Translate

сряда, 11 февруари 2015 г.

Нови хоризонти с Pradaxa в лечението и вторичната профилактика на пациентите с венозен тромбоемболизъм


 Dabigatran etexilate опростява терапията при пациенти с ДВТ/БЕ

В симпозиума на Boehringer Indelheim, състоял се в края на миналата седмица, участие взеха
над 150 медицински специалисти - съдови хирурзи, ангиолози и пулмолози от цялата страна.
Презентации направиха проф. Нина Гочева, началник клиника по кардиология и интензивна терапия към МБАЛ-НКБ, д-р Детелина Луканова, специалист ангиолог от МБАЛ-НКБ доц. Димитър Петков, началник отделение по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ „Тракия”-Ст. Загора, доц. Милена Станева от МБАЛ „Токуда болница София”, доц. Веселин Петров-УБ”Св. Марина”-Варна, доц. Денчо Османлиев и доц. Евелина Пазванска.
Модератори на събитието бяха проф. Марио Станкев, завеждащ клиника по съдова хирургия и ангиология в МБАЛ-НКБ и доц. Васил Червеняков, началник клиника по съдова хирургия и ангиология към МБАЛ „Токуда болница София”.
В експозето си проф. Гочева подчерта, че Pradaxa® (Dabigatran etexilate) се използва над 3 години в кардиологичната практика и опитът е положителен. Тя припомни, че 85% от мозъчните емболии са свързани с предсърдното мъждене (ПМ), които водят до инвалидизация и смъртност до 70% в острата фаза.
По думите и Dabigatran 150 mg e по-ефективен от Warfarin за профилактика на инсултите при пациенти с ПМ( неклапно), които намаляват с 74%. Медикаментът осигурява превъзходна превенция на исхимичите инсулти и по-малко интракраниални хеморагии, в сравнение с Warfarin, бе категорична тя.
И в презентациите и на останалите лектори във форума бе посочено, че приема на Dabigatran etexilate 150 mg два пъти дневно значимо намалява масивното кървенето, понижава рискът от исхемичен инсулт и смъртност в сравнение с Warfarin .
По думите на доц. Петков в ЕС над 700 хил. човека годишно развиват белодробен тромбоемболизъм (БТЕ). В следващите 40 г. там броят на тези заболели ще се удвои.
У нас между 10 и 16 хил.души развиват дълбока венозна тромбоза (ДВТ), от тях 10 000 пациенти развиват белодробен тромбоемоболизъм (БТЕ), като при 5500 изходът е летален. При пациенти с анамнеза за венозна тромбоза съществува висок риск от по-нататъшни рецидив., след спиране на антикалагулантната терапия.рецидивите се увеличават с 40% за период от 10 год. рискът се повишава с увеличаване броя и на рисковите фактори. Посттромботичният синдром засяга 88% от пациентите с ДВТ и води до значимо инвалидизация и влошаване качеството на живот. ДВТ/БЕ имат и висок процент на смъртност.
Dabigatran etexilate със своята висока ефективност и добра безопасност е изключително подходящо средство за профилактика на ДВТ/БЕ. Тези пациентите, които го приемат постигат адекватна денонощна антикоагулация, която е постоянна и равномерна, за разлика от онези, които се лекуват с витамин К – антагонисти.
Придържането към схемата на лечение е ключа към успешната терапия, бяха единодушни специалистите. В кръга на шегата бе казано и че лекарствата не действат при пациенти, които просто не ги приемат…
Участниците във форума бяха единодушни още, че Dabigatran etexilate дава допълнителна сигурност и предлага повече удобства при приложението от Warfarin. При него рискът и честотата на кървене е по-ниска, което го прави подходящ и за пациенти с леко до умерено бъбречно увреждане.
Това е единствения нов орален антикоагулант (НОАК), при който не е необходимо титриране на дозите. Капсулите не се чупят/дъвчат, а се приемат с или без храна.
По време на симпозиума стана ясно, че Boehringer Indelheim е разработил антидот (моноклонално антитяло, което ще направи употребата му още по-сигурна и безопасна) на Dabigatran etexilate, който до края на година ще е в употреба при пациенти с голямо кървене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар