Translate

четвъртък, 8 септември 2016 г.

Европейската седмица на спорта стартира с танцов флашмоб на 10 септември



#BeActive FlashMOVE ще обедини европейци от повече от 70 града в общ танц с една и съща музика и хореография



На 10 септември, България ще се присъедини към #BeActive FlashMOVE и заедно с 27 държави ще участва в най-големия танцов флашмоб от хиляди едновременно танцуващи
ентусиасти в над 70 града по цяла Европа. FlashMOVE ще отбележи началото на Европейската седмица на спорта - инициатива, подкрепена от Европейската комисия. През последните три години инициативата FlashMOVE е едно от водещите събития в паневропейската MOVE Week, като през 2015 танцовият флашмоб се е състоял в 70 града в 20 държави по цяла Европа, където повече от 6,500 участници се забавляваха заедно в един общ танц. Инициативата е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), а координатор за България е Сдружение БГ Бъди активен.
“Официалното мото на Европейския съюз е „Обединени в многообразието” и ние вярваме, че FlashMOVE реално пресъздава това мото: Хиляди европейци обединени от един танц по едно и също време. Традиционно България е един от най-активните участници в инициативата и тази година очакваме още повече събития, които ще се включат в инициативата у нас”, сподели Ласка Ненова, мениджър за Европа на кампанията NowWeMOVE.
В България FlashMOVE събития ще се проведат в редица градове, сред които Плевен, Сливен, Казанлък, Свищов, Карлово, Сопот, Монтана, Горна Оряховица, Ямбол. Откриващото събитие ще е в Пловдив, където пред Общината (пл. Стефан Стамболов) от 11:00 ще бъде даден официалният старт на Европейската седмица на спорта #Be Active в България. В общата хореография ще се включат 11 спортни и танцови клуба, както и ученици от спортно училище "Васил Левски". FlashMOVE ще завърши с танцов концерт, в който клубове ще представят собствените си стилове танци. Събитието се организира от Сдружение БГ Бъди активен и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.
Всички желаещи да се присъединят към най-големия европейски танцов флашмоб, могат да изберат събитието, в което да вземат участие сред повече от 150-те регистрирани FlashMOVE събития по цяла Европа, както и да регистрират свое на http://flashmove.nowwemove.com/register/. Хореографията на общия танц на #BeActive FlashMOVE 2016 е лесна и бърза за научаване и е приспособена за хора от всички възрасти. Видео ръководство за разучаване на стъпките може да бъде намерено на уеб страницата на инициативата http://flashmove.nowwemove.com.



Тереза Маринова раздвижи деца и родители в София, Варна и Бургас



като част от програма „Здрави деца в България“
Над 3000 деца и родители се включиха в семейните спортни игри и състезания,
организирани лично от нея в рамките на инициативата Живей Активно!.
В трите неделни активни дни през юни, юли и август, семействата прекараха няколко часа на открито, посветени на движението и балансираното хранене. Те се включиха в специално организираните семейни щафети, взеха участие в нашумялата напоследък Heal Fit гимнастика организирана от ASEM и се наслаждаваха на изпълненията на малките художествени гимнастички от клуб „Чар“ във Варна и СКХГ Черноморец в Бургас.
По време на всяко едно от събитията Маринова не пропусна да призове родителите да прекарват повече време на открито с децата си и да ги включват в процеса на приготвяне на храната у дома. Според проучване на Нестле публикувано в списание „Апетит“, децата които помагат в приготвянето на ястията, консумират значително по-голямо количество плодове и зеленчуци, отколкото тези, които не участват в готвенето. Изследването показва, че се увеличава най вече количеството салата, което децата консумират, може би защото по-лесно могат да избират нейните съставки.
„Именно за това е важно цялото семейство да възприеме принципите на балансираното хранене у дома. Важно е родителите да осигуряват по-голямо разнообразие от полезни хранителни продукти на децата си и да ги мотивират да спортуват и да се движат всеки ден“, коментира Маринова.
Програмата „Здрави деца“ е част от ангажимента на Нестле за подобряване на хранителните навици в цял свят чрез по-голяма информираност, придобиване на знания и разбиране за здравословното хранене, насърчаване на физическата активност, както и цялостното въздействие на тези фактори върху начина на живот. Програмата се осъществява в 80 страни, с подкрепата на над 300 партньори. В България програмата се фокусира върху образованието на децата за балансирано хранене и активен начин на живот в училище и се финансира от Нестле България. „Здрави деца в България“ и се осъществява с подкрепата на редица институции и неправителствени организации.
--------
Здрави деца в България“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот в училище. Програмата е
финансирана от Нестле България и до момента в нея са взели участие 20 столични училища и над 10 000 семейства. Програма „Здрави деца в България“ стартира през 2012 г. в 10 столични училища и само през първата година привлича над 3500 семейства с деца от 7 до 13 години в два района в София – Триадица и Студентски. Програмата се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Столична община, Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания (БАСОРД), Българска федерация по гимнастика и Евро-Ток България.
През 2013 г. като добра практика в сферата на образователните програми за балансирано хранене и физическа активност в Европа, Здрави деца в България става част от Европейския проект EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия и провеждащ се в 7 държави в Европа: Белгия, България, Франция, Гърция, Холандия, Португалия и Румъния. През 2014 г. през 2014 г. „Здрави деца в България“ вече обхваща 20 училища.
Програмата включва провеждането на забавни и атрактивни уроци за балансирано хранене, организирането на игри и състезания в и извън училище, като по този начин децата се ангажират и провокира техният интерес към балансираното хранене и спорта. Уроците са допълнени от часове по здравословно готвене, в които заедно с децата се приготвя балансирано училищно меню. Уроците, игрите и събитията са насочени както към учениците, така и към техните родители и учители. Програмата обхваща 4 модула, които се фокусират върху основите на балансираното хранене, ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на ежедневната физическа активност, консумацията на вода и правилото количество сън, нужно за здравословното развитие на децата.
През 2016 г. е въведен и нов, пети модул, посветен на връзката между децата и техните домашни любимци, който се осъществява със съдействието на Purina и фондация „Очи на 4 лапи“ и който набляга на положителното влияние на връзката, която се създава между стопанина и домашния любимец в ежедневието. В рамките на модула, децата се запознават с отговорностите, които трябва да поемат ако вземат решение да имат собствено куче, както и с ежедневните грижи, които трябва да полагат за него. През учебната 2016-2017 г. организаторите планират въвеждането и на 6-ти модул в рамките на програмата, посветен важността от хигиената на децата в училище и у дома.



Д-р Славомир Кондов - неврохирург № 1 у нас получи заслужена номинация от Медицинските Оскари


Те ще бъдат връчени на 12 октомври т. г.Наред с международните си и национални постижения в областта на неврохирургията, д-р Кондов, началник ІІ-ро Неврохирургично отделение и началник Операционни зали в УМБАЛ”

Д-р Кондов с проф.Хиротоши Сано в Токио -  единственият неврохирург, носител на наградата Гинес

Света Анна”- София, е запален по бойните изкуства и е автор на две стихосбирки.
Той е член на Българското дружество по неврохирургия, пълен индивидуален член на Европейската асоциация по неврохирургия, индивидуален член на Световната асоциация по Хирургия на гръбначния стълб, кандидат член /2016/ на Американската асоциация по неврохирургия, редовен участник в симпозиумите на Walter E. Dandy Neurosurgical Society, председател на дружеството на БЛС при Токуда –Болница и създател на първото частно неврохирургично отделение в рамките на МБАЛ ”Токуда”. През 2009 г. той въвежда първата ултразвуково базирана невронавигация в България. Медицински редактор е на второто издание на учебника по Спешна хирургия под редакцията на проф.Пинкас и проф.Виячки. Автор и съавтор на над 70 публикации. Автор на монографията „Ултразвукова диагностика в неврохирургията”-2011. През 2013 г. прави защита на дисертационен труд - Ултразвукова диагностика в неврохирургията /PhD/ с научен ръководител проф. Габровски.
През 2015 г. е член на редакционната колегия на „ International Journal of Surgery and Medicine” и редактор в „ Neurosurgical Revew”.
Носител е на наградата „Златен клипс” – за най-много клипсирани аневризми през 2014 г. в България с клипсове „Сугита” - 24. През 2015 г. той бе отличен от Националните медицински награди в Категория ”Професионализъм в медицината”.Провежда множество специализации и курсове в САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Норвегия, Испания, Южна Корея и др. През 2006 г. Специализира в Норвегия под ръководството на проф. Унсгаард ултразвуково базирана невронавигация.
Д-р Кондов е баща на три деца. Носител е на І дан по бойни изкуства и е член на управителния съвет на клуб по бойни изкуства. Второто издание на годишните награди NATIONAL MEDICAL AWARDS 2016 ще възнагради хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта. Партньори на събитието са БЛС и други браншови организации.

