Translate

четвъртък, 19 април 2018 г.

Хакатон за умен град и умен дом ще обедини най-добрите програмисти в България


Официално стартира хакатонът Smart the cITy, който ще предизвика най-добрите програмисти в България да разработят проекти за умен град и умен дом. Темата е една от най-актуалните сред обществото в световен мащаб и засяга пряко технологичното развитие и модернизиране на града, както и на собствените ни домове.
Конкурсът за програмистите ще протече в рамките на един месец от 16 април до 16 май, като официалното му откриване се проведе в Софтуерния Университет (СофтУни). Организаторите на хакатона – софтуерната компания SmartIT, заедно с партньорите си от СофтУни, обявиха темата „Умен град и умен дом“ чрез лайвстрийминг от учебното заведение. Състезанието за технологични идеи е със социална ангажираност и организаторите ще помогнат на проекта финалист да се популяризира.
Звездното жури, което ще оценява участниците, е оглавено от Светлин Наков, един от основателите на СофтУни, Ивайло Кенов – дългогодишен лектор и софтуерен разработчик, както и екипа на SmartIT. „Това предизвикателство ще бъде интересно за истинските професионалисти в програмирането – креативни и с богат опит“, споделя Светлин Наков. Участниците ще могат да дават своите предложения,свързани с подобряването функционалността на градския транспорт, уличното осветление, паркирането, решения за по-чист въздух, както и такива, които модернизират технологично дома.
Освен популяризирането на идеята победител, организаторите от SmartITса предвидили и парична награда в размер на 3000лв. Събитието, на което финалистите ще защитават проектите си пред журито, ще се проведе на 16 май в Софтуерния Университет, а до 7 май участниците ще имат възможност да качват своите предложения на smartthecity.smartit.bg, където могат да намерят подробна информация и регламенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар