Translate

петък, 2 юли 2021 г.

Избери голям филм“ във „Великият понеделник“ от 5 юли

В продължение на 8 седмици киноманите ще гласуват кой филм да гледат всеки понеделник по KINO NOVA

 

 

Положителни емоции очакват най-големите почитатели на филмовото изкуство в деветото издание на „Великият понеделник“ от 5 юли.

В продължение на 8 седмици зрителите ще могат да избират между две селектирани ленти, като всяка седмица сблъсъкът ще бъде тематичен. Победителят в първата кино битка на емблематичната кампания ще стане ясен на 12 юли, понеделник, в 21:00 ч. по KINO NOVA.

В тазгодишното издание за любовта на киноманите ще се борят премиерен филм, подбрани продукции от разнообразни жанрове, както и съвременни български ленти, които ще предложат неповторими емоции и вълнуващи сюжети на публиката всеки понеделник в осем поредни седмици.  

Любителите на качествените филми могат да изберат своя фаворит в сайта на „Великият понеделник“ – https://greatmonday.bg/ или чрез Facebook страницата на KINO NOVA. Гласуването ще стартира на 5 юли.

Освен да поемат контрола над телевизионния ефир, по традиция гласуващите зрители в кампанията „Великият понеделник“ имат шанс да спечелят атрактивни брандирани подаръци всяка седмица. В края на кампанията трима от всички гласували ще получат една от големите специални награди.

Не пропускайте най-интересното от „Великият понеделник“ по KINO NOVA. Повече информация за кампанията следете и във Facebook страницата на филмовия канал.

 

Boomerang - „ Алиса и Луис“

От 5 юли – всеки ден от 20.00ч.

 

 

6-годишната Алиса е едно умно момиченце, което не пропуска възможност за нови игри. Един ден, в момент на скука, тя открива Страната на чудесата. От този момент нататък Алиса, придружена от вълшебния заек Луис, опознава този пъстър свят, пълен с магически същества. Малката Алиса ходи и на училище, където има други приятели, но тя се нуждае от нови приключения и решава да участва в състезанието за пазител на важния часовник на Страната на чудесата. Неин съперник ще се окаже ... Луис. За да спечелят, те трябва да убедят останалите жители на тази странна земя в способностите си. Неочаквано, момичето печели първо място, но дали ще може да се справи с отговорностите си така добре, както някога Луис го е правил.

 

Cartoon Network - „Крейг край реката: Летни приключения“

От 5 юли – всеки ден от 08.55ч.

 

 

„Крейг край реката: Летни приключения“ е лятна поредица, подготвена от Cartoon Network. Крейг и
приятелите му ще открият заедно ред нови места по поречието. Специалният епизод „От другата страна: Турнирът” разказва за предстоящия рожден ден на бащата на Крейг. Момчето знае, че трябва да намери хубав подарък за повода. От Зеленото пончо той научава за турнир, организиран от другата страна на Реката. Крейг е убеден, че там могат да бъдат получени невероятни награди. Затова решава да спечели една от тях и да я даде на баща си. Заедно с Келси и Джей Пи, тримата се включват в състезанието.

В новите епизоди, Дървото-магазин ще бъде атакувано от пчели. Героите ще открият, че има само един начин за разрешаване на тази ситуация: сътрудничество. Те ще назначат комитет за самоуправление, който ще създаде план за действие, но дали ще е сполучлив?

 

четвъртък, 1 юли 2021 г.

10 000 българи избраха балансирано хранене за своите деца с „Нестле за по-здрави деца“

Нестле България продължава да подкрепя българските родители в тяхната мисия за изграждането на полезни хранителни навици у най-малките

 

 

Вече повече от месец безплатната българска кулинарна книга за детско балансирано хранене на „Нестле за по-здрави деца“ е на разположение онлайн за всеки, който има желание да подобри хранителните навици на своето дете. До този момент над 10 000 души са изтеглили безплатната книжка с рецепти, демонстрирайки стремежа на българските родители да възпитат култура на полезно хранене у най-малките.

Кулинарната книжка на Нестле България е създадена с цел да мотивира родителите да изготвят балансирани ястия за своите деца, като по този начин осигурява на най-малките пълноценен и здравословен начин на живот. Тя е изградена от рецептите на любители готвачи от цялата страна, които споделиха с Нестле своите идеи за детско балансирано меню. Мисията на Нестле подпомогнаха още и кулинарните блогъри Теодора Титова, Венета Романски и Никол Кунева, както и създателят на микро пекарна и занаятчийски сладолед Савина Николова, които дадоха своя принос към мисията за здравословно детско хранене, споделяйки любимите балансирани рецепти на своите деца.

Рецептите, включени в детската кулинарна книжка на Нестле, са специално селектирани от специалисти-нутриционисти, така че да са вкусни, полезни, но и лесно изпълними от непрофесионални готвачи. В допълнение всички детски ястия в книжката с рецепти са базирани на принципите на „Порция Баланс“ – универсалния метод на Нестле за изготвяне на питателно и разнообразно детско меню, който гарантира, че детето приема нужните за него хранителни вещества.

Инициативата успя да подпомогне 10 000 български родители в тяхната мисия за изграждане на навици за балансирано хранене у децата и цели да достигне до още повече в бъдеще. Книжката е лесно достъпна в дигитален вариант и може  да бъде изтеглена безплатно от всеки родител през сайта на компанията: https://bit.ly/3witUTG

 

 

Каква е причината за косопада след Covid-19 и как да се справите с него

Много пациенти след преболедуван Covid-19 се оплакват от интензивен косопад, който започва месец след вируса и продължава при някои повече от 3-4 месеца

 

 

Доц. Весела Райкова, микробиолог и дерматолог от Amber Beauty Club:

-Обикновено косопадът се активира на прехода между лятото и есента и зимата и пролетта, когато цялостният организъм се изтощава и се появява дефицит на някои витамини и микроелементи. В този случай причина за косопад е недостигът на хранителни вещества и градивни елементи. Когато се касае обаче за интензивно окапване на косата, свързано с инфекциозен процес, тогава микроорганизмите атакуват космения фоликул. Нарушава се нормалната функция и структурата на фоликула, затова космите отпадат. Въздейства се директно върху метаболизма на самите клетки и върху тяхната структурна организация. Когато двата процеса, липсата на микронутриенти и инфекциозно заболяване, се насложат и протичат едновременно, тогава косопадът е малко по-бурен и продължителен, но може да бъде овладян. Необходимо е да се консултирате с дерматолог, който да назначи програма за лечение.

При недостиг на хранителни вещества и микроелементи, е нужно в рамките на 3 до 4 месеца да се приемат отвън хранителни добавки под формата на капсули, за да се снабди организмът с необходимите нутриенти. Хранителните добавки спомагат за изграждането на здрав и структуриран косъм. Допълнително може да се добави локално въздейства с мезотерапия, която да съдържа комплекс от витамините, минерали и антиоксиданти, необходими за изграждането на косъма.

Тъй като след боледуване обикновено първите косъмчета са тънки и чупливи, променени, ако искаме по-бързо да възстановим косата, тя трябва да бъде подпомогната. Когато се касае за инфекциозните агенти първото нещо, което трябва да се направи, е да се стимулира имунната система. На второ място – да се намали активността на самия микроорганизъм, който провокира косопада. Като допълнение могат да инжектират микроелементи, които да подсигурят по-доброто кръвоснабдяване в зоната и приток на повече хранителни вещества. Много често, когато се касае за бактериалната или вирусна инфекция, се препоръчва добавянето и на растежни фактори под формата на инжекционна процедура, които са онзи елемент от механизма на изграждане на косъма и неговото закотвяне. Растежните фактори позволяват на структурните елементи да проникнат в самата клетка, тъй като понякога микроорганизмите пречат на тези вещества, дори и да са налични, да достигнат до правилното място в клетката, за да подсилят нейния растеж. Ето защо растежните фактори са допълнение към терапията в случаите, в които липсват микроелементи и когато имаме инфекциозен агент.

PRP терапия със собствената кръвна плазма на пациенти или готови мезотерапевтични продукти с олигопептиди, поотделно или в комбинация, могат да стимулират клетката да расте по-активно. Тъй като понякога не е възможно да се прилага PRP терапия в случаите на някои автоимунни заболявания, се използват мезотерапии с готови молекули растежни фактори и стволови клети.

Много е важно проблемът да се атакува комплексно, от всички посоки, отвън и отвътре. Може да се добави и локална терапия с масла, спрейове и лосиони. Косопадът спира спонтанно около третия месец, след което започва възстановяването на косата до състояние което е било преди боледуването, но това наистина отнема време. За пациентите е важно да знаят че е необходимо търпение, защото терапията е продължителна. Както при всички останали заболявания при косопад мерките трябва да бъдат взети своевременно. Така процесът по възстановяване на косата със сигурност ще бъде по-кратък.