KWIAT стартира Национална кампания за профилактика на детското зрение



От 1-ви септември до 31-ви октомври т. г. деца и младежи от 6 до 18 години ще преминат безплатен очен скрининг в оптики и здравни центрове в цялата страна.
Целта на проявата е да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми.
Кампанията се провежда за четвърта поредна година по инициатива на българската марка очила KWIAT и през 2016 г. се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Български съюз на оптометристите и в партньорство с над 150 оптики и здравни центрове в България.
Фокус на тазгодишната инициатива е връзката между спорта и доброто зрение. Първата проява, с която стартира кампанията, e безплатен очен скрининг по време на "Европейска седмица на спорта", организирана от Министерство на младежта и спорта, която ще се проведе от 10 до 17 септември в Национална спортна академия.
На 14 септември Мила Драгомирова, оптометрист и консултант на кампанията, ще изнесе лекция относно връзката между зрение и спорт. На 15 и 16 септември д-р Десислава Танева и д-р Биляна Петрова от Медицински център за зрение "Проф. Пашев" – партньор на кампанията – ще извършват организирани скринигови прегледи на деца от спортни училища в София.
Безплатният скрининг в рамките на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Децата, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението и ще им бъде препоръчан обстоен преглед при офталмолог. Подробна информация за оптиките и медицинските центрове, където ще се извършва безплатен очен скрининг, можете да намерите на www.kwiat.bg.
-------
Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват и изчезват. Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити, а недиагностицирани, някои от уврежданията водят до трайно намаление на зрението за цял живот. Активната роля на родителите е изключително важна за ефективната профилактика на детското зрение, което в много случаи може да се коригира с правилен избор на очила и на първо място – с навременна диагноза!


Хотел-галерия Графит отново с престижни отличия в конкурса на World Travel Awards 2016



Хотел-галерия Графит, за четвърта поредна година се радва на голямо внимание и признание,
сред световния елит в туристическия бизнес, печелейки и тази година две от големите отличия - призовете „Най-добър бутиков хотел на България“ и „Най-добър хотел на България“ в Световните туристически награди 2016 - World Travel Awards.
Те се считат за „Оскарите“ в бранша.
На 4 септември се проведе 23-тото издание на наградите и победителите в различните категории бяха обявени на пищна гала церемония във Forte Village Resort в италианския курорт Сардиния. Лично президентът и основател на World Travel Awards Греъм Кук връчи статуетките на отличените.
Събитието тази година бе с двойно по-голям блясък,  тъй като организаторите комбинираха в обща гала вечер връчването на Световните туристически награди с награждаването на победителите в World SPA Awards за 2016. Световните СПА награди се раздават за втори път. Програмата беше учредена през 2015 година с цел да отличи и награди лидерите в областта на СПА и Wellness туризма. Според организаторите решението да комбинират двете гала церемонии е повишило експозицията на вечерта, увеличавайки възможностите на официалните гости за повече срещи и контакти.
През 2016 г. Хотел-галерия Графит e с номинация и в още една престижна международна класация - World Luxury Hotel Awards, която се счита за една от най-значимите в световен мащаб за луксозни хотели. Призьорите ще станат известни на 29 октомври, на официална гала церемония в The St. Regis Doha в Катар.