Translate

събота, 16 май 2020 г.

L’Oréal ще предостави 150 млн. евро в подкрепа на уязвими жени и за околната среда


Инвестицията е част от новата програма на компанията - „L’Oréal за бъдещето“

Глобалният козметичен лидер L'Oréal обяви създаването на нова програма за солидарност „L'Oréal за бъдещето“ /L'Oréal for the Future/. В контекста на пандемията Covid-19 и с цел да подпомогне справянето с част от нейните последици L'Oréal дава началото на тази безпрецедентна програма за социална и екологична солидарност, която си поставя следните приоритети:
  •  подпомагане на организации, които оказват подкрепа на силно уязвимите жени, които са сред първите жертви на социалната и икономическа криза, породена от пандемията, със създаването на благотворителен фонд в размер на 50 млн. евро; 
  •  принос за възстановяване на засегнатите естествени екосистеми и за предотвратяване на изменението на климата, като 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в околната среда.
Жан-Пол Агон, председател и изпълнителен директор на L’Oréal, коментира: „През следващите месеци човечеството ще бъде изправено пред различни социални кризи, включващи големи трудности и страдания, особено за най-уязвимите. В същото време ние напълно осъзнаваме, че справянето с предизвикателствата в областта на околната среда е все по-належащо. Важно е да не се отказваме и да продължим по пътя към устойчивата трансформация, от която се нуждае светът. Затова искаме да потвърдим ангажимента си към околната среда и запазването на биологичното разнообразие и да помогнем за смекчаване на последствията от социалната криза за жените. Тези две каузи отразяват ценностите и дългосрочния ангажимент на L’Oréal.“
50 млн. евро за подкрепа на силно уязвимите жени
L’Oréal Group, чиято основна мисия винаги е била да подкрепя жените, и днес е насреща за тях и готова да им окаже подкрепа, защото жените са сред силно засегнатите групи от кризата Covid-19, особено по отношение на загуба на работа и доходи. Те представляват голяма част от семействата с един родител и все по-често са принудени да разчитат на хранителни банки за най-основните си нужди. В същото време домашното и сексуалното насилие се увеличават по целия свят, включително във Франция /+30%/, особено поради последиците от карантината.
За да предостави директна помощ на жените в нужда, L'Oréal създава благотворителен фонд от 50 млн. евро, с който ще подкрепи полевите и местните благотворителни организации в техните усилия – да се борят с бедността, да помагат на жените да постигнат социална и професионална интеграция, да предоставят спешна помощ на бежанци и жени с увреждания, да се борят за предотвратяване на насилието над жени и да оказват подкрепа на жертвите.
Александра Палт, Главен директор по корпоративна отговорност в L'Oréal Group, заяви: „Кризата Covid-19 не щади никого, но също така изостря съществуващите неравенства с особено пагубни последици за хората, които вече се борят за социално или икономическо оцеляване или са жертви на злоупотреба, особено жените. Важно е да предприемем действия за подкрепа на най-уязвимите жени. Въпреки тази социална криза, не трябва да забравяме и за необходимостта от силен ангажимент към околната среда. Ако искаме да намерим устойчив и приобщаващ начин да преминем през настоящата криза, трябва да се съсредоточим и върху предотвратяването на изменението на климата и ерозията на биоразнообразието, които сега заплашват още по-силно и радикално да разклатят живота ни, обществата и икономиките, отново с жените като първи жертви.“
100 милиона евро, предназначени за инвестиции в околната среда
В допълнение към дългосрочните си усилия за намаляване на въздействието на компанията върху околната среда, които са част от програмата за устойчиво развитие „Споделяме красотата с всички“, L'Oréal Group реши да инвестира 100 млн. евро за разрешаване на две ключови екологични предизвикателства:
  • регенериране на увредените естествени екосистеми: 50 млн. евро ще бъдат използвани за финансиране на проекти за възстановяване на морските и горските екосистеми, което от своя страна ще открие нови възможности за социално и икономическо развитие на местното население, което зависи от тези екосистеми /развитие на устойчиво земеделие и риболов, екотуризъм, продажба на въглеродни кредити/. Фондът за възстановяване на природата /L'Oréal Fund for Nature Regeneration/ има за цел да възстанови един милион хектара екосистеми, да улови от 15 до 20 млн. тона CO2 и да създаде стотици възможности за работа до 2030 г.
  • предотвратяване на климатичните промени: 50 млн. евро ще бъдат предоставени за финансиране на проекти, свързани с кръговата икономика. С този фонд L'Oréal Group има за цел да допринесе за търсенето на решения и създаването на бизнес модели, които да подпомагат развитието на кръговата икономика, особено по отношение на рециклирането и управлението на пластмасовите отпадъци.
L'Oréal Group планира да представи новата си програма за устойчивост до 2030 г. в края на юни, която ще бъде в унисон с целите на програмата „L'Oréal за бъдещето“ и ще гарантира, че всички дейности на L'Oréal уважават природните закони.
Споделяме красотата с всички /Sharing Beauty with All/ е програмата за устойчиво развитие на L’Oréal
Като част от „Споделяме красотата с всички“, корпоративната програма за устойчиво развитие, стартирана през 2013 г., L'Oréal пое осезаеми ангажименти до 2020 г., обхващащи дейностите на компанията по цялата верига – от дизайна на продукта и получаването на съставки до производството и дистрибуцията, които имат въздействие върху околната среда и обществото.
В края на 2019 г. програмата постигна следните резултати:
  • 78% намаление на емисиите на CO2 от фабриките на компанията и дистрибуционни центрове в сравнение с 2005 г./с 37% увеличение на обемите на производство през същия период/;
  • Подобрен социален или екологичен профил за 85% от продуктите на L’Oréal, представени през 2019 г., като всички нови продукти на групата са разработени с помощта на инструмента за екодизайн SPOT;
  • 90 635 души от уязвими общности са получили подкрепа при намирането на работа, благодарение на програмата за солидарност Sourcing на L’Oréal;
  • За четвърта поредна година L'Oréal получи три отлични оценки – оценка „А“, най-добрият възможен резултат от всички оценки на CDP в три ключови области: защита на
    климата, устойчиво управление на води и на гори. L'Oréal е единствената компания в световен мащаб, спечелила 3 оценки „A“ в класацията на CDP за четири години.
С тази програма за устойчиво развитие, както и със своята силна етична ангажираност, политиката си за насърчаване на многообразието и филантропските си начинания, подкрепени от фондация L'Oréal и марките на компанията, групата на L'Oréal допринася за постигане на 15 от 17-те цели за устойчиво развитие, определени през 2015г. от ООН.

Стефан Вълдобрев отбелязва своя 50-годишен юбилей с книга


Актьор, музикант, текстописец, фронтмен на група „Обичайните заподозрени”, един от най-многоликите и талантливи артисти в България – Стефан Вълдобрев – празнува своя 50-годишен юбилей тази година на 20 май. Рожденият ден е специален и необичаен: заедно с издателство Книгомания пуска на пазара своя „Книга за песните”. Красивият том от над 360 страници с твърда подвързия включва текстове на песни, спомени и изповеди, снимки и факсимилета на тефтери и нотни тетрадки и ще се появи в книжарниците на 15 май. Дотогава най-нетърпеливите последователи на артиста могат да закупят изданието онлайн и да бъдат сред първите, получили автограф.  
„Ще си спомня какво е предизвикало думите да се появят. Кое ги е събрало с мелодията. Къде съм бил аз тогава, какво се е случвало с мен, около мен и как ми е повлияло. Как съм се променял и как са се променяли песните”, обобщава намеренията си авторът. Редактор на изданието е писателят и драматург Яна Борисова, а дизайнер – Тодор Манолов. Фотографиите са дело на Павел Червенков. Уви, условията на извънредно положение в страната осуетиха подготвяния от Стефан Вълдобрев необичаен концерт-премиера в Зала 1 на НДК през месец май с участието на „Обичайните заподозрени” и много нови „специално заподозрени“ актьори, музиканти, колеги, приятели, гости и герои от книгата.
„Книга за песните” е първа книга на Стефан, която може да се определи като литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. В нея той се проявява като умел разказвач, описвайки честно, чувствено, без маниери и преструвки творческия процес по създаването на 41 песни, като се обхваща периодът от 80-те години до днес. Изданието повежда читателя на една вълнуваща разходка: как от случайно хрумване, срички, каламбур или произволна словесна или музикална фраза, пречупена през контекста на обществените събития и през призмата на личния живот на артиста може да се създаде хит.
Всеки текст на песен всъщност е готовият сглобен пъзел от записки и чернови, спомени, впечатления, размисли, колебания, личностно израстване. За първи път Стефан допуска толкова близо до себе си своята публиката, разкрива начина си на мислене и ценностите си, как зазвучава музиката в ума му, какви „трикове” прилага по време на записите си. Но докато четете тези 41 разказа за създаването на най-популярните му песни, превърнали се в хитове и устояли изпитанието на времето, ще усетите и оцените лекотата и искреността, с която авторът ви забавлява, ще се усмихнете на хумора и самоиронията, на способността му да се радва на малките неща от ежедневието, на вярата му, че нищо в живота не е случайно.
Не на последно място в тези 41 истории е и нишката на благодарност, която минава между редовете – към личностите, които са го подкрепяли в професионалния му път, и за споделенето творчество. В този дълъг списък, попадат личности като: Крикор Азарян, Тодор Колев, Галин Стоев, Георги Господинов, Камен Донев, Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Стунджи Янкулов, Мирослав Иванов, Мая Бежанска, Камен Воденичаров, Петър Курумбашев, Любо Дилов-син, Иво Папазов-Ибряма, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Красимир Спасов, Митко Тодоров, Мирослав Пашов, Веселин Ранков, Димитър Маринов, Стефан Денолюбов, Бойко Василев, Петър Увалиев, Снежка Борисова, Дони и Момчил, Димитър Кърнев, Тодор Мацанов, Владо Зенкевич, Елин Рахнев, Ясен Атанасов, Мартин Захариев, Ивайло Цветков-Нойзи, Ина Григорова, Ана-Мария Тонкова, Илияна Бойчева, Иван Градинаров, Калин Вельов, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Милен Кукошаров, Искрен Искренов, Сашко Тодоров, Краси Тодоров, Веско Караатанасов, Арабел Караян, Боби Иванчев, групите „Уикеда“, „Анимационерите“ и „Стейн”, Благовест и Светослав Аргирови, Саня Армутлиева, Майкъл Кунтсман, Георги Тошев, Яна Борисова, Мартин Михайлов, Николай Янчовичин,  Рут Колева, Димитър Ганчев, Димитър Семов, Станимир Трифонов, Стефан Командарев, Христо Мутафчиев, Стефан Китанов, Живко Петров, Поли Герасимова, Явор Веселинов и др. Специална глава в „Книга за песните” е отделена на Лили Иванова и съвместната им работа от последните над 15 години и как се появяват на бял свят песните „Този миг”, „Обичай ме”, „Дали?” и „Севдана”.

БЛС: Няма да позволим да се удържат или връщат пари


Позиция на БЛС:

БЛС се запозна се протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК и е категоричен: Няма да допусне да бъдат връщани или удържани средства. Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022  и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на Извънредното положение не е упоменато или договаряно „връщане на пари“.  Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че
изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%.
В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред.
На практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари – по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо!
Нужно е БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но едно трябва да е ясно: в никакъв случай това не може да става с удръжки! БЛС не се е съгласявал и няма да се съгласи с подобно безумие!

УС на БЛС                            

Новият сериал на Дик Улф „ФБР“ с премиера по NOVA от 19 май


Гледайте динамичната криминална драма всеки делничен ден

Създателят на „Закон и ред“ и носител на награда „Еми“ Дик Улф се завръща с нов зрелищен сериал от 19 май, вторник, по NOVA.
„ФБР“ ще разкрие живота на елитния отряд от нюйоркския офис на Федералното бюро за разследване и неуморната им работа по разрешаването на мащабни криминални случаи. Зрителите на NOVA ще могат да проследят опасните приключения на първокласните агенти всяка делнична вечер от 22.00 ч.
В премиерния сериал „ФБР” колоритният отряд използва всички свои таланти, интелект и технически умения, за да може Ню Йорк и страната да бъдат сигурно място. Специален агент Маги Бел е от семейство на потомствени полицаи и е дълбоко отдадена на хората, с които работи и на тези, които защитава. Неин партньор е специален агент Омар Адом Зидан /накратко О Ей/ – възпитаник на „Уест Пойнт”, който е прекарал две години под прикритие за Администрацията за борба с наркотрафика, преди да бъде привлечен да работи за ФБР. Техен ръководител е специален агент Дейна Моужър, която работи под огромно напрежение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и има безусловен авторитет. Част от екипа са и специален агент Джубол Валънтайн – нервният център на офиса, чиято способност с лекота да общува го превръща в умел мотиватор. Кристен Шазал е най-ценният ресурс на екипа – брилянтен анализатор, който може да сглоби голямата картина по-бързо от всеки друг.
В ролята на агент Маги Бел влиза Миси Перегрин, пленила публиката с дебюта си в игралното кино като непокорна гимнастичка във филма „Отборен дух”. Специален агент Омар Зидан е изигран от актьора с египетски корени Зийко Заки, който участва в хитовите поредици „Военни престъпления: Лос Анджелис“ и „Нощна смяна“. Поредната успешна изява на носителката на „Еми” и „Златен глобус” Сийла Уорд е именно с ролята на ръководител Дейна Моужър във „ФБР“. Обаятелният образ на агент Джубол Валънтайн пък е в изпълнение на Джеръми Систо, чиято кариера по естествен път се преплита с участия в киното, телевизията и театъра. А в ролята на брилянтния анализатор Кристен Шазал е новооткритието Ебъни Ноъл.
Криминалната поредица „ФБР“ е дело на Дик Улф - един от най-уважаваните създатели и продуценти на телевизионни сериали. Той е архитект на една от най-успешните марки в историята на телевизията – „Закон и ред”. Носител е на „Еми” и „Грами” за работата си като продуцент и има 13 номинации за „Еми”. „ФБР е огромна продукция. Сериалът е по-съвременен, по-динамичен и много въздействащ”, коментира изпълнителният продуцент Питър Джанкауски, който от дълги години работи съвместно с Улф. Зад създаването му стоят още големите имена в жанра Крейг Търк, Клеър Диморист, Рик Ийд, Алекс Чапъл и  
Норберто Барба.
В епизодите на криминалната драма предстои разкриването на бял свят на мащабен опит за
тероризъм и организирана престъпност. Ще успее ли елитният отряд да овладее положението и да осигури безопасността на нюйоркчани? Не пропускайте да разберете в епизодите на премиерния сериал „ФБР“ от 19 май, вторник по NOVA.