Translate

неделя, 10 май 2020 г.

Европейската седмица на общественото здраве /11–15 МАЙ/ с акцент COVID-19


Националният център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ се включва с инициативи в Европейската седмица на общественото здраве в периода 11-15 май 2020 г. Седмицата се провежда за втора поредна година от Европейската асоциация по обществено здраве. Обособени са пет тематични дни: Промоция на здравето чрез Глобалните цели; Първичната здравна помощ в дигиталната ера; Заедно в подкрепа на психичното здраве; Равенство в здравето за всички; Да остаряваме здравословно.
Мотото на Седмицата „С обединени усилия за по-здрави общности“ е в контекста на световната пандемия от COVID-19. Целта е да повиши осведомеността по важни теми на общественото здраве. Тази година всички събития и инициативи се организират онлайн.
НЦОЗА се включва с няколко инициативи:
11 май, понеделник
Ø  Проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене”, ще е на разположение за експертни отговори на въпроси, свързани с хранене и безопасност на храните в период на пандемия от COVID-19. Въпросите могат да бъдат зададени на имейл v.duleva@ncpha.government.bg в рамките на работното време.
Ø  Експертите от отдел „Физични фактори” са на разположение в рамките на деня за отговори по темата: 5G, факти и митове. Въпросите могат да бъдат зададени на имейл 5Ginfo@ncpha.government.bg в рамките на работното време.
14 май, четвъртък
Ø  Доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” ще проведе онлайн обучение на тема „Здравословно хранене на бременни жени и кърмачки в условията на коронавирус COVID-19” от 11 до 12 ч. То ще е достъпно на https://rangelife.bg/2020/04/29/european-public-health-week-2020/. В рамките на работното време могат да бъдат задавани въпроси по темата на имейл l.rangelova@ncpha.government.bg.
Ø  Доц. Красимира Костадинова, началник на отдел „Детско и младежко здраве”, ще отговаря на въпроси, свързани с предоставяне на патронажни грижи за бременни жени и деца до 2-годишна възраст от ромската общност в условията на пандемия COVID-19, зададени в рамките на деня на имейл kr.kostadinova@ncpha.government.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар