Translate

четвъртък, 14 май 2020 г.

Здравният министър въведе 4 нови заповеди за извънредната епидемична обстановка


Във връзка с обявената с Решение на МС извънредна епидемична обстановка и на основание чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, издаде заповеди, с които въвежда конкретни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 14 май до 14 юни тази година.
С друга негова заповед се урежда задължителната изолация на потвърдените случаи на COVID-19, карантината на контактните лица, медицинското наблюдение и т. н.
С отделна заповед се въвежда временната забрана за влизане на територията на Р. България, като детайлно са описани изключенията.
Призовават се работодателите и органите по назначаване да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си. Когато работата от разстояние не е възможна, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция. На закрити обществени места – публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска е задължително за всички.
Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове тип МОЛ, с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях. Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Остава в сила 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България.
С четирите заповеди / № РД-01-262, № РД-01-263, № РД-01-264, № РД-01-265/ на здравния министър, издадени днес - 14 май, може да се запознаете тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар