Translate

четвъртък, 3 септември 2020 г.

Николаос Цитиридис връща смеха във вечерния ефир на bTV от 7 септември


Междузвездни игри, stand-up комедия и секси вечери са сред новостите в есенния сезон на „Шоуто на Николаос Цитиридис“

Новият сезон на късното шоу на bTV “Шоуто на Николаос Цитиридис” се готви за нисък, но шумен и много смешен старт в понеделник вечер, 7 септември, от 22:30 ч. Най-свежият, млад и чаровен телевизионен водещ у нас – Николаос Цитиридис, ще зарадва феновете си не само с усмивка, остроумие и харизматично екранно присъствие, но и с различни, неочаквани и забавни тематични вечери всеки делник в ефира на bTV.
През новия сезон звездни отбори ще предизвикват “силата” на своя страна в неочаквани “сблъсъци” в Междузвездни игри. Зрителите ще бъдат на Парти вечери пред екрана с много музика, изненадващи гости и бенда на шоуто. Предвидени са и изключително горещи Секси вечери, изпълнени със солидна доза пикантен хумор, пиперливи теми и провокативни игри.
Този сезон водещият ще прояви завидния си комедиен талант и в специални Comedy вечери, в които едва ли ще остане сериозен човек в студиото. За радост на нарастващия брой фенове на stand-up комедията у нас, Николаос ще плува на воля в свои води и от националния ефир - с много хумор, забавни скечове, пародии и импровизации. Той няма да е сам пред камерата - компания в смешките ще му правят много популярни и талантливи актьори.
„Шоуто на Николаос Цитиридис“ ще продължи да се излъчва при спазване на строги противоепидемични мерки, със силно редуцирана публика, спазване на задължителна дистанция, дезинфекция и др.

„Братя“ задава нови тенденции сред българските сериали


Премиерната криминална драма впечатлява с майсторски разказ и пълнокръвни герои

NOVA разработва нов слот в телевизионния ефир, в които ще предложи премиерното си заглавие тази есен – „Братя“. Криминалната драма ще се излъчва всяка делнична вечер в часовия пояс от 22:30 ч., като 30-минутните епизоди ще привлекат вниманието на зрителите с умел телевизионен разказ, плътни образи, заплатени криминални сюжети и сложни човешки взаимоотношения. Сериалът се нарежда сред акцентите в програмата на медията, която традиционно предлага на зрителите утвърдени и нови български продукции.
„За поредна година стартираме с три български сериала, с което сме изключително горди. В NOVA, сме убедени, че когато си медиен лидер, инвестицията в българското е въпрос на дълг. Ще продължаваме да подкрепяме родното изкуство и всички ангажирани с него и в името на нашите зрителите, заяви Ива Стоянова – изпълнителен директор на Нова Броудкастиг Груп.
„Благодарим на NOVA за възможността. С реализация на повече нови проекти, ставаме все по-добри и конкурентноспособни и на други пазари“, сподели продуцентът Краси Ванков, по чиято идея е създаден сериалът „Братя“. Изграждането на историята трае повече от две години, като интригуващият телевизионен разказ е посветен на двама братя, които, на фона на изпепеляващи събития, се изправят един срещу друг като смъртни врагове. В ролите се превъплъщават Калин Врачански, Владимир Михайлов, Йоанна Темелкова, Башар Рахал, Искра Донова, Стойо Мирков, Деляна Хаджиянкова, Тодор Танчев, Дария Хаджийска, Мартин Петков, Леарт Докле, Христина Джурова, Мартин Димитров и Дани Ангелов. Сценарият е дело на едни от най-добрите в този жанр у нас – сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов, Александър Чобанов и Пламена Велковски.
Сериалът „Братя“ беше представен за първи път на голям екран с ексклузивен двоен епизод на специално събитие, което срещна екипа и актьорския състав на продукцията с представители на медиите.
Телевизионната премиера на криминалната драма е на 7 септември в 22:30 ч. в ефира на NOVA.

„Тази събота и неделя“ дава старт на есенния сезон от три различни точки в страната на 5 и 6 септември


Алекс Кръстева, Жени Марчева и Диана Любенова изненадват зрителите и с нови поредици

Сутрешният уикенд блок на bTV „Тази събота и неделя” открива есенния сезон с изнесени студиа на 5 и 6 септември, редица ексклузивни гости и нови авторски рубрики.
На живо от слънчевия Созопол водещата Диана Любенова обещава вълнуващи срещи за зрителите с топ участниците в Празниците на изкуствата „Аполония“ – Георги Господинов, Александрина Пендачанска, Ивайло Христов, Иван Юруков, „Фондацията“, Любо Киров, Стефан Вълдобрев и младата цигуларка Зорница Иларионова. От сърцето на Стария град в Пловдив, в деня на Съединението, специални гости на Александра Кръстева ще бъдат емблематичната Райна Кабаиванска и кметът на града Здравко Димитров. По традиция, в студиото в София, Жени Марчева ще коментира началото на горещия политически сезон с важни и любопитни събеседници.
През септември предаването стартира и нови поредици – Диана Любенова ще обърне специално внимание на силния пол от аудиторията със „Само за мъже“, Жени Марчева ще ни среща със семействата на големите българи в „Наследниците“, а Александра Кръстева  ще разговаря с чужденците, избрали България за втора родина в „Новите българи“.
„Тази събота и неделя“ ще продължи и с поредиците, които зрителите обичат –  историите за любов в „Менделсон“ и живота в изчезващите български села в  „Изгубени във времето“. Репортерът на предаването Радиана Божикова започва и нова поредица - „Фотографите“, а с какво ще изненада зрителите в нея – гледайте още този уикенд.

Стартира Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2020 с виртуален домакин - Грузия


На 02.09. т. г. стартира Европейската младежка олимпиада по информатика  - eJOI 2020 - с виртуален домакин Тбилиси, Грузия. Четвъртото издание на Олимпиадата ще се проведе онлайн, а участие тази година ще вземат рекордните 27 държави.
И тази година сили българите ще мерят сили с други традиционно добри отбори – Полша, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия и др. Всяка държава се представлява от два тима от по 4 души. В рамките на два състезателни дни /4.09-5.09/ информатиците ще трябва да решат общо 6 задачи, като всяка от тях може да донесе от 0 до 100 точки. Постиженията на българските отбори в еJOI до момента включват 3 златни медала, 9 сребърни и 3 бронзови отличия.
Според обобщената класация по медали по информатика за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.
"eJOI не е самоцел! Подготвянето   на високо квалифицирани специалисти за софтуерната индустрия, не само българската, но и световната, трябва да започва колкото може по-рано. По този начин нашите талантливи деца ще допринесат за възхода на страните си…а и на света!" - сподели Красимир Манев, основател и настоящ Президент на eJOI.
eJOI е послание към децата, че има вълнуващи пътища за тях в STEM и в частност – информатиката. eJOI е и послание към правителствата и индустрията - за да има силен софтуерен бизнес, трябва да се инвестира както в масово, така и в елитно образование. “ – подчерта Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и основател на eJOI.
Според правилата за коректно провеждане на олимпиадата националните отбори на страните участнички тази година трябва да бъдат ситуирани на определено реално място, откъдето достъпват състезателната платформа. За българския национален отбор тя е ситуирана в Шумен и нейни домакини са Шуменския университет и Школа А&Б. „Горда  съм, че България е инициатор и създател на eJOI. Уникалното на олимпиадата е, че дава възможност на малките ученици до 15 годишна възраст да се състезават в международен мащаб.“ – сподели Бисерка Йовчева, ръководител на Школата по информатика „А&Б“ и основател на eJOI.
„Състезателите в българските отбори са информатици от София, Варна, Габрово, Плевен и Шумен. Любопитен факт е, че за първа година участие ще вземат Израел, Беларус и Казахстан.“ допълни информацията Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки /СООПН/ и основател на eJOI.


НСБАЛХЗ внедри последно поколение апаратура за имунологични изследвания на злокачествени заболявания


Открива една ракова клетка сред 100 000 здрави в реално време

Четири специализирани апарата от най-висок клас вече функционират в Лабораториите по клинична имунология и клинична патология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ/ в столицата. Внедрена е апаратура за флоуцитометрия, имунохистохимия и ин ситу хибридизация, както и за изследвания на имуноглобулини. Апаратурата дава възможност да бъде разпознат с много висока точност  всеки тип или подтип кръвни клетки, степента им на зрялост, нормалният им модел на развитие или болестните отклонения, както и да разграничи здравите от злокачествените клетки, патологичните имуноглобулини от нормалните, остатъчни или възстановяващи се след лечението имуноглобулини. Прецизността е толкова голяма, че може в реално време да се открие една ракова клетка сред други 100 000. Апаратурата ще се използва за диагностика на целия спектър злокачествени заболявания на кръвта, но могат да се изследват и други тумори и тъкани.
Новият флоуцитометър, който е първият по рода си у нас, е от най-ново поколение и има възможност да категоризира до 14 отделни параметъра върху всяка една от стотици хиляди до милиони клетки, анализирани в реално време. Апаратът позволява да се покрият най-високите стандарти за диагностика в хематологията. Възможностите му осигуряват задължителната оценка на броя и жизнеспособността хемопоетичните стволови клетки при трансплантация. Високотехнологичното изследване е много важно и за проследяване на т. нар. „минимална измерима остатъчна болест“ и е един от основните стандарти в световната хематология за определянето на последващото лечение.
Лабораториите по клинична имунология и клинична патология в НСБАЛХЗ разполагат и с уникална за страната комбинация от две автоматизирани системи за имунохистохимия и ин ситу хибридизация на биопсичен материал от най-ново поколение, което дава съществени предимства. Става възможно да се изследват голям брой биопсични проби за внушителен брой маркери и да се установи характерът на болестния процес не само в кръвотворната и лимфоидна система, но и в други тъкани и органи.
Новият имуноанализатор е единствен в страната и позволява изключително прецизно да се определи видът и количеството на имуноглобулините, които се синтезират като елемент на нормалния имунитет, но при някои злокачествени заболявания на кръвта те са патологично завишени. Автоматизираният имуноанализатор измерва и най-дискретните нива на патологичните имуноглобулини, отделните им субкласове, нивата на леки вериги и двойки тежки/леки вериги. В същото време анализът дава пълна картина на нивата на хуморалния имунитет на организма, чието възстановяване в последните години се налага като много важен показател за реалния успех на лечението.
„Новите апарати се отличават с изключителна прецизност. Дават ни възможности да работим с много повече клинично одобрени биомаркери и са със значително по-висока производителност. Това ни гарантира, че ще сме в състояние да предоставим навременна и адекватна високоспециализирана диагностика на всички пациенти от цялата страна, които имат нужда“, каза началникът на Лабораторията по клинична имунология в болницата проф. Маргарита Генова.
„Обновяването на апаратурата ни позволява да отговорим на най-високите стандарти на непрекъснато развиващата се медицинска наука и практика. Правилното лечение зависи от правилната диагноза, а с тази модерна техника ще имаме още по-добра възможност да дадем индивидуална оценка на протичането на заболяването при всеки отделен пациент“, каза изпълнителният директор на НСБАЛХЗ доц. Бранимир Спасов.