Translate

петък, 29 октомври 2021 г.

„БНТ Представя“ – Патриарх Евтимий

В главната роля – известният актьор Любомир Бъчваров

 

 

На 30 октомври /събота/, в епизода на документалната поредица „БНТ Представя“ зрителите ще се запознаят от по-близо с един от най-големите български книжовници и духовници на Второто българско царство – Патриарх Евтимий Търновски.

Историческите възстановки от живота на Патриарх Евтимий са заснети в Архитектурно-музеен резерват Царевец, Патриаршески манастир „Света Троица“, Килифаревски манастир „Рождество Богородично“.

В ролята на Патриарха се превъплъщава известният актьор Любомир Бъчваров. Изиграл безброй театрални и филмови запомнящи се роли на българската и световна сцена. Познат е на публиката от: „Семейство Калинкови“, „Капитан Петко войвода“ и още много други, както и в едни от последните и хитови сериали – „Под прикритие“ и „All inclusive“.

Във филма участват Великотърновският митрополит Григорий и историкът проф. Пламен Павлов, които разказват за личността и делото на Патриарх Евтимий.

Сценарист и режисьор на телевизионната продукция е Димитър Шарков. Кадрите на забуления в мъгла Царевец, красивите гледки от манастирите „Света Троица”, Килифаревския манастир и импресиите от природните кътчета край Велико Търново са дело на оператора Николай Илиев и дрон оператора Иво Чомаков.

Два дни преди Денят на народните будители на 1 ноември, зрителите на БНТ ще се насладят и ще се просветлят с подробно разказаната история на един от най-значимите будители в българската история и

просвета.

Гледайте предаването „БНТ представя“ в събота, 21:00 ч., по БНТ 1.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар