Околосветско кулинарно пътешествие изтощи
хоби-готвачите в шоуто на bTV
След достойна,
джентълменска битка, Мартин Методиев свали престилката в последния за тази
пролет епизод на най-гледаното кулинарно шоу. Въпреки че отпадна от
надпреварата, 26-годишният мениджър на събития запази доброто си настроение. „Тръгвам
си с преоткрита любов към готвенето, за мен това е най-голямата печалба“, каза
той, преди да се раздели с журито и конкурентите си.
10-те най-добри
хоби-готвачи на България ще продължат битката към жадуваната престилка и
наградата от 100 000 лева през есенния сезон по bTV.
По пътя към голямата
награда състезанието става все по-безмилостно, а всяка грешка се наказва. При
приготвянето на императорско ризото с кокосова сметана, диви гъби и спанак,
Мартин не успя да балансира подправките, „уби“ отличителния вкус на черния ориз
и не отговори на очакванията на Chef Силвена Роу, Chef Петър Михалчев и Chef
Андре Токев. Театралната режисьорка Неда също не се справи на ниво - пилафът й с бял ориз,
брюкселско зеле и кестени се оказа преварен, а елиминацията я подмина на косъм.
Останалите участници също
готвиха с различни видове ориз, изискващи специфичен подход и познания. За
разлика от Мартин и Неда, те се справиха виртуозно и заслужиха аплодисментите
на журито. Маркетинг мениджърът Петя приготви любимото си ризото с горски гъби,
пармезан и сушени домати, и показа отлично познаване на използваните продукти.
Копирайтърът Ивайло се отличи с красиво презентирано басмати с хрупкави пилешки
кожички, цедено кисело мляко и пяна от вода от нахут. Въпреки че беше силно притеснен,
Красимир създаде неустоим сутляш с яйчен крем, шоколад и отгледан в България
ориз.
Освен че приготвиха
сладки и солени ястия с популярната зърнена култура, хоби-готвачите преминаха и
през тежка отборна битка. Разделени в четири тима от по двама души, те готвиха
на смени по 10 минути и поднесоха на журито типична за улицата храна.
Да направят марокански
агнешки шишчета, мексикански такос с риба, индийска зеленчукова самоса и
китайски пролетни рулца, и да измислят петото ястие сами, се оказа изпитание за
психиката им. Екипната работа сблъска не само кулинарните им познания и стилове,
но и характерите им. Красимир и Неда се оказаха взривоопасна комбинация и след
като се обвиниха взаимно в припряност и хаотичност, катастрофираха в кухнята.
Спойката между спокойния Ивайло и стресираната Виолина също се оказа мираж. Виетнамката
Куин и сервитьорът Добромир обаче влязоха в ритъм, след като азиатката пое „властта“
и подчини партньора си в кухнята. Музикалният продуцент Николай-Файчето и
студентът Димитър също действаха в синхрон и, логично, получиха „Браво!“ за
своите ястия.
В
предаването „От 10 до 2 с Нейа“ по радио N-JOY в ежедневната кулинарна рубрика „Мастър Зона“, в
която гостуват участници от настоящия и от предишни сезони на MasterChef. Там
те споделят своите рецепти, готварски
трикове и съвети при готвене. Сред темите са
застъпени и правилното усвояване на остатъчни продукти с цел намаляване
на хранителните отпадъци.
Няма коментари:
Публикуване на коментар