Translate

понеделник, 8 юли 2019 г.

“Как беше... на български” и Чуждица.бг ще провокират използването на повече български думи


Новата дигитална платформа стартира като съвместен проект и обединява усилията на маркетингови и IT специалисти

„Как беше… на български“ продължава с инициативи в подкрепа на съхраняване богатството на българския език и вече е партньор на уеб платформата ЧУЖДИЦА.БГ. Сайтът дава възможност на потребителите по лесен и достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива, която да използват. Проектът обединява усилията на професионалистите от Knowbox, работещи в сферата на PR и маркетинговите комуникации - инициатори на “Как беше...на български” и dev_labs, които са създателите на сайта ЧУЖДИЦА.БГ. и имат богат опит в дигиталната сфера.
Партньорството на двете организации е породено от една обща идея - да ни измъкнат от света на чуждиците, които са превзели ежедневието ни във всички области и да ни потопят в красотата на българския език, като припомнят някои позабравени родни думи.
Водеща цел на “Как беше.. на български” и ЧУЖДИЦА.БГ е да достигнат до повече хора от младото поколение, които живеят в онлайн пространството и да им предоставят възможността да бъдат активни участници в процеса на съхраняване богатството на езика ни. В уеб платформата са включени няколко категории, сред които – „Дума на деня“, в която всеки ден на фокус е различна, случайно избрана дума; „Добавяне на думи“, където потребителите ще имат възможност да допринасят за развитието на платформата чрез обогатяването на базата от думи с нови чуждици, както и „Речник“, където се показват 10 от последно добавените чуждици. Идеята е всеки, който има интерес да стане съавтор в ЧУЖДИЦА.БГ. и по този начин да допринесе лично за развитието на проекта.
В дългосрочен план партньорите на инициативата си поставят за цел да провокират по
интересен начин използването на повече български думи, като се ограничи употребата на заемки и чуждици и да обогати речника на младите хора на родния им език.
При необходимост ще се обръщат към специалисти от Института за български език към БАН за експертно мнение по отношение на значението и използването на думите.
Така ще се гарантира значението и коректната употребата на българските думи. Планирани са и съвместни инициативи, с които партньорите да привлекат повече млади участници в каузата за съхраняване на българския език.
На 3 юли във Facebook страницата на “Как беше.. на български” стартира игра с награди Напиши чуждици на лятна тематика”. Всеки, който има свежи летни идеи, ще може да ги сподели в платформата ЧУЖДИЦА.БГ. Петима участници, избрани на принципа на томбола, ще спечелят специални награди. Победителите ще бъдат обявени на 9 юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар