Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

МЗ публикува нов вариант на Наредбата за специализациите за обществено обсъждане


Една от най-важните промени в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването е отпадането на първоначално предвиденото задължение базите за обучение, получавали субсидия от МЗ, да назначават на работа за срока на обучението специализантите, за които са получавали субсидия. Предвидено е тези специализанти да могат да избират лечебни заведения, области или общини, посочени със заповед на министъра, в които ще са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години.
В новия вариант на Наредбата е променен размерът на месечната субсидия, заплащана от МЗ на базата за обучение, като той става две минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Предвидено е министърът на здравеопазването да може със заповед да определи специалности, за които МЗ да заплаща по-голям размер на месечната субсидия, но не повече от три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях. Тези специалности ще бъдат определяни въз основа на обобщената информация от анализите на състоянието на специалистите в здравеопазването и информацията за броя на специализантите по съответната специалност съгласно регистъра на специализантите в системата на здравеопазването.
Регламентиран е максимален срок, в който обучението за придобиване на специалност трябва да приключи с успешно полагане на държавния изпит – не повече от 5 години определен за съответната специалност. След изтичане на срок обучението за придобиване на специалност ще се прекратява. По този начин се поставят ясни времеви ограничения на обучението за придобиване на специалност, като всички специализанти са равнопоставени и ще бъдат избегнати възможности лица да са специализанти повече от 25 години, каквито случаи има в практиката.
В настоящия проект е предвидено специализацията по „Обща медицина“ да се осъществява по общия ред за клинични специалности – въз основа на срочен трудов договор на длъжност за специализант, а не въз основа на заповед на ректора, с което ще бъде разрешен основният проблем с липсата на доходи по време на специализацията и ще се създаде равнопоставеност между тях и специализантите по останалите клинични специалности, които получават трудово възнаграждение.
В проекта е записано, че МЗ ще субсидира базите за обучение по ОМ за местата, финансирани от държавата, като по този начин специализацията няма да натоварва бюджета на лечебното заведение за първична медицинска помощ.
В проекта на наредба е разработен отделен раздел за лекарите по дентална медицина.
Наименованието на специалност Съдебна медицина е променено на Съдебна медицина и деонтология, тъй като това наименование по-пълно отразява съдържанието на провежданото обучение. Обучението по специалността обхваща деонтологичноправни въпроси и включва полагане на колоквиум на тази тема. Поради същността на специалностите Болнична хигиена (превенция и контрол на инфекциите), Гериатрични здравни грижи, Клинична социална работа, Консултант по кърмене и здравословно и диетично хранене и Първични здравни грижи и съдържанието на утвърдените учебни програми по тези специалности те се преместват в подраздел „Неклинични специалности“. Предвидено е лекарите със специалност Клинична хематология, придобита след призната специалност Детски болести да се ползват с правата на специалисти по Детска клинична хематология и онкология.
Премахва се специалността Рехабилитационни методики и лечение на деца с церебрална парализа, тъй като от въвеждането й през 2007 г. липсват лица, придобили специалността, както и специалисти, които да разработят учебна програма и да провеждат обучение и държавен изпит по нея.
В проекта на наредба е регламентиран и реда на сключване на трудови договори, отношенията служител и работодател и е предвидено заемането на длъжностите за специализанти да се извършва след провеждане на конкурс по реда на Кодекса на труда, което било в съответствие и с начина на заемане на местата за неклинични специалности и специалностите за лекари по дентална медицина, които също се заемат след конкурс.
Пълният текст на проектонаредбата за специализациите - тук. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар