Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

НЗОК няма да заплаща надлимитни дейности през 2015 г.



Това реши Надзорният съвет на НЗОК, който одобри методиката за заплащане на медицинските дейности в лечебните заведения, съобщи председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев, цитиран от БНР. Съгласно нея бюджетът на НЗОК се разпределя годишно,
тримесечно и на всеки месец за лечебните заведения. Здравната каса ще плаща само на изпълнителите на медицинска помощ , които нямат задължения към държавата. Болниците, които осигуряват спешен прием на пациенти, ще получат между 92% и 95% от средствата, с които са разполагали миналата година. Останалите лечебни заведения ще получат до 90% от парите, които са изработили през миналата година.
„Когато в някой от месеците изпълнителят на болнична медицинска помощ има нужда от допълнителни разходи, е създадена възможност да се прехвърлят до 5%, като в рамките на тримесечието това трябва да бъде изравнено. В екстрени случаи, когато има определени лечения, които не могат да бъдат отложени, може да се поеме част от разхода за това тримесечие от следващото тримесечие. Това може да стане до края на третото тримесечие. В четвъртото всичко трябва да бъде изравнено в рамките на годишния бюджет“, обясни Ананиев. Той добави, че законът не позволява да се надхвърлят разходите, гласувани от Народното събрание.
„В извънболничната помощ регулацията е същата. Няма нищо по-различно. Там където има обеми дейност, когато се надхвърлят, те ще бъдат регулирани на тримесечие. В доболничната помощ няма да бъде намаляван броят на направленията“, съобщи още Ананиев.
На тримесечие ще се проверя и дали има надвишаване на обема в дадена болница и ако има, тогава ще се намаляват и цените на клиничните пътеки, но обеми няма да бъдат намалявани, увери той. Според Ананиев методиката е направена по такъв начин, че парите, които се дават на изпълнителите трябва да стигнат до края на годината. Първата ревизия на цените се очертава през юни, тъй като за месеците декември, януари и февруари за момента все още важат правилата за заплащане, приети от надзора на НЗОК за 2014 г. По тях касата плаща на изпълнителите на медицинска помощ за абсолютно всички отчетени дейности, включително и надлимитните, след проверка.
Неминуемо това ще генерира преразход. По думите на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова така разпределените средства носят около 15 млн. лв. дефицит за цялата година. Смята се обаче, че те ще бъдат компенсирани с повишена събираемост от НАП.
Според председателят на Надзорния съвет на Здравната каса нови болници ще бъдат финансирани от НЗОК, ако разрешителните им са издадени преди 31 декември 2014 година. Болниците, които се появяват сега, ще бъдат финансирани от догодина.
В методиката има и други рестрикции. Пациентите ще имат право да получават рехабилитация по каса само веднъж годишно. Ограничението се прави, защото през миналата година имахме свръх-хоспитализации по тези пътеки.
Според д-р Тодорова новите правила биха довели до листи на чакащите, но в това няма нищо лошо. По думите й, листите дават възможност за едно по-добро управление на болниците. „За толкова години болниците са се ориентирали какъв им е процентът на спешност и могат да си разпределят ресурса, така че листата на чакащите да им е един регулатор за плавно разпределение на средствата", каза тя. Тя добави, че целта на въпросните правила е да няма преразход в края на годината, защото държавата не може да си го позволи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар