията в УМБАЛ „Александровска“
съобщи, че у нас са диагностицирани само 50% от астматиците. Между 50 и 75% са с лека астма и въпреки новите терапии, заболяването може да бъде неконтролирано, тъй като пациентите с астма НЕ свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% от тях не приемат астмата си за сериозна. 30 - 40% от всички астматични пристъпи в спешен център са при пациенти, диагностицирани с лека астма. Типичните за заболяването симптоми /задух, продължителна кашлица, хриптене, ограничена физическа активност/ не трябва да бъдат пренебрегвани. Заедно с изследването на белодробната функция /спирометрия/ те са триъгълен камък в ранната диагностика на бронхиалната астма. Прилагането на облекчаващ симптомите медикамент, преди да е поставена диагноза астма от специалист и да е оценена тежестта на астмата, е напълно погрешно и означава все едно да се лекува пневмония само с препарат за кашлица, тъй като те водят до бронходилатация без ефект върху възпалението. При недобро лечение астмата става хронична с крайни изменения в дихателните пътища.
От думите и стана ясно, че 10% от астматиците имат тежка астма. Тя се свързва с чести пристъпи и повишен риск за смърт, а лечението със системни кортикостероиди увеличава  още повече този риск и води до допълнителни заболявания. Алтернатива за пациентите с тежка неконтролирана астма е съвременното биологично лечение, което подобрява контрола на болестта като намалява значимо системната употреба на кортикостероиди, изострянията на заболяването и хоспитализациите. Освен това ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.
Доц. Стаевска акцентира, че от 10 години Клиниката по клинична алергология е един от най-активните експертни центрове за тежка астма, в която се лекуват ~ 150 човека /с тежка астма/ годишно.
Председателят на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, доц. Владимир Ходжев отбеляза, че всички пациенти с астма използващи >2 инхалатора с кратко действащ облекчаващ медикамент за година трябва да бъдат изпратени за преглед на терапевтичния план при специалист, независимо от тежестта на астмата. Използването на кратко действащ облекчаващ медикамент маскира заболяването, не контролира възпалението, поставя астматиците в риск от животозастрашаващи астматични пристъпи и повишава риска за смърт. Той подчерта необходимостта от програми за намаляване честота на астмата, насочени към намаляване замърсяването на въздуха, стриктен контрол на тютюнопушенето, здравословно хранене и намаляване употребата на антибиотици особено в ранна детска възраст, раждане със секцио само по медицински показания.
Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма /АББА/ обяви началото на Национална пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, която ще обхване градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас, и ще продължи 5 месеца до 25 септември, когато е Световния ден на спирометрията.
Тя посочи, че кампанията е първата с такъв мащаб в страната и цели да информира обществеността за социалната значимост на заболяванията на белия дроб и да позволи на хората по места да направят изследване на белите дробове.
-Стартираме с дни на отворените врати в Клиниката по алергология на Александровска болница. В периода 20-23 май вкл. от 13 до 15ч. специалисти от клиниката ще правят безплатно спирометрии /измерване на дихателни обеми с електронен спирограф/ на граждани, които имат интерес. Подробна информация за кампанията за останалите градове ще бъде налични на страницата на АББА, след съгласуване с двете научни дружества, съобщи Хаджиангелова.
Най-успешният български плувец Петър Стойчев подкрепи кампанията „Стоп на астмата!“ и изрази мнение, че при добър контрол астмата не пречи на физическата активност. Той сподели, че и сред спортистите има много астматици, които  въпреки заболяването си, бележат значими успехи в кариерите си и имат пълноценен и активен живот с астма-заболяване, което не може да бъде излекувано, но може да бъде контролирано.
Събитието приключи със засаждане на дръвчета в парка на болницата в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.
--------
Астмата продължава да бъде световен здравен проблем. До 2025 г. се очаква с астма да бъдат 400 млн. души. От астма ежегодно в света умират близо 350 хил. души.
45-50% от астматиците у нас и в света са с неконтролирана астма.