Translate

сряда, 3 юни 2015 г.

От 1 до 30 юни 2015 г. специално създадени видеоклипове, които ще се излъчват в НДК, популяризират българското изкуство сред деца и подрастващи



Видеоклиповете са създадени по инициатива на Фондация “Изиарт с подкрепата на Националната художествена галерия, а реализацията е поверена на екипа на Камен
Воденичаров и Тончо Токмакчиев, които са и участници в самите видеа. Проектът “Интерактивно представяне на български произведения на изкуството”е финансиран от Фонд за иновации в културата и представлява иновативен опит да бъдат представени на детската публика едни от най-значимите български произведения на изкуството. Представянето е под формата на кратки филмчета, които разказват картините на най-интересните български творци, които маркират история на българското изкуство.
Произведенията са избрани с помощта на Национален музей за българско изобразително изкуство: Захари Зограф – “Портрет на Християния  Зографска”, Златю Бояджиев - “Брезовски овчари”, Иван Мърквичка – “Ръченица”, Стоян Венев – “Сватбари”, Николай Павлович - “Аспарух с дружината си на път към Дунава”, Никола Образописов – “Селско хоро от Самоковска околия”, Антон Митов- “Шопкини на пазар в София”, Никола Петров – “Лъвовият мост”, Иван Милев – “Гъдулар”, Владимир Димитров-Майстора – “Мома от Калотинци”.
Най-важната цел на проекта е да направи българското изкуство по-популярно и достъпно, както за деца, така и за възрастни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар