Translate

събота, 3 декември 2011 г.

Загубих дете и знам колко боли, но искам да защитя докторите

-Г-н Нейков, 10 години сте мълчали за едно нещастие във вашия живот. Не отговаряхте и на измислиците, публикувани в жълтата преса. Какво ви провокира сега толкова силно, че да излезете публично в тв предаването на Росен Петров “Нека говорят” и да разкажете?
- Не съм ментор, не искам да се изживявам като такъв. Реших да кажа какво мисля като човек, който познава болката. Загубих дете преди десетина години, страшно ме болеше.
Не карам някого да мисли като мен. Колкото хора, толкова различни мнения. Това е хубавото на нас, човеците. Затова сме си интересни един на друг.
Аз мисля, че д-р Антонина Ковачева и д-р Иван Костов от АГ "Шейново" бяха нападнати несправедливо. Самите те не са участници в тези нещастия, които, за съжаление, се случиха. Те още се случват и ще продължават. Така е по целия свят. Изказвам искрени съболезнования, съчувствам на болката на хората, защото тя е огромна. Виждат, че излиза някакъв си смешник по телевизията и говори някакви неща, ха-ха, ха-ха, нищо не разбира. А тях много ги боли. Не, напротив, аз съм минал през тази болка, затова си позволявам да говоря на тази тема. Аз съм го изживял. Затова си позволявам да се обърна към хората.
Да, тези доктори носят отговорността, те са лицето на тази болница и затова си подадоха оставката, защото са морални хора. Но техните оставки не трябва да бъдат приемани, защото това са едни от най-големите специалисти.
- Защо трябва да бъдат върнати на работа?
- Те са инвестирали страшно много в образованието си и това, което правят в момента, е да обучават хора. Д-р Ковачева е пенсионерка, тя излезе, за да защити колегите си. А знаете ли д-р Костов колко известни чужди специалисти по ин витро е докарал в болницата, които да обучават българските лекари?
Двамата не са замесени конкретно в случаите. Има следствие, прокуратура, съд, да намерят виновника и той да бъде наказан според законите на страната.
- Какво мислите за здравната система?
- Не съм специалист. Доколкото чувам от премиера по новините е как тази година се отделят много повече средства. С всяка следваща година се очаква да бъде така. 20 години нищо не е правено в тази посока. Сега започва и резултатите ще дойдат малко по-късно. Знаеш ли какви са условията в някои медицински центрове, т.нар. лечебници? От 20-30 години не са ремонтирани. Условията на труд са мизерни, да не кажа жалки. Значи ти затваряш един специалист, учил цял живот, специализирал в чужбина, и го връщаш тука да работи при мухъл, влага, студ, няма пари за асистент, за медицинска сестра. Това са спартански условия. И ако не разчитаме на тези хора, ще трябва да се лекуваме сами. Съветвам тези, които не са доволни от медицинското обслужване, да се лекуват сами. Може би те са по-големи специалисти и ще успеят да си повлияят на здравето по един фантастичен начин. Стискам им палци. Но аз не съм такъв човек. Аз от това не разбирам, не мога да се лекувам сам. Разчитам на лекарите. Те са целунати отгоре, това са хора с изключителни умения. Това не е като да смениш крушка.
- Не бяхте ли разгневен, не им ли бяхте ядосан, когато се случи нещастието при вас?
- Бях. Веднага са въпросите защо на мен, защо сега, защо се случи това, защо този доктор така. Но всъщност си дадох сметка, че на мен този доктор ми го препоръчаха като човек, който разбира, който е помогнал на много семейства. След мен още е помагал, преди мен - също.
- Отидохте ли да му кажете нещо, да го попитате?
- Не. Сега, когато се роди Анна, аз целувах ръцете на Ковачева. Понякога се случва нещастие. И на мен ми се е случило. Онези ръце, разбира се, няма да ги целувам. Болката ще остане в мен за цял живот.
Това, което ме провокира, беше как медиите се нахвърлиха като чакали, лешояди върху едни хора, които дори не са били в България в този момент. Да се отнемат лекарските права на тези, които са сбъркали. Но да се вземе оставката на един млад специалист, който, откакто е поел "Шейново" от 3 години, болницата има рекорд - над 4000 родени бебета. Това означава, че този човек наистина разбира от работата си.
Преди 10 години и жена ми щеше да загуби живота си.
Тя беше в болница, след което отидохме в “Шейново”, където й върнаха живота. Точно тези хора. Как да не съм благодарен на д-р Ковачева? Това е най-малкото, което мога да направя - да изляза и да я защитя. И в момента, в който го направих, ми олекна. Почувствах се удовлетворен от себе си, че поне си казах мнението.
- Хората казват, че в болниците ти обръщат внимание, ако имаш пари или си известен. Така ли е?
- Не е така, защото аз бях еди-кой си и преди 10 години и нещата се случиха. Те се случват и сега с много популярни хора. Това е божа работа, природа. Раждането на нов човек е нещо изумително, най-красивото нещо в света.
- Страх ли ви беше сега преди раждането на дъщеря ви Анна?
- Страх ни беше, но аз гледах напред, стисках палци и се надявах всичко да бъде наред този път по простата причина, че аз сам не мога да го направя. Наистина трябва да се довериш на хора, които са учили за това, които са със специални умения.
- Не ви ли хрумна да извикате акушер вкъщи?
- Не, защото се доверявам на тези хора, които върнаха жена ми към живота. Освен психическата депресия тя имаше много сериозни здравословни проблеми. Беше на лечение и на системи в “Шейново” три седмици. Имунната й система беше с индекс минус 2. Казват, че при нула можеш да умреш от едно кихане. Нито ядеше, нито спеше, беше отслабнала, посивяла, посиняла. Стомахът й вътре беше направен на дреп от операция. Д-р Ковачева я спаси.
- Защо хората се настройват срещу лекарите?
- Защото трябва да има някой виновен. Всеки търси някой да му извие врата, да му счупи ръцете, краката. А не си дават сметка, че това наистина е природа.
- След смъртта на Майкъл Джексън неговият лекар отиде на съд, но там хората не се настроиха срещу лекарската гилдия. Защо?
- Това е частен лекар и понеже ти му плащаш огромни суми, той прави, каквото му кажеш. Майкъл Джексън е вземал лекарства, по-силни от наркотици, които са извън закона. Затова го съдят този човек, иначе нямаше.
Ако искаш да бъдеш много добре обгрижван, иди в Европа. Но там само едно “добър ден” в болница е минимум 200 евро.
- У нас хората плащат осигуровки, а като отидат на лекар - пак.
- Тези пари не стигат за никъде. Тези лекари работят за смешни заплати. Не могат да си върнат инвестицията за образованието. Тяхната работа в момента е дарителство. В “Пирогов" има един д-р Серкеджиев, който прави гръдна хирургия с колегите си в 4-а клиника - нещо, което до момента не е съществувало у нас. Така ще помагат на хора с рак на белите дробове. Но има смъртни случаи и вече се иска да се закрие отделението. Същото е и с ражданията, има смъртни случаи, дайте да ги закрием, ще си раждаме сами вкъщи.
Не сме добри хора. Не умеем да прощаваме. А е християнско - има грешка, има прошка.
- Вие простихте ли?
- Аз съм простил. Търся вината само в себе си, в нас. Не в някой друг. Далече съм от мисълта, че някой доктор ще те приеме, за да ти направи лошо. Не познавам такива лекари, не съм чувал да има.
С Чирков какво стана? Човекът, който се върна от чужбина да оправя сърцата на хората. Ние го разнесохме като плажен вестник - бил меркантилен, бил бизнесмен. Ние не умеем да тачим първите си хора. Ст. Л. Костов го е казал преди 100 години в пиесата си. Снощи (в понеделник - б.а.) играх Големанов.
- Това наша българска черта ли е?
- Понеже съм българин и живея тука, го виждам у нас. Навън не знам как е.
Като знам какъв е личният живот на Диего Марадона, с какви наркотици и глупости се занимава, а в родината му Аржентина има поне 15 песни, химни за него. Ние, вместо да вдигнем паметник на Стоичков и да му целуваме ръцете и краката навсякъде, където огрее, защото е световно име, го подиграваме защо станал доктор. Академик е той.
- Дъщеря ви вече казва ли “тати”?
- Казва та-та, ама малко. Повече набляга на мама.
- Колко голяма стана?
- На 9 месеца. И тя, като порасне, не е застрахована от тези неща. Дали си известен, или не, дали си богат, или не, никой не е застрахован. Аз съм зрял човек, средно интелигентен, който си дава сметка за това.
- Опитвате ли се да променяте нещата с вашата професия?
- Опитвам се да накарам хората да се усмихват, да са по-добри и да гледат, ако може, от положителната страна на този живот. Защото той е един, за съжаление много кратък и бързо свършва.
ВИЗИТКА
Роден на 7 февруари 1972 г. в Червен бряг.
Завършва куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ.
Работи в “Шоуто на Слави” от 1998 до 2006 г.
През 2007 г. създава продуцентската къща “Дрийм тийм” заедно с Евтим Милошев. Нейни предавания са “Комиците”, “Нека говорят с Росен Петров”, най-гледаният сериал “Столичани в повече”.
От 1998 г. досега играе в театралната формация “Мелпомена”.
Женен, има дъщеря Анна.

петък, 2 декември 2011 г.

Пациенти от цялата страна отказват лечение, заради зачестилите информации за лекарски грешки в медиите

В България е създадена обстановка, в която става унищожаване на медицината, чиито носители са лекарите

Средната майчина смъртност в България е 13 на 100 хил. души, според данни на Световната здравна организация


Последните няколко месеца, а и преди това, буквално се разрази кампания срещу лекарското съсловие, на места достигаща до истерия. Ние не сме божества, хора сме и нищо човешко не ни е чуждо. Случват се грешки. Но лошо е когато те са умишлени, но още по-лошо е, когато са от некомпетентност. Не знам за кого е от полза лекарят у нас да бъде така нападан и унизяван, при положение, че ой работи 24 ч. в денонощие, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Населението сега е изпаднал в такъв стрес, че отказва да бъде лекувано, алармираха на пресконференция от БЛС.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на съсловната организация, с оставката си бившия директор на столичната АГ-болница „Шейново” д-р Иван Костов е станал изкупителна жертва. „Този човек нямаше вина, но за да успокои общественото мнение се принуди да подаде оставка. Той е добър лекар и със сигурност няма да остане безработен”, каза председателят на БЛС. Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на СБАЛССЗ „Света Екатерина“, го допълни, че обикновено в една нагнетена обстановка обикновено най-невинните опират пешкира. Той бе категоричен, че ако Дайнов само един работен ден да изкара в тяхната болница ще си промени мнението за лекарския труд и българските лекари.
Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, обяви, че оставката на д-р Костов е морален жест, защото едва ли е толкова виновен, и вече дори му е предложил работа при тях. Заяви, че във всяка болница има смъртни случаи, като в тези с над 300 легла всеки ден умират по 8-15 пациенти. Броят на смъртните случаи е един от показателите, че тази болница е добра, уточни той като подчерта, че само и единствено във ВМА има апарат за спасяване на родилки със сепсис.
Личното му мнение бе, че кампанията трябва да е насочена по-малко към критики спрямо лекарите и повече спрямо системата, за да започне тя да работи по-добре. Изборът на екип определи като дискриминационен акт и обида за лекаря.
По думите на проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия към БЛС, лекарите ще издържат на натиска на властта, на МЗ и на другите институции, но не разбира, защо в тази игра са въвлечени и пациентите и заяви категорично, че няма друга държава в света, в която да съществува сегашното положение, каквото е в България.
Той продължи, че у нас е създадена обстановка, в която става унищожаване на медицината, чиито носители са лекарите, изрази учудване, че днес все още има жени, които раждат в къщи, както в 19 век и призова медиите да не съобщават за лекарски грешки, преди те да бъдат доказани, защото ако се притискат носителите на медицина нищо добро не очаква обществото ни..
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов съобщи, че имал информация за три жени, които отказали животоспасяващо лечение, след като прочели как бременна жена е била грешно интубирана. Зам. председателят на Дружеството по акушерство и гинекология проф. Тодор Чернев пък сподели, че всекидневно получавал обаждания от болници в страната, които искали да превеждат родилки в столицата за най-малките усложнения. Нямаме капацитет да поемем този наплив, призна той и подчерта, че ежедневно попадал и на уплашени жени, което се отразявало на плода, на майката и на работата на акушер-гинеколозите. Затова представители на лекарското съсловие поискаха медиите да съдействат за преустановяване на обществената психоза, свързана с лекарски грешки. Според него в България над 30% от ражданията през последните години са с Цезарово сечение, докато в скандинавските страни са около 17-18%. Усложнените раждания като многоплодна бременност или седалищното прилежание не са проста работа. Много от младите лекари не са обучени да водят такива раждания и е много по-лесно за тях да направят Цезарово сечение, а това е една много сериозна коремна операция, при която има опасност за майката", каза проф. Чернев. Все повече болни хора се отказвали от лечение заради масирана кампания на властта и медиите срещи лекарите. От БЛС дадоха пример с починал 32-годишен мъж, отказал коронарография. "Трябва да се спре психозата, която възникна.
Специалистите бяха единодушни, че основният проблем е грешната реформа в здравеопазването, прекъснатата връзка между доболничната и болничната помощ и липсата на адекватно финансиране. Те бяха единодушни още, че стандартите за поведение в акушерството и гинекологията трябва да се спазват на 100%.
-----
България е на последното-28 място в Европа по отношение на раждаемостта.
Средногодишната майчина смъртност в България е 13 на 100 хил. души по данни от 2008 г. на Световната здравна организация (СЗО).
За 2009 г. в страната ни починалите родилки са четири, през 2008 г. - пет, през 2007 г. - девет, а от началото на тази година досега - шест, сочи статистиката.
Мъртвородените деца за 2009 г. и за 2008 г. са малко над 500.
Майчината смъртност в Австрия и Белгия на 100 хил. раждания е пет, във Франция - осем, в Гърция - девет, в Румъния - 27, във Великобритания - 12, в САЩ - 24, в Турция - 23, а в Афганистан - 1400, посочи за сравнение д-р Райчинов.
За последните две години има влезли в сила пет присъди за отнемане на лекарски права за от 1 до 5 години.



Петте най-токсични коледни подаръци

Те могат да доведат до значително увреждане на здравето на получателя, твърдят американски учени.
На първо място са парфюмите, които съдържат повече от 20 причиняващи рак химикали, абсорбиращи се от кожата и увеличаващи рискът от развитие на тези заболявания. Сравнително безобидни са ароматите, които съдържат изцяло етерични масла.
Вторият опасен подарък е храната, особено мезетата, които са особено популярни по това време от годината. Те съдържат канцерогени, които са опасни за здравето и водят до рак или диабет.
Видеоигрите са трети в списъка, тъй като подтикват към насилие. Мобилните телефони са четвъртите, но не по-малко вредни. Електромагнитното излъчване при някои хора повишава нивата на кръвната захар. В допълнение тя влияе зле и на мозъка.
Петият опасен подарък са дрехите, включително от памучни тъкани, които съдържат ГМО и изкуствени бои. Те не могат пряко да засегнат хората, но вредят на околната среда.

Американка продава съпруга си

21-годишната американка Алис Бедли решила да продаде съпруга си Кайл, защото се разочаровала от него след сватбата.
Причината за недоволството й се оказала страстта му към видео игрите. Той седял по цял ден пред компютъра и не ходил на работа. Съпругата споделила проблема със свекърва си, но тя не го приела насериозно. 
Американката решила да предложи Кайл за продажба в американско телевизионно предаване, в което можеш да продадеш всякаква "стока". От телевизията се сблъскали за първи път с проблема, но решили, че няма нищо противозаконно. Те обявили, че мъжът "не изисква грижи", нужен му е само компютър и достъп до интернет. За изненада много хора проявили интерес към съпруга й. Обадил се дори мъж, който пожелал да "купи" Кайл, за да играят заедно на видеоигри.

Френска лаборатория произведе в Япония ориз с лактобацилус

Той улеснява усвояването на антиоксидантите от организма, съобщи  компанията Ninapharm.
Оризът Ninahikari се произвежда от компанията Hikari в северната префектура Niigata, район, известен с висококачествения ориз Koshihikari и е в търговската мрежа от 21 ноември. Експертите на компанията Ninapharm,  специализирана в производството на козметика против остаряване и антиоксиданти, решили в началото на годината да прибави във водата на оризищата "lactobacillus fermentum 403"- препарат подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и регенерира метаболизма на човешкото тяло. Според лабораторията тазгодишната реколта ориз е била по-изобилна и "с подобрени хранителни качества".

Повече месо за добра памет

За да подобрите паметта си и да запазите за по-дълго информацията в главата си яжте повече и всякакво месо, съветват лекари.
Според Майкъл Грос, професор по неврофизиология във Вашингтон, ако забравяте имена или телефонни номера, с напредване на  възрастта, но ако това се случва и на по-млади хора, намаляването на паметта може да се дължи именно на недостатъчния прием на месо. 
Витамин В12, който се съдържа в него е много полезен за мисленето и е особено подходящ за подобряване на процеса на съхраняване на информацията. Наскоро проведено проучване показа, че липсата на този витамин може да причини сериозни проблеми с паметта и мисълта.

Проф. Милан Миланов е новият председател на Столичната лекарска колегия

 Той бе избран на отчетно-изборно събрание, от  присъстващите 303-ма делегати – от общо 471 избрани. За поста бяха номинирани още и професорите Гено Киров и Петър Панчев. Проф. Панчев бе избран за зам.-председател на столичните лекари.
Пред Zdrave.net проф. Миланов сподели, че е взел спонтанно решението да се кандидатира за председател на Столичната колегия, и то в последния момент.
„В събота след едно предаване по Дарик реших да се кандидатирам, защото повече така не може. Нито е време за програми, нито е време за платформи, нито е време за рИформи - във време, когато цялото лекарско съсловие е завряно в ъгъла с вила на врата”, коментира шефът на централната реанимация в „Пирогов”. И допълни: „Дойде време за това – ако някой иска да действа, ако някой може да действа, да излезе отпред”.
Според проф. Миланов, новият пост му дава изключително големи възможности, предвид факта, че Столичната лекарска колегия представлява една трета от лекарите в страната.

Декоративният носорог е последният хит в модата за домашни любимци в Япония

Мининосорогът тежи между 35 и 40 килограма, а дължината на тялото му е около 80 сантиметра. Той е създаден от група учени при кръстоска между носорози от островите Ява и Суматра, които са много по-малки по размер от тези в Южна Африка. Японците споделят, че малките носорогчета са много активни, обичат да си играят с децата и не изискват постоянни грижи.
Проектът, започнал преди 15 години с цел съхраняване на популацията на редките видове носорози, но прераснал в нещо по-голямо.
 Първият домашен насорог бил наречен Сюзю (яп. «Звънче»). Той е много активен, поддава се на дресировка и отлично се разбира със сътрудниците от лабораторията. Учените продължават работа, за да осигурят партньор на Сюзю и така да се появи първото семейство мини носорози.
Обикновените носорози тежат над един тон и са дълги поне три метра.

Край! Няма да им легна на лекарите

Какво искате? Да няма лекари ли?” - скастри шефът на лекарския съюз журналисти, които питаха за масово измиращите напоследък родилки. Прозвуча като последно предупреждение преди обявяването на война.
Всъщност войната си върви и всеки ден събира своята кървава реколта. На пръсти се броят семействата, които не са дали поне един убит.
Ако войната не е стигнала до теб, уважаеми читателю, време е да се замислиш. Имаш ли позната, легнала в болница да ражда? Веднага я провери. Да не се окаже, че вече 40 часа се мъчи, изоставена сама, защото не си е платила. А когато, вече умираща, със сетни сили извика: “Ще си платя!”, да чуе в отговор: “Да беше се сетила по-рано.”
Или имаш възрастен роднина в интензивното? Незабавно се информирай дали не е вързан за леглото и не лежи с отворена уста, чиято кухина е с консистенцията на едра шкурка, тъй като дни наред никой не му е давал вода.
Незасегнати от войната обаче едва ли има, защото тя не е нещо ново. Напоследък просто влезе в активна фаза.
Всичко започва с високомерието към обикновения човек, станало лекарска норма преди 50 години. Дядо ми, тогава 60-годишен, чува следното: “Дядка, как да ти го кажем, да разбереш? Дробовете са ти плява, сърцето - слама. Ходи си на село да си умираш.”
Дядо ми би ги разбрал. И на български, и на френски, и на румънски, и на турски. Те обаче са били над това да се обясняват на някакъв си селяндур. След тази случка той живя още четвърт век, което пък показва нивото на компетентност, още тогава настанило се в системата.
Към средата на 80-те здравеопазването вече бе в калъпа на съветската медицина, чийто основен принцип гласи: “Няма болен - има болест.” Резултатът беше, че лекарите престанаха да се съобразяват с човешкото достойнство. Така е до днес.
Дори да оживееш при раждане например, процесът по нищо не прилича на онова, което се случва в Европа. “Курво” е разпространено обръщение към родилката. Ако тя много вика, получава репликата: “Когато се чукаше, не викаше, а?” Ако ражда преждевременно, любезно я информират: “Не раждаш - абортираш.”
Жестокостта на езика води до жестокост на поведението. Помните убитото в Горна Оряховица бебе - никой не отрече автентичността на записа: “Не ще да мре, мърда... В кофа ли да го давим?” Ми ние така си говорим, казаха после лекарите.
Така ще си говорят и за теб, уважаеми читателю, когато дойде твоят ред, за жена ти, децата ти и родителите ти. Когато всеки ден унижаваш човешки същества, рано или късно преставаш да ги смяташ за такива. И спираш да се занимаваш. Отидете в някоя болница в събота и неделя. Огледайте се за дежурни лекари и ако намерите такива, ще ви дам тиквен медал.
Наистина, някакви нощни дежурства се дават. И се пие. Като случая с дежурния лекар, който се напивал цяла нощ, а заместилият го сутринта колега открил три мъртви бебета...
Убиването на човешкото достойнствоводи до убиването на хора, тъй като достойнството е основната характеристика на човешкото същество. Убиваш достойнството - убиваш човека. Затова няма лекарства за онкоболните, оперирани умират от мръсотия, хиляди гаснат с грешни диагнози, а тежко болни са подритвани от болница в болница, докато решението на техния проблем не дойде по естествен път.
Подритването на човешки същества като животни обяснява и изумителната некомпетентност на системата. Как така ще интубираш хранопровод вместо трахея? Навремето в Северна Ирландия ИРА взривяват бомба, шрапнел попада в гърлото на британски войник и му блокира дишането. Старшината грабва химикалка, вади й пълнителя и интубира редника. В трахеята, не в хранопровода. Старшината не е бил медицинско лице - просто воин от Кралската пехота.
Пренебрежението към живота и въпиещата некомпетентност пораждат на свой ред две други убиващи явления. Първото е кръговата отбрана, сравнима само с тази на мафията.
Да се върнем на трите бебета, умрели, докато дежурният се напивал. Какво решава съответната комисия? Едното бебе така си било, второто било дефектно и бездруго щяло да мре, а третото просто си умряло. Виновни няма никога, защото в тази война Женевската конвенция не действа и няма трибунал за престъпления срещу човечеството.
Второто убиващо явление е рутинната документна измама. Огромно количество епикризи са измислици, скалъпени, за да не лъсне, че пациентът е бил пренебрегнат, изтезаван или убит. Ако например ви върнат болния да си мре у вас, обичайната епикриза е инфаркт. Ако болният умре на тяхна територия, най-вероятно ще става дума и за белодробна емболия.
Погледнете пак епикризите на ваши починали роднини, уважаеми...
Има и епикризи, които прикриват финансови измами. Връщат ти например детето от операция с епикриза: операция проведена, не е успешна. После се оказва, че операция не е имало.
Разрезът на детската глава е за парлама,
за да се вземат парите.
Подобни епикризи се пращат и в чужбина, където хората все пак не пасат трева. Така стана с известен наш хирург, пратил такава епикриза във Франция, където отчаяната майка завела детето си. Французинът се хванал за главата: операция няма, белег и епикриза - има...
Прокурорите, които трябва да повдигнат обвинение към въпросния наш хирург в момента пълнят гащите от страх. Защо? Защото знаят, че ще вдигнат срещу себе си цяла система, която никога не е давала "свой" да бъде осъден. А нейната злопаметност гарантира, че жертвите са завинаги омотани в плътна като паяжина, лепкава пелена от страх.
Знам, какво си мислите: "Абе, тоя Дайнов акъл има ли? Нали ако им падне в ръцете - край с него."
Така си мислите, защото и вие знаете за какво иде реч. Да, току-що се лиших от лукса някога да им легна на болнично легло като агне на заколение. Ако не участвам в тази война, поне ще съм сигурен, че няма да стана поредната статистика в нейната кървава реколта.
Неотдавна в такава статистика превърнаха и баща ми. Мен обаче първо ще трябва да ме хванат.

Евгений Дайнов
В-к "24 часа"

сряда, 30 ноември 2011 г.

Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработиха уникален сорт домати, които съдържат двойно повече антиоксиданти и витамин С от обикновените


Сортът се казва "Пловдивска каротена" и е специализиран за производство на доматен сок. Топ е изключително подходящ в превенцията на раковите заболявания, атеросклерозата и диабета. Отлична храна в детските градини и училищата. Този доматен сок е витаминозна бомба, казват специалистите. Направен е от уникален сорт домати -"Пловдивска каротена".
В Института по зеленчукови култури вече разполагат със семена, които могат да предложат на стопаните. Учени твърдят, че една чаша доматен сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и С.

До три години затвор за търговци, продаващи храни с изтекъл срок на годност


Това се предвижда в поправки в Наказателния кодекс, които МС публикува за обществено обсъждане. В момента за такъв тип нарушение се предвиждат само административни санкции, като глобата е от 2000 до 4000 лв. при първи случай. При второ нарушение санкцията ще е до 6000 лв., а при трети магазинът се затваря временно.

Българското население трябва да разбере едно много важно нещо



цената на лекарствата не се формира в аптеката. 70% взема производителят, 16% - държавата и останалите 14% си ги разпределят търговецът на едро и аптеката.
Проф. Генка Петрова, зам.-ректор на Медицинския университет-София, пред в. "Новинар".

Страхът от зъболекаря води до депресия


Учените го определят като маниакално заболяване. Засяга всеки десети пациент

Едва ли има човек, за когото посещението в зъболекарския кабинет да е най-голямата радост в живота. Мнозина от нас обаче изпитват трудно преодолим страх само при мисълта, че трябва да седнат на стоматологичния стол, да отворят уста и да чуят бръмченето на машината.
Има хора, които не стъпват при зъболекаря с години, но не защото зъбите им са в отлично здраве. Изследвания на британски и германски специалисти, цитирани от сп. „Шпигел", сочат, че, над 10 на сто от пациентите страдат от т.нар. дентална фобия. При тях паническият страх от зъболекарите надделява над болките, причинени примерно от кариес. Затова постоянно отлагат визитата при стоматолога.
Екип от шотландския университет на Сейнт Адрюс, ръководен от психолога Гери Хъмфрис, установи неотдавна, че от дентална фобия
страдат повече мъже, отколкото жени
Освен това страхът измъчва преди всичко по-младите. Хора под 40 г. страдат от фобията четири пъти по-често в сравнение с тези над 60 г.
Според изследването неприятните емоции не се ограничават само с панически страх от бормашината или инжекцията. В зъболекарския кабинет засегнатите от фобията хора изпитват срам заради страха си и заради лошото състояние на зъбите си. Тези хора често са наясно, че страхът им е прекомерен и че повечето пациенти ходят при стоматолога, без особено да се притесняват.
Въпреки това те продължават да живеят с кариесите, зъбния камък и неприятния дъх в устата. Започват да се ограничават както в личния, така и в професионалния си живот. Често се случва страдащите от дентална фобия да изпитат допълнителен стрес на работното си място, тъй като лошото състояние на зъбите им кара колеги и клиенти да ги отбягват.
Много от хората с дентална фобия развиват и други психически смущения. Заради развалените си зъби те все по-рядко се усмихват, някои дори избягват социалните контакти. Подобно поведение често избива в самота или в някаква социална фобия. Десет процента от страдащите развиват и депресии заради постоянните болки, които са принудени да търпят от нелекуваните си с години зъби. Постоянното пиене на обезболяващи средства ги прави зависими от тях, понякога рискуват и нежелани странични ефекти от лекарствата.
Денталната фобия крие и други опасности за здравето. Преди всичко честите възпаления на венците повишават риска от нарушаване на кръвообращението в мозъка,
калциране на артериите и заболявания на коронарните съдове, установи британският медик Арон Кронин. Все още връзката между тези заболявания не е изяснена - дали например съществува причинител на пародонтоза, който предизвиква и образуването на артериална плака.
Учените нямат категоричен отговор как възниква денталната фобия. Изследванията се основават предимно на информацията, давана от засегнатите. Страхът се появява средно на 12-годишна възраст. Ако не бъде лекуван навреме, се превръща в хроничен.
При 35 на сто от засегнатите денталната фобия се корени в страха от зъболекарската    машина,    сочи проучване на немския зъбен хирург Петер Йорен. При 70 до 80 на сто кошмарът е свързан с болезнено преживяване в миналото.
34-годишна пациентка разказала, че за първи път отишла на зъболекар, когато била на 11 г. Тъй като се страхувала, не седяла мирно. Наложило се сестрата да я хване здраво за ръцете. Това само увеличило паниката. След този случай тя категорично отказвала да стъпи при зъболекар, колкото и големи болки да изпитва. Когато след години й се отчупил зъб, се наложило да потърси стоматолог. Изпаднала в такава паника, че трябвало да й сложат пълна упойка.        
Лошият пример на родителите също може да причини дентална фобия. Всеки десети от страдащите признава, че майка му или
баща му също са изпитвали подобен страх. Децата на родители, страдащи от дентална фобия, развиват по-често същите страхове от останалите си връстници.
Малка част от пациентите признават, че по природа са страхливи в една или друга степен. При тях страховете често се
комбинират с други психически смущения
Страдащите от дентална фобия демонстрират ирационално отношение към стоматологичното лечение, което от своя страна засилва страховете им, установи преди време проучване на холандския психолог Ад де Ионг. Някои от тях са убедени, че стоматолозите са равнодушни към техните опасения и че зъбите им така или иначе са неспасяеми.

Съберете лекарите на среща, направете курбан, не се събирайте само за стачки

Това напрежение трябва да падне.Истински се надявам да стегнете гилдията. Един лекар се гради с години и не може с лека ръка да се издават присъди, каза  министър-председателят Бойко Борисов
Повод за думите на премиера стана смъртта на 31 -годишната родилка Даниела Димитрова в столичната АГ болница "Св. София"-бивша „Тина Киркова".
Ако има небрежни доктори, заедно трябва  да намерите начин да ги изчистите, заяви премиерът .
 

Държавата няма да плаща дълговете на болниците

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти при откриването на реновираната централна част на университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна".
Задължала болница със 100 милиона и идват при мен и казват - сега ми намери парите. И аз питам от кое перо? От зърното? От животновъда? От железницата? От сигурността? И когато някой прави подобни неща, идва при мен и казва - сега ме оправяй. Няма как да стане!", заяви Борисов и отсече: „Бюджетът не може да погаси борчовете и защото това би се сметнало от Брюксел като държавна дотация."
Той посочи, че правителството можело да се опита да помага само, ако фирми доставчици искат да си вземат апаратура от болниците, тъй като не е била изплатена или нямало как да се поддържа. В какво ще се изразява тази помощ обаче Борисов не уточни.
Държавата не е брашнен чувал, не е на ГЕРБ, нито моя, тя е на всичките нас. Болниците трябва да се преструктурират с по-добър мениджмънт и да експлоатират достатъчно възможностите, които им дават еврофондовете, посочи Борисов.
"Ние, по смисъла на закона, нямаме право да изплащаме дългове", отбеляза Борисов.
На въпрос какво ще стане, ако лечебни заведения започнат да фалират заради тях, Борисов о­сече: „Не са били необходими, щом са фалирали."
"Няма такова перо в бюджета, от което да взема парите, за да покрия дълговете на болниците, и няма да ощетя никого", заключи премиерът. .

