Translate

четвъртък, 22 март 2018 г.

Оригинални модни предложения и три дизайнерски дебюта на „Златна игла 2018“


Академията за мода присъди Годишните награди - „Златна игла 2018“ на официална церемония и гала-спектакъл. Най-авторитетната награда за мода в България получиха: Иван Донев – „Дизайнер на годината”, KNAPP – „Модна къща на годината” с дизайнери Антония Йорданова и Кристина Бъчварова, Христо Чучев – „Булчинска мода“, Елена Златева – „Най-добър млад дизайнер”, Марина Младенова – „Моден гримьор” и Дилян Марков – „Моден фотограф”.
Преди официалната церемония по традиция се състоя гала ревю-спектакъл. Той беше открит с официална колекция вечерни облекла в духа на френския шик на „Мезон Сант-Ерем“ и нейния създател и стилист – Габриела Колева. Колекцията на модната къща носи поетичния и романтичен дух на балетния стил и залага на изчистен силует, минималистичен стил, някои спортни елементи и геометрични обемни форми, които придават на облеклата модернистично излъчване. Водеща материя е коприната в различни съчетания с изтънчени платове висша мода, характерни за стила на „Мезон Сант-Ерем“. Специален гост на откриващото ревю беше актрисата Саня Борисова. Освен колекция официални вечерни облекла под основния си бранд, модната къща показа и  няколко модела като щрих от новата спортно-елегантна линия „Рошавата гарга“, собственост на „Мезон Сант-Ерем“.
„Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов представи официална дамска и мъжка мода. Колекция пролет 2018 на модната къща подчертава индивидуализма и комфорта и носи усещане за любов и внимание към всеки детайл. Дамите се потапят в свят на изящество с прозрачни материи, дизайнерски дантели и орнаменти, 3D детайли, пищни украси и разнообразни комбинации. Предложенията за господата включват вталени сака, смели цветови решения, естествени тъкани и луксозни детайли, които носят послания за самочувствие и аристократизъм.
Три дизайнерски дебюта направиха силно впечатление на ревю-спектакъла за „Златна игла 2018“. Християна Мутафчиева представи елегантна, женствена и романтична колекция на нейния моден бранд Stone Heart, вдъхновена от „Алиса в страната на чудесата''. Младата дизайнерка влага своя личен стил и цялата си любов в дизайнерските си творения и поставя във всяка дреха сърце от „Сваровски'' в кукленски цикламен цвят, за да напомни, че всяка жена е също така скъпоценна като камъчето „Сваровски”. Талантливият обещаващ дизайнер и стилист Таня Ян показа своята първа колекция – „Вълчицата“, вдъхновена от книгата „Бягащата с вълци“. Тя представя тъмната и светлата страна на жената, изразени чрез контраста между еко кожа, сатен и флорални мотиви. Младата дизайнерка Елена Христова впечатли с дебютна колекция „ЕТНО мечта“ на модна къща „Елена Христова”. Тя предлага дамски бутикови рокли и облекла с фолклорни мотиви, които впечатляват с автентичен дизайн, вдъхновен от народното творчество. Елена Христова представи своя модерен поглед към българската народна носия с облекла, украсени с ръчно правени бродерии, орнаменти, стилизирани елементи и фолклорни мотиви, съчетани с елегантност, изтънченост и майсторство. За цялостната визия допринасят и аксесоарите към облеклата – пафтите и красивите цветя в косите.
Запазено място на сцената на „Златна игла 2018“ имаха и плетените тоалети на иновативната и находчива дизайнерка Аксел Харди, която показа своите предложения за сезон пролет-лято 2018. Колекция „Изкушение“ (Temptation) представя жената като изкусителна, женствена, интригуваща и в същото време смела и различна. Посланието на дизайнерката към дамите е да се отдадат на изкушението да бъдат различни и смели в избора си. Тоалетите са дръзки, многофункционални и комфортни, съчетани с естествена коприна и френски дантели. Аксел Харди залага на нежни, прозрачни плетива от бронзово ламе, лен и най-висококачествен египетски памук в нежни летни цветове.
Носителката на „Златна игла“ 2017 за „Модна иновация“ Мерлин Арно впечатли с колекция „Мистични багри”, която е повлияна от животинския и птичи свят на остров Борнео. Дизайнерката се завърна неотдавна от мистичния остров и е пренесла своите впечатления в колекцията си. Огромната зелено-черна пеперуда – „Бруков троидес”, най-голямата нощна пеперуда – „Атлас”, хищното цвете – „Рафлезия” и птицата „Носорог” са част от вдъхновението на Мерлин Арно за тоалетите. Бароковите и фламенко рокли, както и ежедневните облекла са създадени специално за музикалния пърформанс „Еволюция”, който се състоя в зала България. Роклите са от пера на щраус, черна американска пуйка, син паун и бяла гъска.
Словенският бижутериен бранд „Златарна Целье“ показа бижута от колекции пролет/лято 2018 г., изработени от злато, сребро и стомана, ръчна изработка в съчетание с диаманти, кристали „Сваровски“, перли, както и часовници с бранда „Ленциа“ – собственост на „Златарна Целье“. Специално за събитието марката представи и уникално колие от колекция „Империал“ с 45 диаманта. Бижутата на „Златарна Целье“ бяха съчетани с рокли, дело на Александра Петрова, възпитаник на Националната Художествена Академия.
Певицата и дизайнер Есил Дюран представи колекция в стил бохемски шик, вдъхновена от костюмите и музиката във филма „Великият Гетсби” и духа на 20-те години на миналия век – епохата на джаза. Силно подчертаната женственост е характерна за стила на дизайнерката, а парти излъчването на колекцията е подсилено от пера, пайети и ресни, богато украсени с мъниста и дантели.
Ревю-спектакълът закри „Ла фоа“ с дизайнерски екип Вяра Станчева и дъщерите ѝ Деница и Мария Станчеви. Модната къща показа най-новата си колекция официални облекла „Либере"  - „Освободена“, в която жената освобождава повечето си лица и ги превръща в произведение от форми и цветове, деликатно съчетаващи няколко стила. Специален гост на дефилето беше Йордана Димитрова, носител на приза „БГ модна икона 2017“ с дъщеричката си Каролина.
Водеща на гала-вечерта беше чаровната Гери Дончева, облечена в тематичен тоалет в златно на модна къща „Мезон Сант-Ерем“. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха дело на Боян Караиванов. За грима на манекените се погрижиха гримьорите – Марина Чанева, Веселина Спирова и асистент гримьорите Росина Георгиева и Ася Даскалова. Прическите бяха дело на Надежда Радева и салон за красота „Бюти клуб“.


България се присъедини към международния проект "Футбол за приятелство"


 Тази година Футбол за приятелство 2018 на Газпром ще обедини децата от 211 страни и региони

Шестият сезон на проекта "Футбол за приятелство" официално стартира в Москва февруари 2018 г.. Футбол за приятелство е Международен детски социален проект, организиран от "Газпром" - официален партньор на ФИФА и Световно първенство по футбол Русия 2018. Целта на програмата е да включи младото поколение по целия свят в популяризирането на най-важните човешки ценности сред своите връстници - приятелство, равенство, мир и уважение към различните култури и националности. 211 страни и региони се присъединиха към Футбол за приятелство през 2018 г. Последните събития от сезона ще се проведат в Москва, Русия, 8-15 юни 2018 г.
По време на жребия бяха формирани 32 международни отбора на приятелството, в които всеки млад играч от всяка страна ще заеме своята позиция - вратар, защитник, халф или нападател. Отборите се формират на принципа "футбол за приятелство" - спортисти от различни националности, различни полове и различни физически способности ще играят в един отбор. Играчите са на 12-годишна възраст. Всеки международен смесен отбор на приятелството ще бъде трениран от млади треньори - футболисти от 14-16 години от различни страни. Повече от 5000 медии от целия свят ще обхванат програмните събития, както и Международния детски пресцентър на F4F, състоящ се от млади 12-годишни журналисти от 211 страни и региони. Националният подбор на участниците, които ще станат млади посланици на мира, приятелството и равенството в техните страни, започна по целия свят.
За шеста поредна година България ще се присъедини към Международния проект "Футбол за приятелство". Тази година младите посланици от България - млад футболист и млад журналист ще популяризират ценностите на проекта в страната чрез серия от дейности, координирани от “APRA Porter Novelli”.
32-та отбора ще се състезават на Световното първенство по Футбол за приятелство на 12 Юни 2018. На следващия ден младите посланици ще се срещнат на най-важното събитие - шестият международен форум "Футбол за приятелство", където ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят.
По време на Международния лагер за приятелство младите играчи под ръководството на младите треньори и под наблюдението на известни футболисти ще се учат на ключовите стойности на програмата в Девет Училища за Ценности. ООН счита тази инициатива за уникална образователна програма.
Този сезон, в подкепа на застрашените видове, всичките 32 международни отбора на приятелството, ще са кръстени на застрашени животни от всички континенти на света.
Видео от жребия е налично на официалния канал на Футбол за приятелство в YouTube: https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP .

Мерлин Арно представи иновативния проект „Еволюция“


Музиката, модата, живописта и танца завладяха пространството на зала „България“, където бе представен иновативният музикален пърформанс „Еволюция“. Вниманието на публиката спечелиха музиката на Quarto Quartet, екстравагантните тоалети на носителката на „Златна игла“ 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, огромното арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio. Музикалният проект е единствен по рода си и е създаден по идея на Мерлин Арно – меценат, дизайнер и спортист, основател и председател на сдружение „Нов свят за животните“, което подпомага увеличаването на популацията от изчезващи видове диви птици. Тя създава уникални облекла от перата на екзотични птици и с проекта „Еволюция“ обедини своя иновативен творчески подход в сферата на модата с музиката и живописта.
За идеята на проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя: „Щастлива съм, че Иван Яхнаджиев се присъедини към творческия ни екип, а Иван Пенчев разви темата в музикално отношение и даде името на проекта „Еволюция“. В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време за изкуство и да се разхождаме сред природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С дрехите, които създавам, както и с този проект, се стремя тази красота да достигне до хората и всички заедно да обърнем поглед към заобикалящия ни свят.“
Музикантите от Quarto Quartet към Софийска филхармония – Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело), представиха екстравагантна и неочаквана комбинация от грегорианска, класическа и модерна музика, чрез която разказаха една вълнуваща и завладяваща „приказка“ за еволюцията.
В музикалния пърформънс „Еволюция“ участие взеха и Николай Пеев (китара), Стоил Иванов (саунд дизайн и перкусии) и гости от Софийска филхармония. Всички заедно очароваха публиката с музиката на Бах, Шуберт, Бокерини, Моцарт, Освалдо Голихов, Пиацола и показаха колко малка е границата между класиката и поп музиката.
Междувременно на сцената чрез танцови изпълнения беше представена колекцията на Мерлин Арно, за която тя черпи вдъхновение от последното си пътуване до Борнео. Перата, които е използвала за направата на впечатляващите тоалети, са от бойни петли, щраус, паун, фазан, нанду, ему, а основното е, че при създаването на развихрящите въображението облекла, няма нито една пострадала птица. Роклите, които дизайнерката показа, са от пера, събрани в линеещия период на птиците. Нейните уникални тоалети бяха представени от балерините от Vaya Dance Studio с хореограф Ваня Рошкова. Всяка балерина беше със специално подготвен артистичен грим и прическа. Марина Младенова, носител на „Златна игла 2018“ в категория „Моден гримьор“ се погрижи за грима, а прическите бяха дело на
Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.
През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев твореше на живо и създаде арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист направи пред очите на публиката. „Това е една абстрактна композиция, която показва част от нашия свят, който ни заобикаля. Използвах венецианско стъкло, керамика, въжета и апликации на платове. Добавих и копчета, защото става дума за дрехи от пера, а те изглеждат като очи на птици. Иван Пенчев сподели, че иска да има музика и добавих ноти. Птиците пеят и живеят благодарение на слънцето, затова в картината перата им са обагрени от слънцето. С помощта на перата платното сякаш оживява.“, споделя за творбата си Иван Яхнаджиев. 
Сред гостите, които присъстваха на музикалния пърформанс, бяха посланикът на Аржентина в България Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, представители на посолствата на Корея и Италия и на Министерство на вътрешните работи, световната и олимпийска шампионка на двойка скул Здравка Йорданова, галеристката Цена Бояджиева – внучка на Златю Бояджиев, актрисата Нели Топалова, оперният певец Стоян Бончев, поетесата Ирина Александрова.