Translate

събота, 8 ноември 2014 г.

Рискът от раждане на дете с някаква аномалия се увеличава значително при майчинство в по-късна възраст



У нас се раждат между 3000 и 3500 деца с различни видове увреждания годишно


Жените предпочитат да станат майки все по-късно в своя житейски път, по ред причини-икономически, социални, лични. Това обаче значително повишава риска от раждане на дете с някаква увреда. В страната годишно се раждат между 3000-3500 деца с различни аномалии. Феталната медицина ще се развива интензивно в бъдеще. А достъпа до неинвазивни-щадящи и ефективни методи за пренатална диагностика неизбежно ще се налага в живота все повече и повече, бе категоричното мнение на д-р Петя Чавеева, специалист по фетална медицина и на доц. Иванка Димова, медицински генетик-част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев” в столицата.
На специална пресконференция те представиха възможностите на новия, пренатален тест HARMONY, на американската лаборатория Ariosa Diagnostics, с който се изследва фетална ДНК в майчина кръв, след 9-10 гестационна седмица на бременността. Целта е диагностика на хромозомни аномалии на плода, без никакъв риск от загуба на бременността. С него се определя риска за плода от тризомия 21 – синдром на Даун, от тризомия 18 – синдром на Едуардс и тризомия 13 – синдром на Патау - характерни със структурни промени и тежък интелектуален дефицит.
HARMONY тестът е от най-ново поколение и се отличава със своята много висока степен на точност и достоверност – над 99,5% и пренебрежимо ниски фалшиво положителни резултати под 0,1%. „Синдромът на Даун е с най-голяма социална значимост поради относително високата си честота - 1:700 раждания. Рискът от него се увеличава с напредването на майчината възраст. Генетичната консултация не е задължителна. Но тя дава право на родителите да вземат навреме адекватно решение дали да се прекъсне бременността или да се запази. Тя дава точна информация относно рисковете, които поемат, ако гледат дете с някакво увреждане. Иначе за другите два синдрома мога да кажа, че те са доста по-редки 1 на 7000 раждания, но изключително тежки и в много случаи завършващи с вътреутробна смърт на плода или летален изход съвсем скоро след раждането,“ подчерта д-р Чавеева.
Тестът e безболезнена, безопасна и надеждна алтернатива на инвазивни процедури като хорионбиопсия и амниоцентеза. Последната крие риск от 1% за спонтанен аборт след провеждането и. Много пациентки досега бяха излишно подлагане на тези процедури заради фалшивите положителни резултати. Той е особено препоръчителен при жени над 35-годишна възраст, при бременни с ултразвукова находка на хромозомна аномалия при скрининга в първия триместър на бременността или при изследване на фетална морфология, с анамнеза за тризомия при предходно раждане или спонтанни аборти. Изследването е важно и след ин-витро процедури. Може да се приложи и при двуплодна и многоплодна бременност, както и при бременност от дарителска яйцеклетка.
Кръвната проба за извършване на HARMONY тест се взема в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, след което се изпраща за анализ в Ariosa Diagnostics-Калифорния, САЩ. Резултатите се получават в рамките на 10 работни дни, като се консултират от специалист по фетална медицина, а при необходимост и от генетик.
Предлагането на теста HARMONY в България е част от концепцията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” за развитието на модерен център по фетална и пренатална медицина, който да предлага на българските пациенти приложение на последните достижения на световната медицина в областта на грижата за бременната жена и носеното от нея дете. Неинвазивният, биохимичен скринингов тест покрива стандартите на ЕС и е на стойност 1000 лв.
Доц.Атанас Щерев представи резултатите от проведената преди дни, революционна вътреутробна операция на плод, в медицинския комплекс от д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Подобна иновативна вътреутробна фетална хирургическа операция се извършва за пръв път в България и Източна Европа.
При уникалната за България интервенция на бебе в 28 гестационна седмица, диагностицирано с диафрагмална херния (само 20% от децата с това заболяване оживяват), чрез ендоскопска техника се преминава през плацентата, локализира се носът и се достига до трахеята, в която е поставен и раздут балон-катетър. Благодарение на тази животоспасяваща процедура белите дробове на плода ще се развият и веднага след неговото раждане ще могат да се вземат мерки за опериране на хернията.
„Бременноста се развива нормално, няма усложнения за майката и плода, раждането ще бъде в МБАЛ „Токуда”, а бебето ще бъде оперирано в болница „Пирогов”, съобщи той и призова бременните редовно да следят състоянието си, а лекарите от доболничната помощ при най-малкото съмнение да насочват жените за пренатална диагностика.
„На страната ни ще бъдат необходими добре подготвени медицински специалисти. Медицината е екипна дейност, но при нас най-важен е специалиста по фетална медицина. Специалността като медицинско направление ще се развива изключително интензивно в бъдеще. У нас сертифицираните специалисти по фетална миниинвазивна хирургия, фетална морфология обаче са изключително малко и те са съсредоточени предимно в столицата.. Ето защо трябва да бъдат стимулирани млади лекари да специализират и да се развиват в тази област”, каза в заключение доц. Щерев.

Нова терапевтична опция за лечение на астма вече е достъпна в Централна и Източна Европа



Терапията със Spiriva® Respimat® беше официално представена на състоялия се във Виена Tiotropium Respimat® форум, предназначен за специалисти от Централна и Източна Европа. Въвеждането на новото терапевтично показание на Spiriva® Respimat® е от изключително значение, тъй като по този начин се поставят основите на нов терапевтичен клас в лечението на астма.Още повече, че през последните пет години няма одобрение на нито един нов клас инхалаторна терапия. Дори при наличните в момента терапевтични възможности, най-малко 40% от пациентите с астма, остават симптоматични. Това се отнася дори при случаи на пациенти с лека и умерена форма на астма – не само при тежките случаи.
Проф. Пьотър Куна, завеждащ отделението по вътрешни болести, астма и алергии към Университетска болница Барлицки в Лоц, Полша, разгледа опасностите при наличие на симптоматична астма, които могат да доведат до повишен риск от обостряния (пристъпи) и зачестяване на посещенията на кабинетите по спешна медицина, хоспитализациите, и до влошаване на качеството на живот, и прогресивно влошаване на белодробната функция.
Проф. Ерик Бейтман, почетен професор по респираторна медицина и директор на Белодробния институт към Университета на Кейптаун, говори за Глобалната инициатива за астма (GINA), като подчерта, че „дългосрочните цели на лечението на астмата са постигне на добър контрол на симптомите и свеждане до минимум на бъдещите рискове от обостряния…“ Като се базира на тези две приоритетни задачи при терапията на астма, проф. Бейтман посочи, че „съвременното разбиране за контрол на симптомите“ се определя от напълното повлияване на симптомите и на способността на пациента да осъществява обичайните ежедневни дейности без дискомфорт или необходимост от спешно лечение.
Резултатите от проведени наскородве клинични изпитвания от фаза III:PrimoTinA-asthma®I&II показват, че употребата на Spiriva® Respimat® в допълнение към поддържащата терапия с ИКС/ДДБАспомага да се постигнат и двете целив контрола на астмата. Проучванията показват, че при възрастни пациентис астма, които продължават да имат симптоми, независимо че приемат терапия сИКС или ИКС/ДДБА, добавянето на Spiriva® Respimat® към лечението:Намалява риска от настъпване на тежко обостряне на астмата с една пета (21%); Намалява броя на пациентите, при които настъпва тежко обостряне на астмата. Намалява риска от влошаване на астмата  с почти една трета (31%); Времето до настъпване на първо тежко обостряне на астмата се увеличава с почти 2 месеца (56 дни) и времето до настъпване на първи епизод на влошаване на астмата се увеличава средно с над 4 месеца (134 дни).
Нещо повече,Spiriva® Respimat® е ефективен при пациенти≥ 18 години със симптоматична астма, независимо от тяхната възраст, алергичен статус, тютюнопушене и реакция към бронходилатор.
„Въвеждането на Spiriva® Respimat® в терапията на астма бележи нова ера в лечението на заболяването в Централна и Източна Европа и глобално. Вълнуващо е да се види, че след многобройни положителни ключови клиничниизпитванияв лечението на ХОББ, реализирани през последното десетилетие, тази терапевтична възможност - лечение при астма, е вече също одобрено показание. Нашите задълбочени изследвания показват, че Spiriva® Respimat® подобрява резултатите при възрастни пациенти с астма, коитоостават симптоматични, въпреки настоящо обичайно лечение“, посочи д-р Клаус Виел, регионален медицински директор, RCV, Boehringer Ingelheim.

вторник, 4 ноември 2014 г.

В провинцията пациентите с диабет нямат достъп до адекватно лечение


Скриниговите акции в провинцията, показват много тревожни тенденции. Например  в Разградско условията за лечение на диабетиците не са променяни от 20 години насам т.е.

там терапията  е некоргирана с години. Болните нямат достъп, както до специалист и адекватно лечение, така също и до обучение, което имат диабетно болните в София и в другите големи градове. Голям е броят на недиагностицирани случаи, на хората в преддиабет и на тези, които имат поставена диагноза, но по ред причини не прилагат лечение и нямат наблюдение и проследяване, в отдалечените райони на странат, съобщи Светла Алексиева, председател на Българска асоциация „Диабет". В тази връзка тя подчерта, че се предвиждат този месец различни активностти  най-вече в областта на обучението и повишаването на информираността на населението в страната.
Според данните от новосъздадения диабетен регистър 339 000 са хората с диабет, които получават лекарства по НЗОК, а около 384 000 са тези с рецептурни книжки. Ако се прибави и броят на тези, които не се лекуват, защото не знаят, че имат това заболяване, както и броя на хората с преддиабет, то цифрата ще достига половин милион, коментира националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева.
Малко над 2000 са децата с диабет тип 1 у нас. Все повече напоследък обаче се проявява диабет тип 2 и при тях. Причините най-вече са в начинът на живот, наднорменото тегло и затлъстяването, посочи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Тя сподели, че за съжаление все още има детски градини, в които трудно приемат децата с диабет, защото те са с това заболяване и някой трябва да носи отговорност за тях.
„Не могат да се делят - тези са с диабет, ние няма да носим отговорност, някой друг трябва да я носи. За всички останали - я не носим, я носим. Отговорността за мен е абсолютно еднаква", бе категорична Котова.
Лекари и пациенти, по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета-14 ноември се обединиха в искането си да се изготви дългосрочна стратегия за борбата с диабета и
Национална диабетна програма, да се олекотят критериите по изписването на аналогов инсулин при диабетиците, които са на възраст над 18 години, да се приеме и утвърди изработения от регистър от проф. Сабина Захариева и доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ „Проф. Иван Пенчев”.
От МЗ и НЗОК по традиция  не уважиха събитието, въпреки изпратените им покани.