Translate

сряда, 15 май 2019 г.

Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“ стартира с поредица безплатни прегледи


Над 50% от българите страдат от разширени вени

Стартира национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест "Вземи краката си в ръце". Организатор на инициативата е Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
Кампанията има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. В рамките на инициативата ще бъдат организирани и поредица безплатни профилактични прегледи за разширени вени на тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени. Прегледите ще се извършат в 8 големи града в страната в седмицата между 10-ти и 14-ти юни, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg.
Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете.
Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани. Само 1% от тях са се обърнали към специалист и са получили терапия,съобщи проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина", Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
Според данните 30-40 000 българи ежегодно се лекуват консервативно, а 10 000 души претърпяват хирургическа интервенция. 20% от пациентите са в напреднал стадий на заболяването. Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страда 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете
„Разширените вени са заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане. Един от основните проблеми е липсата на ранна диагностика“, каза проф. Марио Станкев, изпълнителен директор на Национална кардиологична болница и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
В началните стадии на заболяването все още не се забелязват трайно разширение венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Признаците могат да бъдат лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта, подути глезени в края на деня. Като рискови фактори за развитие на разширени вени се приемат наследствеността, липсата на двигателна активност, бременността, приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.
Проф. Станкев изтъкна още, че заболяването е с бавен, хронично-прогресиращ и рецидивиращ ход, а клиничната изява е късна и под формата на кожни промени. Той акцентира също и върху необходимостта от интензивно и ранно лечение с цел предотвратяване на прогресията към тежките стадии, когато като усложнения могат да се появят тромбофлебити и язви на долните крайници.
Хроничната венозна болест се приема за социално-значимо заболяване заради широкото разпространение, хронично-прогресиращ ход с чести рецидиви и разходите за проучвания, лечение и нетрудоспособност. При пациентите, страдащи от заболяването, често се наблюдава нарушена работоспособност, ранна инвалидизация и силно влошаване на качеството на живот.
Актрисата Деси Бакърджиева също подкрепи кампанията за превенция на разширените вени „Вземи краката си в ръце“.
„В професията на актьора хората често виждат само блясъка. Истината е обаче е, че зад всяка роля в киното, телевизията и театъра се крият упорит труд. Някога репетициите за пиеса или снимките за филм продължават часове наред, в които се налага да стоим дълго време прави. Такова е ежедневието на повечето жени - непрекъснато са на крак или пък прекарват дълги часове седнали пред компютър. Чувството за умора, тежест и болки в краката след дълъг работен ден е познато на всички. Покрай ролята, която играя в „Откраднат живот“ – съдовият хирург д-р Лора Хинова, разбрах, че тези симптоми могат да са ранен знак за появата на венозна болест. Научих също, че разширените вени не са просто естетически проблем и затова е добре да се погрижим за здравето на краката си, преди да се появят проблеми“, каза тя.
Кампанията „Вземи краката си в ръце“ се организира с подкрепата на фармацевтична компания „Сервие“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар