Translate

четвъртък, 3 септември 2020 г.

ВМА е домакин на изложбата „Добрата дума лекува!“

ВМА отбеляза и 142-та годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България

Изложбата „Добрата дума лекува”! е част от Националната кампания срещу насилието над медици инициирана от БЛС и с емоционални фотографии разказва личните истории на редица пациенти, благодарни за получените грижи, отношение и втори шанс за живот от лекари от цялата страна.
Поздравления за БЛС за инициативата, която е изключително навременна. По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации, често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването. Ние си дадохме сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите, заяви при откриването на изложбата началникът на ВМА ген.майор проф. Венцислав Мутафчийски, който изтъкна и качеството, което отличава лекарската професия от останалите: Това е самарянското отношение към болния човек, разбирането към неговите проблеми, дори и да бъде агресивен.
Днес, на 1 септември, отбелязваме и празника на Военномедицинската служба. Навършват се 142 години от нейното създаване, а повелите, които са ни дадени от нашите предци е, че ВМА трябва да бъде за пример във всичко, включително и в отношението си към пациентите. Тук и са част от нашите курсанти, които се обучават за военни лекари. Учим ги да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на нашата професия, но и че не трябва да забравят милосърдието, подчерта той.
На откриването на изложбата присъстваха ръководството на БЛС и министърът на
здравеопазването Костадин Ангелов. 
В нея ВМА е представена с паметната снимка на Илиян – претърпял трансплантация и ретрансплантация на черен дроб във ВМА, с неговите спасители, благодарение, на които той живее нов живот –проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров и проф. Евелина Одисеева.
„Всички тези и много други специалисти от ВМА са завинаги в сърцата на нашето семейство”, пише до БЛС Дора Пондалова, майка на Илиян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар