Translate

петък, 20 април 2018 г.

Безплатни прегледи във ВМА: Застрашени ли сте от метаболитен синдром?


На 23.04.2018 г. във ВМА стартира кампания „Заедно срещу метаболитния синдром”.
Прегледите ще се осъществяват от специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната от 09.30 до 12.30 ч., в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.
За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 305. Консултацията не изисква направление от личния лекар.
Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори, включваща централен тип затлъстяване, повишена кръвна захар над 6.1 ммол/л или захарен диабет, нарушен мастен профил, повишено артериално налягане над 130/85 mmHg.
Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост.
Централният тип затлъстяване се открива лесно чрез измерване на обиколката на талията: ≥ 89 см за жени и ≥ 102 см за мъже. Допълнителни фактори за възникване на метаболитен синдром са още недостатъчната физическа активност, генетичното предразположение, възраст, хормонални промени и др.
Статистиката сочи, че при хората с метаболитен синдром има два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите. Освен това, пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2.
С цел превенция специалистите препоръчват здравословни режими на хранене. Според проучванията, увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.
Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет.
Допълнителни съвети за храненето са намаляване на порциите, задължителна закуска, пиене на пълна чаша вода преди хранене за постигане на ситост, избягване на пържени и панирани храни, на пикантните подправки и солта, ограничаване консумацията на алкохол.
Пийте достатъчно количество вода. Минимумът не трябва да бъде под 1.5 л на ден, а при физическо натоварване - поне 3 л течности. Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата активност, съветват още специалистите.

Компания за бои инвестира над 13 тона боя за обновяване на обекти


Няма как да се справяш добре, ако не правиш добро. Това важи и в живота, и в бизнеса и обобщава философията на Оргахим.За по-малко от година компанията дарява 13 867 кг бои на стойност близо 23 550 лева. Това количество е достатъчно да се боядиса почти 4 пъти застроената площ на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Обновени са социални центрове и сдружения, фондации и спортни клубове, училища и детски градини. Нов облик получават и болница, куклен театър, обществени сгради и избрани от потребителите пространства от градската среда.

72% от самотните майки в България са на прага на бедността


Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, ще получат нова професия и по-сигурно бъдеще за тях и за децата им, благодарение на новата програма на Български фонд за жените - „Шанс за невидимите супер-майки“. Първият етап на инициативата включва обучение на пет самотни майки и се осъществява с финансовата подкрепа на Сосиете Женерал Експресбанк и в партньорство с два от кризисните центрове за жертви на насилие в страната - на фондация „П.У.Л.С.“ в Перник и на фондация „Асоциация Анимус“ в София.
Жените, които ще получат шанс за гъвкаво работно време и професия, която харесват, са на възраст между 17 и 44 години, а техните деца – между 6 месеца и 4 години. Освен че ще бъдат покрити разходите на избран от тях курс за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, те ще получат и кариерна консултация, психологическа подкрепа, грижа за техните деца, в периода на провеждане на курса, и помощ при намирането на работа.
-Сам по себе си изразът „самотна майка” е предубеждение, в което самостоятелността се бърка със самотата. Да отглеждаш детето си самостоятелно не е провал, да поемеш такава отговорност сама е проява на смелост и силен дух, защото грижата и възпитанието на едно дете е изключителна отговорност. Затова за нас „самотните майки” са „супер-майки“ и вместо да бъдат съжалявани е важно те да бъдат подкрепяни всячески, за да живеят достойно и да се грижат пълноценно за децата си, категорични са от Български фонд за жените (БФЖ).
От БФЖ настояват, че тези жени имат нужда не от социални подаяния и еднократна помощ, а от устойчива подкрепа за тяхното бъдеще.
Инициативата обръща внимание върху самотното родителство като социален проблем, който в последните години придобива все по-големи мащаби и засяга все повече жени в България и в Европа, защото над 90% от самотните родители всъщност са жени. И докато в ЕС под половината са застрашени от бедност или социално изключване, данните за страната ни сочат, че 72% от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, а близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си напълно сами. Те са единствен източник на доходи в семейството, а отсъствието на заетост, недостатъчните финансови приходи от труд и издръжки, високата степен на риск от безработица и практикуването на нископлатени трудови дейности са сериозна предпоставка за попадането на техните деца в състояние на детска бедност.
От БФЖ приканва и други компании и граждани да се включат в кампанията за набиране на средства и да дадат шанс на още жени, които отглеждат децата си сами, да си намерят подходяща работа с достойно заплащане. Стойността на курсовете варира между 290 и 850 лв., в зависимост от избраната професия и степен на квалификация, а част от нужните допълнителни разходи включват такива за материали, за изкарване на медицинско, за транспорт, за почасова грижа за децата и за психологическа и мотивационна подкрепа, особено нужна на жените, преживели насилие.

четвъртък, 19 април 2018 г.

Ново мобилно приложение предпазва децата от опасностите в интернет


Бърза връзка с експерт по онлайн безопасност осигурява новото мобилно приложение SafeNetApp при проблем на дете в интернет. SafeNetApp e разработено от Националния център за безопасен интернет с подкрепата на Теленор и е достъпно както за мобилни устройства с операционна система Android, така и за iOS.
Потребителите могат да сигнализират на консултант за незаконно и вредно за деца онлайн съдържание и поведение по телефон и чат, но и чрез онлайн формата на Националния център за безопасен интернет, достъпна само с един клик от приложението.
Освен да потърсят съвет или помощ при проблем на дете или непълнолетен в онлайн пространството, приложението позволява на потребителите да проверят доколко надеждна е тяхната парола. Те могат също така да тестват знанията си за сигурността в интернет, а ако направят регистрация - да сравнят своя резултат с този на други потребители.
“Приложението SafeNetApp е поредната стъпка, която правим заедно с Теленор, в посока осигуряване на по-безопасна онлайн среда за децата ни“, сподели Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. „Тревожни са данните от наше изследване, според което средно едно от десет деца през последната година е получавало притеснителни съобщения в дигиталното пространство, като най-висок е процентът при децата от 15 до 17 години – 21%. За съжаление, през последните шест години тормозът към деца, както в интернет, така и извън него, значително се увеличава. Надявам се с нашите последователни действия да направим родителите и подрастващите по-отговорни в тяхното поведение онлайн и заедно да променим тази статистика“, допълни той.

УСБАЛО с безплатни прегледи за рак на маточното тяло


Инициативата е по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, което е сред рисковите фактори за болестта

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) организира безплатни профилактични прегледи през месец май за рак на маточното тяло, което е най–честото онкологично гинекологично заболяване. Инициативата е по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме всяка година на 19 май.
Наднорменото тегло наред с високото кръвно, наследствена обремененост,  липсата или малък брой раждания са основни рискови фактори за възникване на рака на маточното тяло.  Кървене след менопаузата е алармиращ симптом, който налага консултация с лекар. При необходимост може да се предприеме лечение, даващо отлични резултати при откриване на заболяването в ранен стадий.
Затова УСБАЛО обявява безплатни гинекологични прегледи и ултразвуково изследване за жени около и след менопаузата. Те ще се провеждат през целия месец май всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 ч. в кабинет 131. За да се включите в тях, е нужно да направите предварително записване на регистратурата на болницата на телефон 02/ 8076299.
Според данните на Световната здравна организация в наши дни затлъстяването се е утроило в сравнение  с 1975 г. През 2016 г. в света е имало над 1.9 млрд. възрастни с наднормено тегло. От тях 650 млн. са били със затлъстяване. Над 340 млн. деца и тийнейджъри между 5 и 19 години са с наднормено тегло или са затлъстели. Здравните експерти са категорични, че затлъстяването е предотвратимо