Translate

петък, 12 юли 2019 г.

Cartoon Network - „Бен 10“ – Сезон 3


От 15 юли – всеки делник от 21.15 ч.

Бен Тенисън е 10-годишно момче, което открива интересно извънземно устройство. То му позволява да се превръща в 10 различни извънземни героя, всеки от които си има свои собствени способности. С тези новооткрити сили Бен, дядо му Макс  и братовчедка му Гуен помагат на околните и спират злосторници. Но това съвсем не означава, че той пропуска да направи известно количество свръхестествени бели от време на време.
В един от новите епизоди екип Тенисън научава за британското си потекло. Затова решават да посетят имота на далечните си роднините, но мистериозни събития убеждават Бен, че мястото е обитавано от духове. Гледай и виж какво ще се случи!

24KITCHEN - Вкусове от Фуджи с Джъстин


Премиера на 17 юли 2019 г. от 13ч

Из едно приказно място, пълно с богата и разнообразна традиция и култура, Джъстин се среща с местни занаятчии и производители, посещава невероятни локации и научава интересни готварски техники.
Под зоркия поглед на Фуджи-сан, Джъстин споделя техники и продукти, които е опознала по време на своето пътешествие. Рецептите, които показва, са една от причините толкова много хора да смятат Шизука за уникално място.
Джъстин разкрива тайните на приготвянето на нудлите соба, японските сладкиши известни като „уагаши“ и автентичен соев сос. Шеф-звездата ни запознава и с най-традиционните японски продукти – от прясното уасаби до сладките цитруси по крайбрежието.
Поредицата представя много от най-известните готвачи, занаятчии и земеделци в региона, докато Джъстин вдъхва живот на японската кухня и култура по време на това вълнуващо пътешествие.


Безплатни консултации за лечение със стволови клетки


Проф. д-р Ердал Карайоз, известен като един от пионерите в прилагането на иновативни терапии със стволови клетки в световен мащаб, ще консултира безплатно пациенти в София на 17 юли 2019 г.
Проф. Карайоз работи в области, възприемани като „медицината на бъдещето“ – клетъчни терапии, лечение със стволови клетки, тъканно инженерство и генни терапии. За приноса си в науката и медицината е носител на 36 национални и международни награди. В момента оглавява Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки във високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция, където екипът му работи по прилагането на клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози. Член е на Научния консултативен съвет към ISCA /Международната академия за стволови клетки/ – световен референтен център за проучвания със стволови клетки.
Едни от най-значимите медицински развития през последните години са в сферата на клетъчните терапии, молекулярната биология и генетиката. Така стана ясно, че растежът на косата и регенерирането на кожата след нараняване обикновено се дължи на стволови клетки, налични в съответните тъкани и органи. Впоследствие стана ясно също, че тези клетки могат да изграждат тъкани не само в своя орган или участък, но умеят и да се диференцират в клетки от други тъкани и органи, ако бъдат обработени в лабораторни условия. Поради това през последните 10-15 години учени и лекари от цял свят провеждат стотици изследвания за прилагането на стволови клетки в лечението на редица заболявания, смятани за нелечими до момента. Такива иновативни терапии вече са с доказан ефект при някои диагнози, а при други дават обещаващи резултати на експериментално ниво.
Екип под ръководството на проф. Карайоз работи върху прилагането на клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози, и най-вече в областта на ортопедията, мозъчната хирургия, пластичната хирургия и дерматологията. Постигат значителен напредък при деца с церебрална парализа и мускулна дегенерация – при някои от тях се предотвратява напредването на заболяването, а при други е налице и осезаемо подобрение в състоянието им. Положителният ефект на стволовите клетки е доказан и при ортопедични проблеми, за възстановяване на стави и хрущяли, при гръбначни проблеми и спортни травми. При ставни и ревматични заболявания стволовите клетки потискат възпалението и имунната реакция, но също така подпомагат възстановяването и регенерирането в областта на мускулите, сухожилията, хрущялите и костите.
Те тестват прилагането на стволови клетки и при други диагнози, включително диабет и диабетно стъпало, ХОББ, аутизъм, болест на Крон, множествена склероза, оптична невропатия и др.
Желаещите да се възползват от безплатните консултации в София на 17 юли трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Мръсният въздух - тихият убиец на 21 век


Замърсяването на въздуха води до летален изход на 7 млн. души в световен мащаб, от които 600 хил. са деца. То е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави /близо 422 000 случая през 2015г./, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз.
Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания, рак и съкращават живота, сочи проучване на Европейската агенция по околната среда, цитирана от ДПА.
В него е разписано, че европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда.
Почти 90% от градското население у нас е засегнато от  нивата на замърсяване най-вече с ФПЧ, а ежегодно умират 10 хил. души от него,  сочат данните на СЗО. 
Инхалирането на прах, азот, азотни окиси, сериен двуокис под 10 и 2,5 микрона, може да доведе до възпаление и алергизиране.Проникването до нивото на алвеолите освен, че могат да увредят структурата на белия дроб, но могат и да проникнат в кръвта откъдето се разпространяват до всички вътрешни органи. Това води до възпаление на различни структури и дефектно копиране на генетичната информация.
Когато ФПЧ са извън норма рискът от ХОББ се увеличава с 15%, а при инфарктите и инсултите с 50%.
Замърсяването на въздуха оказва влияние при ритъмните заболявания, острата сърдечна недостатъчност, бактериалните пневмонии /т. напр. при тях води до резистентност на бактериите към саждите/, злокачествените заболявания на дихателните органи и гръдния кош, захарния диабет, белодробния емфизем, астмата с преобладаващ алергичен компонент, остър бронхит, остър бронхиолит и др.
По думите на д-р София Ангелова, на форум организиран от сдружение "Въздух за здраве" и ФОЗ към МУ- София, въздухът, който дишаме е инфекциозен и токсичен, независимо от сезона.
А сред рисковите фактори освен нездравословното хранене, употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол, ниската физическа активност е и мръсния въздух, който има отключващ елемент към деменцията и води до когнитивни нарушения на паметта.
Ето защо е необходима единна информационна система към СО за измерване нивата на замърсяване на въздуха, тъй като по думите на Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята", България за разлика от другите държави е подложена на много по-високи концентрации на замърсяване и трябва да се положи по-големи усилия, за да се справи с проблема.