Translate

понеделник, 19 март 2018 г.

17-килограмов злокачествен тумор отстраниха лекарите от СБАЛАГ “Майчин дом”



Туморът е изпълвал цялата коремна кухина на пациентка, която е на 47 години от Самоков. Тя вече е в стабилно състояние и с положителна прогноза.
От екипа в състав доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева споделят, че операцията е много сложна, поради големия размер на тумора.
Но в “Майчин дом” приемат по няколко такива пациентки на година от цялата страна, защото разполагат с най-добрите професионалисти и апаратура за тежки операции.
Вероятно дълго време пациентката е била с оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки. Практиката при приемане в болницата и установяването на овариален тумор (тумор на яйчника) с такъв размер е да се премине към операция и след оперативния достъп вече може да се постави окончателната диагноза и да се направи стадиране на тумора.
Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен.
След отстраняване на тумора лекарите са направили пълна хистеректомия, за да ограничат шанса за други образувания.
“Подобни образования могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко и не се консултират с лекар навреме”, споделя д-р Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар