Translate

събота, 30 октомври 2021 г.

Гората на АстраЗенека се разшири с 30 кавказки ели

 

 

Екипът на АстраЗенека България засади 30 кавказки ели в Борисовата градина в София на 29.10 т. г.. Чрез инициативата биофармацевтичната компания поставя началото на тазгодишната информационна кампания в рамките на Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември.

По данни на Global Cancer Observatory /GLOBOCAN/ през 2020г. в световен мащаб са регистрирани над 2.2 млн. случая на белодробен карцином и близо 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването. В България всяка година се регистрират над 4000 нови случаи на рак на белите дробове, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий. Това е второто най-често диагностицирано онкологично заболяване /един на всеки 10 случая/ и водещата причина за смърт от рак /един на 5 случая/ през миналата година. Ракът на белия дроб е водещата причина за заболеваемост и смъртност от злокачествени заболявания при мъжете, докато при жените той се нарежда на трето място по честота.

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадии на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

Пандемията от COVID-19 доведе до сериозна промяна в здравните грижи за пациентите с онкологични заболявания в световен мащаб, което значително повлиява перспективата за ранна диагностика и подобряване на резултатите от лечението за тях. В тази връзка, през 2020г. АстраЗенека стартира глобална кампания, под надслов „Ново нормално, същият рак“. Насърчават се пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи – да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19 инфекция.

„Чрез засаждането на 30-те кавказки ели, екипът на АстраЗенека продължава активната си екологична политика по засаждане на дръвчета с цел облагородяване на околната среда, подобряване на качеството на въздуха и опазване на човешкото здраве. Целта на инициативата ни е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като един от рисковите фактори за развитие на рак на белия дроб и на необходимостта от опазването на зелените системи на градовете.

От края на 2018г. досега екипът ни засади сребролистни липи в Борисовата градина, както и дръвчета в дворове на лечебни заведения и ключови места в шест големи града на страната. Така днес своеобразната гора на „АстраЗенека“ вече има 380 дръвчета, които допринасят за пречистването на въздуха,“ каза Деян Лаковски - директор АстраЗенека клъстер Балкани.

 

Д-р Георги Стаменов е любимият български лекар според зрителите на БНТ

Обявиха номинираните в категория „Мода“ - Ина Асса, София Борисова, Невена Николова, Антония Йорданова, Евгения Живкова, Боряна Вътова и Кристина Милева. Гласуването за тях продължава до неделя

 

 

В най-хуманната категория на „Любимците на България“ - Медицина, зрителите на БНТ дадоха най-много гласове за специалиста по репродуктивно здраве - д-р Георги Стаменов. Докторът, помогнал на много двойки да сбъднат мечтата си за дете, спечели след рекорден вот в класацията, в която бяха номинирани още проф. Тодор Кантарджиев, семейство Масларски, офталмологът д-р Александър Оскар, доц. Теофил Седлоев, травматологът д-р Николай Тивчев и известният диетолог д-р Людмила Емилова.

„Любимците на България“ продължава с гласуването в категория Мода, в която водещият Миро представи личностите, събрали най-много зрителски предложения. Гости и коментатори в студиото бяха проф. д.н. Любомир Стойков, Юлияна Дончева, журналистът Георги Милков и Ваня Щерева.

Припомняме, че златният медал в категория Спорт, зрителите връчиха на Ансамбъла по художествена гимнастика, най-много гласове в категория Кино и театър получи Мариус Куркински, категория Популярни двойки - Дует Ритон, а в категория Литература – писателката Здравка Евтимова.

Видеата на номинираните в категория Мода на „Любимците на България“ може да гледате на bnt.bg/lubimcite. Гласуването за тях продължава до неделя, 31 октомври.

„Любимците на България“- всеки четвъртък от 21:00 ч. по БНТ 1 с водещ Миро.

 

 

Урологът от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Чавдар Славов беше избран за академик на БАН

 

 

Проф. Чавдар Славов, дмн, началник на Клиника по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна
– ИСУЛ“, беше избран за академик на БАН. Повод за голямото признание са световните му научни постижения.

Наред с чисто медицинските си успехи, акад. проф. Славов, заедно с д-р Еленко Попов от уроогичната клиника на ИСУЛ, е част от пансветовния проект, наречен Practical , който се занимава с изучаване на генома на рака на простатната жлеза. В него участват Националният раков институт на САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, както и Националният център по здравеопазване на САЩ. Благодарение на съвместните усилия на учените, до момента са установени 289 асоциативни връзки, които предопределят развитието на рака на простататната жлеза. Учените успяват да докажат, че карциномътт на простатата има генетична предиспозиция в повече от 42% от случаите. Тези открития са публикувани в 8 поредни броя на престижното научно списание Nature Genetics.

Проф. Славов има разработени и въведени в практиката над 10 диагностични и над 15 оперативни методи. Един от първите в света разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация.

Акад. проф. Славов е лекарят, който за първи път въвежда у нас реконструктивната хирургия на пикочните пътища и пикочния канал, при които засегнатите участъци се заместват с тъкан от устната кухина, напр. при  хирургично лечение на болестта на Пейрони /при нея по гърба на пениса се образуват фиброзни плаки, които се отстраняват оперативно, а дефектът се замества с лигавица от устната кухина/, което е патент на клиниката. Именно тези сложни интервенции, които се извършват само в Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ, привличат вниманието на европейските и световни учени и стават повод акад. Славов да се нареди сред звездния екип от учени от цял свят.

 

Amgen и Neumora Therapeutics ще разработват съвместно нови прецизни терапии за мозъчни заболявания


 

 

Биофармацевтичните компании Amgen и Neumora Therapeutics обявиха стратегическо сътрудничество в областта на невробиологията. Съвместната им дейност е за насърчаване на откритията, разработването и търговията в сферата на невробиологията. Дружествата ще си партнират, като прилагат патентованата платформа за прецизна невробиология на Neumora и аналитичните изводи, получени при изследване на данни от човешки ДНК, на дъщерната фирма на Amgen – deCODE Genetics.

Neumora Therapeutics е получила от Amgen капиталова инвестиция в размер на 100 млн. долара, както и изключителните права в глобален мащаб за разработване и търговия на програмите, насочени към борбата с невродегенеративните заболявания.  Компанията използва патентовани мултимодални възможности и технологии, за да увеличи вероятността за успех при разработването на лекарства за мозъчни заболявания. Платформата за прецизна невробиология на Neumora се съсредоточава върху разбиране на сложните системи, които провокират мозъчните заболявания, както и прилагане на придобитите знания за създаването на терапии срещу тях.

Дъщерното дружество на Amgen deCODE Genetics е световен лидер в анализа и изучаването на редица заболявания, като съсредоточава дейността си върху анализа на ДНК данни, така че да подпомогне откриването и разработването на лекарства. Целта на сътрудничеството между двете компании е достигането до уникални и безпрецедентни изводи за мозъчните заболявания при невропсихиатрични и невродегенеративни състояния, включително шизофрения и амиотрофична латерална склероза. Именно тези научни открития могат да се използват за разработване на ефективни прицелни лекарствени терапии.

„Сътрудничеството ни с Neumora се базира върху уникалните възможности на deCODE и опита на Neumora в областта на мозъчните заболявания, като целта е да открием и разработим потенциално най-добрите прецизни терапии“, заяви д-р Дейвид М. Рийз, изпълнителен вицепрезидент на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Amgen. „Въпреки че в момента Amgen не се занимава с невробилогични изследвания и ранна разработка на терапии, това партньорство отразява нашето желание да продължим да се занимаваме с невробилогия чрез външни сътрудници. Развълнувани сме да работим с Neumora, за да стимулираме научноизследователската и развойна дейност в областта на мозъчните заболявания и да създаваме обещаващи нови лекарства“, допълва той.

„Партньорството с Amgen е още едно доказателство за огромния потенциал в разработването на прецизни лекарства за мозъчни заболявания. Аналитичните изводи на deCODE ще подобрят работата на Neumora в областта на прецизната медицина“, каза Пол Л. Бърнс, съосновател, председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Neumora. „Радваме се, че можем да разширим нашата гама с потенциални програми, насочени към разбирането и лечението на невродегенеративни заболявания. Neumora е на път да се превърне в пионер в разработването на прецизни лекарства за мозъчни заболявания и очакваме с нетърпение да работим с Amgen, за да дадем тласък в развитието на обещаващи нови терапии за пациентите, които се нуждаят от по-добри възможности за лечение.“