Translate

четвъртък, 10 юни 2021 г.

Рожден ден в КОВИД отделението на СБАЛАГ „Майчин дом“

В КОВИД отделението от началото на пандемията са се появили повече от 70 бебета



В КОВИД отделението на Специализирана болница по акушерство и гинекология “Майчин дом” с много
настроение се отпразнува рожден ден на пациентка. С торта и празнична украса медицинските специалисти от първа линия изненадаха бременната жена, като й пожелаха най-вече много здраве и сили.

От старта на пандемията през КОВИД отделението на "Майчин дом" са преминали повече от 110 бременни, а на бял свят са се появили повече от 70 здрави бебенца. “Горди сме с постигнатите резултати в една от най-тежките битки – тази за поне два живота, които са резултат на неуморния труд на нашите колеги”, споделя изпълнителният директор проф. д-р Иван Костов, дмн. “Въпреки тенденцията за намаляването на броя на заразените, призоваваме бременните да продължават се пазят и да спазват всички противоепидемични мерки”, обобщава проф. Костов.

СБАЛАГ “Майчин дом” е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница в България с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.

 Последно поколение апаратура за оценка на коронарната болест на сърцето в УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Пълмед“

Първата по рода си инсталация от най-ново поколение за България на апарат за физиологична оценка на коронарната болест на сърдечно-съдовата система бе осъществена в Клиниките по кардиология и инвазивна кардиология на университетските болници „Софиямед“ и „Пълмед“.

Посредством новата апаратура, произведена през 2021г., функционираща в лечебните заведения, кардиолозите могат да направят директно измерване на налягането в коронарните артерии, т.нар. FFR процедура /fractional flow reserve/.

„При болни с коронарна болест има наличие на стесняване на съдовете, причинено от атеросклероза. Това стеснение причинява спад на налягането след стеснения участък в дадения съд. FFR се прави със специален катетър по време на коронарография и дава възможност да се прецени обективно тежестта на стесненията и дали е необходимо поставяне на стент. В резултат от приложението на тази методика значително се намалява ненужните процедури на коронарните артерии – стентиране или оперативно лечение“, коментират д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“ и д-р Руслан Касабов, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пълмед“ - Пловдив.

Системата за FFR е от последно поколение на американската компания Acist Medical Systems и позволява на интервенционалните кардиолози бърза и точна физиологична оценка, използвайки безопасен метод с микрокатетърна технология.

„Новият метод наречен Dpr /не-хиперемичен метод за физиологична оценка/ осигурява още един диагностичен показател, гарантиращ правилната стратегия за лечението на всеки пациент“, коментират от фирмата вносител на апаратурата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар