Translate

сряда, 11 февруари 2015 г.

Стартира първата в България програма за жени с миомна болест - „Повече за НЕЯ“

по инициатива на Националната пациентска организация (НПО) и с подкрепата на 47 специалисти акушер-гинеколози от над 15 града в страната - София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Русе и Шумен.
„Повече за НЕЯ“ е информационна кампания. Тя ще включва обаче не само провеждане на анкета и консултации със специалисти, но и достъп до безплатен ендомесечен терапевтичен курс на лечение на включените в програмата жени, при наличието на съответните индикации, както и проследяване състоянието и терапията им.
В България са налични и се използват всички иновативни и доказани методи за лечение. Въпреки това то традиционно продължава да бъде оперативно с пълна хистеректомия.
В световен мащаб приоритет имат органосъхраняващите операции, които са свързани с по-малки усложнения и по-бързо възстановяване на пациентките, но най-важното е, че съхраняват тяхната идентичност на жена. Хистеректомията има крайно неблагоприятно отражение върху самочувствието на жената, подчерта д-р Мадлен Китанова от Втора САГБАЛ „Шейново” в София.
При пациентки с нереализирани репродуктивни функции миомектомиите трябва да са средство на избор, а адекватната предоперативна подготовка би подпомогнала тяхното провеждане. Именно предоперативното лечение и подготовка са особено необходими при пациентките, при които миомната болест се оказва непосредствена причина за репродуктивни проблеми. Специалистите са на мнение, че трябва да се премахне стигмата към това заболяване, защото миома не винаги трябва да означава оперативно лечение. Друг вариант е отстраняването само на миомните възли. Освен това медикаментозното лечение е достъпно от няколко години у нас и с него успешно може да се лекува това заболяване. Иновативна терапия е щадяща и цели да бъдат съхранени репродуктивните способности на жените.
В рамките на „Повече за НЕЯ“ се реализира и специална фейсбук кампания с награди в страницата на НПО. Освен това са изработени информационни материали, които ще бъдат разпространявани в здравни заведения.
Програмата е отворена за още желаещи да се включат акушер-гинеколози, съобщиха от НПО.
Заинтересованите жени може да получат повече информация за кампанията, както и за имената и адресите на лекарите, към които могат да се обръщат за консултация, на горещата телефонна линия на НПО 0700 10 515 (на цената на един градски разговор от цялата страна), всеки делничен ден от 12 до 17 ч.

Какво представляват миомите на матката?


Миомата е един от най-често срещаните доброкачествени тумори, при жените в репродуктивна възраст, между 30 и 50 г., и е сред водещите причини за премахване на матката. В голям процент от случаите една миома никога не е „сама”. В началните стадии миомата не предизвиква никакви оплаквания.
По време на репродуктивната възраст на жената, под благоприятното хормонално въздействие миомите нарастват, като някои от тях могат да достигнат впечатляващи размери. Растежът на
миомния възел или миомните възли променя формата на матката. Нарастването и разположението на миомните възли са основни причини за поява на клинична симптоматика на миомната болест.
След менопаузата, поради силния спад на хормоните от яйчниците, миомите спират своя растеж - заболяването се стопира.
Видове миоми според разположението им:
-Интрамурални –в стената на матката;
-Субсерозни – локализирани по външната стена на матката, към коремната кухина. В някои случаи те могат да са свързани с матката само на „краче”.
-Субмукозни – разположени по вътрешната стена на матката и са издадени към нейната кухина. Те постепенно нарушават цялостта на маточната лигавица и по този начин формата и големината на маточната кухина. Те също могат да бъдат на „краче”.
Симптоми:
В повечето случаи миомите се откриват случайно при ултразвуково изследване, дори и при жени, които не са имали никакви оплаквания.
Възможни са следните симптоми:
-Обилна и болезнена менструация;
-Кървене извън менструалния цикъл;
-Дискомфорт в малкия таз
-Болка, теглене, натиск в долната част на корема;
-Често уриниране;
-Затруднена дефекация;
-Болка при полов контакт;
-Безплодие;
-Усложнения при бременност – аборт, преждевременно раждане.
Поставяне на дигнозата:
Диагнозата миома на матката и миомна болест се поставя само от лекар специалист АГ. За поставянето на диагнозата значение имат оплакванията на пациентката, резултатите от прегледа, образните и лабораторните методи на изследване.
 Лечение:
Възможностите за лечение се определят от:
-Големината и разположениeто на миомата/ите;
-Скоростта на нарастване;
-Вид, сила и честота на оплакванията;
-Настъпилите усложнения;
-Качеството на живот на пациентката;
-Желанието на пациентката за времето и вида на лечението.
Методите на лечение е необходимо да бъдат внимателно подбирани, така че да бъдат минимално инвазивни и максимално ефикасни за пациентката. При наличие на възможност и условия, е добре да се избере органосъхраняващо лечение.
Медикаментозно лечение:
-Има за цел повлияване на симптомите – намаляване на кръвозагубата, потискане на болката и намаляване на размерите на миомата/ите. Този метод е минимално инвазивен и максимално ефикасен, особено при пациентки, желаещи да отложат оперативната интервенция или такива, желаещи органосъхраняваща операция, включително и с цел запазване на репродуктивните възможности на жената.
Емболизация на артериите на матката:
При този метод на лечение изкуствено се запушват кръвоносните съдове, които захранват миомата. В резултат на това миомите се свиват за няколко седмици или месеци. Като   възможно усложнение след интервенцията е увреждане на яйчниците с невъзможност за забременяване и преждевременна менопауза. Този метод няма широка популярност в България и почти не се практикува.
Миомектомия:
Оперативна интервенция за прицелно отстраняване на миомния/ите възли, като матката се запазва. Предимството е запазване на детеродните функции, ако пациентката желае да има деца. Възможността за избор на този метод се определя от положението, големината и броя на миомните възли, както и от настъпилите усложнения. Адекватната медикаментозна предоперативна подготовка съществено подобрява възможностите за прилагане на миомектомия.
Хистеректомия
Оперативна интервенция за отстраняване на матката. Този метод на лечение е крайна алтернатива за всички пациентки, когато останалите терапевтични опции са изчерпани. Операцията оставя голяма физическа и психическа травма при всички пациентки и необратимо води до загуба възможността забременяване.



LG G3 и Google Cardboard пренасят мобилната виртуална реалност в ежедневието




LG Electronics (LG) и Google правят виртуалната реалност(VR) по-достъпна за масовите потребители. VR-ът за G3на LG работи с Google Cardboard и дава възможност на
собствениците наG3 да преживеят редица VR-съвместими приложения и игри, които могат да свалят от Google Playstore.

За разлика от други VR устройства, проектирани със собствени процесори и дисплеи, VR за G3се възползва от визуалните и звукови способности на G3, за да предостави по-леко и по-удобно решение.Благодарение на водещия в своя клас LG G3 Quad HD дисплей, VR за G3осигурява на потребителите образ с много по-високо качество за гладко и реалистично VR преживяване.

VR за G3 има уникален дизайн, напомнящ за характернатаRear Key визия на G3,отличаваща се от другите смартфони, чийто копчета за управление на звука се намират отстрани на телефона.Уникалният дизайн позволява на VR за G3да се възползва изцяло от 1W говорител с Boost AMP на G3, предоставяйки по-богати и по-чисти звуци, които да допълват наситената картина. За по-реалистично преживяване, VR за G3може да бъде съчетан с Bluetooth слушалки, като напримерLG Tone Infinim™.

Дизайнът наVR за G3е базиран на модела заGoogle Cardboard, който е наличен онлайн за фенове, желаещи да създадат сами своята виртуална реалност. Неодимовият магнитен пръстен на VR за G3 взаимодейства с магнитния жироскоп в LG G3, позволявайки работа с приложения и менюта без докосване на дисплея.VR за G3не се нуждае от допълнително сглобяване, освен лесното поставяне на телефона в устройството.


„Макар и в първи стадии на своето развитие, тази технология поставя началото на тенденциите във виртуалната реалност, която до скоро бе скъпа и недостъпна за обикновените потребители,”казва Крис Йе, вицепрезидент и ръководител маркетинг комуникациите наLG Electronics Mobile Communications Company. „С помощта на Google Cardboard, не само позволяваме на обикновените потребители да се насладят на VR преживяване, но и предоставяме тази технология на бъдещи разработчици, които някой ден може би ще ни покажат как VR може да подобри живота ни”.

„С Google Cardboard искахме да създадем по-завладяващи и възхитителни преживявания за всеки, който притежава мобилно устройство,каза Андрю Нарткър, продуктов мениджър на Google Cardboard. „Развълнувани сме отVR за G3 и богатата екосистема на разработчици и производители, които създават иновации с  Google Cardboard и правят VR по-лесно достъпна.”

Плащаме местни данъци с пръстов отпечатък в мобилната версия на ePay.bg



Над 120 общини у нас предлагат на жителите си улеснено погасяване на такси

Потребителите на еPay.bg вече могат да плащат своите местни данъци и такси, чрез пръстов отпечатък, през мобилното приложение на платформата. На този етап от нововъведението
могат да се възползват притежателите на смарт телефони iPhone 5s и iPhone 6, които позволяват използването на услугата като алтернативно средство за сигурност.
Мобилната версия на ePay.bg бе официално представена през ноември 2014 г., когато бяха отбелязани и 15 години от създаването на еPay.bg и първата онлайн транзакция в България. Оттогава притежателите на смарт телефони с операционни системи iOS и Android управляват разплащанията си още по-удобно, където и да се намират.
Само за 2014 г. през „Изипей АД“ (еPay.bg и касите на EasyPay в страната) са платени 45 млн. лв. за местни данъци и такси, като от тях близо 9 млн.лв. са извършени онлайн. Потребителите на платформата от години се възползват от удобството да се разплащат онлайн и погасяват задълженията си както към общините, така и към комуналните компании, мобилните оператори и финансовите институции в страната. Регистрираните в системата са улеснени и при пазаруване в онлайн магазини или ако желаят да изпратят искане за плащане и изпращане на пари към физически лица и фирми. Потребителите могат да бъдат спокойни за сигурността на средствата си чрез опцията за лесно и бързо проследяване на плащания и баланс по регистрираните в системата карти.
„Надяваме се, че благодарение на въвеждането на услугата дори в малките общини в България, ще спомогнем за още по-бързото и улеснено внасяне на местни данъци и такси. По този начин общините не само ще отчитат по-добра събираемост на задълженията, но ще реализират и европейски проекти“, коментира изпълнителният директор на ePay.bg Георги Маринов. „Такъв успешен пример е инициативата на община Струмяни, която успява да реализира проект „Постигане на по-добри услуги за гражданите и бизнеса в община Струмяни чрез използване на нови технологични възможности”, именно с помощта на подобни нововъведения“, допълва Маринов.

Мобилни екипи за протези и ортези консултират безплатно пациенти на посочено от тях място



в цялата страна с помощта на единствената в България мобилна лаборатория. Целта е да се улеснят трудно подвижните хора и тези, които живеят далеч от големите градове. Това
съобщиха от специализираната компания „Вип Плюс Медикотехническа лаборатория“, която е собственик на мобилната лаборатория. През последния месец съоръжението е посетило пациенти в над 10 населени места в различни райони на страната, сред които Димитровград, Хасково, Русе, Разград, Силистра, Дулово, Търговище, Попово, Тервел, Добрич, Айтос, Гоце Делчев и др. От услугите на мобилните медицински екипи могат да се възползват пациенти, които се нуждаят от изработване или ремонт на индивидуални протези, ортези, коригиращи корсети за гръбначни изкривявания и др., като посещението е безплатно.
Със специален преносим скенер се взимат необходимите мерки за изработване на протезата или ортезата. Процедурата отнема между 5 и 10 минути.
Специалистите консултират пациента относно вида и материала на медицинското изделие. След това то се моделира и изработва в лабораторията в гр. София и се доставя обратно. Важно за изработката на коригиращи корсети е пациентите да бъдат предварително диагностицирани от лекар-специалист и да разполагат с рентгенова снимка, за да се гарантира качествената изработка на изделието. В мобилната лаборатория се извършват също така и поддръжка, и технически ремонти на протези и ортези.
Лабораторията разполага и с тензометрична мобилна установка за анализ на индивидуалния модел на походка и за диагностициране на деформацията на сводовете на стъпалата на хора, които се нуждаят от ортопедични стелки или обувки. След диагностиката и взимането на необходимите мерки стелките или обувките се изработват в лабораториите в София или във Варна и се доставят обратно на място. Обувките могат да бъдат направени и по изцяло индивидуален модел по желание на пациента.
За да си запишат час, е достатъчно пациентите да се обадят на тел. 02/856 50 38, 0887 925 725. Посещенията се извършват по предварително изготвен график в зависимост от натовареността на мобилните екипи и удобното за пациента време.
Мобилната лаборатория като част от „Вип Плюс“ работи с Агенцията за социално подпомагане (АСП), чрез която се финансира до определена стойност изработката на протези и ортези, както и на ортопедични обувки и стелки за диабетици. Освен медицинските консултации, експертите в лабораторията съдействат на пациентите и при оформянето на необходимите документи към АСП.
-----------
„Вип Плюс Медикотехническа лаборатория“ е създадена през 1992 г. от  доц. Владислав Иванов, който е доказан специалист в областта на ортопедията с над 30-годишен опит във външното протезиране. Компанията е специализирана в изработването на индивидуални протези за горни и долни крайници, ортезни средства, корсети, индивидуални ортопедични стелки и обувки. „Вип Плюс“ е сертифицирана по ISO 13485 за производство и търговия с медицински изделия и е регистрирана в Агенцията за хора с увреждания като производител на медицински изделия. В последните години компанията въвежда редица иновационни технологии в производството на протези и ортези като например единствената в България триоперационна фреза за изработване на модели от твърд полиуретан, ламинации с флексибилни материали и др. „Вип Плюс“ разполага с медикотехнически лаборатории в гр. София, гр. Варна и гр. Стара Загора, приемен кабинет в гр. Пловдив има партньори в над 15 други града в страната.

Moët & Chandon представя Moët Rosé Impérial Unfurl the Tie



стилната лимитирана серия за Св. Валентин или за всеки ден, който ознаменува значимите моменти в живота споделени с най-скъпите хора. Тази година знаковата черна панделка на
Moët & Chandon се понася във въздуха, за да предложи вибрираща наздравица с Moët Rosé Impérial и се разплита с ефирен полъх на елегантен стил.
Moët Rosé Impérial Unfurl the Tie се предлага в стилно овално куфарче, което се отваря по изключително изискан начин, за да разкрие бутилка Moët Rosé Impérial в комплект с елегантна стойка за тостове във формата на панделка.Стойката пресъздава панделката на Moët & Chandon като находчив и привличащ окото нов ритуал за сервиране, като придържа чашите за шампанско, които са с деликатно столче и без поставка. С вибриращо розово и черно, съчетано с елегантни акценти от кожа, Moët Rosé Impérial Unfurl the Tie олицетворява по идеален начин деликатните, но в същото време смели нюанси, въплътени в шампанското.Лимитираната серия се допълва от специално изработена луксозна книжкас информация за Moët Rosé Impérial.
Кампанията на Moët Rosé Impérial Unfurl the Tie включва шикозни визуални елементи от фотографа Илариа Орсини. Изображенията представят стойката за тостове във формата на панделка на фона наярката обстановка на изискан бар в розово и черно, като ни показват трима приятели, които вдигат наздравица с Moët Rosé Impérial!

Ново лекарство за пациенти с диабет тип 2 на Sanofi влиза в позитивния списък



Ликсизенатид намалява нивата на кръвната захар след хранене при възрастни пациенти с диабет тип 2. Медикаментът е подходящ за постигане на гликемичен контрол в комбинация с
перорални глюкозопонижаващи лекарствени продукти и/или базален инсулин, когато те заедно с диета и физически упражнения не осигуряват адекватен гликемичен контрол.
По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2035 г. техният брой да достигне 592 млн. При наличие на високо ниво н кръвната захар след хранене относителният риск за смъртност е по-висок дори от традиционно приеманите фактори като цигарен дим и високо кръвно налягане.
Според световни проучвания основната причина за смъртност при диабет тип 2 се дължи именно на високото ниво на кръвната захар след хранене.
„Диабетът е новата глобална пандемия с изключително силно въздействие върху здравните системи по света. Като глобален иновационен лидер Sanofi постоянно инвестира в разработването и предлагането на нови лекарства за хората с диабет. Едновременно с това правим всичко възможно българското население да има достъп до най-иновативните и качествени лекарства.” – сподели Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.
Комисията по цени и реимбурсиране вписа в Позитивния лекарствен списък  ново лекарство, предназначено за пациенти с диабет тип 2 на световния иновационен лидер в здравеопазването Sanofi.
С цел превенция и ранна диагностика Sanofi България организира ежегодно информационната кампания „Открито за диабета”.

Първа САГБАЛ „Св. София“ стартира кампания за диагностика и лечение на репродуктивни проблеми сред студентите


Кампанията ще се проведе в периода 01.03.2015 – 15.04.2015 г. под егидата на Столична община като част от борбата за справяне с демогрофската криза. Целта е от една страна да се
подпомогнат финансово младите двойки с репродуктивни проблеми, а от друга - да се поощри както раждането и отглеждането на деца в по-млада възраст, така и амбицията за по-високо образование и професионално квалифициране.
По време на нея ще бъдат предложени безплатни прегледи, изследвания и консултации, както и преференциални и достъпни цени на ин витро процедури за двойки с репродуктивни проблеми, в които единият или и двамата партньори са учащи във висше учебно заведение (студенти, докторанти и др.). Поради големия интерес Първа АГ-болница „Св. София“ продължава и стартиралата през 2014 г. програма “40+”, която предлага безплатни консултации и преференциални цени за ин витро процедури за пациентки на възраст над 40 години, както и за по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв, които, поради приетите от Центъра за асистирана репродукция критерии за кандидатстване, нямат възможност да се възползват от националната програма за финансиране на лечение чрез оплождане ин витро.
Часове за прегледи и консултации в ин витро центъра на „Св. София“ могат да бъдат записвани на телефони: 02/4470263, 0878205253, 0888658826.

В София се проведе четвъртото издание на единственото специализирано събитие, посветено на HR индустрията в България – HR Industry 2015



Събитието бе официално открито в хотел Хилтън от г-н Светлозар Петров, Управител на JobTiger, г-жа Елка Димитрова, Директор „Дирекция Политика на пазара на труда и трудова мобилност“ в Министерството на труда и социалната политика и г-н Ивайло Пеев, Директор „Корпоративни решения“ в MetLife.
Изложението е предназначено за всички, които участват в управлението на човешките ресурси и бизнес стратегии, практикуващи HR-и от водещи организации. То се организира в отговор на нуждите на бизнеса от подобен род събитие в областта на човешките ресурси и това го прави отлична платформа за представяне на HR продукти и услуги.
Водещите тенденции за тази година ще бъдат представени от 44 фирми, занимаващи се с подбор на персонал, одит, обучения, тренинги и тимбилдинги, HR outsourcing, животозастраховане и здравно осигуряване, временна заетост, трудова медицина и други.
HR Industry се организира от HR компанията JobTiger, с традиционната подкрепа, за четвърта поредна година, на генералния спонсор MetLife.

Първата ортодонтска клиника в България – ВАЛОР отбеляза своя 10 годишен юбилей



Проф. Мутафчиев, д-р Гаврилов, д-р Мутафчиев и Рада Кортезова, съдружници в клиниката
бяха домакини на изисканото дружество.
Основателят на клиника ВАЛОР и основоположник на съвременната ортодонтия в България - проф. Валентин Мутафчиев, разказа за пътя и успехите на клиниката през изминалото десетилетие. В своята презентация акцентира върху целите в дейността на клиника ВАЛОР –да осигурява съвременно ортодонтско лечение и да подпомага с обобщени информация и клиничен опит колегите с интерес към ортодонтията.
Приветствия към екипа на клиниката и специално към проф. Мутафчиев отправиха д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз, и доц. Лаура Андреева, председател на Българското ортодонтско общество.

БКАТИ: България е малка, но има място на китайския пазар




България е малка страна, ако я сравним с един град в Китай, тя би се наредила след 10-то място по население. Въпреки размерите си, обаче, ние имаме продукти и стоки, които имат място на
китайския пазар. Такива са българското вино, хранителните продукти, шоколадът, както и розовото масло. Макар да имаме конкуренция в тези сектори, пазарът е достатъчно голям за всички. Именно затова един от приоритетите ни е именно насърчаването на бизнеси, които действително имат място в Китай, но оценяват възможностите си реалистично. Това заяви Милан Коев, съучредител на Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции /БКАТИ/ в Бургас.
Коев е на мнение, че инвестиции от Китай могат да се привлекат като се адаптират световните практики към българската реалност. По думите му, в Китай бедността намалява, а т.нар. „страшен комунизъм“ го има само в американското кино. В този ред на мисли, индустрията в азиатската страна започва да набира скорост и е отворена към чуждестранния бизнес.
„Кипър и Испания привлякоха много китайски инвестиции чрез продажба на недвижими имоти, които осигуряват право на продължително пребиваване на територията на страната, а и в ЕС. Миналата година видях по магистралата в Кипър поне 10 билборда рекламиращи имоти на китайски език. Забележете, за периода Август - Декември на 2013-а, в град Пафос в Кипър, 90% от сделките с имоти са реализирани с китайци. В случая говорим за около 180 милиона евро чужди пари“, поясни съучредителят на БКАТИ.
„Освен това трябва да работим и за директен полет до Китай с някоя ниско-тарифна авиокомпания например. Над 60 такива има вече в Азия. Необходима ни е и повече реклама там. Чували са за страната България, но не им светва нито една лампичка ако ги попиташ какво знaят за нас“, допълни Коев.
Начален тласък към установяване на трайни бизнес партньорства ще предложи бизнес форумът, организиран тази есен от БКАТИ. На него ще бъдат поканени само фирми, които имат реален интерес към инвестиции в ЕС или импортират в Китай европейски стоки. През септември се очаква страната ни да посетят представители на над 100 големи китайски компании, които да се запознаят с бизнеса у нас.
„Все още не е известно, че България е един инвестиционен оазиз в ЕС. Работните заплати на операторите в производството у нас са по-ниски и от средните в Китай. Корпоративните ни данъци са по-ниски от средното ниво в Европа, имаме много добро географско разположение и в културно отношение сме много по близки до китайския манталитет, отколкото до немския например“, коментира Коев. Амбицията е този форум да запознае Китай с предимствата на България като бизнес партньор.

Седем неправителствени у нас започват уебпроект за неформално образование за устойчиво развитие



Седем неправителствени организации от Враца, Ловеч, Варна, Пловдив, София и с. Гудевица започват работа по първата онлайн „Платформа за популяризиране и качество на
образованието за устойчиво развитие”, финансирана в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България.
Фондация „ЕкоОбщност“, Сдружение „Клуб приятели на Природен парк „Врачански Балкан”, Сдружение „Екомисия 21 век“, Сдружение ГЕУМ, Сдружение „Зелени Балкани“ и Народно Читалище „Бъдеще сега 2006” с водещ партньор Фондация „Екоцентрик” обединяват усилия в следващите петнадесет месеца за изграждането на единна съвременна уебплатформа за неформалното образование на тема устойчиво развитие. Тя ще служи на гражданските организации в сферата, медиите, местните общности, учащите и, не на последно място, на образователните институции в страната. Проектът предвижда също така разработването за първи път на критерии и „знак за качество“ за образованието по устойчиво развитие, с цел повишаване на качеството на работата в областта.
Изградената уебплатформа ще е достъпно динамично пространство за споделяне на опит, добри практики и информационни материали, както и за цялостно популяризиране на тематични образователни дейности. Седемте граждански организации от цяла България ще се стремят да обхванат интересите и потребностите на всички заинтересовани страни чрез серия от дейности през годината и чрез активен диалог на местно и национално ниво.
Партньорите по проекта целят с него да поставят началото на национална мрежа от организации в сферата на неформалното образование за устойчиво развитие. Същевременно, платформата ще спомогне за развитието на неправителствения сектор в България, като предостави възможност на работещите в сектора структури по-лесно да намират партньори, да обменят целеви опит, да повишават капацитета си и да популяризират дейностите си. Очаква се проектът да стартира и широк обществен дебат за необходимостта от преподаване на актуални знания и умения за устойчиво развитие, предвид чувствителната им липса в настоящите учебни планове в България.
Проектът „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Нови хоризонти с Pradaxa в лечението и вторичната профилактика на пациентите с венозен тромбоемболизъм


 Dabigatran etexilate опростява терапията при пациенти с ДВТ/БЕ

В симпозиума на Boehringer Indelheim, състоял се в края на миналата седмица, участие взеха
над 150 медицински специалисти - съдови хирурзи, ангиолози и пулмолози от цялата страна.
Презентации направиха проф. Нина Гочева, началник клиника по кардиология и интензивна терапия към МБАЛ-НКБ, д-р Детелина Луканова, специалист ангиолог от МБАЛ-НКБ доц. Димитър Петков, началник отделение по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ „Тракия”-Ст. Загора, доц. Милена Станева от МБАЛ „Токуда болница София”, доц. Веселин Петров-УБ”Св. Марина”-Варна, доц. Денчо Османлиев и доц. Евелина Пазванска.
Модератори на събитието бяха проф. Марио Станкев, завеждащ клиника по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ-НКБ и доц. Васил Червеняков, началник клиника по съдова хирургия и ангиология към МБАЛ „Токуда болница София”.
В експозето си проф. Гочева подчерта, че Pradaxa® (Dabigatran etexilate) се използва над 3 години в кардиологичната практика и опитът е положителен. Тя припомни, че 85% от мозъчните емболии са свързани с предсърдното мъждене (ПМ), които водят до инвалидизация и смъртност до 70% в острата фаза.
По думите и Dabigatran 150 mg e по-ефективен от Warfarin за профилактика на инсултите при пациенти с ПМ( неклапно), които намаляват с 74%. Медикаментът осигурява превъзходна превенция на исхимичите инсулти и по-малко интракраниални хеморагии, в сравнение с Warfarin, бе категорична тя.
И в презентациите и на останалите лектори във форума бе посочено, че приема на Dabigatran etexilate 150 mg два пъти дневно значимо намалява масивното кървенето, понижава рискът от исхемичен инсулт и смъртност в сравнение с Warfarin .
По думите на доц. Петков в ЕС над 700 хил. човека годишно развиват белодробен тромбоемболизъм (БТЕ). В следващите 40 г. там броят на тези заболели ще се удвои.
У нас между 10 и 16 хил.души развиват дълбока венозна тромбоза (ДВТ), от тях 10 000 пациенти развиват белодробен тромбоемоболизъм (БТЕ), като при 5500 изходът е летален. При пациенти с анамнеза за венозна тромбоза съществува висок риск от по-нататъшни рецидив., след спиране на антикалагулантната терапия.рецидивите се увеличават с 40% за период от 10 год. рискът се повишава с увеличаване броя и на рисковите фактори. Посттромботичният синдром засяга 88% от пациентите с ДВТ и води до значимо инвалидизация и влошаване качеството на живот. ДВТ/БЕ имат и висок процент на смъртност.
Dabigatran etexilate със своята висока ефективност и добра безопасност е изключително подходящо средство за профилактика на ДВТ/БЕ. Тези пациентите, които го приемат постигат адекватна денонощна антикоагулация, която е постоянна и равномерна, за разлика от онези, които се лекуват с витамин К – антагонисти.
Придържането към схемата на лечение е ключа към успешната терапия, бяха единодушни специалистите. В кръга на шегата бе казано и че лекарствата не действат при пациенти, които просто не ги приемат…
Участниците във форума бяха единодушни още, че Dabigatran etexilate дава допълнителна сигурност и предлага повече удобства при приложението от Warfarin. При него рискът и честотата на кървене е по-ниска, което го прави подходящ и за пациенти с леко до умерено бъбречно увреждане.
Това е единствения нов орален антикоагулант (НОАК), при който не е необходимо титриране на дозите. Капсулите не се чупят/дъвчат, а се приемат с или без храна.
По време на симпозиума стана ясно, че Boehringer Indelheim е разработил антидот (моноклонално антитяло, което ще направи употребата му още по-сигурна и безопасна) на Dabigatran etexilate, който до края на година ще е в употреба при пациенти с голямо кървене.