Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

На второ място сме в Европа и на шесто в света по тютюнопушене



Страната ни не прави нужното, за да защити населението от тютюневия дим, въвели сме забрана за тютюнопушене, която явно не се спазва, припомнят неправителствени организации
във връзка със Световния ден без тютюнев дим, който  всяка година се отбелязва на 31 май.
От гражданско сдружение „България без дим” са убедени, че у нас вместо да се събират пари за ограничаване на тютюнопушенето, здравният министър д-р Петър Москов „систематично говори срещу въведената забрана за тютюнопушене”.
"Светът върви напред, а къде е България. Законът за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места има дупки, стеснява контрола, а при неговото прилагане не се налагат строгите санкции като затваряне на заведения", коментира председателят на коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова. Тя даде пример с Турция, където обикалят екипи по 3 или 5 души - полицай, лекар, инспектори. Те са 24-часово разположение, ходят с таблет. Ако заведението не спазва закона, може да бъде затворено, разказа защитничката на забраната за тютюнопушене. По думите й България изостава и в областта на рекламата: "По цял свят страните вървят към пълна забрана на директна и индиректна реклама на тютюна. За младите хора съществуването на такива реклами показва, че това е допустим морален акт. Предупредителните знаци и кампании по света да променят настроението, знанието на хората. В Турция - преди или след филм има клип за разясняване на вредата от тютюнопушенето". "Макар тютюневите концерни да съдят Австралия, то там е прието, че опаковките на цигарите нямат лого, нито цветове. Тази политика е следвана Ирландия, Норвегия, Франция, Индия - тези страни искат да вървят по този път. Оказва се, че България няма ефектна линия за отказване от тютюнопушене, имаме само информационна. ", каза д-р Гешанова, цитиран от news.bg.
"В световен мащаб целта е да се стигне до 5% тютюнопушене в страната. Норвегия и Ирландия са приели стратегия да постигнат това до 2020 година. Финландия със закон го въвежда до 2040 година, В САЩ предвиждат да имат само 5% пушачи до 2050 година. Къде сме ние? - няма кой да отговори", реторично заяви тя.
Анкета, извършена от Асоциацията на студентите медици в България сред 852 студенти в 5-те медицински университети в страната, показва, че 67% от тях не пушат, над 86% подкрепят въведената забрана за тютюнопушене, а почти 90 на сто от анкетираните заявяват, че забраната не се спазва и трябва да се наложат много по-високи санкции, за да има ефект.
Мотото на тазгодишната кампания в подкрепа на забраната за пушене на обществени места е: "Аз не пуша в заведенията, а ти?".

Няма коментари:

Публикуване на коментар