Translate

четвъртък, 21 юни 2018 г.

Над 15 хил. българи и стотици чужденци положиха клетвата на Левски в Замъка „Влюбен във вятъра”


За три години над 15 000 българи и стотици чужденци се включиха в историческата възстановка на „Клетвата на Левски” в Замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново. Преди ден пред кама и револвер, положени върху цитат от клетвата, народният представител и заместник председател на Народното събрание Явор Нотев и посланика на Чехия Душан Щраух се заклеха „да обичат и да работят за отечеството”.
Инициативата за възстановяване на ритуала по клетвата на Апостола стартира през 2016 г. Всеки ден в параклиса на Замъка десетки туристи могат да изпитат емоцията на подвига и саможертвата на Васил Левски при създаването на тайните революционни комитети в България. Да станат част от нашата история желаят и чуждестранните туристи. Специално за тях в Замъка са подготвени печатни материали, които по подходящ начин ги запознават с тази част от българската история.
Замъкът „Влюбен във вятъра” се превърна в пазител на българската духовност и традиции. Инициативата за препис на историята на Паисий, която стартира през 2016 г. и се провеждаше успоредно с възстановката на клетвата на Левски, предизвика небивал патриотичен подем. Над 20 000 души се включиха в преписа на "История Славянобългарска" и направиха 12 последователни преписа.
За родолюбивите си инициативи по повод Деня на Будителите през 2017 г. собственикът на Замъка Георги Тумпалов бе удостоен от Съвета на европейската научна и културна общност със званието „Почетен посланик на иновативния бизнес”, придружено със „Златна монета”.

Национално представени организации питат: Кой има интерес от противопоставянето на хора с увреждания у нас?


Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали. Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет. Те зададоха въпроса кой има интерес от противопоставянето на хората с увреждания в България и призоваха всички за повече разум, отговорност и съпричастност, когато се обсъждат мерки в тази деликатна сфера.
Повод за пресконференцията стана ескалиращото напрежение през последните дни, което доведе до оставки в МТСП, както и до груби нападки към национално представителните организации от страна на протестиращи майки на деца с увреждания.
На 11 април 2018 г. хора с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест с искания за справедлива реформа в социалната сфера и мерки в посока създаването на възможности за интеграция и нормален живот. В отговор институциите оттеглиха спорен проект за нормативни промени и заявиха готовност за диалог и търсене на консенсус с хората с увреждания. Дни след това със сходни мотиви на протест излязоха майки на деца с увреждания, а два месеца по-късно исканията им се фокусираха върху приемането на проект на Закон за личната помощ, който предвижда осигуряването на лична помощ само за тясна група от хората с увреждания.
„Не можем да подкрепим законопроект, който е само за 77000 от хората с увреждания, какво да кажем на останалите“, попита Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС. Една справедлива и цялостна реформа би трябвало да залага подкрепа за всяка една група от хора с трайни увреждания, вместо да отнема от едни в полза на други, изтъкнаха представители на хората с увреждания.
„Ние представляваме не само хората с над 90%, а всички хора с увреждания, които по официални данни са 648 685. Нека да си дадем сметка като общество какво означава да дадем подкрепа само на 77 хиляди от тях“, призова Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
Организациите на и за хора с увреждания обясниха, че не са против личната помощ, но държат на комплексен подход и мерки, насочени към равни, хуманни и недискриминационни права за тази уязвима част от обществото. Затова предлагат нормативните текстове, уреждащи личната помощ, да станат част от Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги, по които се работи в момента и които ще разпишат цялостна реформа в тази сфера.
Представителите на хората с увреждания се обявиха и срещу прибързаните оставки в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), които на този етап на интензивни обществени и между институционални дискусии по-скоро ще забавят, отколкото ще подпомогнат вземането на полезни решения. Те изразиха подкрепа за заместник-министър Росица Димитрова, която подаде оставка след негативните реакции по повод пътуването ѝ до Ню Йорк преди дни. За България е чест да бъде председател на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания за периода 2017 - 2018 г., а в лицето на зам.-министър Росица Димитрова досега сме срещали диалогичност и компетентност за промяна в националната политика за хората с увреждания и прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания, заявиха от организациите.

Тази неделя 15 семейства от цялата страна ще готвят с шеф Манчев и шеф Шишков


на първия семеен кулинарен лагер, организиран от Лидл България. Това са финалистите, чиито рецепти бяха избрани сред над 200 кулинарни предложения, изпратени в първия етап от подготовката на първата кулинарна книга за деца на веригата.
По време на кулинарния лагер в неделя избраните семейства и техните деца ще покажат своите готварски умения, като приготвят рецептата, с която са участвали в конкурса. Полезни и вкусни бонбони от фурми, американски палачинки с тиква и телешко с елда са малка част от менюто, което ще бъде приготвено от кандидат майсторите, с помощта и ценните съвети на двамата кулинарни експерти шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков.
В периода 21 май – 10 юни Лидл България даде възможност на родителите в цялата страна да изпратят любимите рецепти на своите деца – вкусни, но и съобразени с пълноценното детско хранене. Събраните над 200 рецепти показаха висока ангажираност и изобретателност в осигуряването на полезно и балансирано хранене за децата и въвличането им в самия процес по приготвяне на храната.  Експертният екип на детската кулинарна книга на Лидл България в лицето на шеф Манчев, шеф Шишков и проф. Дулева, национален консултант по диететика и хранене, подбра 15 рецепти, които са едновременно вкусни и полезни, за да ги включи като част от кулинарните предложения в книгата.
Освен рецептите на финалистите, тя ще включва още и рецепти, разработени от двамата шеф готвачи, като всички те ще са подходящи за деца на възраст от 3 до 14 г.
Целта на книгата е да послужи като наръчник за родителите в опитите им да осигурят балансирано хранене за своите деца. Специално място в нея ще има и за допълнителна информация и съвети, разработени от проф. д-р Веселка Дулева, консултант на целия проект, които да им помагат при приготвянето на пълноценни детски менюта.
Детската кулинарна книга ще бъде налична в търговската мрежа през септември.


Застраховка „Автокаско“ – доброволна, но необходима


Чрез подробна инфографика 24Ins.bg ни предоставя обобщена информация
за параметрите, които обхваща продуктът

Сключването на „Автокаско“ е доброволен и отговорен избор, когато искаме да осигурим допълнителна защита за своя автомобил. Това е един от най-често търсените продукти на застрахователния пазар. Въпреки популярността на тази застраховка, много от потребителите не са запознати с пълния й обхват. Ето защо темата стана част от образователната кампания на застрахователен брокер 24Ins.bg., инициирана през 2017г. чрез социологическо проучване, което показва доколко потребителите са запознати със застрахователните продукти.
Основните параметри, с които трябва да сме наясно при сключването на застраховката „Автокаско“ са: Какво и колко покрива? От какво зависи цената? Какво се случва при щета? За какво да внимаваме при избора си?
При сключено „Автокаско“ застрахователната компания покрива частично или изцяло бъдещите разходи за сервизни и други услуги за отстраняване на щети, вследствие на пътен инцидент, природни бедствия, кражба или неволно самопричинени вреди по МПС-то. Целта е автомобилът да бъде възстановен до състоянието, в което е бил към момента на сключване на застраховката „Автокаско“. Тук е важно да знаем,че всеки потребител на този продукт може сам да избере какво да включва желаната застраховка, т.е. да посочи покритията, които са му нужни. Размерът на застрахователната премия варира спрямо избраните от собственика покрития. Колкото по-малко е покритието на услугата, толкова по-ниска е крайната й цена.
Цената на застраховката „Автокаско“ се определя в зависимост от още няколко фактора. 
Един от тях е стойността на автомобила към момента на застраховката, или неговата средна пазарна стойност. Друг определящ фактор е възрастта, както на автомобила, така и тази на собственика. При възраст на собственика под 30 години, се наблюдава завишение на офертите. Други критерии, според които се определя цената на „Автокаско“-то са наличието на щети от предходни години, както и районът, в който е регистриран автомобилът.
Много от въпросите и неизвестните за потребителите се появяват в момент на предизвикана щета и действията, които я съпътстват. Първата стъпка е да се направи оценка на наличните щети на МПС-то и да се предприемат мерки за отстраняването им. В най-лошия случай автомобилът се дефинира като „Тотална щета“ – тогава, когато уврежданията превишават 70% от действителната стойност на превозното средство.
Автомобилът е сериозна инвестиция – за повечето хора това е може би най-ценното притежание след дома и е много повече от просто средство за придвижване. Именно затова трябва отговорно да избираме своя доставчик на услуги. Най-лесният начин да сравним цените на различните компании и да посочим своите изисквания за покритие са достъпни на онлайн платформата, на която оперира 24Ins. Порталът 24Ins.bg дава тези възможности, като използва предимствата на онлайн услугата, а именно бързина, проследяване на процеса, достъпност по всяко време.

Nestlè LION се ангажира със социална кауза по време на Световното първенство


 Успоредно със Световното първенство по футбол, десертите Nestlè LION стартират мащабна инициатива, посветена на младите хора, които обичат да спортуват и да се забавляват на открито. Кампанията стартира тази седмица, с гореща футболна надпревара, а за финал шоколадовите десерти ще реализират свой амбициозен социален ангажимент – реновиране на общинско игрище в град София.
„Лъвският“ бранд на Нестле организира социално отговорен проект, в който ще предизвика всички българи да бъдат активни, ще им поднесе много спортни емоции по време на Световното първенство по футбол и ще въвлече известни личности и верни дългогодишни партньори. Големият стимул за инициирането на тази е кампания е социалната идея, чиято реализация ще бъде и най-подходящият завършек на това футболно лято.
Шоколадовият десерт насочва усилията и средствата си в облагородяването на общинско игрище в София. В партньорство със Столична община, Nestlè LION ще осъвремени и обезопаси избран терен, за да могат повече деца и възрастни от най-големия столичен квартал да се наслаждават на удоволствието да спортуват на открито. Проектът е естествено продължение на дългосрочно поетата отговорност от Нестле България да промотира и подкрепя активния начин на живот и балансираното хранене, чрез мащабната инициатива Живей Активно!
С вдъхновение от Световното първенство по футбол, преди реализацията на социалната кауза, брандът ще зареди с енергия спортните фенове, за да се впуснат в спортни приключения. С медийното партньорство на WebGround Media Group, ще бъде осъществен футболен турнир с множество изкусителни награди. Възможност да се включат в него, ще имат всички фенове на Nestlè LION и футбола. Любителите на шоколадовата марка ще се борят за персонална прожекция на финала на Световното първенство в киносалон на Cine Grand Sofia Ring Mall, както и за възможността да коментират мач от Мондиал 2018 в студио на живо.
Голямото спортно събитие ще завърши със „звезден“ футболен мач – двубой между победителят от турнира и „Отборът на сърцето“. Специална роля е отредена на сърцатият отбор от известни личности, който защитава името си, подкрепяйки множество благотворителни инициативи с обществено значение. Селекционерът на отбора, Лео Бианки ще обедини някои от най-популярните български лица да се включат в „Звездна“ футболна надпревара, а част от хонорарите на всички тях, ще бъде вложена в облагородяването на спортната площадка в столичен квартал.
С мотото „Nestlè LION те предизвиква да бъдеш активен“ ще бъде поставено началото на един горещ сезон, посветен на спорта и добрите начинания. Специално за най-запалените фенове, които приемат активното шоколадово предизвикателство, в района на столичния Ring Mall, Nestlè LION обещава незабравим „лъвски“ заряд и слънчеви емоции.