Translate

сряда, 20 юни 2018 г.

Депутатите от 44-то НС освободиха проф. Камен Плочев от длъжността "управител" на НЗОК


със 109 гласа "за", 72 - "против" и 30 „въздържал се“.
Проф. Георги Михайлов, депутат от "БСП за България" подчерта, че в последно време са се натрупали твърде много неудачи в системата и спокойствието в нея няма. Факт е, че НЗОК е загубила обществения си характер и в момента на практика се управлява от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. При действащата нормативна уредба управителят на касата дори няма решаващо право на глас в Надзорния съвет на НЗОК, чийто председател до неотдавна бе зам.-министър на финансите, а в момента поста се заема от зам.-министър на здравеопазването, който също е бивш кадър на Министерството на финансите. Системата не се управлява на автопилот, а пилотът я води към земята, заяви той.
Според д-р Нигяр Джафер, народен представител от ДПС, в здравеопазването ни е налице сериозна криза и безпътица. А действащия здравноосигурителен модел е някакво смесица от солидарност без справедливост и застраховане.
Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от своя страна заяви, че се спекулира с изказвания по отношение на проф. Плочев и подчерта, че в пленарна зала се обсъжда личното му желание, изразено в писмото му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар