Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

АХ - рисков фактор №1 за сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб


Проф. Светла Торбова, председател на Българската Лига по хипертония (БЛХ): 
Повишеното кръвно налягане е причина за-смъртта на 9.4 милиона хора по света, 50% от сърдечните заболявания, инсултите и сърдечната недостатъчност, 13% от смъртността в света
и над 40% от смъртността при хората с диабет. Хипертонията е водещ риск за феталната и майчина смъртност при бременни, за деменция и бъбречна недостатъчност. Приблизително 4 от 10 възрастни над 25 г. в света имат хипертония, а 1 от 5 е с прехипертония. Вниманието ни трябва да е към предхипертонията, защото тя в 1% преминава в хипертония. Често тя обаче е "маскирана" като нощна хипертония. Именно тогава трябва да се дават повечето лекарства, а не сутрин.
При направения скрининг на 3100 лица се оказа, че 58.5% са с известна АХ, 82.4% се лекуват, а 9.1% никога не са измервали артериалното си налягане.
Тази година захарният диабет ще бъде във фокуса на Националната кампанията за отбелязване на Световния ден на хипертонията 2014, тъй като той е мощен независим фактор, увеличаващ от 2 до 4 пъти риска от сърдечно-съдови заболявания.
Контролът на АХ (процент на постигналите с лечение нормални стойности на кръвното налягане) е повишен до 40% в последните години, приблизително какъвто е и в другите европейски страни, но независимо от това смъртността от ССЗ у нас остава трайно над 65% от общата смъртност.
Общият сърдечносъдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот (повишен холестерол, наднормено тегло, затлъстяване, обездвижване, повишена консумация на сол и др.) и свързаните с тях заболявания – артериална хипертония и захарен диабет тип 2, които вече не са само болести на възрастните, но засягат все повече млади хора, включително деца.Коремният тип затлъстяване  има негативен ефект върху сърцето. Още преди 4 год. писмено поисках от МЗ то да се включи като елемент от задължителния преглед, но до сега няма никакво развитие. Досега не е дошъл пациент при мен, който да си знае коремната обиколка. А  тя е до 88 см. за жените и до 102 см. за мъжете. Над тях  се счита за  изключително нездравословно.  
Развенча се вече и мита за ползата от червеното вино и шоколада. Тези, които не пият или пият най-малка са с най-добра прогноза. В ежедневното ни меню трябва да има риба и много пресни плодове и зеленчуци, а храненията да са на малки порции не по-малко от 5 пъти на ден. 
Обичайно късно започва и лечението-3-4 години след поставяне на диагнозата, когато глобалният сърдечносъдов риск вече е висок.
Двама от всеки трима лекувани хипертоници не постигат прицелните стойности на налягането и по този начин се оказват с висок риск от мозъчен инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт.
Може да се каже, че хипертонията е входната врата-никога не върви сама. Да, вярно е, има едно фатално привличане между нея и диабета...
--------

3100 лица
Нормотоници (RR 120/80)
Хипертоници
с диагностицирано ПМ
1.69 %
4.55 %
с мозъчносъдови заболявания
1.42 %
5.75 %
с исхемична болест на сърцето
4.27 %
16 %
с други ССЗ
10.48 %
20.94 %
със сърцебиене ~ 1-2 мин.
39.69 %
53.15 %
със сърцебиене ~ 10 мин.
19.23 %
27.05 %
с новооткрито ПМ – 3.02%
ж – 21, м - 40

67, 21 %
 

Профилактичните прегледи трябва да бъдат извадени от лимита наОПЛ

Д-р Диана Чинарска, ОПЛ, член на УС на БЛС и на УС на Българската лига по хипертония:
Профилактичните прегледи трябва да бъдат извадени от лимита наОПЛ, което ще улесни дейността им и ще бъде от полза за ранното откриване на много заболявания. 
У нас около 30% от пациентите правят редовно профилактични прегледи при ОПЛ.
По-младите обаче имат по-несериозно отношение към тях и към резултатите от направените им изследвания. В по-голямата си час това са работещите в офиси, които нямат време или не могат да излязат от работа, за да посетят кабинета на своя ОПЛ .
50% от диспансеризираните при нас пациенти са с две ,около 28% са с три и повече и само близо 20%  са с една диагнози.С течение на времето, при това в много кратък срок при тях се диагностицира второ и дори трето заболяване. Тревожен е факта, че над 70% са с две и повече диагнози, при това за сериозни заболявания - артериална хипертония, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, заболявания на щитовидната жлеза и др.
При пациенти, които получават тримесечни рецепти  се губи връзката с ОПЛ , губи се контролът и те не могат да бъдат проследявани. Трябва да предложим на НЗОК това да бъде преосмислено и срока да бъде намален. Все още има и пациенти, които се лекуват с най-евтините медикаменти или изпълняват една прекрасна схема, дадена им от ОПЛ или специалиста, но по финансови причини, след време се отказват от нея и така се компрометира лечението им. Но да не забравяме и факта, че НЗОК постепенно намалява средствата за някои лекарства. През 2008 г за АХ заплащаше-6,7 млн. лв, а през 2010-4,8 млн. лв. Намаление има и при лекарствата за диабет и др. А това показва, че лекарствата са много скъпи за пациентите.
В крайна сметка нишката се къса не при ОПЛ, а при пациентите, които не могат да закупят своите лекарства, по финансови причини. В Европа доплащането е 20%, във Франция-1%, а у нас то надхвърля 60%.  
И когато търсим  причините за все още високия процент на  недобре контролираните хипертоници и диабетици, трябва да сме на ясно, че може да имаме прекрасно написани програми за ранна превенция, преведени и предоставени гайдлайни, старателни лекари и изпълнителни пациенти, но ако обаче лечението си остава недостъпно, то добри резултати в крайна сметка няма да има.

Захарният диабет е мощен, независим сърдечно-съдов рисков фактор

Д-р Пламен Попиванов, УМБАЛ „Александровска”: Диабетът заличава половите различия на сърдечно-съдовия риск между мъже и жени.
Около 75% от болните прекарали остър миокарден инфаркт имат захарен диабет или
предиабет. Заболяването повишава от 2 до 4 пъти (200 – 400%) рискът за развитие на сърдечно-съдови заболявания и смъртност, в сравнение с болните без захарен диабет тип 2.
83% от диабетиците са на възраст над 50 години. При захарен диабет тип 2 честотата на хипертонията е около 75%, а при тип 1 около 60%. Рискът от сърдечно-съдова смъртност при хипертензивните диабетици е 4 пъти по-висок. От захарен диабет боледува около 10% от българската популация, като около 80% от тях имат хипертония. Хипертониците имат 2,5 пъти  по-висок риск за развитие на захарен диабет, а диабетиците 1,5 – 3 пъти по-висок риск  за развитие на хипертония. Лечението на хипертонията при захарния диабет е ефективно и затова трябва да бъде ранно, адекватно, контролирано, индивидуализирано с фармакологични и нефармакологични средства.




Апаратът за измерване на кръвното налягане ВР А200 Afib на Microlife помага да се открие предсърдното мъждене



Според данните на националната Асоциация за борба с инсулта и Европейската асоциация на инсулта (national Stroke Association и European Stroke Association) хората, страдащи от предсърдно мъждене се намират в групата за повишен риск от инсулт.
До момента откриването му бе възможно единствено при лекарски преглед, чрез измерване на пулса па пациента или чрез ЕКГ.
Благодарение обаче на патентованата Afib технология на Microlife, заболяването може да бъде открито в ранен стадий у  хора, при които протича безсимптомно, в домашни условия. Но необходимо е съвестно, редовно измерване на артериалното налягане. Апаратът за измерване на артериалното налягане с технология AFIB вече е предпочитан уред за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с хипертензия и/или с риск от предсърдно мъждене.
Предсърдното мъждене е най-често срещания вид аритмия, чиито  симптоми са ускорено биене на сърцето и е главната причина за емболичните инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. До 90% от всичките епизоди на предсърдно мъждене обаче могат да протичат без симптомно.
10% от всички инсулти-болест No 1 по причиняване на инвалидност и смърт, са станали по причина на Безсимптомното предсърдно мъждене.


У нас всяко десето дете се ражда недоносено



алармираха водещи специалисти в областта на неонатологията. Те заедно с известни лично сти като Румяна Нейкова и Ники Кънчев дадоха старт на информационната кампания-
"Най-големи герои са най-малките", организирана от фондация "Нашите недоносени деца".
с не са информирани за това как да се грижат за преждевременно родените деца и не са наясно къ м какви специалисти трябва да се обърнат.
За недоносено се приема всяко бебе, родено с тегло от около 600 до 2500 г и дължина между 35 и 45 см. Целта е  по-голяма информираност на обществото и най-вече на родителите за проблемите и нуждата от специални грижи при тези деца. Оказва се, че масово родителите у на ри преждевременно родените деца имунната система е много крехка и те са много податливи на повече заболявания. Налице е 10 пъти по-висок риск от инфекции на дихателните пътища, поради недоразвити бели дробове. Около 60% от бебетата, родени между 28-а и 32-ра гестационна седмица, се хоспитализират през първата година от живота им, именно заради инфекции на дихателните пътища или с други думи-изключително са застрашени от развитието на инфекции, които понякога са с фатален изход.
При по-рано родените деца има опасност и от проблеми със зрението, както и неврологични усложнения. Голяма част от недоносените деца, особено тези, родени под 1500 грама, страдат от мозъчни кръвоизливи, които могат да доведат и до тежки усложнения, като детска церебрална парализа и др. Доц. Ралица Георгиева, началник Клиниката по неонатология към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София, подчерта, че при тези бебета интензивното лечение, в никакъв случай не завършва с изписването на бебето от родилното, а продължава няколко месеца, понякога и повече. Според нея особено тежък проблем е недостига на медицински сестри и акушерки в неонатологичните отделения, най-вече в провинцията.
„За съжаление имаме много голям проблем с дефицита на медицински сестри и акушерки, които трябва да са непрекъснато до недоносените деца. С каквато и апаратура да разполагаме, без човешкия фактор тя е неизползваема”, подчерта още доц. Георгиева.
До два месеца трябва да бъде готова общата рамка на Национална програма за наблюдение, рехабилитация и профилактика на недоносените новородени. В нея ще бъдат разписани две групи мерки-краткосрочни и дългосрочни, които ще определят бъдещите насоки в грижите за тези деца и то за продължителен период от време, съобщи тя.
Заради кризата с кадрите с МЗ се водят разговори за създаване на специални бази на територията на цялата страна, в които да се обучават различен вид специалисти -не само акушерки и сестри, но и детски невролози, детски психиатри и други. Има идея, както базите на закритите домове за медико-социални грижи за деца да бъдат преобразувани в центрове за комплексна рехабилитация, така също  да се ползват и болничните отделени по физиотерапия, след съответна преквалификация на някои от специалистите. Целта е да се унифицира грижата за недоносените деца в цялата страна и всички да имат еднакъв достъп до терапия, тъй като сега се налага родителите да пътуват по 100-200 км до специализирано заведение, където се провежда рехабилитацията.
Предстои надграждане на регистъра на новородените-включване на пълна информация за недоносените, а така също и одобряване на съвременен алгоритъм за проследяването им, съобщи проф. д-р Боряна Слънчева, директор на неонатологичната клиника към УБ „Майчин дом".
Ще бъдат променени и програмите за обучение на студентите по медицина и на специализиращите лекари. Ще бъдат предложени също така мерки за допълнителна специфична квалификация на кинезитерапевти, рехабилитатори и лекари специалисти по физикална и рехабилитационна медицина.


Румяна Нейкова и Ники Кънчев-лица на информационната кампания „Най-големи герои са най-малките”



Олимпийската  шампионка по гребане Румяна Нейкова и телевизионния водещ Ники Кънчев
представиха видеоклиповете на кампанията с тяхно участие. Те подчертаха, че целта на кампанията не е да набира средства, а да предизвика съпричастност и съчувствие в обществото. Всеки, който желае да изрази своята символична подкрепа може да го направи като хареса  Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.В благотворителната инициатива освен известни българи се включват компании и медии, чрез които посланията ще стигнат до широката общественост.
Като част от кампанията на 17 май в София ще се проведе парад, който ще започне от езерото „Ариана" и ще приключи пред лятната сцена в Борисовата градина.

БАПЗГ отпразнува 10-та си годишнина от създаването си


По случай 10 години от създаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАСЗГ) и 20 години от началото на организираното сестринско движение у нас  бяха наградени медицински сестри, акушерки, лаборанти, директори на детски градини и ясли, за принос към дейността на асоциацията, на специално тържество.
Празненството на БАПЗГ бе уважено от д-р Нигяр Джафер, председателя на парламентарната здравна комисия , проф. Чавдар Славов, зам.-министъра на здравеопазването,  д-р Антония Първанова, евродепутат и др..

Проф. Генчо Начев: Не съм привърженик на протестите, трябва да се търсят решения за проблемите



Съгласен съм с лошото заплащане на лекарския труд в България, с недоброто отношение, но мисля, че трябва да се търсят причините и да се намират решения на проблемите, а не да се протестира. Имам чувството, че има някакъв интерес да се не случват положителните неща в България. 
Първото, което трябва да се направи е да се реши кой може да работи с публичните
средства на НЗОК . Не може 360 болници с 7 млн. население и всички да участват в разпределението на публичните средства. Докато не се определи кои болници трябва да участват в това разпределение, няма да се оправят нещата. Второто, което трябва да се промени е пакетът, за който НЗОК заплаща. Не може с този малък бюджет, който има Касата да се покрива целия обем на болнична помощ. Трябва да има строг механизъм на контрол за това как се отчита дейността, т.е. дали се извършва дейността, която се отчита. Веднага, след като се направят тези стъпки, трябва да се увеличат парите за здраве, каза директорът на Университетска специализирана болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев по БНР в предаването „Нещо повече“ по повод на  лекарския протест.
Според него НЗОК със съдействието на Българския лекарски съюз и научните дружества, трябва да осъществява контрол с участието на специалисти в дадените области.

Ще се строи Дом на българските лекари



На провелия се неотдавна извънреден 60-ти събор на БЛС,  с изключително мнозинство, делегатите са дали мандат на комисията, която се  занимава с проекта за строеж на Дом на българските лекари, да предложи подписване на договор за неговото изграждане  със спечелилата конкурса фирма.
Делегатите са приели и решение за създаването на Национални експертни специализирани лекарски бордове и Районни експертни специализирани лекарски бордове, които ще бъдат изградени на паритетен принцип – от по 5-ма представители на БЛС , и представители, излъчени от Съюза на българските медицински специалисти. Националните експертни специализирани лекарски бордове ще изготвят правилата за добра медицинска практика по специалности, ще участват в преговорите по НРД с НЗОК, в даване на експертни мнения, изискани от етичните комисии към съсловната организация и като експерти на БЛС- при поискване от съответните съдебни инстанции.  
Приети са още националните експерти на съсловната организация да не могат да бъдат едновременно и национални консултанти, както и решение лекарите могат да работят на повече от един договор с НЗОК, става ясно от прессъобщението на БЛС.

Панаир на добрината

Под това мото ще мине прощаването на 440 пловдивски абитуриенти утре с училището и учителите.
Вместо да се суетят около това с какъв тоалет да се появят за последно „сбогом" с гимназията, зрелостниците от Математическата и Руската гимназия ще отидат на тържествата по тениски. На тях ще пише „Панаир на добрината", а встрани е изрисувана бална рокля. Всички средства, спестени от роклите и костюмите за последния ден в училище, се даряват на „пеперудените деца". Събраните средства от абитуриентите на Математическата гимназия са 1200 лева, а сумата на ЕГ „Иван Вазов" гони 3200 лева. В инициативата, подета от абитуриентите, са се включили не само зрелостници от випуска, но и ученици от останалите класове. Тениски ще се продават и в деня на изпращането срещу 2 лева.
Фирмата ушила фланелките, също е дала своята лепта за каузата, като ги е направила безвъзмездно. Събраните от пловдивските абитуриенти средства вече са преведени на фондация
„Дебра", която подпомага пеперудените деца. Инициативата тръгна от София и е подета от 11 гимназии в страната.
„Преподавателите също ни подкрепиха. Целта е не само да помогнем на каузата, но да оставим пример за идните поколения, които да продължат традицията на благотворителността. А най-важното е, че кампанията постигна реален резултат. Имаме обещанието от Министерството на здравеопазването , че от 1 юли ще влязат в сила промените в Наредба 38, с която ще се гарантират част от средствата за консумативи, нужни ежедневно за децата. Към момента Здравната каса не покрива с нито лев лечението им. Това искахме да постигнем и успяхме", коментира Велина Филипова от Руската гимназия.

В."Марица"

Проф. д-р Григор Горчев: Българската жена е много болна!

140 пациентки чакат за операция на рак на матката, Здравната каса ни разрешава само 100 интервенции на година

“Не ми липсва пациентът, нито операционната - работя с ума си. Това е и идеята на роботизираната хирургия, на която съм отдал години от живота си. Оперираме с най-новата апаратура, разработена в НАСА, последна мода от военната медицина - това е новият робот
“Да Винчи S”. В България вече има хирургия от бъдещето - забравяме скалпела, не виждаме пациента, но ден след няколкочасова оперативна намеса от наша страна той се прибира вкъщи и ще се възстанови за седмица-две.” Това сподели пред в. “Доктор” виртуозът хирург проф. д-р Григор Горчев, началник на Клиниката по гинекология към Университетската болница УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен. Хирургът, който преди 8 г. направи първата в България безкръвна операция на рак на маточната шийка, а през 2008 г. внедри висшата технология за гинекологични операции - робота “Да Винчи”.
- Проф. Горчев, споделихте, че 140 болни от рак на шийката на матката чакат за операция. Защо не можете да им помогнете, докато болестта им е в ранен стадий?
- Не мога, защото Здравната каса ни разрешава само 100 интервенции с робота “Да Винчи S” за една година. Затова листата на чакащите е толкова дълга. Българската жена е много болна, в повечето случаи заплащат сами операцията си, за да имат шанс да живеят. А интервенцията в ранен стадий е много важна за детеродната функция на българките - спомняте си случая с оперираната от рак на шийката на матката Мария, която след това забременя ин витро и сега си има дете на година и половина. Това много ме боли - имаме в България хирургия от бъдещето, а не можем да помогнем на пациентките си. Времето не работи за тях, чувствам се ужасно, когато им кажа, че имат тежко онкологично заболяване, а не мога да ги оперирам веднага, ако, разбира се, не платят 8000 лв. В САЩ такива диагнози се съобщават в присъствието на психиатър, у нас го правим ние, хирурзите. Много е страшно да се каже такава диагноза, но такава е действителността у нас, такова ни е здравеопазването. Всяка жена индивидуално приема диагнозата си, повечето смятат, че умират.
- Извършвате и лапароскопски операции, не ги ли предпочитат пациентките ви?
- Когато им обясня, че не мога да ги оперирам с робота, пациентките ми смятат, че са обречени, защото с него не може да се оперира в трети или последен стадий на болестта. Обикновено настояват за роботизирана интервенция, Здравната каса обаче ни е вързала ръцете и трябва да си я платят. Дойде времето, в което вече не виждаме пациента, започваме да забравяме скалпела, но часове работим само с ума си. При отворените операции се губи над 1 литър кръв, 3-4 часа работим над нея, възстановяването е дълго и трудно, с месеци. Казвам го, за да се разбере, че роботизираната хирургия не инвалидизира пациентките ни, връща ги бързо в живота, губи се около 100 мл кръв.
- Скъпа техника ли е новият робот?
- Да, освен че е скъп, поддръжката му, консумативите са скъпи. Но интервенциите с него са много щадящи - само четири дупки в коремната стена. Роботът е продукт на човешката мисъл и грижата за болните - в САЩ 95% от интервенциите се извършват с него. Бях в една тяхна болница, за 4 милиона население разполагаха с 18 робота... А и ние търсим ползата за пациентите ни, но стагнацията в държавата ни и Здравната каса няма да ни дадат възможност да използваме напълно възможностите на роботизираната хирургия. 100-те операции струват по клинична пътека 8000 лв., на 100% се плащат от Касата, но на фона на многото болни български жени това не ни задоволява. Трябва да се намери начин да имаме възможност да помогнем безплатно на повече болни.
- По колко операции можете да правите на ден с робота?
- Поне по две на ден. Така можем да спасим в ранен стадий на рак над 440 болни... Ужасно е, когато пред мен се изправи жена и сподели през сълзи, че й остават 5 месеца живот, защото така й е казал някой онколог, а аз заради нефинансиране не мога да я оперирам с робота. Питали са ме дали не ги оставям да починат неоперирани! Когато преди години започнахме да оперираме с робота, кредитирахме Здравната каса , като сами купувахме консумативите. С големи усилия успяхме да осигурим реимбурсирането на рака на шийката на матката, както и на тялото. Но тези 100 лимитирани бройки не стигат в страна, където населението страда от много видове рак.
- Има ли риск, проявяват ли се инфекции заради стерилизацията на конзолата, с която оперирате?
- Досега нямаме тежки усложнения - например като починалата при операция на апендицит млада жена в “Пирогов”. Колегите там знаят какво се е случило и само го споменавам като усложнение на блокаж на защитната система при лапароскопска операция, не искам да го коментирам. Достъпът е един е същ, но самата операция е различна - лапароскопските инструменти не са съвършени като роботизираните им събратя Най-трудно при робота е проникването, поставянето на газ в корема е най-критичният момент - след това ни е лесно. Тук именно могат да се проявят тежките усложнения, но и двата ни екипа се справят блестящо. Трябва да си създадем пространство за работа в корема, постига се именно с вкарването на въглеродния двуокис. В Америка само при поставянето на първия инструмент загиват над 100 жени годишно, което е страшно много. У нас няма починала жена при операция с робота.
- Проф. Горчев, не губите ли сетивността на ръцете си, не ви ли липсва органът?
- Не губя сетивността на ръцете си, не ми липсва да държа органа, докато го почиствам от туморните образувания. Работя с ума си и повярвайте ми, това доставя удоволствие не само на мен. Затова казах, че у нас вече има хирургия от бъдещето - да работиш с мозъка си, а не да държиш скалпел в ръцете си. Пациентът е в друга зала, въобще не го виждаме, но знам във всеки един момент какво трябва да направя с органа - всичко се вижда на екран. Разбира се, в напредналите стадии на болестта не може да се работи с робота, правим отворена хирургия, защото трябва да спасим пациента си. Знаете, че сме оперирали и много пълни жени с робота, при които отворената интервенция би ги довела до тежко инвалидизиране. Бавно се променят нещата у нас, но се надявам Здравната каса да преосмисли финансирането на роботизираната хирургия.
- Какво се случва с първия робот? - Дадохме го на уролозите, оперират с него рак на простатата - все пак и мъжете имат онкологични проблеми. За 1-2 дни се възстановяват и напускат болницата ни. Този робот може да се използва и в кардиохирургията - вместо да се отваря целият гръден кош, за да се постави байпас, това може да се прави само с 4 дупки...
- Щом Касата не поема финансирането, не може ли това да го направи някой съществуващ обществен фонд?
- Никой обществен фонд у нас не прави застраховка за бъдещо оперативно лечение. Ще споделя един български абсурд. Преди няколко месеца бях поканен от бТВ заедно с един турски колега да коментирам роботизираната хирургия. Много ми се иска да попитам дали някоя турска телевизия ще си разреши да ме допусне в програмата си, за да рекламирам колко добри хирурзи имаме в Плевен?! На това му се казва реклама - известната турска болница има офиси в София и Пловдив, те намират болни българи, които заплащат по 35 000 евро за лечението си там. Много от тях, за да стигнат дотам, продават дори единственото си жилище. Тези пари могат да останат у нас, да се влеят в българското здравеопазване. Само за миналата година в Турция са се лекували 1150 българи с онкологични проблеми - повече химио- и лъчетерапия, по-малко хирургия. По света фондовете сами търсят и сключват застраховки за бъдещо оперативно лечение, у нас това няма да се случи. Както и няма да имаме болници, които да предлагат цялостно лечение - затова парите ще изтичат в чужбина. В България продължаваме в 21 век да лекуваме на парче, което не кореспондира с извършването на роботизирана хирургия.  




blitz.bg




УМБАЛ "Александровска" не участва в протеста на 15.05 2014 г

но с декларация се обявяват за оставката на управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова. Документът е подписан от членовете на медицинския съвет (МС)  на УМБАЛ "Александровска". Той гласи:
Ние долуподписаните членове на МС на най - голямата Университетска болница в
Р. България, категорично осъждаме поведението на НЗОК през последните месеци.
Като краен продукт, водещ до ескалацията на напрежението в здравеопазването е приемането на 94 ПМС, предложено от управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова.
Въвеждането в него на месечните лимити ни поставят в невъзможност да извършваме основния ни предмет на дейност, а именно: осъществяването на болнична медицинска помощ.
В качеството ни на лечебно заведение за оказване на болнична медицинска помощ освен изискванията, създадени със Закона за здравното осигуряване, Националния рамков договор за съответната година, Закона за бюджета на НЗОК, подзаконовите нормативни актове и Решенията на Надзорния съвет на НЗОК, ние сме длъжни да спазваме и императивните разпоредби залегнали в Конституцията на Република България (напр.: чл.52, ал.1 и чл.57, ал.1 и ал.2 и др.), Закона за здравето (напр.: чл.81, чл.85, чл.86 и др.), Закона за лечебните заведения (напр.: чл.7, чл.19, ал.2 и др.), както и актовете по прилагането им.
Съгласно чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Закона за здравното осигуряване „Задължителното здравно осигуряване гарантира свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса“ и „Правото на избор е валидно за цялата територия на страната и не може да бъде ограничавано по географски и/или административни основания“, както и залегналото в специалният закон право на равнопоставеност при ползването на медицинска помощ /чл.5, т.5 от ЗЗО/, което право е и Конституционно право на гражданите на Република България.
С оглед гореизложеното предвид продължаващата ситуация на административен произвол от страна на договорният ни партньор – НЗОК/СЗОК, за нас е изключително трудно да балансираме между административните ограничения, правата на здравноосигурените и нашите задължения като лечебно заведение.
 Категорично не приемаме извършваните кампанийни проверки (акция Великден и акция Гергьовден) на т.нар. „надлимитна“ дейност, защото те унижават личното и професионално достойнство на лекарите, дискредитират лекарската професия, така и изобщо здравеопазването в Република България, защото:
1.      Проверките се извършват по документи и се отнасят до дейност, която още реално не е отчетена пред СЗОК, респ. НЗОК;
2.      Проверяващите екипи от СЗОК и НЗОК не вникват в същността на проверяваната медицинска дейност, те търсят формални пропуски, които подлагат на произволна интерпретация само и единствено с цел да се породи правен спор относно непризнатата от тях дейност;
3.      Неприемането на реалните факти и обстоятелства, както и допускането на интерпретации води до едно: лечебните заведения реализират разход (защото дейността не им се заплаща и защото обжалват направените констатации);
4.      Задължават лекарите да пресмятат ползата и нуждата от дадено изследване и лечение на болестта не през призмата на неговите медицински индикации, а през призмата на неговата финансова стойност.
5.      Проверяващите екипи не носят никаква отговорност за действията си, както и за прилагането на закона. Превишаването на правомощията им в повечето случаи се тълкува като позитив пред работодателя им – НЗОК/СЗОК.
Резултатите от този стил в управлението на НЗОК, налаган  от г-жа Румяна Тодорова,  на лимитиране на дейността и налагане на непрекъснати финансови санкции на болницата и ниската цена на клиничните пътеки предполага поведение към минимизиране на разходите от страна на лечебното заведение, избор на евтина, а не ефикасна терапия, недобро заплащане за труда на лекарите, никакви възможности за капиталови вложения. Когато ефектите от политиката на г-жа Тодорова се реализират – налице са болници с огромни „дългове”, липса на мотивиран медицински персонал, липса на млади лекари, дефицит на висококвалифицирани  медицински специалисти и др.
Притиснати до стената от отрицателни финансови резултати, заради неизплатени средства от реализирана медицинска дейност,  болниците се стремят неизбежно да реализират по-малко разходи по най-различни механизми – от отказ под различна форма да се лекуват тежко болни и коморбидни пациенти до ликвидиране на „губещи” звена в болничните структури и стремеж да се разкриват „печеливши” лечебни звена.
Считаме, че приемането на 94 ПМС, предложено от управителя на НЗОК - д-р Румяна Тодорова е пореден акт на администриране на здравеопазната система, който дезорганизира и затруднява функционирането на болничната помощ, вреди на пациентите, лекарите, медицинската наука и образование и поради това, Медицинският съвет категорично настоява за оставката на Управителя на НЗОК – д-р Румяна Тодорова.



 











Електрическа четка чисти по-добре зъбите

Личната орална хигиена е в основата на денталното здраве. Основен приоритет е борбата със зъбната плака. Количеството и разположението на плаката се визуализират със специални таблетки, които силно подпомагат борбата за чисти и здрави венци и зъби.
„Най-ефективният начин за отстраняване е правилното механично изчеткване на зъбите с четка и паста сутрин и вечер (с акцент върху вечерното) за не по-малко от 3 мин. Движенията са вертикални, измитащи, с посока от основата на зъба към режещия ръб - „от червено към бяло".
Хоризонталните движения са вредни, травмират тъканите. Те са показани само за дъвкателните зъбни повърхности", обяснява д-р Александър Партенов, специалист по протеична дентална медицина в Дентален център I Бургас. Според него чудесна алтернатива е електрическата четка за зъби, с която се борави значително по-лесно, а почистващият ефект обикновено е по-добър.
Добре е да се сменя на 2-3 месеца. Езикът също трябва да се изчетква, но внимателно с обикновена или с четка за език.
След това вниманието се насочва към междузъбните пространства, където зъбната плака се натрупва най-бързо и в найголеми количества.
До тях обикновената четка не може да достигне, а се използват специални четки за междузъбни пространства или т.нар. интердентални четки. Те заместват клечките за зъби, които са неефективни и излишно нараняват венците.
С конците за зъби се отстранява плаката от плътните междузъбни контакти, докъдето другите не достигат.
Използването на разтвори за уста е задължително с оглед потискане на развитието на зъбната плака и освежаване на дъха. Обикновено се прилагат след измиване на зъбите с описаните средства. Те биват лечебни, за определен период от време (обикновено 14 дни) и за всекидневна употреба. „Интересен и малко познат е апаратът за хидроорални процедури, т.нар. орален душ. Освен че подпомага отстраняването на плаката от труднодостъпните места, той осигурява отличен масажиращ ефект върху венците, повишавайки устойчивостта им на заболявания", отбелязва д-р Партенов, но препоръчва консултация с дентален лекар преди използването му.

Пациенти искат клинична пътека за радиохирургия


Въвеждането на радиохирургията у нас се отлага за неопределено време. 36 години след въвеждането и в света пациентите в България все още нямат достъп до това лъчелечение.
За жалост българските пациенти отново ще продължават да търсят това лечение в чужбина, на цени от порядъка на 7-10 000 евро. Пациенти с тумори на хипофизата настояват да бъде създадена клинична пътека за радиохирургия и тя да бъде адекватно остойностена, съобщи председателят на Асоциация „Хипофиза” Ваня Добрева и обясни, че са имали надежда, че такава ще бъде включена в края на миналата година в Наредба № 40 на МЗ. Но вместо нея в документа е записана клинична процедура...По думите и има становище на експерти по
 лъчетерапия, които не са съгласни да лекуват пациентите по клинична процедура, тъй като такова лечение не може да се случи в рамките на един ден.До момента въпреки обещанията, от 1 юли в НРД да влезе клинична пътека за радиохирургия, няма изработен алгоритъм на клинична пътека - няма никакви индикации, че това ще се случи. 
Статистиката сочи, че у нас около 3500 души страдат от доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. От тях около 750 са с диагноза акромегалия, 950 с хормононесекретиращи тумори, 1500 – с пролактином и още около 300 имат установена болест на Кушинг. Новопоявилите се случаи са 30 ежегодно. 
Два от линейните ускорители и в момента позволяват радиохирургия, но не и цената на клиничната пътека за лъчелечение от 3 хиляди лева. По думите на Добрева експерти са изчислили, че ако с тази апаратура се извършва радиохирургия на нуждаещите се пациенти с акромегалия, ще бъдат спестявани около 400000 лв. годишно от лекарства.
Добрева съобщи още, че Комисията по дискриминация на 13.05.за пореден път е отложила решението си дали липсата на радиохирургия е дискриминация срещу пациентите. Тя напомни, че сигналът е подаден преди около година и половина. Според нея, ако комисията излезе с положително решение, има надежда за създаването на клинична пътека