Хората с епилепсия често са изолирани от обществото и са обект на предразсъдъци

Официална статистика за хората с епилепсия в България дадена от Национален консенсус за диагностика и лечение на епилепсията към 22.01.2011г:


Факти за Епилепсията:

Епилепсията е събирателен термин за голяма група от заболявания на мозъка,
които се характеризират с гърчове;
С подходящо лечение, до 70% от хората с епилепсия могат да се освободят от епилептични припадъци, но въпреки това голяма част от хората с епилепсия не получават подходящо лечение.
Припадъкът може да бъде сравнен като вътрешна гръмотевична буря, следствие от необичайно изхвърляне на прекомерни количества нервните клетки;
Епилепсията е най-често срещаното сериозно мозъчно нарушение и е глобален проблем, който засяга всички възрасти, раси, социални групи и държави;

Факти за Епилепсията в България:

Болестността от епилепсия (относителният дял на болните с активна епилепсия, с един или повече епилептични пристъпа през последните 5 г.) е около 1%.
У нас болните с епилепсия са около 70 000;
Заболеваемостта от епилепсия (новооткритите случаи за една година) е 20-70/100 000, като е най-висока в детската  (120-240/100 000) и в старческата възраст (140-150/100 000 след 70 г.);
При около 50% до 60% от болните епилепсията започва преди 16 годишна възраст. Фебрилни конвулсии получават 2-5% от децата до 5 г. възраст.

Дерматологична клиника “София “ организира безплатни прегледи за пациенти с псориазис - през декември

С безплатните консултации за пациенти с псориазис Дерматологична клиника “София” открива “Дневен център за лечение на псориазис”

 Целта е да се привлече вниманието на обществеността върху псориазиса, който е едно от най-често срещаните и социално-значими заболявания на кожата, както и да улесни достъпа до специализирана медицинска помощ, каза д-р Росица Денчева, дерматолог в Дерматологична клиника “София”.
Повод за тази инициатива е разкриването на “Дневен център за лечение на псориазис” в Дерматологична клиника “София”, който ще позволи на лекуващия екип да предостави гъвката и съобразена със заетостта на пациента индивидуална лечебна програма, която включва освен фототерапия, локална терапия, при по-тежко засягане и - медикаментозно лечение.
В световен мащаб от псориазис са засегнати над 125 милиона души. Болестта се проявява най-често с обрив по кожата на лакти, колене и в окосмената част на главата, като нерядко засяга и ноктите. При по-тежки форми е възможно възпалението да обхване ставите, което да доведе до ставни болки и деформации.
Псориазисът не е заразно заболяване, но веднъж проявил се, се развива през целия живот на човек. Влошава се през есенно-зимните месеци на годината, което налага редовни консултации с дерматолог и провеждане на лечение през този период от годината.
Безплатните прегледи ще се извършват всеки понеделник, сряда и четвъртък, сутрин от 10.00 до 13.00 през целия месец декември след предварително записване.
Желаещите да направят консултация могат да се запишат предварително на тел: 02/ 472 13 56 или 0879 05 15 03, както и на място в клиниката.
За осъществяването на преглед не е необходимо да бъде предоставяно направление от личния лекар или заплащане на такса, включително и потребителска.
Адресът на Дерматологична клиника “София” е: кв. Дървеница, ул. Белимел №2а.

Logitech спечели награда iF 2012 за продуктов дизайн

Logitech Wireless Solar Keyboard K750 отличена за потребителски продуктов дизайн

Logitech (SIX: LOGN) (NASDAQ: LOGI) обяви, че клавиатурата Logitech® Wireless Solar Keyboard K750 е завоювала престижната награда 2012 International Forum Design (iF) за отличие в потребителския продуктов дизайн. Logitech Wireless Solar Keyboard K750 беше една от близо 3000-те регистрации в компютърната категория и спечели желаната награда.
Спечелването на наградата за продуктов дизайн iF от Logitech Wireless Solar Keyboard K750 за нас е голяма чест,” каза Тибауд Нолф, продуктов мениджър за клавиатури и комбота за регион EMEA в Logitech. “Ние посвещаваме усилията си на разработката на иновативни продукти, които позволяват на хората да получат най-доброто от технологиите, които използват ежедневно. Отличието на журито на iF идва като признание не само за усилената работа, свързана с разработката на този продукт, но и като оценка за посвещаването на Logitech на иновациите.” 
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Logitech Wireless Solar Keyboard K750 се захранва от околната светлина в стаята – без нужда от директна слънчева светлина – така че никога няма да се налага да се тревожите за смяна на батериите. При пълно зареждане тя може да работи до три месеца в пълна тъмнина. Комбинирайки най-доброто от традиционните клавиатури, лаптопите и уникалния за Logitech вдлъбнат дизайн на клавишите, ще се насладите на по-бързо, по-тихо и приятно като усещане писане – час след час. Със своята конструкция без PVC и кутия, напълно подлежаща на рециклиране, тази клавиатура е проектирана с идеята за минимален ефект върху околната среда. Logitech Wireless Solar Keyboard K750 е налична и във версия за Mac, като и двете се предлагат на Logitech.com.
За наградите за дизайн iF
От 58 години наградите за продуктов дизайн iF са всепризнат етикет за дизайн на световно ниво, а брендът iF се е превърнал в символ на забележителни постижения в дизайна. iF Design Awards се ръководят от International Forum Design и се възприемат като едно от най-важните съревнования за дизайн в световен мащаб, привличайки близо 2,000 кандидатури от повече от 30 различни страни всяка година. Днес iF са представени в Хановер и Мюнхен (Германия), Тайван, Южна Корея и Бразилия.
За Logitech
Logitech е световен лидер в продуктите, които свързват хората с цифровите преживявания, които са важни за тях. Развивайки различни платформи в областта на компютрите, комуникациите и развлечението, комбинацията от хардуер и софтуер на Logitech осигуряват и подобряват цифровата навигация, музиката и видео развлеченията, гейминга, присъствието в социалните мрежи, аудио и видео комуникациите в Интернет, видео сигурността и наблюдението, контрола на домашните забавления. Основана през 1981 г., Logitech International е швейцарска публична компания, чиито акции се търгуват на швейцарската SIX Swiss Exchange (LOGN) и на американската фондова борса Nasdaq Global Select Market (LOGI).


Качественият стерео звук на новите слушалки Logitech вече е достъпен за българските потребители

Моделите H130, H150 и H250 дават чист звук и повече комфорт

Замисляли ли сте се колко важен аксесоар всъщност са слушалките, които използвате интензивно всеки ден? Те имат много важната функция да ви свързват с близки и приятели, да ви дават достъп до полезно и забавно мултимедийно съдържание и да ви отпускат, докато слушате любима музика. Затова е наистина важно да разполате с качествени слушалки, каквито са последните модели на Logitech - H130, H150 и H250. Те покриват широк спектър от приложения и не пропускат да ви заредят с добро настроение, благодарение на веселите си цветове. Не бихте ли искали да получите такъв коледен подарък?

Със стерео слушалките H130, H150 и H250 на Logitech оставате във връзка с приятели и с лекота се радвате на компютърните развлечения. Всеки модел от новата серия Logitech® Stereo Headset има удобен дизайн и е лесен за ползване. Микрофоните на новите слушалки могат да се въртят и да бъдат изключвани, а звукът е стерео, което прави разговорите и слушането през интернет по-ясни от всякога.  
„Слушалките са нещо, което ползваме интензивно през голяма част от деня. Затова е много важно да са удобни и функционални, така че на практика да не ги възприемаме като нещо външно и дразнещо,” сподели Стефана Здравкова, представител на Logitech за България. „Новите модели на Logitech са мулти таланти – те са подходящи за всякаква употреба, предлагат високо качество и чудесен звук, както и много добра цена., добави тя.
Независимо дали търсите базов модел или най-обикновени слушалки, с които ще чувате приятелите си по-добре по време на разговор, или пък такива, които ще подобрят качеството на звука на музиката и филмите, в новата серия на Logitech има модел за всяко едно от тези предназначения. Всички модели от новата серия са лесни за инсталация, съвместими са с Windows компютри, които имат аналогова връзка и 3.5 мм аудио жак, могат да се ползват с Logitech Vid™ HD, Skype®, Yahoo!® Messenger, Gmail™, Windows Live® Messenger, AIM® или QQ®.
Сред по-интересните модели от серията са:  
Logitech Stereo Headset H130
Слушалките Logitech Stereo Headset H130 имат стилен, ненатрапчив дизайн и лека  форма „зад главата”. Шумозаглушаващият микрофон намалява неприятния фонов шум и така отсреща ви чуват по-добре. Разговорите са ясни, със стерео звук и по-приятни. Можете да разположите микрофона под такъв ъгъл, както ще се чувате най-добре и да го завъртите нагоре и настрани, когато нямате нужда от него.  
Logitech Stereo Headset H150
Слушалките Logitech Stereo Headset H150 предлагат цялата функционалност на H130, но вместо зад главата, имат регулируема лента над главата. Моделът H150 също има меки възглавнички за ушите, микрофон, който може да се носи от лявата или от дясната страна, а също и удобни контролери, с които лесно се настройва силата на звука и се заглушава микрофонът.  
Logitech Stereo Headset H250
За да звучат разговорите, музиката, филмите и игрите ви по-добре, слушалките  Logitech Stereo Headset H250 дават динамичен стерео звук. Те имат и подплатена регулируема лента над главата, удобни възглавнички за ушите за комфорт дори по време на дълги разговори.

Първият български журналист, носител на световната награда на Световната коалиция за борба с белия дроб, е Деяна Павлова


Това стана известно, в последния ден от Месеца за информиране за рак на белия дроб.
Наградата на Деяна Павлова бе връчена от г-жа Таня Андреева, началник политически кабинет на министъра на здравеопазването на специална церемония, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ).
Със своя материал С увереност и упорство докрай Елена пребори рак на белите дробове, публикуван във в. Телеграф, и получил Националната награда за най-добро информиране за рак на белия дроб 2010, Деяна Павлова печели и световния приз след гласуване от всички 30 организации-членки на коалицията. Годишните награди на Световната коалиция за борба с рака на белия дроб се връчват от 2006 г. насам в целия свят и чрез тях се оценява журналистическият професионализъм и майсторство при поднасяне на информация за рисковете, свързани с рака на белия дроб – за натрупания опит, за проблемите и победите на хората с тази диагноза.
Националната журналистическа награда, за най-добро информиране за рака на белия дроб, грабна Мариана Тодорова от в. Монитор за материала си Проф. Даниел Петров и неговата битка с рака.
-----
Фокусът на второто издание на конкурса в България са положителни истории за победа над болестта. Той се организира от (АПОЗ) и приятели, член на Световната коалиция за борба с рака на белия дроб, в партньорство с Астра Зенека България.

За Световната коалиция за борба с рака на белия дроб
Световната коалиция за борба с рака на белия дроб е създадена през 2001 г. и обединява 30 неправителствени пациентски организации от Аржентина, Австралия, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Норвегия, САЩ, Словения, Франция, Швеция, Швейцария, Япония. Целта на организацията е да подобри качеството на живот на болните от рак на белия дроб по света, като информира открито обществото за техните проблеми, намали предразсъдъците към заболяването им, да подсили тяхната мотивация да бъдат инициативни пациенти, по-активни в своето лечение, както и да въздейства за промяна на законодателството в горепосочените страни по отношение на оптимизацията на лечението и здравеопазването като цяло.