Translate

четвъртък, 3 декември 2015 г.

53% от българите подкрепят данък "обществено здраве" – „данък вредни храни”



44% не го одобряват, а 3 на сто от запитаните нямат мнение, показват данните от изследване на "Алфа рисърч", проведено между 10 и 18 ноември, сред 1100 души.
Подкрепата за данъка е, както сред хората с по-добро материално положение, така и сред тези с ниски доходи, които се оказват и най-притеснени от качеството и състава на консумираните продукти.
Той се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), до разширяване на сива икономика (43%) и до закриване работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Очакванията са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните и напитките (57%), ще ограничи използването на вредни съставки в производството на храни (50%) и ще накара хората да консумират по-здравословни продукти (40%). Данните показват още, че българите са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от налога. Но от 50 до 57% се опасяват за влиянието на различни съставки върху собственото им здраве. А по отношение на консумираните от децата храни и напитки опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-80%.
Близо 53% от анкетираните твърдят, че проверяват съдържанието на купуваните от тях храни, като половината от тях са започнали да го правят през последния месец, в резултат от оживения дебат по темата. Всеки 2-и твърди, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са наясно дали в продуктите, които купуват, има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.

НАП: Двойно по-скъпо става възстановяването на здравни права от догодина



След 1 януари 2016 г. всеки с прекъснати здравноосигурителни права, ще трябва да плати всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5, а не за 3 години, както е сега,
за да ги възстанови.
Промяната в ЗЗО е публикувана в ДВ, в края на юни т. г., и влиза в сила от началото на следващата година. От НАП напомнят, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка.
Желаещите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП или по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.

В областни градове без или с недостатъчно денонощни аптеки, останалите ще дават 24-часови дежурства



Измененията в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина (ЗЛПХМ) целят да се подобри достъпът на пациентите до лекарствени продукти.
Съгласно промените - Регионалните здравни инспекции ще изготвят тримесечни график с указани име, адрес и дати, на които съответната аптека ще работи 24 часа. Ако се констатира нарушение фармацевтите ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв. за еднолични търговци и от 2000 до 6000 лв. за по-големите фирми. Мобилни аптеки ще може да бъдат откривани в населени места, в които липсват аптеки. Те ще бъдат структури на открити в областния град аптеки. В населено място с недостиг от аптеки ще могат да осъществяват дейност на втори или следващ адрес аптеки, получили разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър – фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по – малко от два дни седмично по 4 часа. Аптеки ще могат да се ръководят от магистър-фармацевт с по-малък стаж от изисквания, както и от помощник-фармацевти в населени места с недостиг от аптеки. Ще се направи и национална аптечна карта, която да даде представа в кои населени места те не достигат т.е. държавата ще определя колко аптеки да има по места и може ли да се открива нова аптека, като разстоянието между нея и вече съществуваща аптека ще бъде регламентирано от здравния министър в наредба.
Законопроектът регламентира мерки за наблюдение на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) и за ограничаване на износа им, ако е установена липса или недостиг на територията на страната, през последните 6 месеца или в ПЛС е включен само един лекарствен продукт от съответното международно непатентно наименование.
Предвижда се да се изготвя и списък с наблюдаваните лекарствени продукти от Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата. Търговците на едро с лекарствени продукти ще са длъжни да уведомяват агенцията, ако планират да извършат износ на тези лекарствени продукти.
В проектозакона е записано, че производител на лекарства и търговец на едро няма да може да участва в надзорните и управителните органи на аптеки.
---
По данни на Българския фармацевтичен съюз от м. г. в 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч няма нито една денонощна аптека. Без 24-часов достъп до лекарства е и цялата Софийска област, а в 38 общини у нас няма аптека, която да работи по договор с НЗОК.

Наредба №39, за профилактичните прегледи и диспансеризацията, на МЗ влиза в сила от януари 2016 г.



В проекта за промени на наредбата е записано:
Оценка на психичния статус, електрокардиограма, изследване на урина и кръвна захар, както и
изследване на остротата на зрението ще се правят веднъж годишно на всички здравноосигурителни лица, които са пълнолетни; При мъжете и жените над 35 г., на всеки пет години, трябва да се прави пълна кръвна картина, изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск. За застрашените пациенти са предвидени допълнителни профилактични прегледи при специалист и изследвания; -Жените над 30 г. ще минават задължително на ежегоден мануален преглед за рак на гърдата, но без образно изследване; Мъжете над 50 г. имат право на тест за простатно-специфичен антиген на всеки две години; За жените във възрастовата група между 50 и 69 г. мамография се прави на всеки 24 месеца; Жени и мъже, които са прехвърлили 65-ата си година пък ежегодно ще си правят пълна кръвна картина; За децата до навършването на 1 година ще има прегледи на зрението, слуха и за дисплазия на ставите, както и по 2 изследвания на кръвта и урината. Те ще подлежат и на ежемесечна оценка за психическото им развитие. При децата от 1 до 2 г. психическото развитие ще се следи на всеки три месеца, а при децата до 7 г. - на всеки 6. При деца от 7 до 18 години веднъж годишно ще се измерва кръвното налягане, ще бъдат изследвани за протеини в урината, за отклонения в развитието на опорно-двигателната система, за зрителна острота и цветоусещане; Специално внимание ще се обръща на майките, чието психическо състояние ще се преценява два пъти - в първата седмица след раждането и след 30-я ден.
Проектонаредбата запазва правото профилактичните прегледи на децата и бременните с нормална бременност да се извършват от личен лекар или от специалисти, при желание от страна на пациентите.

сряда, 2 декември 2015 г.

НЗОК е изплатила извършената и отчетена дейност от изпълнителите на медицинска и дентална помощ и аптеки в срок към 30 11 2015 г




в съответствие с изискванията на Постановление № 57 на Министерски съвет от 16.03.2015 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване.
НЗОК не допуска забавяне на плащанията и в тази връзка болниците нямат основание да отказват лечение на пациентите.
В момента тече отчитане на извършената дейност от изпълнителите за м. ноември 2015 г., съобщиха от пресцентъра на НЗОК.


Коледна благотворителна кампания в помощ на деца, пострадали при катастрофи



На 1 декември 2015 г. стартира съвместната кампания на Кока-Кола ХБК България и ОМВ България в подкрепа на Националния дарителски фонд на БЧК за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия.
Кампанията ще продължи до 31 декември 2015 г., като от всяка закупена бутилка от 500 мл. напитка Coca-Cola или Coca-Cola Zero ще бъдат дарявани по 10 ст. на Българския Червен кръст, в полза на Фонда. С набраните средства ще се подпомогне лечението на деца, пострадали при пътни инциденти.



Военномедицинска академия отбеляза 124 години от създаването си



Празникът започна с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове пред болницата, а тържеството уважиха държавният глава и върховен главнокомандващ на
Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и заместникът му Орхан Исмаилов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БЛС Венцислав Грозев,  генерали, офицери и директори на болници.
„За нас е изключителна чест да отбележим този ден, не защото това е празника на Военномедицинска академия, а защото ВМА е марката, с която всички се гордеем, майката, която създаде всички нас и надеждата за голяма част от населението на страната. ВМА винаги е била марка и синоним на високо качество, но това за нас означаваше трудността да задържим това качество и да осъществим необходимата реформа. Поставихме си амбициозни цели и нямаше как да ги постигнем без подкрепата на премиера, на военния министър, на президента, на здравния министър, на цялото общество. Но всичко това мина през вашия гръб, колеги. И аз ви благодаря, защото това доверие ние го оправдахме”, заяви в словото си началникът на ВМА ген. майор член-кореспондент проф. Николай Петров.
Официалните лица изказаха своите благодарности към ръководството на ВМА и на служителите за усилията, които полагат за затвърждаването на болницата като предпочитано лечебно заведение в страната, както и за проведените реформи с цел стабилизирането му.
Отбелязването на 124-тата годишнина от създаването на ВМА завърши с концерт на представители на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Нов хирургичен метод успява да доведе пациенти с диабет тип 2 до ремисия в 90% от случаите



Т.е. след операцията пациентите нямат нужда от инсулин, орални хапчета за контрол на диабета и не им се налага да приемат и медикаменти срещу холестерол и високо кръвно,
които често съпътстват захарната болест, разказва д-р Турул Демирел от болница „Медикал Парк Газиосманпаша“ в Турция. .
Става въпрос за т. нар. илеална интерпозиционна операция, която представлява „изместване“ на червата. Това е лапароскопска (затворена) операция, която изисква много висок професионализъм, обяснява той. Подходяща е за пациенти с диабет тип 2, които са със запазен инсулинов резерв в панкреаса и са на възраст 18-65 години. Обикновено операцията продължава 3.5-6 часа, а пациентите се възстановяват за 5-6 дни след операцията и започват да се хранят по нормален начин.
Този тип хирургична намеса е различна от обичайно използваните до момента методи на бариатричната хирургия, прилагани при пациенти със затлъстяване и диабет. За разлика от тях, илеалната интерпозиционна операция може да се прилага и при пациенти с диабет, които нямат наднормено тегло, и не води до малабсорбция, т.е. неусвояване на хранителни вещества, посочва специалистът.
До момента д-р  Демирел е приложил новия метод при 41 пациенти с тежка форма на диабет. Преди това те са живели с диагнозата от 3 до 30 години. При всички са били налице лош контрол на кръвната захар и висока нужда от инсулин, а при голяма част от тях е имало и нарушения в работата на органите. След операцията 36 от пациентите са влезли в пълна ремисия, т.е. оставили са оралните си анти-диабетици и инсулина и са продължили да се хранят по нормален начин. При един от оперираните няма никакво подобрение, а при останалите приемът на лекарства значително е намалял и качеството на живот се е повишило. Резултатите до момента сочат, че с илеалната интерпозиционна операция успяваме да преборим диабета в 90% от случаите и мисля, че можем да оценим това като добро постижение, разказва той.
Според него ефектът от операцията зависи от много фактори, сред които продължителността на заболяването, съпътстващи хронични болести, както и от редица семейни и генетични фактори. Колкото по-рано обаче се оперира пациентът, толкова по-високи са шансовете за успех, защото с всяка изминала година инсулиновият резерв в панкреаса може да намалее или да се изчерпи.
Към момента новият метод се прилага само от десетина хирурзи в няколко лечебни заведения в света - в Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция, уточнява д-р  Демирел.

Металният смартфон LG Zero - съчетава луксозен дизайн с най-технологичната камера



LG Electronics ще започне глобалното разпространение на тънкия и лек смартфон, започвайки
тази седмица от Тайван и продължавайки след това в ключови пазари в Азия, Европа и Южна Америка. Българският пазар ще бъде един от първите в Европа, в които ще бъде пуснат LG Zero, който наследява технологичната камера и ексклузивни функции от потребителския интерфейс на LG G сериите и въвежда изцяло металното тяло за по-напредничаво и модерно изживяване.
Гладкото метално тяло на този най-нов смартфон е допълнено с “Arc Glass” дизайн по ъглите, който създава още-по тънък профил. Отлично съчетан с масивния алуминиев корпус е 5.0-инчов In-Cell Touch IPS дисплей, който осигурява по-бързо разпознаване, по-добра видимост на открито и по-ярка картина.
LG Zero предлага най-добрите в своя клас функции за камера, взети от всепризнатия LG G4, които водят до максимална резолюция на снимките, скорост на снимане и яркост. 8-мегапикселовата предна камера позволява заснемането на по-ярки и по-чисти селфита, докато 13-мегапикселовата задна камера осигурява много от качествата на самостоятелните камери.
---
Основни характеристики:
Дисплей: 5.0-инчов HD In-cell Touch (1280 x 720, 294ppi)
Процесор: 1.2GHz Quad-Core Processor
Камера: Задна 13MP / Предна 8MP
Памет: 1.5GB LPDDR3 RAM / 16GB eMMC ROM / MicroSD
Батерия: 2,050mAh
Операционна система: Android 5.1 Lollipop
Размер: 142 x 71.8 x 7.4mm
Тегло: 147g
Мрежа: LTE / HSPA+ / GSM
Свързаност: Wi-Fi 802.11 b, g, n / Bluetooth 4.1 / USB 2.0
Цветове: Сребрист / Златист

NICS - Десертите от изцяло естествени съставки и без добавена захар



Те са от сурови ядки, сушени плодове и семена, слепени само с висококачествен пчелен мед.
Зад продукта, създаващ нов за страната ни сегмент, стоят Нели и Димитър Димитрови от Велико Търново, чиято семейна фирма “ЕкоПрод” повече от 10 години внася в България ядки, семена и сушени плодове и е сред предпочитаните доставчици на някой от най-големите производители на хранителни стоки в страната.
„Имаме три прекрасни деца и искахме те да имат здравословна алтернатива на всичко, което се предлага в училищната лавка”, обяснява Нели. Така се ражда идеята за NICS – десертно блокче, съставено от от пет основни съставки, комбинирани внимателно за достигане на оптимална хранителна стойност - без ГМО, без глутен, без холестерол, без млечни продукти и без добавена захар. Засега блокчетата са в осем разновидности, а всяка от суровините е сертифицирана по международните стандарти. Използват се както традиционните за България сини сливи, череши, кайсии, лешник, тиквени семки, така и екзотични суперхрани като чиа и годжи бери.

Българите пият бира наравно с белгийците



Страната ни се нарежда на 14-то място по потребление на бира в Европа с консумирани 5 230 млн. хектолитра пиво. Безспорен лидер в класацията отново е Германия с 86 512 млн.
хектолитра бира, следвана от Великобритания с 43 752 млн. хектолитра и Полша с 37 644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384.4 милиона хектолитра пиво, показва докладът на браншовата организация - Пивоварите на Европа, за състоянието на сектора през м. г.
В консумацията на пиво на глава от населението лидери са Чехия с традиционните 144 литра, Германия – 107 л. и Австрия – 104 литра. България и Белгия си поделят 14-то място със 72 литра бира на глава от населението, а по обем производство на бира с 4.9 млн. хектолитра страната ни заема 17-то място. Първото място отново принадлежи на известната с пивоварните си традиции Германия с 95.3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания и Полша. Чехия и Белгия са на 6 и 7-мо място.
Проучването показва още, че през октомври пиво най-често е консумирано у нас в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 г.
Докладът на Пивоварите на Европа очертава положителните тенденции в пивоварния сектор и приносът на индустрията за развитието на икономиката на стария континент. Основният извод е, че в бранша е налице успешно възстановяване от икономическата криза от 2008 – 2009 г., доказателство за което е устойчивост в ръста на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа - над 700. Лидер по брой пивоварни в Европа е Великобритания – 1700, след която се нарежда Германия с 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни, а България заема 25-о място с 16 пивоварни.
Други фактори, за укрепване на индустрията, са също непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове пиво, предлагано на европейския пазар.
„Страната ни не прави изключение от тази тенденция. Ние предлагаме висококачествен
продукт с напълно съхранени естествени и хранителни качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат произвежданата у нас бира. Според последното национално представително проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над 33 % от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36% приемат пивото като „подходяща напитка за тях“. Факт е също, че дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично“, коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.



Приоритет на здравеопазването в Испания е по-широкия достъп до генерични и биоподобни лекарства



Европейската генерична и биоподобна асоциация (EGA), чийто член е Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) и испанската Асоциация за генерични
лекарства (AESEG) обявиха на проведена среща в Мадрид ангажимента си да увеличат достъпа на испанските пациенти до генерични и биоподобни лекарства, като подчертаха значимостта на въвеждането на мерки, които ще повишат достъпа до висококачествени лекарства и ще премахнат пазарните бариери.
Сред обсъжданите теми бяха разликата в цените между оригиналните и генеричните лекарства, отрицателните последици от системата на снабдяване в Андалусия и освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ (Сертификата за допълнителна защита), който би създал хиляди работни места за испанската фармацевтична индустрия.
Испания е единствената страна в ЕС, която има поддържа ценова политика, насочена срещу дългосрочната способност на индустрията за генерични лекарства да увеличава достъпа на пациентите и да осигурява спестявания за испанските платци, тъй като премахва стимулите за лекарите да предписват, фармацевтите в аптеките да продават, а пациентите да търсят дадено генерично лекарство.
EGA и AESEG също така подчертаха последиците за снабдяването с лекарства (напр. недостига и късното навлизане) за пациентите и снабдителите от системата за снабдяване в Андалусия, което заплашва и жизнеспособността на европейските и испански производители и намалява способностите за разработка и въвеждане на нови генерични лекарства на пазара.
EGA предвижда, че до 2020 г. от 75% до 80% от лекарствата в ЕС ще бъдат генерични или биоподбни лекарства, поради което има смисъл да се увеличи производството в Европа за разлика от страните извън Европа. Съвсем наскоро Европейската комисия предложи да работи по освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ, който би позволил производството и износа на генерични и биоподобни лекарства през периода на СДЗ, като стимулира производството на лекарства, създава висококвалифицирани работни места и икономически растеж в онези страни, където производството на генерични и биоподобни лекарства е особено актуално, например Испания.
Яцек Глинка, председател на EGA коментира: „Нашата индустрия е готова да работи с испанските власти за създаването на здравословна среда за генеричните и биоподобни лекарства в Испания, премахване на пазарните бариери и увеличаване рентабилността на лечението, като по този начин се даде възможност на лекарите да лекуват повече пациенти с висококачествени лекарства.”
Анхел Луис Родригес де ла Куерда, генерален директор на AESEG подчерта: „7 от 10 генерични лекарства в Испания се произвеждат в Испания. Здравата генерична конкуренция на испанския пазар ще осигури допълнителна стойност и работни места в Испания. Затова предложението на Европейската комисия за освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ също е от съществено значение за създаването на повече възможности за производството и заетостта в Испания. Призоваваме испанското правителство да подкрепи тази мярка за създаване на работни места в ЕС”.
(EGA), чийто член е Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) и испанската Асоциация за генерични лекарства (AESEG) обявиха на проведена среща в Мадрид ангажимента си да увеличат достъпа на испанските пациенти до генерични и биоподобни лекарства, като подчертаха значимостта на въвеждането на мерки, които ще повишат достъпа до висококачествени лекарства и ще премахнат пазарните бариери.
Сред обсъжданите теми бяха разликата в цените между оригиналните и генеричните лекарства, отрицателните последици от системата на снабдяване в Андалусия и освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ (Сертификата за допълнителна защита), който би създал хиляди работни места за испанската фармацевтична индустрия.
Испания е единствената страна в ЕС, която има поддържа ценова политика, насочена срещу дългосрочната способност на индустрията за генерични лекарства да увеличава достъпа на пациентите и да осигурява спестявания за испанските платци, тъй като премахва стимулите за лекарите да предписват, фармацевтите в аптеките да продават, а пациентите да търсят дадено генерично лекарство.
EGA и AESEG също така подчертаха последиците за снабдяването с лекарства (напр. недостига и късното навлизане) за пациентите и снабдителите от системата за снабдяване в Андалусия, което заплашва и жизнеспособността на европейските и испански производители и намалява способностите за разработка и въвеждане на нови генерични лекарства на пазара.
EGA предвижда, че до 2020 г. от 75% до 80% от лекарствата в ЕС ще бъдат генерични или биоподбни лекарства, поради което има смисъл да се увеличи производството в Европа за разлика от страните извън Европа. Съвсем наскоро Европейската комисия предложи да работи по освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ, който би позволил производството и износа на генерични и биоподобни лекарства през периода на СДЗ, като стимулира производството на лекарства, създава висококвалифицирани работни места и икономически растеж в онези страни, където производството на генерични и биоподобни лекарства е особено актуално, например Испания.
Яцек Глинка, председател на EGA коментира: „Нашата индустрия е готова да работи с испанските власти за създаването на здравословна среда за генеричните и биоподобни лекарства в Испания, премахване на пазарните бариери и увеличаване рентабилността на лечението, като по този начин се даде възможност на лекарите да лекуват повече пациенти с висококачествени лекарства.”
Анхел Луис Родригес де ла Куерда, генерален директор на AESEG подчерта: „7 от 10 генерични лекарства в Испания се произвеждат в Испания. Здравата генерична конкуренция на испанския пазар ще осигури допълнителна стойност и работни места в Испания. Затова предложението на Европейската комисия за освобождаването на генеричните производители от действието на СДЗ също е от съществено значение за създаването на повече възможности за производството и заетостта в Испания. Призоваваме испанското правителство да подкрепи тази мярка за създаване на работни места в ЕС”.

„Надежда рисува” в Столичната Педиатрия


Заслугата е на екипа на фондация „Опън спейс” (Open Space), която подкрепя младите
таланти, както и на Ивелина Симеонова, инициатор на проекта „Надежда рисува”.
А младите художници Михаела Михайлова, Майа Стоилова, Диана Димитрова, Дора Цветанова, Ивелина Моралийска, Кирил Кръстев,  Нанси Машалова, Теди Тодорова , Теодора Лазарева, Нелина Андреева, Иванка Ставрева, Стефани Лулчева, Лот Кенет, Николай Русев,  Петя Иванова, Нанси Машалова, Дмитрий Кула, Едий Фриденберг и Мария Божилова, заедно с доброволци и деца от болницата, изрисуваха фоайето на рецепцията, партера, стълбищата и рентгенологията на лечебното заведение.
Така нови пъстри рисунки, изпълнени с много настроение, вече посрещат малките пациенти на Специализираната болница за активно лечение на детски болести в София.
---
Проектът”Надежда рисува” стартира с инициативата Street Art - рисуване върху ел. табла в столичния кв. ,,Надежда‘‘, и се пренесе в различни софийски болници.В инициативата участват професионални художници, студенти, ученици, както и любители - индивидуално или в екип.
Фондация „Опън Спейс“ работи вече една година по проект „Алтернативи за свободното време“, с идеята да подкрепи младежки инициативи по целия път на тяхното реализиране.
 

Създадоха гел, възстановяващ емайла и убиващ зъбобола


Учени създадоха необичаен метод за възстановяването на разрушения от кариес емайл
и създадоха на негова основа гел, възстановяващ покритието на зъбите и избавящ хората от зъбна болка. Това се казва в статия, публикувана в списание Biomaterials. „Белтъкът MMP-20 се отделя по време на най-ранните стадии на формирането на емайла. Той „разфасова“ останалите белтъци по време на кристализацията на емайла, което заедно с действието на останалите ферменти, позволява на клетките, произвеждащи емайл, да пречистват кристалите и да отделят повече от този биоминерал, най-твърдата част на човешкото тяло“, заяви Джанет Олдак от университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис. Тя и нейните колеги повече от 20 години са търсили този белтък, опитвайки се да възпроизведат процесите, които се случват в нашите зъби по време на тяхното израстване. Неотдавна те установиха, че относително рядката зъбна болест – кафява дистрофия на емайла – предизвиква мутация в гена и белтъка MMP-20, който превръща емайла на зъбите в много тънък и уязвим за кариеса. Авторите на статията са предположили, че този фермент може за изиграе ключова роля за образуването на емайла и за неговото възстановяване след като зъбът напълно израсне. Те са проверили това свое предположение с опитни мишки. Експериментът се е оказал успешен. Белтъкът MMP-2 в комбинация със смес на две други вещества – амелогенин и хитозан – може да запълва дупцичите по зъбите, възникнали в резултат на кариеса. Вече е създаден и изкуствен гел, който е на стадий предклинични изпитания.


bgnes.com

Болница „Пълмед“ с нов ултрамодерен скенер



Последно поколение скенер, произведен и дистрибутиран на световния пазар от началото на
2015 г., на технологичния гигант Philips Healthcare за работи на територията на болница „Пълмед“.

Апаратът, първият от този модел и клас за България и вторият в Европа, дава възможност за максимално високо качество на образа и намаляване на лъчевото натоварване на пациентите. Възможността за 3 D реконструкции на образа и показване на обекти с малък размер благоприятства извършването на преглед на много малки органи, като например вътрешно ухо.
Скенерът има технически характеристики, които позволяват скъсяване на времето за провеждане на изследване, както и протоколи за намаляване нивото на радиационно натоварване, особено при децата. Специална програма се грижи и за подобряване качеството на образа при пациенти с големи метални импланти като изкуствени тазобедрени стави, което е особено важно при изследване в областта на таза. Той има и специална програма за изследване на кръвоносни съдове, с която може да се оцени кръвотока в различни зони на тялото. Системата притежава и техники, които оптимизират използването на контрастно вещество, което от своя страна води до по-ниско фармацевтично натоварване за пациента.

 

83-годишна самотна жена живее в МБАЛ Бургас вече трети месец - близките не я искат, а социалните служби са безсилни



Тя не е болна, но има нужда от грижи, а болницата ежедневно поема разходите по
издръжката й. Доведена е от полицаи на 14 август т.г., които я намерили паднала на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса. Близки така и не се появили, а жената, макар да е пенсионерка и да получава пенсия, е в неадекватно състояние и с деменция – говори несвързано, не помни или бърка факти от живота си.
Оттогава тя живее в Отделението по долекуване, макар че не е болна. Но е обездвижена и някой трябва да се грижи за нея в домашни условия. Лекарите успяват да издирят близки – деца и внуци, които живеят в Сливен  Но те не я искат – навремето тя ги оставила, баща им се оженил повторно и ги отгледала друга жена. Категорично отказват да я приютят и казват на лекарите да не ги безпокоят повече. 
Преди три месеца документите и са предадени на социалните служби, за да бъде настанена в старчески дом. Оттогава единственият отговор е: „Няма места“...
„Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата“, разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.
Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.


DeFF отново ще съчетае мода и астрология - за да облече 13 мъже

Колекцията на дизайнера Денислав Трандев - DeFF ще представи не само познатите ни 12 зодиакални знака, но и тринадесетия - фаталният "Змиеносец"!
И този път тоалетите ще бъдат съобразени изцяло с изискванията на звездните стихии, а мъжете ще бъдат представители на професии знакови за всяка една зодия: Овен - спортист или военнослужещ; Телец - кулинар или градинар; Близнак - журналист или туроператор; Рак - хотелиер или ресторантьор; Лъв - актьор или лекар; Дева - преподавател или еколог; Везна - адвокат или фризьор; Скорпион - финансист или предприемач; Стрелец - философ или религиозен деец; Козирог - политик или управител; Водолей - архитект или фотограф и Риба - художник или фармацевт.
Змиеносецът ще бъде пазен в тайна до деня на ревюто - Еньовден.

Авиокомпаниите и травъл бизнеса очакват първите „Оскари“ в бранша



За пръв път ще се проведе събитие, специализирано за компаниите от травъл бизнеса и за
авиационната индустрия – първи годишни награди SKY STARS 2015. Битката за Голямата награда Sky Star 2015 - Най-добър авиопревозвач на годината, е силно оспорвана.
Единствената по рода си класация, направена на база на национално проучване и на експертна оценка от жури, ще разкрие най-добрите авиокомпании, IATA агенции, летища, компании за наземно обслужване, транспортни и логистични фирми.
Проучването събира висок интерес. Над 100 туристически агенции взеха участие и дадоха своето мнение за отличниците в авиационния бизнес.
Пътниците също гласуваха до 01.12.т.г.
Резултатите от онлайн анкетата ще определят носителя на приза в категорията SKY FAVORITE – награда на потребителите.
Церемонията ще събере най-добрите компании, наред с чуждестранни експерти и български специалисти от бранша.

Франция иска нова система за етикетиране на лекарствата в ЕС



посочваща дали съставките им са произведени извън Европа. .Етикетът, който ще бъде
поставян върху лекарствата, направени и идващи основно от Китай и Индия, ще бъде черен кръст.
"В Европа имаме необходимите знания, традиции, експертиза и специфични режими за опазване на околната среда, които са по-стриктни, отколкото в други държави. Хубаво е това да се обозначи нагледно, това ще окуражи пазарните играчи да произвеждат продуктите си в страните с най-добри практики", аргументира се ръководителят на френска фармацевтична търговска група Кристиан Лажу.
Мярката има за цел да подкрепи фармацевтичната индустрия на страната, но създаде почва за конфликт с производителите на лекарства, които са зависими от вноса на доставки от Азия, предаде Politico.
Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации EFPIA обаче не са очаровани от идеята.
Според настоящите европейски правила властите в държавите извън ЕС носят отговорност за сертифицирането, че активните фармацевтични съставки, произведени на тяхна територия и внесени в ЕС, се произвеждат по начини, отговарящи на добрите практики на ЕС.

Наградени са 10-те най-добри ОПЛ от класацията на МЗ



Това са - д-р Мария Соколова от Дупница, д-р Димитър Гачев от с. Драгор, д-р Николай Еничеров от Панагюрище, д-р Снежа Кирова от Варна, д-р Елена Тодорова от Димитровград, д-р Кремена Георгиева от Добрич, д-р Светла Гигова от София, д-р Николай Георгиев от Омуртаг, д-р Ругизан Рагуб-Сали от Разград и д-р Александра Багрова от Пловдив.
Класацията е направена след „изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни от захарен диабет, сърдечносъдови заболявания и други заболявания, след тригодишно анонимно изследване на над 112 млн. прегледи“, обявиха от МЗ.

Здравният министър д-р Петър Москов: ЗЗО и ЗЛЗ са в Конституционния съд заради бизнес интереси



„Защо се атакува в Конституционния съд? Защото нечий бизнес-план ще бъде нарушен. Защото
нечии печалби ще бъдат намалени, защото някаква система е изградена, за да може няколко хора да печелят - най-вече скрити собственици на лечебни заведения. Хора, които стоят зад начина, по който се сключваха досега договорите с фармацевтичната индустрия и, общо взето, печели този, който иска да държи в подчинение. Парите, които досега са влизали като печалба във фармацевтичните фирми, сега ще трябва да се връщат в НЗОК”, каза той пред bTV.
Д-р Москов каза още, че да дадеш в Конституционния съд възможността НЗОК да избира с кого да сключва договор, според него не е добре за пациентите.
„Аз вярвам, че нещата които правим са добри. Целите, с които тръгнахме - да променим лекарствената процедура, лечението на пациентите, са в ход", увери здравният министър.

Снимка: zdrave.net

Здравният министър Петър Москов: Данък „вредни храни”е данък за облагане на поведението на производители и клиенти



Данъкът ще засегне стоки, без които всички потребители могат. Ако производителите започнат да контролират използването на вредни за здравето съставки, ще могат да продължат да продават продукцията си, заяви той пред Нова телевизия и подчерта, че застава твърдо зад въвеждането на този данък.



Колкото по-тънка, хрупкава и тъмна е препечената филийката, толкова е по-опасна за здравето ни



Причината е - повече канцерогенен акриламид се съдържа в нея. Химикалът, които се образува
от реакция между аминокиселините, захарите и водата в картофите и хляба при температура над 120 градуса отключва раково заболяване, варира много в зависимост от продължителността на печенето.
Изследвания за наличието на канцерогени в топлинно обработена храна показват, че количеството акриламид в печени картофи, чипс и филийки хляб е твърде високо.
Специалистите препоръчват картофите да се пекат или пържат до светло златист цвят, а филийките да се препичат до „най-светлия приемлив цвят“.
---
Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма от химикала т. е. 80 пъти повече, отколкото в златисто жълтите. Най-бледата филийкаь в тостера или на скарата, съдържа само 9 микрограма на килограм, а най-прегорялата - 167 микрограма, т.е. 19 пъти повече.

Снимка: vesti.bg