Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Слънчев бряг открива сезона с атрактивен хепънинг

 На 12 юни главната алея пред хотел „Кубан” ще събере стотици туристи, гости от
административния и бизнес елит, дошли да станат част от традиционната церемония, с която всяка година започва лятото в най-големия курорт на България. На открита сцена за многобройните си почитатели ще пеят Силвия Кацарова, Михаела Филева и Руслан Мъйнов.
Тази година комплексът посреща своите гости с много по-светло лицеи подредена инфраструктура.
Напълно преобразен е районът около р. Хаджийска. Нови тротоари по дължината на реката отвеждат чак до морето. Алеята е осветена и осигурява втори подход към морето, но от другата страна на реката. Досега до морето се стигаше само по бетонирана пътека. ака туристите и местните жители вече имат свободен достъп към алеите до автобусната спирка Фрегата и град Несебър. Новата алея е съоръжена със стълби с рампа за инвалиди, което осигурява безпрепятствено преминаване  до брега и плажа.
Облагороден е целият район около култовия някога ресторант „Фрегата”.
Променен е районът около почивната база на Министерски съвет, където р. Хаджийска свършва пътя си. Зелените площи около сградата и алеите са реновирани, положени са нови тротоарни настилки.
Ремонтирани са и всички велоалеи в комплекса, което прави придвижването по него бързо, приятно и екологично.
Сигурността на гостите е издигната в приоритет.На територията на комплекса, дружеството насочи усилията си към монтирането на допълнително осветление по централните алеи и контролно-пропускателните пунктове. Усъвършенства и системата за видеонаблюдение, което има решаващо значение за намаляване на криминалните престъпления в курорта.
Преди началото на всеки сезон задължително извършваме цялостна рехабилитация на уличното осветление.През тази година усилията ни бяха насочени към  осветлението по 
Алея 1, където подменихме осветителните тела, изправихме стълбове и ги боядисахме, осветихме допълнително по-тъмните отсечки, уточни Златко Димитров, изпълнителен директор на Слънчев бряг АД.
През това лято “Слънчев бряг” АД осигурява безплатен безжичен интернет по алеите на курорта. В съответствие с европейските стремежи за безплатен достъп към глобалната мрежа дружеството ще даде възможност на туристите от всяка точка свободно да сърфират, да се включват в социалните мрежи, бързо и безпрепятствено да стигат до всички останали интернет ресурси. Дружеството обновява и фирмения си уебсайта с нов дизайн и различна по характер информация. На началната страница, още при влизането в мрежата, туристите ще виждат сайта на „Слънчев бряг” АД. В него ще намират информация за курорта, указания за заведения, магазини, ресторанти и промоции, ще бъдат разработени и специални туристически маршрути.
Загрижено и за своите партньори от частния бизнес, опериращи на територията на комплекса „Слънчев бряг” АД, ще им осигури възможност напълно безплатно да промотират и рекламират своите хотели, заведения, магазини и други дейности в обновения сайт на дружеството. Бизнесът, опериращ на територията на комплекса, ще може сам да прецени под каква форма да се рекламира, а туристите ще намират полезна информация, което ще направи пребиваването им тук още по-приятно.


НПО е категорично „за“ запазване и дори разширяване на имунизационния календар



Национална пациентска организация (НПО), най-голямото обединение на пациентски организации в страната и понастоящем единствена национално представителна организация
за защита правата на пациентите в България, съгласно Закона за здравето, неведнъж е заявявала своята подкрепа за запазване и разширяване на задължителния имунизационен календар на България. Това пишат от организацията до Zdrave.net във връзка с публикуваната по-рано на сайта позиция на пациентски организации „Заедно с теб“, с която декларираха подкрепата си по отношение идеята на националистическата партия „Атака“ за незадължителни имунизации.
От НПО припомнят и официалната си позиция по въпроса, изпратена още в началото на февруари до президента, премиера и ръководствата на МЗ, НЗОК и здравната комисия в парламента. В нея се изразява пълна подкрепа за продължаване на практиките за прилагане на пълния набор от задължителни ваксинации на населението на страната съгласно сега действащия ред.
„Считаме, че това са отговорни и добре работещи политики, които са в изключителен обществен интерес и са доказали своята ефективност във времето и именно поради този факт, НПО неведнъж е изказвала становище относно необходимостта от запазване и разширяване на Имунизационния календар, с цел осигуряване на най-пълноценна защита за българските граждани, съгласно световните препоръки“, посочиха тогава от организацията в писмото си.
Приложиха и сравнителна таблица за някои заболявания, преди въвеждането на имунизация за тях и след това. В нея се вижда, че през 90-те години на ХХ век например у нас е имало 29 005 случая на едра шарка, докато в периода 2000 – 2010 г., след въвеждането на имунизация за заболяването, общият брой на случаите е 0 (нула). Цялото писмо на НПО във връзка със задължителния имунизационен календар можете да видите тук.

www.zdrave.net

В Казанлък ще бъде открит първият за България Музей на фотографията



В музея в Казанлък ще бъдат експонирани артефакти, които са дали началото на фотографския живот в Казанлъшкия край. В него ще бъдат излагани и световни образци от този бранш. В
концепцията на музея е заложено да има една основна историческа сбирка, в която ще бъдат показани стари методи на фотографията, които вече са забравени, стъклени плаки, фотоапарати, различни начини на създаване на емулсия, копиране върху хартия от негативна плака. Идеята е тази сбирка да променя своя вид и състояние, в зависимост от това, какви допълни артефакти ще бъдат изложени в нея.Във второто ниво на музея ще има постоянна фотогалерия, в която ще бъдат излагани различни майстори на фотографията във времето. Една от важните дейности на този музей ще бъде разпространението и работата с деца. Музеят ще разполага с библиотека, зрителна зала, която да бъде в помощ на децата и учениците. Музеят ще бъде подпомаган и от утвърдените вече в Казанлък и в национален мащаб фотоконкурси „Човекът до мен”, фотографския пленер, който датира от 1985 година „Долината на розите” и Арт – фест Мултимедия, който датира от три години в Казанлък. „Музеят ще бъде едно интерактивно място, за млади хора. Надявам се той да предизвика интерес както в национален план, така и в международен”, коментира един от инициаторите на идеята фотографът Бедрос Азинян, предаде радио Фокус.

Общественият борд на TELUS International възприема философията на TELUS „да даваме там, където живеем“

и ще финансира местни благотворителни здравни, екологични и образователни проекти в размер на 74 000 евро годишно, за да въздейства върху положителната социална промяна в България и Румъния. С уникалния корпоративен благотворителен модел на Обществения борд, в който повечето членове са местни лидери, знаем, че парите, които TELUS осигурява, ще отидат там, където са най-нужни“, сподели Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe.
Обществения борд на TELUS в София ще стартира дейността си, в помощ на местни организации с нестопанска цел, още тази година.
Бордът обединява видни обществени лидери и членове на TELUS, които ще вземат решения за това кои благотворителни инициативи ще бъдат финансирани, в зависимост от тяхното влияние за обществото.
Като председател на новия Обществен борд на TELUS International Europe за мен е голяма чест да оглавя Борда и заедно да осъществим важни обществени проекти. Убеден съм, че опитът ми ще помогне при избора на реципиенти, а финансовата ми квалификация ще бъде от полза за ефективното разпределение на ресурсите", заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен
директор и председател на УС на „УниКредит Булбанк“.
Някои от членовете на Обществения борд са Магдалена Малеева, бивша тенис състезателка и основателка на Горичка.бг, Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на УС на Нова Броудкастинг Груп, Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital и един от основателите на кампанията „Заедно в час“, Нели Радева, основател на Фондацията „И аз мога“ и представители на компанията TELUS International Europe.
От 2000 г. TELUS, TELUS International, настоящи и бивши техни служители са дарили над 6 милиона часа доброволен труд и почти 3 милиона евро за благотворителност по целия свят. TELUS има 15 Обществени борда, включително четири Обществени борда на TELUS International, които даряват над 4 милиона евро годишно. TELUS International Europe получи специалната награда ENGAGE за ангажираност на служителите в CSR проект присъдена от Международния форум на бизнес лидерите за „Ден на подкрепа” през миналата година.
За повече информация или за да кандидатствате за финансиране, може да посетете http://about.telus.com/community/en/boards/
TELUS International Europe (известна до сега като CallPoint powered by TELUS) е многоезичен  контактен център, който от  2004 г. насам предоставя висококачествени услуги за аутсорсинг на бизнес процеси. В компанията  работят повече от 1200 служители на територията на 4 офиса в София, Пловдив (България), Букурещ и Крайова (Румъния). Компанията предоставя иновативно обслужване на клиенти по цял свят на повече от 30 езика.



Месецът на фотографията 2015



Шестото издание на "Месец на фотографията" стартира. По време на форума ще бъдат раздадени награди в традиционния фотопреглед на българската фотография - конкърсът Фотоакадемика. Ще бъде връчена и статуетката на Фотографска Академия за цялостен принос във фотографията. Ще бъдат представи 49 фотографски събития в 11 български града.Пълната програма и информация за всяко едно от събитията може да намерите на сайта-www.monthofphotography.net

Дует Ритон събра 2000 лв. за първата педиатрична линейка

в България на промоцията на новия си албум „Пътят към твоето сърце“ в столичния клуб „Библиотеката“.
Катя и Здравко се включиха в кампанията на фотографката Велислава Каймаканова-Ножарова и сдружение „Кауза“ и поставиха основите за набирането на средства за благородната идея. 
В поканите дует "Ритон" призова своите гостите  да не им носят цветя и подаръци, като сумата, която биха отделили за целта, да я пуснат в специална кутия на входа на заведението. Така бе събрана първата вноска за здравния детски автомобил.
За да уважат Дует "Ритон", на промоцията се събраха едни от най-големите имена от елита на българската музика – Богдана Карадочева и Стефан Димитров, които са автори на една от новите песни „Лято за двама“, Мими Иванова и Развигор Попов – техния хит „Близки и далечни“ също влиза в диска в нов вариант, Кристина и Михаил Белчеви, Тони Димитрова, Нели Рангелова, Искра Радева, Тончо Русев, написал някои от най-знаковите им песни като „Някога, но не сега“ и „Послеслов“, влезли в нови версии също в албума, Найден Вълчев, автор на стиховете на „Има недолюбени толкова момичета“. Композиторът Иван Кутиков, който е първият техен продуцент и основен аранжор на златните им песни, се върна от Америка специално за промоцията.
Дует "Ритон" представи и най-младата авторка, с която са работили – Ани Пешева, написала им заглавната песен „Пътят към твоето сърце“ и дискотечния хит „Хотел „Безкрайност“ по текст на Росен Димитров, както и останалите творци, създали новия им диск – Чавдар Коцев („Чакаме ви с любов“), състудента им Митко Гидишки („Може би не“), вокала на легендарната рок група „Диана Експрес“ Илия Ангелов („Моето детство ме вика“), Живко Колев („Джалма“, „Чакаме ви с любов“), Венци Мартинов („Песен за жената“, „Близки и далечни“)
На промоцията присъства и Зоя – вдовицата на композитора Найден Андреев, автор на „Песен за жената“, с която Ритон почетоха 70-годишнината от рождението му, която се навърши тази година. 
Всички нови песни Катя и Здравко изпълниха на живо със своите оркестър и вокална група с ръководител Алекс Нушев, който е аранжор на цялата нова продукция. Изпълненията им обраха овациите на всички присъстващи. 
Градусът на настроението подвигаше и водещият  Драго Драганов.
 

