Translate

събота, 12 юни 2021 г.

Проверете бенките си – безплатни прегледи във ВМА

 

 

На 15, 16 и 17 юни 2021г. специалистите от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия /ВМА/ ще извършват безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания.

Желаещите да проверят кожата си в началото на лятото трябва да се запишат предварително на тел.: 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.

Профилактичната кампания се осъществява съвместно с „La Roche-Posay”, а консултациите ще се извършват в рамките на трите дни, от 9.00 до 12.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Дерматолозите съветват пациентите да не подценяват слънцезащитата през ваканцията. Да използват продукти с фактор 30 или 50 – като превенция срещу рака на кожата и стареенето й.

Между детските и подрастващите години, излагането на слънце влияе на бенките, които се появяват и големината им. Колкото повече бенки има един човек, толкова по-голям е шанса да развие рак на кожата, тъй като около 35% от кожните ракове се развиват от бенки. Прекаленото излагане на слънце също може да провокира появата на лезии, които в по-късен етап могат да доведат до рак на кожата.

При най-светлите хора и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце, напомня началникът на Клиниката по дерматология доц. Весел Кантарджиев.

От 50% до 70% от кожните ракове са причинени от прекаленото излагане на UVA и UVB лъчи.

Затова трябва да спазваме няколко прости правила. Основното е да избягваме излагане на слънце между 12.00 и 16.00 часа, да търсим сянка, вместо директно излагане на слънце. И да не забравяме, че дрехите /шапки, тениски и очила/ са най-добрата защита от UV лъчите, казва още специалистът.

 

петък, 11 юни 2021 г.

Ани Салич с награда за висок професионализъм

Емблематичното лице на NOVA получи отличието на списание и клуб „Business lady“ в категория „Медии“

 

 

Водещата на Новините на NOVA Ани Салич получи отличие в категория „Медии” на тазгодишните
награди на списание и клуб „
Business lady”. Наградата се дава за висок професионализъм и успешна реализация на жените в обществения живот, бизнеса и медиите.

„Благодаря за отличието на “Business lady”. Аз съм от тези жени, които са получили шанс от съдбата да бъдат себе си в по-голямата част от професионалния си живот. Можех да се уча от най-добрите и да имам шанса да живея в много бурни и интересни времена. Ние жените можем много, наведнъж и то успешно. Безброй са добрите български учени, лекари, писатели, изобретатели и то жени. Да не забравяме, че историята ни също помни много от тях. Това са българките – те са умни, красиви и силни“, коментира Ани Салич.  

На официалната церемония вчера бяха наградени и дами на мениджърски позиции в компании от водещи сектори.

 

Омбудсманът сезира здравния министър, европейския омбудсман и ЕК за проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи

 

 

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID - 19,

 но не могат да получат  Цифрови  COVID  сертификати на ЕС. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът.

В препоръката си доц. Ковачева обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.

Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

„Към омбудсмана на Република България за съдействие се обърнаха граждани, във връзка с издаването на Цифрови COVID сертификати на ЕС. Посочват нарушени свои права и отбелязват, че към момента е регламентирано издаването на сертификат за преболедуване само в случаите, при които COVID-19 е установен с изследване по метода на полимеразна верижна реакция /PCR/. Същевременно, бързите антигенни тестове за SARS-CoV-2 в Република България са официално регламентирани като метод за доказване на случаи на COVID-19, съответно поставяне под изолация на пациентите с положителен резултат от бърз антигенен тест“, пише омбудсманът и настоява да бъде намерено решение.

„Със загриженост за правата на гражданите се обръщам към Вас с молба за разглеждане на поставените проблеми, като очаквам да бъдат обсъдени всички възможности и намерено решение, с което да се гарантират правата на всички граждани. Предвид големия брой жалби и наличието на данни за неравнопоставеност на преболедувалите COVID-19 граждани, намирам за уместно тези въпроси да бъдат задълбочено обсъдени в контекста на правомощието на Европейската комисия да приема делегирани актове“, посочва още Диана Ковачева.

Препоръката и Писмото тук: https://www.ombudsman.bg/news/5492

 

МЗ: Промените в стандартите ще дадат по-голяма свобода и възможности в преговорите по НРД

 

 

Във връзка с публикуваните предложения за промени в медицинските стандарти, с които се намаляват изискванията към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността от МЗ съобщиха:

-Много от тези изисквания са въвеждани през годините в резултат на лобистки натиск, целящ административно ограничаване на предлагането на един или друг вид медицински дейности, което доведе до ограничаване на възможностите за избор на пациентите къде да се лекуват и до свръхразходи на болниците за покриване на необоснованите административни изисквания.

Повечето от медицинските стандарти бяха отменяни, някои по два пъти от Върховния административен съд, заради липсата на ясни цели, очаквани резултати и оценка на въздействието върху дейността на лечебните заведения.

Голяма част от стандартите са прилагани вече повече от десетилетие. Макар приети с добри намерения – да се подобри качеството на медицинската помощ, няма обективни данни за постигането на тази цел. Вместо това, видим резултат от прилагането им е сключването на фиктивни трудови договори и търговия с дипломи.

Възможността да се извърши една или друга медицинска дейност зависи от уменията и квалификацията на отделните специалисти, а не от техния брой. Броят на специалистите трябва да зависи не от наредба, а от обема и интензивността на работата в болничните отделения, казват още от МЗ.

С намаляването на ненужните административни изисквания, лечебните заведения ще получат повече оперативна самостоятелност, възможност да намалят ненужни разходи и да увеличат възнагражденията на работещите лекари и медицински сестри, смятат от ведомството.

Изменението на стандартите ще даде и по-голяма свобода и възможности в преговорите между БЛС и НЗОК за национални рамкови договори. Те получават свобода да договарят специфични изисквания за всяка една дейност, без това да налага изменения в издадени вече наредби, посочват още от там.

 

Стартират директни полети от България до Сейшелите

Първият чартърен полет от София до екзотичната дестинация е през октомври

 

 

Първият чартърен полет от България до Сейшелските острови стартира през октомври. Той ще се реализира със съдействието на най-голямата сейшелска туроператорска компания „7South“, българската туристическа агенция „Luxutour“ и Генералното почетно консулство на Република Сейшели в България. Това бе съобщена по време на събитие, в което се включиха генералният мениджър на 7South Андре Бътлър-Пайет, който пристигна от Сейшелите специално, за да обяви новината, основателят на „Luxutour“ Петър Стоянов и Почетният генерален консул на Република Сейшели в България Максим Бехар.

Новите директни полети започват на 23 октомври 2021 и ще свързват София с най-големия остров на Сейшелите – Махе. Екзотичната страна стана все по-популярна сред българите, които сега ще бъдат значително улеснени при пътуването си до малката африканска държава.

Сейшелските острови са сред най-безопасните и лесно достъпни дестинации в настоящата пандемична обстановка. Над 85 процента от населението на страната вече е напълно ваксинирано, а българите се допускат само с негативен PCR тест, без изискване за карантина и в двете посоки.

Дати на директните полети до Сейшели:

  • 23 октомври 2021 – 01 ноември 2021
  • 28 януари 2022 – 06 февруари 2022
  • 25 февруари 2022 – 06 март 2022

Повече информация за полетите:

  • София – Джибути    19:40 – 02:00 /+1/
  • Джибути – Махе       02:40 – 07:00
  • Махе – Джибути       21:00 – 23:10
  • Джибути – София    23:50 – 04:35 /+1/