Кабинетът реши от 1 януари 2016 г. регистър БУЛСТАТ да стане изцяло електронен



В регистъра ще се води дело в електронна форма за всяко лице, подлежащо на вписване. Като
резултат от пълната електронизация на регистъра заявления за вписване ще могат да се подават 24 часа, 7 дни в седмицата, а тяхното разглеждане ще се извършва в определения от закона еднодневен срок.
От Министерство на правосъдието съобщиха, че основната цел на законопроекта е намаляването на административната тежест върху гражданите и бизнеса. За тази цел регистърът ще бъде изграден като единна централизирана, публично достъпна и безплатна база данни, съдържаща подлежащите на вписване обстоятелства за всички регистрирани субекти, с изключение на вписаните в специалния регистър по чл. 2, ал. 2 от ЗРБ, чиито данни съдържат класифицирана информация.
Предвижда се отпадане на изискването за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях ще е публична и електронно достъпна на страниците на регистъра.
Промените в Закона за регистър БУЛСТАТ ще дадат възможност на всеки гражданин да извършва справка по електронен път за наличието или липсата на вписано обстоятелство в регистъра. Справки ще могат да се извършват по: Името или ЕИК, съответно ЕГН на субектите, подлежащи на вписване; Фирмено дело/година/окръжен съд; По всяко вписано обстоятелство, както и за свързаност на субектите.
 

Novinite.bg



Кабинетът каза "да" на здравната реформа на Москов


Министерски съвет прие проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и той поема по своя път към Народното събрание, каза здравният министър д-р Петър Москов.
Правителството е подкрепило идеите на здравния министър за задължително въвеждане на национална здравна карта, 12-часовите смени на лекарите и сливането на болниците.
По думите на министъра, където здравната карта е видяла излишък или недостиг НЗОК ще може да избира. А там, където националната здравна карта определи, че няма нужда, НЗОК няма да може да сключи договор с ново лечебно заведение.
Текстовете за сливане на диспансерите с многопрофилните болници в закона са претърпели промени след общественото обсъждане и дават три варианта. По преценката на комисията по национална здравна карта ще се дава становище с три препоръки – формално юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на търговския закон. 
Предлага се също така изваждане на държавните болници от списъка със забранени за приватизация дружества с цел занапред да не се разкриват нови частни болници, а частните капитали да се насочат към съществуващата мрежа от лечебни заведения.
Законопроектът променя и текстове, свързани с Кодекса на труда.Запазва се месечното количество часове на медицинските специалисти, които са примерно със 7-часов работен ден, като часовете им се прехвърлят върху възможност за 12-часови дежурства. Привеждаме закона към практиката, защото в момента болниците не спазват Кодекса на труда. Лекарите и сестрите не поемат допълнителен ангажимент. Всеки един български лекар отива в 20.00 ч. на дежурство и си тръгва в 8 часа на следващия ден, каза  още д-р Москов

Приказка за стълбата - 2



Красива история.Директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов решил една вечер да
провери как работят подчинените му. Речено-сторено. Нахлузил перука и качулка на главата, преоблякъл се в дрипи и почукал на вратата на смешната, извинете, спешната помощ. Появила се начумерена медицинска сестра. Клетникът обяснил, че го боли лявата ръка, изтръпнал му е левият крак и диша учестено. Да чака! Така казала медицинската сестра и хлопнала вратата. Минало време. Несретникът отново похлопал. Отново същото. Третото потропва-не ядосало жената в бяло. „Като съм казала да чакаш, ще чакаш", изръмжа- ла. „С този инфаркт още колко да чакам", сопнал се беднякът и бесен, си тръгнал от болницата, на която е директор.Беше красива история...Д-р Стоянов, който се превърна в народен герой, опроверга детайлите на легендата. „Проверки се правят, но не съм се преобличал като просяк, не съм слагал перука", каза той.Жалко. На клетите граждани им бе отнета една приказка, една надежда, един сюжет, който наказва лошите и раздава справедливост. Във фейсбук даже видео предлагаха хората, за да бъде пълна насладата.Така не бива да се постъпва. Представете си, че навремето някой хайдутин, възпяван като народен закрилник, беше заявил на обнадеждените по повод хайдушките си подвизи: Не беше точно така...Българите имат нужда от приказки. Не от празни приказки, които иначе неуморно се леят, не от екшъни, а от разкази, в които доброто побеждава злото хитро, находчиво, без насилие.Помните, че неотдавна се появи един цар и обеща да отреже главите на змея (корупцията), а неговите царедворци се заклеха, че винаги ще чуват гласа на онеправданите, а няма да оглушеят горе, на върха. Заклеха се тържествено в „Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. И нищо! Нищо.Гражданите, пациентите, данъкоплатците взеха да измислят сега разни истории, които подсказват какво може и трябва да се направи, за да може змеят поне да си глътне езика. Ето още някои предложения:
1. След месец д-р Стоянов все пак да се дегизира, да легне безпомощно на улицата, а Петър Москов , също дегизиран, да извика линейка и да види как работи алгоритъмът в здравеопазването.
2. Просветният шеф Тодор Танев да сложи мустаци, да облече костюм, по-стар от демокрацията, и да иде да преподава в училище. Може и за Ломоносов и Асен Златаров.
3. Ивайло Калфин да сложи с подходящ грим няколко години отгоре и да потърси работа в бюрото по труда преди пенсиониране.Може да се помисли за пътувания с градския транспорт вместо с мерцедеси, за изкарване на месеца в рамките на 380 лева и т.н. Защото едно от условията за разбирателство е да влезеш в обувките на другия.

Таня Джоева
В.”Преса”

Финансистът Красимир Ангарски пое „Университетски болници 9"



Администрацията на новото гражданско дружество ще е от петима души и няма да е в
състояние да замени болничните администрации. С други думи с обединяването на администрациите на деветте столични болници в карето на Александровската може и да не се стигне до съкращения в администрацията. Уточняват се структурата и правилникът за работата на дружеството. Първоначално всяко лечебно заведение ще внесе по 5000 лв., за да се присъедини към дружеството. Засега заеми няма да се теглят. Но по-нататък в зависимост от дейностите, които ще се изпълняват, ще има допълнителни вноски, заяви Красимир Ангарски, управител на „Университетски болници 9".
Болниците обаче са свободни да излязат от дружеството, ако след време решат, че нямат полза.
На въпрос как ще се спестят пари, каквато беше основната идея, Ангарски отговори: „Аз сега ви казвам - взимам една дейност и се прави анализ. Колко перални има, има ли нужда от толкова, има ли капацитет, може ли една да изпълнява функциите на всички останали и тогава бордът решава -закриваме пет перални и остава една”.

Щитовидната жлеза командва всички органи



Хипотиреоидизмът засяга пет пъти повече жените.Щитовидната жлеза играе ключова роля за нашето здраве, защото е регулатор на метаболизма. Тя е малък, с форма на пеперуда орган,
разположен в предната част на шията, който произвежда т.нар. тиреомднн хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа н развитието на организма. Промените в структурата или функцията на жлезата могат да повлияят съществено на други органи и системи (нарича се "ефект на пеперудата") - сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервно психически проблеми и др.Над 300 милиона по цял свят имат проблеми с щитовидната жлеза, но повече от половината от тях не знаят за своето състояние. Не всяко заболяване на жлезата има видими симптоми и от съществено значение е хората да познават признаците, за да се обърнат навреме към лекар ендокринолог.Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициран е, редовната профилактика и адекватното лечение.Всичко това се опитаха да обяснят организаторите на националната информационна и скринингова кампания "Хипотиреоидизъм -да свалим маската пред при-чините и симптомите" - Националната пациентска организация и Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза. Кампанията се проведе у нас по повод Международната тиреоидна седмица (25-31 май. Тази година темата беше хипотиреоидизмът - понижена функция на щитовидната жлеза. Това е най-честото нарушение на функциите й, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, особено в определени периоди от живота.Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от бременните и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата годи на след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Не лекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.Милиони хора по света не подозират, че страдат от хипотиреоидизъм, тъй като симптомите му често настъпват постепенно и са неспецифични или наподобяват тези при други състояния (например пролетна умора). Проявите на заболяването са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на депресия, умора или сънливост, повишена чувствителност към студ, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло, запек, смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, изтъняване и чупливост на косата и ноктите или суха лющеща се кожа, подпухване на лицето, ръцете и ходилата, понижено либидо.Лекарите препоръчват периодично да се правят скринингови ехографски и хормонални изследвания за ранно откриване на заболяването. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автоимунни болести, при жени, планиращи бременност, бременни и в послеродов период.

Яна Николова
В.”Жълт труд”

Всяка пета българка иска дете дори и без мъж



36% от младите двойки са неподготвени за рожба.Средната възраст за инвитро скочи на 38
години.Всяка пета от българките, които все още не са станали майки, е готова да има дете, дори и без партньор до себе си или собствено семейство.Това става ясно от проучване за репродуктивните нагласи сред 703 жени на възраст между 18 и 43 години, което беше представено вчера.На това мнение са предимно жени със стандарт над средния. Те са на възраст между 36 и 43 години, когато ценността на майчинството нараства неимоверно.Почти тройно повече обаче – 59%, са дамите, които признават, че не биха искали да раждат, ако нямат постоянен партньор до себе си.За болшинството от анкетираните жени – 81%, раждането на дете е по-важно от кариерата. На противоположното мнение са само 9% от попитаните. Това са предимно дами от столицата, които следват висше образование, обясни социоложката Лидия Йорданова, която представи проучването.Резултатите показват още, че кариерата и финансовата нестабилност са основните спирачки за българката да стане майка.Въпреки че поставят семейството пред кариерата обаче 47% от жените все пак се опасяват от финансова нестабилност и зависимост, ако станат майки. Такива са страховете на младите жени, предимно студентки или дами, които живеят с много трудности и са наети на временна работа.От анкетираните 36 на сто пък твърдят, че в емоционален план и те, и партньорът им не са подготвени да имат дете. Така отговарят най-младите жени, студентките, живеещите в столицата и упражняващите свободни професии. 35 на сто от жените пък изразяват притеснение, че при евентуално раждане на дете в момента биха могли да пострадат работата им и кариерното им развитие.Повече от половината запитаните - 58 на сто, твърдят, че биха опитали инвитро оплождане, ако се налага. Други 14 на сто пък биха осиновили дете. Макар и малък дял, има жени, които биха продължили живота си и без рожба, показват още резултатите от изследването. Такива отговори са дали 4% от запитаните.Основен извод от изследването е, че българките във фертилна възраст не са особено наясно кога спада качеството на яйцеклетките им, което е основен фактор за липса на поколение при отлагане на бременност.„В рамките на репродуктивния си живот една жена отделя до 500 яйцеклетки, като количеството и качеството им започват плавно да намаляват след 25-годишна възраст“, обясни специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов.В проучването са участвали жени на възраст между 18 и 43 години, живеещи в големите градове на страната. Изследването е национално представително за жените във фертилна възраст от големите градове, които имат средно или висше образование.

Мила Мишева
В.”Монитор”

Първи по болници -последни по здраве



Здравето на българите продължава да се влошава, достъпът до качествено лечение е все по-ограничен, цената е прекалено солена за родния джоб. А в същото това време България
оглавява класациите по брой болници на глава от население. Царе сме на абсурдите. Този обаче е на живот и смърт, поточно само на второто. Защото и без МЗ да предупреждава, е известно, че без здраве животът е смъртоносен. Здравните изводи за България са от доклад на Световната банка, който сочи, че вместо да се развиваме в здравеопазването с развитието на света, ние по традиция удряме дъното и копаем под него. Преди 30 години продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази в 15-те западни членки на Европейския съюз и с 2 години по-голяма от тази в Унгария. Всички те вървят нагоре, ние маршируваме болни на място.Така сега разликата в продължителността на живота между България и старите страни от ЕС е почти 8 години в наш ущърб, а и в Унгария вече живеят по-дълго, отколкото у нас. Средно човек в България живее 74,5 години, което означава, че доста българи мрат млади - далеч преди 70-те. Логично, след като най-често срещаните заболявания и причини за смъртност са сърдечносъдовите болести. Смъртността от такава диагноза при българите под 64 г. - т.е. в работоспособна възраст, е по-висока, отколкото при всички останали страни в Европа.Там сърдечната смъртност пада - у нас се качва. И то как!В родината ни от сърдечносъдови болести мрат 5 пъти повече хора още преди пенсия в сравнение с целия ЕС.И хем сме най-болни и най-бедни, хем здравната ни система е най-неефикасна. Ръсим парите за здраве за най-много струващата му част - за скъпо лечение в болниците. А ония богатите страни, или поне по-богатите от нас, правят икономии. Техните пари за здраве отиват в по-икономичните първични, доболнични грижи и в профилактиката. Това пък им спестява, спасява им населението да е много болно и скъпоструващо като лечение. И като залагат на евтината профилактика, не мрат и като мухи - млади мухи.Колкото и много българи да стигат до тежки заболявания, за които само скъпо болнично лечение помага - евентуално, се оказва, че и болниците ни пак са прекалено много. Куп болнични заведения ги хрантутим, и то без полза.Най-пресният пример е от Тетевен. Умря новородено бебе в родилното отделение на многопрофилната болница с 14 отделения там. Няма лошо и в Тетевен с население към 10 000 души, които по данни на НСИ намаляват, да има такава голяма болница. Нищо, че градчето е на по 70-80 км от два областни града - Ловеч и Плевен. Няма лошо, но ако могат в Тетевен да осигуряват адекватно здравеопазване като за 2015 г. Като някои „дребни подробности" като анестезиолог при раждане - ей така, за всеки случай, и неонатолог за бебето. Но явно не могат. Само че защо това трябваше да лъсне със смъртта на току-що родено дете?В най-ценното - в детското здравеопазване, както във всичко, сме скъпи на триците и евтини на брашното. И на принципа „на гол тумбак - чифте пищови". Лекари нямаме, но пък имаме болници. Куп от тях на ниво точно от преди 30 години.

Анелия Иванчева
В.”Всеки ден”

Доц. Диана Петкова: 40% от пушачите развиват ХОББ



Болестта все повече се подмладява.Белодробните заболявания често не са съпроводени с болка, но нерядко завършват със смърт, предупреждава доц. д-р Диана Петкова от Клиниката
по белодробни болести в университетската болница "Св. Марина" към Медицинския университет - Варна, председател на Българското дружество по белодробни болести.
Тези заболявания са отговорни за една шеста от общата смъртност в света и са сред най-значимите здравни проблеми в глобален мащаб. Един от всеки осем смъртни случая в ЕС се дължи на тях. 40-50% от дългогодишните пушачи развиват хронична обсруктивна белодробна болест (ХОББ) срещу едва 10% от непушачите, а 15-20% от случаите на ХОББ се дължат на експозицията на прах, химикали, замърсяванията на въздуха, тежкия автомобилен трафик. Над 64 милиона са болните от ХОББ в света, а 3,5 милиона души умират годишно в резултат на болестта и усложненията й. Счита се, че до 2090 г. ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртност сред населението.
В България, по данни от представително национално епидемиологично проучване, болни от ХОББ са 15% от населението, като 40 000 пациенти получават медикаменти за лечение на болестта по НЗОК. Достъпът до специалист обаче е силно затруднен, особено за хората от селата и малките градове. Физикалната терапия е важна част в лечението на болните с ХОББ, но рехабилитация на тези пациенти обаче изобщо не се извършва. Ето защо ХОББ е не само социален проблем, но и проблем на държавата ни, подчертава доц.Петкова.
Тютюнопушенето е основен рисков фактор за ХОББ. Пушачите имат генетична диспозиция за развитие на тази болест. У нас 50% от учениците и 40% от възрастното население са пушачи. Болестността е по-голяма при мъжете. Особено тревожно е "подмладяването" на ХОББ и нарастването на болните сред жените. Годишно в страната се диагностицират и около 3000 души с карцином на белия дроб, като голяма част са в напреднал стадий, а 30% от тях подлежат единствено на палиативни грижи. В страната няма структура и организация, която да се грижи за тези болни извън болниците. Грижата за пациента у дома е най-евтината, но няма кой да я извършва. Няма национална програма за респираторните болести. Всъщност има разработена, но отлежава, без да е приета.
"При нас е много строго разделението между лекари и сестри, а е необходимо сестрите да участват равнопоставено в събития, организирани за лекари. В света на големи медицински събития винаги има и сестрински секции. Има изключително добре подготвени медицински сестри, които познават респираторната наука, говорят чужди езици и участват в световни конгреси със собствени изяви. Ние сме в дълг към нашите медицински сестри”, казва доц. Петкова и продължава:
Статуквото, което трябва да нарушим, е оставило много от сестрите далеч от новостите в медицината, включително от новите инхалатор ни устройства. Затова от дружеството по белодробни болести организирахме курс в Пловдив през май, на който 60 сестри от цялата страна можаха да видят и сами да проверят как се работи с всяко инхалатор но устройство. Това ще им даде увереност в ежедневната дейност. Още повече че е налице недостиг на медицински сестри в белодробните болници в цялата страна - заети са около две трети от местата. Сега средната възраст на работещите пупмолози у нас е около 50 години, а на медицинските сестри - 55-60. Ако не се вземат спешни мерки, след не повече от 5-6 години у нас ще има глад за медицински сестри и за лекари-пулмолози, докато болните от белодробни заболявания ще продължават да се увеличават, алармираха специалистите. В момента най-силно засегнати от недостига на пупмолози са областите в Северозападна България, но и в Североизточна нещата не са по-добре. В Добрич например няма нито един пулмолог, в Разград е един... Няма желаещи за работа дори и във водещи столични клиники по белодробни болести.
Следваща стъпка в обучителната програма на дружеството ще бъде разработването на специализирани практически ръководства за медицински сестри за работата с пациенти с ХОББ. Едно от тях ще бъде за извършване на спирометрични изследвания, а друго ще помага на сестрите стъпка по стъпка да усвояват метода на работа с различните инхалатори и устройства. Сестрата е тази, която стои много повече и по-близо до пациента от лекаря. Ето защо изключително важно е тя да е в течение на съвременните тенденции, за да може грамотно да помага на болния и по този начин предписаното от пекаря да се изпълни изцяло и правилно.Добре финансирани скринингови програми, изграждане на структура и организация за специализирани грижи след болничното лечение и достойно заплащане труда на лекари и сестри са едни от най-важните мерки, които са път за решаване на съществуващите проблеми, смята доц. Петкова.

Румяна Маринова
В”Жълт труд”

Уволниха шеф на Спешно заради линейката с мебели



Директорът на Спешна помощ за София-област е уволнен заради скандалният случай, на който се натъква зрител на бТВ. Пред дни Павлина става свидетел на странна ситуация - линейка вместо пациенти превозва мебели. „Един мъж и една жена подреждаха мебели, подпираха ги и така нататък това, което аз видях продължи 5-10 минути, аз ги снимах и изчаках линейката да тръгне за да снимам номера”, разказа Павлина Евтимова-Атанасова. На кадрите, които тя е направила, се вижда как мъж и жена вадят гардероб от автомобил с отличителните знаци на Спешна помощ. Оказва се, че линейката е от в автопарка на Спешна помощ София област - филиала в Костинброд. В медицинския журнал, курсът със столове и гардероби е отбелязан като "служебен". Служителите на Спешна помощ разказват, че екипът, който транспортирал столовете, не е бил на смяна. Били са на работно посещение в Центъра за спешна помощ в София, оттам им дали нови мебели. Твърдят, че това не е практика. От здравното министерство определиха случая като "глупав" и уронващ престижа на гилдията. И уволниха директора на спешна помощ София-Област. „Няма значение дали са били за лична, обществена или друга употреба - линейката не е за транспорт на мебели, с нея се транспортират пациенти!”, подчерта зам.-министърът Ваньо Шарков . Този случай не е първият. Преди година във Варна линейка също превозваше товари. Тогава тя се оказа частна.

www.bnews.bg